Stortinget - Møte onsdag den 10. mai 2006 kl. 10

Dato: 10.05.2006

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 25

Petter Løvik (H) [14:00:12]: Eg tillèt meg å stille følgjande spørsmål til fiskeri- og kystministeren:

«Det har kome til dels sterk kritikk av Regjeringa for uklar fiskeripolitikk. I avisa Fiskaren 28. april seier konsernsjefen i Aker Seafoods mellom anna at det kan bli fleire permitteringar på grunn av uklar politikk og manglande fleksibilitet.

Ser statsråden at den store usikkerheita som er skapt, kan føre til problem i fiskeri og fiskeforedling, og kva vil ho gjere for å løyse desse problema?»

Statsråd Helga Pedersen [14:00:45]: I Soria Moria-erklæringen er vår fiskeripolitikk utmeislet i sju presise avsnitt og 22 punkt, og for fiskeindustrien har vi prioriteringer som faller sammen med det næringen sjøl har arbeidet for, ved at vi vil bygge på vårt fortrinn med tilgang på ferskt råstoff, av høy kvalitet, som sikrer foredlingsindustrien stabil tilgang.

Jeg har også registrert kritikk og trusler om permitteringer på grunn av uklar politikk og manglende fleksibilitet, men for å gjøre det helt klart: Sikter man her til behandling av enkeltsøknader, behandles disse fortsatt etter de reglene som gjaldt også under den forrige regjeringen, med ett unntak, nemlig stoppen i struktureringen av fiskeflåten, som vi innførte i oktober. Den ble iverksatt fordi vi vil evaluere noen grunnleggende endringer i strukturtiltakene, som ble gjennomført av den forrige regjeringen. Stoppen ble varslet allerede i Soria Moria-erklæringen.

Vi sørget imidlertid for tilpasninger i stoppen for å sikre oss mot uheldige utslag for dem som var i en struktureringsprosess. Aker Seafoods, som representanten Løvik viser til i sitt spørsmål, ble imidlertid ikke berørt av strukturpausen. Selskapet skriver også i sin kvartalsrapport for fjerde kvartal 2005 at dette «vil ikke umiddelbart ha noen direkte konsekvens for Aker Seafoods». I en pressemelding fra 21. oktober skrev foretaket også at man «allerede har iverksatt struktureringen av flåten for 2006».

Jeg ser derfor ikke at det skulle være grunnlag for påstanden i spørsmålet. Hvis det nå er slik at man opplever uventende permitteringer ved enkelte av Aker Seafoods’ bedrifter, må det bero på andre forhold enn de endringene som denne regjeringa har gjennomført.

Petter Løvik (H) [14:02:32]: Eg vil takke for svaret. Sjølv om det, som statsråden seier, er sju presise avsnitt i Soria Moria-erklæringa, har det hittil vore vanskeleg å få tak i handling. Det har vore å leggje ting «på vent», og det har vore å leggje ting «på frys».

Det som bekymrar meg, er ikkje først og fremst det eksempelet som eg brukte i spørsmålet, men det at eg føler at dette er ei generell haldning i store delar av Fiskeri-Noreg.

Vi kan ikkje leggje politikken «på frys». Dette er ei internasjonal næring. Vi veit f.eks. at det på den europeiske marknaden no blir tilbode kvitfisk i filet for ned mot 20 kr pr. kg. Vi må kunne konkurrere ute. Vi kan ikkje berre leggje til side all omstrukturering og vente eitt år. Det vil vere eit forholdsvis bortkasta år. Utan auka lønsemd og betre moglegheiter for å drive lønsamt vil ikkje fiskerinæringa kunne bidra til det ho skal, til vekst for Noreg og for distrikta.

Statsråd Helga Pedersen [14:03:41]: Jeg kjenner meg ikke igjen i den virkeligheten som representanten Løvik her beskriver. Jeg kommer nettopp fra den store sjømatmessen i Brussel, og det er alt annet enn pessimisme som preger norsk fiskerinæring for øyeblikket.

Regjeringen er i full gang med å konkretisere Soria Moria-erklæringen, og vi vil om kort tid komme tilbake med bl.a. en sak om distriktskvoter, som representanten Løvik og jeg flere ganger har diskutert i denne salen. Vi jobber også på spreng med gjennomgangen av leveringsvilkårene, som nettopp vil styrke industrien i utsatte områder.

Så vil jeg også peke på den betydelige innsatsen som Regjeringen har lagt ned mot overfiske i Barentshavet, som nettopp Aker Seafoods har gitt Regjeringen ros for, og som gir, og vil gi, resultater for næringen.

Petter Løvik (H) [14:04:54]: Eg takkar igjen for svaret, og eg deler fullt ut statsrådens haldning. Det har vorte skapt ein optimisme dei siste åra, fordi ein har fått ei meir lønsam næring, både på sjø og på land. Men dei stoppane vi no ser, både når det gjeld strukturordningar, som statsråden nemnde, og distriktskvoteordningar – den uklarheita som ligg der – er utan tvil skadeleg for framtida for norsk fiskeri. Vi må få klarheit så snart som mogleg.

Eg er svært glad for at statsråden i ein tidlegare debatt, den 15. mars, uttrykte at «det er en selvfølge at kvantumet som er satt av under distriktskvoteordninga, selvfølgelig skal gå til bedrifter som driver lønnsomt. Vi skal ikke subsidiere bedrifter som står på konkursens rand».

Likevel er det usikkert korleis dette skal gjerast i praksis fordi ein eller annan må avgi desse distriktskvotane som fylkeskommunane skal fordele. Eg håpar at vi så snart som mogleg kan få ei avklaring. Kva er det som konkret vil vere departementet sitt utspel når det gjeld distriktskvotar?

Statsråd Helga Pedersen [14:06:03]: Jeg deler representanten Løviks utålmodighet etter å se den rød-grønne fiskeripolitikken i praksis. Jeg vil bare nok en gang forsikre om at den skal føre til en god konkurransekraft og legge til rette for god lønnsomhet i vår fiskerinæring. Jeg vil også på det sterkeste avvise at usikkerhet rundt fiskeripolitikken skulle kunne danne grunnlag for permitteringsvarsler.