Stortinget - Møte onsdag den 7. juni 2006 kl. 10

Dato: 07.06.2006

Dokumenter: (Innst. S. nr. 153 (2005-2006), jf. Dokument nr. 8:38(2005-2006))

Sak nr. 1

Innstilling fra transport- og kommunikasjonskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Per Sandberg, Arne Sortevik, Anders Anundsen, Kåre Fostervold og Bård Hoksrud om å etablere trafikksikkerhetshaller i Norge

Talere

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Etter ønske fra transport- og kommunikasjonskomiteen vil presidenten foreslå at taletiden blir begrenset til 5 minutter til hvert parti.

Videre vil presidenten foreslå at det blir gitt anledning til fem replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av Regjeringen innenfor den fordelte taletid.

Videre vil presidenten foreslå at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

– Dette anses vedtatt.

Eirin Faldet (A) [10:04:29]: (ordfører for saken): Forslagsstillerne fra Fremskrittspartiet foreslår at Regjeringen skal vurdere å fremme forslag om å innføre en tilskuddsordning for etablering av trafikksikkerhetshaller i Norge.

La det være sagt med én gang at den sittende regjering prioriterer et effektivt trafikksikkerhetsarbeid meget høyt og vurderer kontinuerlig muligheten for å ta i bruk nye og effektive trafikksikkerhetstiltak.

Når det gjelder det å få ned ulykkestallene, er det viktig å se på mange ting i sammenheng, og ingenting må være uprøvd. Men det er også viktig å målrette innsatsen.

Når det gjelder den aktuelle trafikksikkerhetshallen i Rogaland, vil erfaringene med denne bli evaluert. Vi i Stortinget bør avvente evalueringsrapporten før en nå setter i gang noe som fordyrer føreropplæringen for den enkelte. Det er ikke akseptabelt at unge førerkortkandidater påføres en betydelig ekstrakostnad dersom driftsutgiftene ikke dekkes gjennom den øvrige aktiviteten i hallen.

Det kan da vurderes hvordan slike haller skal brukes, hvordan de eventuelt kan finansieres, og også hvor mange slike haller det eventuelt er behov for i Norge. Dette er viktige spørsmål, som må avklares før vi kan gå inn på en statlig tilskuddsordning for etablering av trafikksikkerhetshaller.

Det er imidlertid verdt å merke seg at en del tiltak av den typen som forslagsstillerne omtaler, er vurdert som interessante av Statens vegvesen. Vegmyndighetene har deltatt i etableringen av bl.a. trafikksikkerhetshallen i Rogaland. Staten har også deltatt i etableringen av glattkjøringsbane på Sørlandet og av glattkjøringsbane i Våler i Hedmark. Det sistnevnte tiltaket er et viktig opplæringstiltak og er i bruk hele året.

Konklusjonen blir at når trafikksikkerhetshallen i Rogaland er blitt evaluert, vil vi være bedre rustet til å si noe om hvilke effekter slike haller har på trafikksikkerheten. Det er viktig å bruke midlene til trafikksikkerhet på virkningsfulle tiltak. Slik får vi mest og best trafikksikkerhet for de pengene som brukes, og det burde det være interesse for i alle partier i denne sal.

Konklusjonen er videre at dette Dokument nr. 8-forslaget bør vedlegges protokollen.

Bård Hoksrud (FrP) [10:07:46]: Jeg synes det er positivt at statsråden er positiv til Dokument nr. 8-forslaget. Selv om man velger ikke å innføre en ny ordning nå, er man i hvert fall positiv til å se videre på dette. Man ser også de veldig positive ringvirkningene den hallen som er i Rogaland, har hatt.

Jeg synes også det er viktig å få evaluert den trafikksikkerhetshallen som allerede er i gang. Men jeg vet at det er mange andre steder i landet hvor dette kan være svært interessant, hvor mange synes at en slik måte å organisere trafikksikkerhetsarbeidet på er spennende og nytenkende. Det er viktig å få dette inn i et miljø hvor man har en totalitet og en helhet. Man kan da velge å fokusere på forskjellige grupper personer. Både barn som er i barnehage eller i skole, og næringslivet ser man nå er veldig interessert i den typen haller. For dem er dette kjærkomment. De ønsker at dette skal komme.

Jeg har lyst til å si litt om trafikksikkerhetshallen i Rogaland, slik at folk skal få et innblikk i hva dette dreier seg om. Det er slik at man har forskjellige typer aktiviteter rundt omkring i hallen. Det kan være å se effekten av å ha en kasse brus stående i bilen, se hvilken fart og hvilken tyngde den får når den spretter fram i bilen ved en eventuell kollisjon, e.l. Man har også en veltepetter, slik at man kan sitte i en bil og oppleve det å velte i trafikken. Man har et rom, eller en stand, en såkalt minneplass, hvor man får tid til ettertanke, hvor man har en bil der noen har mistet livet i trafikken. De tilbakemeldingene jeg har fått fra trafikksikkerhetshallen og de som driver den i Rogaland, viser at det gjør et sterkt inntrykk både på unge og på eldre mennesker som kommer dit. Det gir rom for ettertanke, som vi synes er viktig. Det gjør også at denne hallen er veldig spesiell og veldig positiv i trafikksikkerhetsarbeidet.

Som sagt: Hallen er svært populær. Barnehagene bruker den aktivt. De betaler ikke noe for å være i hallen. Barnehagene i området bruker hallen svært aktivt i sitt trafikksikkerhetsarbeid for å lære barna hvordan de skal opptre og ferdes i trafikken. Det samme gjelder skoleverket. Det er selvfølgelig slik at det er næringslivet som er den store bidragsyteren til denne hallen. De bruker den i arbeidet for sine ansatte, for å prøve å sikre at man ikke skal miste ansatte som er på jobb, i trafikken eller på fritiden, selvfølgelig. Derfor synes vi at dette er et spennende tilbud, spesielt også når det nå er andre fylker som ønsker dette. Ikke minst er organisasjoner aktive på denne fronten og ønsker å få etablert denne typen tiltak.

Jeg er helt enig med statsråden i at det er viktig at man ser på den økonomiske biten rundt dette. Vi mener at det staten burde bidra med, er et kortsiktig tilskudd, altså et engangstilskudd og ikke varige driftskostnader. Det mener man også at man kan klare. Det er ikke slik at det vil bli økte kostnader for dem som tar kjøreopplæring. Det har man klart å unngå i Rogaland. Det er ATL, altså trafikkskolene i Rogaland, som er medeiere, og som bruker denne aktivt i sin opplæring uten at det koster elevene noe mer. Jeg synes det er viktig å ha med at dette ikke skal koste de som tar kjøreopplæring, noe mer.

Dette er å få satt ting inn i en sammenheng. Man får et miljø hvor man får følelsen av realisme på en helt annen måte enn man får når man kjører rundt og har med seg bare deler av dette. Dersom man setter det opp på en skole eller i en barnehage, får man ikke den samme effekten som man får ved å ha en hall, hvor en har hele miljøet og kan ha både helhetsperspektivet og perspektiv på de enkelte deler.

Vi støtter forslaget til vedtak. Vi synes det er positivt at statsråden i sitt brev er positiv, og at Vegdirektoratet er positivt til denne typen haller, men at man også ønsker å få evaluert ordningen. Så kanskje vi var litt tidlig ute. Jeg synes i hvert fall at dette er spennende tiltak. Jeg håper statsråden vil fortsette å jobbe med dette, og at hun sørger for at man i samarbeid med organisasjoner og fylker får etablert trafikksikkerhetshaller i framtiden.

Jan Sahl (KrF) [10:12:42]: Kristelig Folkepartis hovedmål med transportpolitikken er å utvikle et sikkert, miljøvennlig og effektivt transportsystem. Kristelig Folkepartis visjon er at ingen skal bli drept eller alvorlig skadet i trafikken. Vi prioriterer derfor tiltak som øker trafikksikkerheten. Trafikksikkerhet må alltid ha høyeste prioritet.

Det er viktig at vi har et bredt og målrettet opplæringstilbud, slik at de oppvoksende generasjoner – og vi som kan trenge litt etterutdanning og oppfriskning – forstår betydningen av sikkerhetsarbeidet i trafikken.

Et eksempel til etterfølgelse, sa vår forrige samferdselsminister, Torild Skogsholm, da hun sommeren 2004 åpnet trafikksikkerhetshallen på Forus utenfor Stavanger. Hallen benyttes i dag i stor grad av kjøreskolene i Rogaland. I tillegg meldes det om stor interesse fra bedrifter som ønsker at deres ansatte skal få den helse-, miljø- og sikkerhetserfaringen som et kurs i trafikksikkerhetshallen kan tilby sjåfører av både små og store kjøretøy.

Det ser ut til å herske liten tvil om at trafikksikkerhetshallen i Rogaland har vært en stor suksess og en inspirasjonskilde for mange. Vi har registrert at Rogalandsforskning skal evaluere erfaringene med hallen, og at rapporten derfra skal foreligge allerede utpå høsten. Forhåpentligvis vil den rapporten gi et godt grunnlag for å vurdere om flere haller bør bygges, hvor mange haller det kan være behov for, og hvordan de skal finansieres.

I denne sammenheng er det viktig å presisere at man må se på de økonomiske konsekvensene som en etablering av trafikksikkerhetshaller vil kunne ha i forhold til eventuelle økte kostnader i forbindelse med kjøreopplæringen. Kristelig Folkeparti er enig i at driften av trafikksikkerhetshallene ikke bør bli en ekstra utgift for kjøreskoleelevene.

Statsråden varsler også i sitt brev til komiteen at Vegdirektoratet skal vurdere behovet for å etablere en generell tilskuddsordning for lokale trafikksikkerhetstiltak.

Det er positivt dersom vi kan få på plass en ordning som legger til rette for full utnyttelse av alle gode ideer og initiativ i trafikksikkerhetsarbeidet som dukker opp rundt omkring i landet.

Til slutt: Vi registrerer i alle fall at Stortinget i dag kan samle seg i en bred politisk enighet om at arbeidet for å øke trafikksikkerheten fortsatt skal prioriteres høyt.

Eli Sollied Øveraas (Sp) [10:15:33]: I Nasjonal transportplan er trafikktryggleik eitt av fem hovudpunkt når det gjeld transportpolitikk. Eg meiner at alle tiltak som kan føre til auka tryggleik og til færre skadde og drepne i trafikken, treng seriøs vurdering og stor merksemd.

Trafikktryggleikshallen i Rogaland, som opna i 2004, er i så måte svært interessant. Eg må seie at eg vart imponert då eg gjekk inn på Internett og såg kva slags tilbod som vert gitt her.

Eitt av måla med kursa er at elevane sjølve skal få kjenne på kroppen korleis ei ulykke følest. Eg meiner at det er viktig at komande bilistar får merke kor skremmande ei bilulykke kan vere, og sterke verkemiddel for å få fram den kjensla er nok ofte nødvendig – dessverre, kan ein vel seie – om ikkje for alle, så for mange!

Regjeringa er oppteken av ei kontinuerleg vurdering av moglegheita for at det vert sett i verk nye og effektive trafikktryggingstiltak. Senterpartiet vil gi støtte til statsråden, som i brev av 29. mars 2006 hevdar at departementet vil avvente evalueringsrapporten frå Rogalandsforskning om trafikktryggleikshallen i Rogaland før det vert teke stilling til om det skal byggjast fleire slike hallar rundt om i landet.

Det er òg positivt at samferdsleministeren i same brev uttalar at departementet vil be Vegdirektoratet vurdere noverande praksis for tilskott til lokale trafikktryggingstiltak samt behovet for å etablere ei meir generell og einsarta tilskottsordning for lokale trafikktryggingstiltak. Eg reknar med at statsråden på ein dertil eigna måte vil orientere Stortinget om evalueringsrapporten frå Rogalandsforskning når han ligg føre.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 1.

(Votering, se side 2565)

Votering i sak nr. 1

Komiteen hadde innstilt:

Dokument nr. 8:38 (2005-2006) – forslag fra stortingsrepresentantene Per Sandberg, Arne Sortevik, Anders Anundsen, Kåre Fostervold og Bård Hoksrud om å etablere trafikksikkerhetshaller i Norge – vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.