Stortinget - Møte onsdag den 11. oktober 2006 kl. 10

Dato: 11.10.2006

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

Presidenten: Dette spørsmål, fra representanten Gunnar Gundersen til nærings- og handelsministeren, er overført til kunnskapsministeren som rette vedkommende.

Gunnar Gundersen (H) [11:49:27]: Jeg har gleden av å stille følgende spørsmål til kunnskapsministeren:

«Forskningsrådets adm. dir. Arvid Hallén har på Forskningsrådets hjemmesider 21.9. en omtale av en diskusjon med NHO som krever oppmerksomhet. Det er Nordområdestrategien som er tema, og i innledningen refereres Hallén på at «Forskningsrådet er ingen næringspolitisk aktør». Dette er oppsiktsvekkende i lys av flere strategiske forskningsprosjekter som Forskningsrådet har iverksatt, og av de mange prioriteringer Forskningsrådet må gjøre blant forskningsprosjekt.

Deler statsråden Halléns oppfatning av Forskningsrådets rolle?»

Statsråd Øystein Djupedal [11:50:12]: Forskningsrådet er et forvaltingsorgan med særskilte fullmakter som er forvaltningsmessig underlagt Kunnskapsdepartementet. Derfor er dette et spørsmål som ligger under min portefølje.

Forskningsrådets nåværende vedtekter ble fastsatt ved kgl. res. 20. desember 2002. I vedtektene heter det bl.a.:

«Norges forskningsråd har ansvar for å øke kunnskapsgrunnlaget og bidra til å dekke samfunnets behov for forskning ved å fremme grunnleggende og anvendt forskning og innovasjon.»

Videre heter det:

«Norges forskningsråd skal (…) arbeide for å fremme innovasjon i næringsliv og offentlig sektor i hele landet» og «arbeide for sammenheng mellom grunnleggende og anvendt forskning og innovasjon.»

Å synliggjøre Forskningsrådets ansvar for innovasjon har vært et viktig element i den omorganiseringsprosessen rådet har vært gjennom. I vedtektene slås det fast at den faglige virksomheten i rådet skal organiseres i tre enheter der den ene skal ha ansvar for innovasjon og brukerinitiert forskning.

Stortinget ble orientert om status for omorganiseringen, de ulike rollene Forskningsrådet har og forventinger til rådet framover, senest gjennom behandling av St.meld. nr. 20 for 2004-2005, Vilje til forskning, våren 2005.

Jeg har selv god kontakt med Forskningsrådet og dets administrerende direktør, og jeg har aldri vært i tvil om at rådet og administrerende direktør Hallén er seg bevisst den rollen rådet har for å fremme forskningsbasert nyskaping og innovasjon.

I sitt spørsmål trekker representanten Gundersen fram et sitat fra en diskusjon mellom Næringslivets Hovedorganisasjon og Norges forskningsråd. Bakgrunnen for diskusjonen er at NHO har sendt brev til fire departementer om at Forskningsrådets nordområdestrategi i for stor grad fokuserer på de negative konsekvenser økt petroleumsvirksomhet i nord vil kunne ha.

Forskningsrådets administrerende direktør har overfor departementet understreket at utsagnet som representanten Gundersen viser til, kunne vært mer presist, og at det kan misforstås dersom det leses ute av sin sammenheng. Forskningsrådets direktør sier at det han ønsket å formidle, var at Forskningsrådet, i motsetning til NHO, ikke er en næringspolitisk interesseorganisasjon, men har en bredere rolle.

Det hersker ingen uenighet om at Forskningsrådet har vært og fortsatt skal være en viktig aktør for å oppnå innovasjon og nyskaping i norsk næringsliv.

Gunnar Gundersen (H) [11:52:32]: Jeg setter pris på svaret – jeg hadde i og for seg ikke forventet noe annet svar enn at Forskningsrådet er seg dette bevisst. Men uttalelsen var ganske lett å lese ute av sin sammenheng, for det var veldig få som kjente til diskusjonen med NHO i etterkant. Jeg vet at uttalelsen ble lagt merke til i ganske brede miljøer. Den ble fjernet fra hjemmesiden til Forskningsrådet rett etter at jeg stilte mitt spørsmål, så de som eventuelt prøvde å finne den igjen etterpå, fant den ikke. Jeg tolket det dit hen at Forskningsrådet her var klar over at man hadde kommet med en uttalelse som ikke var særlig heldig.

Jeg tror det er viktig at en så viktig aktør som Forskningsrådet er seg akkurat dette ansvaret bevisst – hvor sterkt signalene og de prioriteringene de gjør, virker ute i samfunnet. Derfor ønsket jeg å ta opp uttalelsen, uten å gå altfor mye inn i diskusjonen med NHO.

Statsråd Øystein Djupedal [11:53:36]: Det er selvfølgelig hyggelig å kunne oppklare misforståelser knyttet til en diskusjon mellom NHO og Forskningsrådet.

La meg bare understreke at Forskningsrådet forvalter en portefølje innen petroleumsrelatert forskning på hele 900 mill. kr, og så sent som i juni bevilget man 160 mill. kr til oljeteknologiske prosjekter. Forskningsrådet har et bredere mandat – i likhet med Regjeringens nordområdestrategi, som dreier seg om mange ulike og viktige felt, der petroleumsfeltet er ett. Samarbeidet med Russland er selvfølgelig viktig, men det har et bredere mandat og er et bredere felt.

Vi satser tungt på petroleumsforskning i nord. Forskningsrådet forvalter veldig mange av de pengene Stortinget stiller til rådighet for dette – og gjør det på en utmerket måte. Den uttalelsen som avstedkom litt interesse, er en uttalelse som ikke skal leses ute av sin sammenheng, men nettopp på den måten at det er et bredere mandat både Forskningsrådet og Regjeringen i sin nordområdestrategi skal legge til grunn.

Gunnar Gundersen (H) [11:54:38]: Vi er vel i og for seg ganske enige om at her har det samme Forskningsrådet en jobb å gjøre i forhold til å være veldig bevisst.

Også Forskningsrådet har strategiske satsingsområder. Det er ingen tvil om at det dermed gjøres en prioritering når det gjelder hva Norge som nasjon satser på innen forskning og utvikling. Det er det vel ingen som er uenig i, men da må man også være klar over at det på mange måter fungerer som næringspolitiske signaler ut i det brede samfunnslag. Jeg stilte mitt spørsmål rett og slett for å rette oppmerksomheten mot akkurat den rollen som Forskningsrådet her har. Det er ingen uenighet om at de er nødt til å gjøre prioriteringer, bare man er seg veldig bevisst at de valgene faktisk er ganske viktige. Derfor ville jeg trekke fram denne uttalelsen.

Statsråd Øystein Djupedal [11:55:32]: Jeg takker nok en gang for at jeg kunne oppklare det som eventuelt måtte være en misforståelse. Forskningsrådet og dets administrerende direktør er selvfølgelig fullt klar over det mandatet som er gitt dem, og følger det lojalt.

Vår regjering har en bred satsing på nordområdene, hvorav petroleumsforskning er en veldig viktig pilar, noe jeg akkurat har understreket. Det stilles betydelige midler til rådighet når det gjelder dette, midler som selvfølgelig kommer ulike norske forskningsmiljøer til gode. I neste runde er det også andre som nyter godt av den betydelige aktiviteten som er innenfor dette feltet.