Stortinget - Møte onsdag den 22. november 2006 kl. 10

Dato: 22.11.2006

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Odd Einar Dørum (V) [11:46:53]: Jeg tillater meg å stille dette spørsmålet til miljøvernministeren:

«I St.prp. nr. 1 (2006-2007) utviser Regjeringen et bredt engasjement og satsing på nordområdene, blant annet gjennom bevilgningen til Det internasjonale polaråret.

Kan man også regne med at denne satsingen innebærer en forsterket statlig vektlegging av klimaforskning i nordområdene, spesielt i Ny-Ålesund og ved Zeppelin-observatoriet, på kort og lang sikt?»

Statsråd Helen Bjørnøy [11:47:28]: Vi står overfor store miljøutfordringer i nordområdene, der klimaendringer antakelig er den største utfordringen, med store globale effekter. Dette medfører behov for betydelig ny kunnskap på en rekke fag- og samfunnsområder. Klimaforskningen vil derfor bli styrket i 2007, bl.a. gjennom større satsing på det nasjonale forskningsprogrammet NORKLIMA.

Samtidig er det en erkjennelse at dette er kunnskap som Norge alene ikke kan framskaffe. Dette må skje i et internasjonalt forskningssamarbeid. Vi har derfor store forventninger til det internasjonale forskningsåret i perioden 2007–2009. Målet med det internasjonale forskningsåret er nettopp at vi ved internasjonalt å løfte i flokk kan oppnå kunnskapsinnhenting som ellers ikke er mulig, f.eks. i beskrivelse av klimaprosessene. Vi har dyktige og internasjonalt anerkjente polarforskningsmiljøer i Norge, og deltakelse i det internasjonale forskningsåret vil styrke denne viktige forskningen ytterligere.

I tillegg vil den norske infrastruktur for forskning og overvåking på Svalbard være viktige norske bidrag til det internasjonale forskningsåret. Zeppelinstasjonen i Ny-Ålesund er i så måte sentral ved sin unike plassering i den europeiske delen av Arktis. Stasjonens styrke ligger først og fremst i at den kombinerer beliggenheten på svært høy breddegrad i et miljø som i veldig mange henseender er uforurenset, med lett tilgjengelighet og godt utbygd infrastruktur.

Zeppelinstasjonen har allerede en viktig rolle i internasjonal klimaforskning og -overvåking. Stasjonen måler et bredt spekter av klimagasser og ozonnedbrytende forbindelser og er etablert som en sentral referansestasjon i et globalt nettverk. Målingene som utføres, er Norges bidrag til det internasjonale nettverket for overvåking av konsentrasjoner av klimagasser i atmosfæren. Økt satsing på forskning og overvåking i nordområdene vil gi oss innsikt når det gjelder både pågående klimaendringer og de forsterkende effekter klimaprosessene i området har på den globale oppvarmingen.

Klimaforskningen vil bli styrket i 2007 med spesiell vekt på nordområdene. I tillegg vil det internasjonale forskningsåret styrke klimaforskningen ytterligere i perioden 2007–2009, og så vil Regjeringen i forbindelse med nordområdestrategien som legges fram 1. desember, komme tilbake til innsatsen som gjelder klimaovervåking, bl.a. knyttet til Zeppelinobservatoriet i Ny-Ålesund.

Odd Einar Dørum (V) [11:50:39]: Jeg takker for svaret. Jeg er enig med statsråden i at det er viktig norsk infrastruktur på Svalbard, spesielt i Ny-Ålesund og på Zeppelinobservatoriet.

Når jeg tar opp denne saken mange ganger, er det fordi at på tross av noen vennlige svar fra statsråd Djupedal i vår, opplever jeg gjennom den kunnskap og innsikt jeg har, at f.eks. i Ny-Ålesund er det noe vekst i forskerdøgn, men det er stort sett utenlandske forskerdøgn – tyskere på marinlaboratoriet – og det er veldig vanskelig, i hvert fall for meg som stortingsrepresentant, å se noe spor av systematisk norsk satsing for å bygge opp stasjonen. Det som jeg synes er verre, er at Zeppelin-observatoriet, som er enestående, etter min kunnskap ikke har midler til f.eks. et par–tre stipendiatstillinger slik at man faktisk kunne analysere de livsviktige dataene man har.

Jeg vil oppfordre statsråden til å se på hvordan Zeppelinobservartoriet kan utnyttes, i første omgang for å få mennesker som kan analysere data, og i neste omgang for å få mennesker som gjør at man kan samle inn enda flere data og analysere dem. Men min opplevelse etter å ha tatt dette opp med gjentatte statsråder, er at det synes å være en lang vei fra statsråders velvilje til det som skjer i praksis.

Min oppfordring er at man nå aktivt gjør noe med Zeppelinobservatoriet og styrkingen rundt det. Det er NILU som er nøkkelen til dette.

Statsråd Helen Bjørnøy [11:51:49]: Jeg takker for oppfordringen fra representanten Dørum. Jeg skal love at jeg skal se nærmere på det.

Det som er viktig for Norge og Regjeringen, er jo at vi inngår i et internasjonalt samarbeid for å få styrket klimaforskningen. Det er ingen tvil om at når det gjelder klimaforskning, vil polarområdet være et av de viktigste områdene – både for å styrke vårt internasjonale fellesskap innenfor forskningen, og for å innhente den kunnskapen vi faktisk trenger for å kunne svare relevant på handlinger knyttet til klimaendringer.

Så denne saken vil jo også berøres, som jeg nevnte, når Regjeringen legger fram nordområdestrategien 1. desember.

Odd Einar Dørum (V) [11:52:34]: Jeg kunne vært polemisk på bakgrunn av spørsmål til statsråd Djupedal i vår og på bakgrunn av mye annet, men jeg velger ikke å være det siden jeg stiller spørsmålet til en annen statsråd. Jeg velger å ta på alvor det svaret jeg nå får.

Jeg må si det på den måten at jeg synes det er bra at Regjeringen er glad for at f.eks. ledende amerikanske og britiske politikere drar til Ny-Ålesund, og at de gjør seg kjent med den imponerende infrastrukturen som er der. Jeg synes også det er bra at statsministeren holder et statsministermøte på nordisk plan i Ny-Ålesund. Men når man gjør det, og når utenriksministeren i tillegg sier at flest mulig amerikanske politikere nå må komme til Ny-Ålesund for rett og slett å se hvordan man kan måle klodens helsetilstand, spesielt på klimasiden, forplikter det Regjeringen. Den forpliktelsen ligger i å øke norske forskerdøgn systematisk i Ny-Ålesund, for da lever man opp til stortingsdokumenter, policydokumenter og Forskningsrådet. Men det viktigste og mest praktiske akkurat nå er å sørge for at Zeppelinobservatoriet får analysert de dataene de har. Da trenger man mennesker og penger. Jeg velger – skal vi si – denne utstrakte hånden og konstruktive oppfordringen til miljøvernministeren som jeg nå kommer med.

Statsråd Helen Bjørnøy [11:53:43]: Det er jo slik at klimaspørsmålet helt sikkert kommer til å være i fokus både nasjonalt og internasjonalt på en helt annen måte enn det vi har sett tidligere. Jeg har, som representanten er orientert om, nettopp kommet tilbake fra en stor konferanse om klimaspørsmål i Nairobi.

Det er klart at behovet for forskning og behovet for det å samordne den dokumentasjonen som finnes i ulike land, er økende. Det er helt nødvendig at Norge ikke bare øker sin innsats på forskning, men også sørger for at vi kan bidra til å samordne ulike resultater.

Det er ingen tvil om, som representanten Dørum sa, at nordområdet er i en særstilling for oss, for det er der mye av temperaturen for klimautviklingen faktisk kan måles. Derfor er det viktig at vi deltar både i nasjonale og internasjonale forskningsprosjekter om klima.