Stortinget - Møte fredag den 15. desember 2006 kl. 10

Dato: 15.12.2006

Dokumenter: (Innst. S. nr. 87 (2006-2007), jf. St.prp. nr.20 (2006-2007))

Sak nr. 3

Innstilling fra forsvarskomiteen om oppstart av LOS-programmet i Forsvaret – Økonomiprosjektet

Talere

Votering i sak nr. 3

Presidenten: Etter ønske frå forsvarskomiteen vil presidenten foreslå at taletida blir avgrensa til 5 minutt til kvar gruppe.

Vidare vil presidenten foreslå at det ikkje blir gjeve høve til replikkar etter dei enkelte innlegga, og at dei som måtte teikne seg på talarlista utover den fordelte taletida, får ei taletid på inntil 3 minutt.

– Det er å sjå på som vedteke.

Per Roar Bredvold (FrP) [11:09:18]: (ordfører for saken): St.prp. nr. 20 omhandler oppstart av LOS-programmet i Forsvarets økonomiprosjekt. LOS-programmet er Forsvarets satsing på nytt felles styringssystem for økonomi, personell og logistikk og er således et viktig omstillingsverktøy for å nå målene for moderniseringen av Forsvaret i henhold til Stortingets vedtak.

Videre er Økonomiprosjektet viktig for å få en forbedret økonomistyring i Forsvaret, jf. St.meld. nr. 29 for 2005-2006 om merforbruket på forsvarsbudsjettet i 2004, og St.meld. nr. 10 for 2005-2006 om økonomisk styring i Forsvaret. Programmet skal bidra til at Forsvarets militære organisasjon får felles prosesser på tvers av alle forsvarsgrener og avdelinger.

Komiteen viser til at innføring av et felles eksternregnskapssystem ble realisert gjennom leveranseprosjekt 1 i tidligere Program Golf. Komiteen registrerer at det gjenstår to større prosjekter for å få realisert felles løsninger innenfor logistikkområdet, og er innforstått med at det første er Økonomiprosjektet, som bl.a. skal gi Forsvarets et elektronisk basert internregnskapssystem.

Komiteen forstår videre at det neste prosjektet vil ha som ambisjon å gi Forsvarets militære organisasjon en fullstendig logistikkløsning, med bl.a. funksjonalitet for understøttelse av vedlikehold og anskaffelse i prosjekt, og registrerer at Forsvarsdepartementet på egnet måte vil komme tilbake til Stortinget vedrørende dette prosjektet.

Komiteen viser til at Regjeringen informerte i St.prp. nr. 1 for 2006-2007 om at Forsvaret hadde innledet kontraktsforhandlinger med leverandøren for Økonomiprosjektet, og at det var forventet at dette ville medføre en reduksjon i usikkerheten og derigjennom kostnadsrammen for prosjektet. Vi har registrert at resultatet av forhandlingene imidlertid er at kostnadene har økt med ca. 40 mill. kr i forhold til det som er anslått.

Ellers merker vi oss at Dovre International AS har gjennomført en ekstern kvalitetssikring av Økonomiprosjektet, og at Forsvaret har, som følge av anbefalingen fra Dovre og ut fra interne vurderinger, iverksatt tiltak for å begrense usikkerheten i prosjektene.

En samlet komite vil i denne sammenheng vise til den kostnadsutviklingen som har vært i forbindelse med innføringen av felles forvaltningssystem i Forsvaret, og vil understreke betydningen av å gjennomføre prosjektet innenfor de vedtatte rammer og at kvalitetssikringstiltak blir fulgt opp gjennom hele prosjektet. Komiteen forventer at Regjeringen holder Stortinget orientert om prosjektet på egnet måte.

Komiteens merknader er enstemmige.

Presidenten: Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 3.

(Votering, sjå side 1543)

Votering i sak nr. 3

Komiteen hadde tilrådd:

I

Forsvarsdepartementet gis fullmakt til å starte opp Økonomiprosjektet i LOS-programmet i Forsvaret.

II

Kostnadsrammen for materiellinvesteringen (kap. 1760 post 45) settes til 545 mill. kroner.

Votering:Tilrådinga frå komiteen blei samrøystes vedteken.