Stortinget - Møte onsdag den 7. mars 2007 kl. 10

Dato: 07.03.2007

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 21

Svein Flåtten (H) [13:46:30]: Jeg har et spørsmål til helse- og omsorgsministeren:

«Ifølge lokal presse har helseministeren gitt signaler om at Sandefjord sykehus kan fortsette som kommunalt sykehus, trass i helseregionens planer om nedtrapping. «Signalene» skaper store forventninger hos en lokalbefolkning som er skuffet over stadige reduksjoner i sykehustilbudet.

Hvilket innhold i dette sykehustilbudet, og hvilken finansiering fra statens side av den kommunale drift, ser statsråden for seg?»

Statsråd Sylvia Brustad [13:47:01]: Ansvaret for å tilby sjukehustjenester til befolkninga i Sandefjord ligger hos det regionale helseforetaket, og Regjeringa legger ikke opp til å endre de ansvarsforholdene. Samtidig arbeider vi for å få til bedre samhandling mellom spesialisthelsetjenesten og de kommunale tjenestene, slik at pasientene får et helhetlig og mer sammenhengende tjenestetilbud. Jeg oppfatter det også slik at det er det representanten er opptatt av. Flere steder i landet har man inngått samarbeid mellom regionalt helseforetak og kommunehelsetjenesten og utformet gode helsetjenester til befolkninga. Jeg stiller meg positiv til at man også starter en slik prosess i Sandefjord.

Skal man lykkes med slike samarbeidsprosesser, må man ta utgangspunkt i de rammene vi har for ansvarsfordeling, og ordningene for finansiering. Samtidig er det viktig at finansieringssystemet ikke oppfattes som en hindring for gode, faglige løsninger. Men finansieringsordningene i seg sjøl kan ikke løse utfordringene på områder hvor det er behov for nært samarbeid mellom tjenestenivåene.

Regjeringa vil i forbindelse med gjennomgangen av aktivitetsbaserte finansieringsordninger, altså ISF-ordninger, vurdere eventuelle tiltak på finansieringsområdet som kan forbedre pasientforløpet mellom spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten, slik at man ikke er avhengig av i hvilken del av tjenesten man faktisk får hjelp.

Som evalueringsrapporter, Agenda Muusmann-rapporten om sjukehusreformen, har påpekt, står vi overfor store samhandlingsutfordringer. Det er ikke bra for pasientene hvis ikke vi får orden på dette. Derfor må vi legge stor innsats i å utvikle en helhetlig helsetjeneste med vekt på god samhandling, der også de tradisjonelle grensene for primær- og spesialisthelsetjenesten utfordres. Hovedtyngden av samhandlingsutfordringene må møtes lokalt og baseres på lokale variasjoner og behov. Så langt er det iverksatt en rekke gode samhandlingstiltak. Enkelte steder er tilbudet om spesialisthelsetjenester desentralisert gjennom ambulant virksomhet, og enkelte steder deltar de kommunale tjenestene i sluttfasen før pasienten skal skrives ut fra sjukehuset. Andre steder er kommunale tjenester og spesialisthelsetjenesten samlokalisert. Eksempler på dette er legevakt i sjukehus, intermediæravdeling og distriktsmedisinske sentre.

Regjeringa vil støtte opp under denne utviklinga. Vi samarbeider bl.a. med Kommunenes Sentralforbund om en nasjonal avtale med et nasjonalt oppfølgingssystem som skal støtte opp under lokal samhandling.

Regjeringa har, som spørreren sikkert er kjent med, også satt av egne midler som skal støtte prosesser knytta til videreutvikling av lokalsjukehusene og til samhandlingstiltak, ikke minst for inneværende år. Det vises her til St.prp. nr. 44 for 2006-2007 Om endringer i statsbudsjettet for 2007 under Helse- og omsorgsdepartementet, som ble lagt fram for Stortinget i februar, og som nå er til behandling her i huset. Vi er derfor noe tidlig i prosessen når det gjelder fordeling av disse midlene, men utvikling av et tilbud i Sandefjord synes relevant for denne bevilgninga.

Svein Flåtten (H) [13:50:05]: Takk for svaret.

Jeg er glad for at statsråden presiserer at det er et statlig ansvar å drive sykehusene. Jeg synes det er utmerket at man får til samhandling og samordning. Det som imidlertid er situasjonen, er at når denne type diskusjoner kommer opp, oppfatter befolkningen det slik at man skal tilbake til et kommunalt drevet sykehus, som skal omfatte alle de funksjoner som et gammeldags sykehus hadde, med poliklinikker av flere slag, med akuttmottak osv.

Jeg vil gjerne at statsråden bekrefter at det ikke er slik. Det man snakker om, er en lokalt tilpasset samhandling mellom det kommunen skal yte av tjenester, og det som spesialisthelsetjenesten skal stå for, men i regi av helseregionen.

Statsråd Sylvia Brustad [13:51:13]: Jeg kan bare gjenta at når det gjelder ansvaret for å tilby sjukehustjenester, også i Sandefjord, tilligger det de regionale helseforetakene, eller med andre ord staten. Jeg er selvfølgelig åpen for at man kan finne lokale løsninger i samarbeid med kommunen og regionale helseforetak for hvordan man skal utføre forskjellige tjenester som er lokalt tilpasset, for det er ingen tvil om at vi har et stort behov for å bli bedre når det gjelder samhandling. Men det er ingen tvil om at det er staten og derved de regionale helseforetakene som har hovedansvaret for sjukehustjenestene.

Svein Flåtten (H) [13:51:53]: Når det gjelder de lokale løsninger, som jeg forstår at statsråden er opptatt av, synes jeg det er forbilledlig og bra. Tenker hun seg da at helseregionene, dvs. staten, kan overdra sykehuseiendommer til kommunene, slik at de står noe friere med hensyn til hva deres eget tilbud til befolkningen skal inneholde, ved at eierskapet er kommunalt?

Statsråd Sylvia Brustad [13:52:31]: Det er vanskelig for meg som statsråd å gå inn i alle detaljer på alle sjukehus landet rundt. Det mener jeg er en sak mellom det regionale helseforetaket og kommunen. Jeg vil ellers vise til at Regjeringa nå har stilt til disposisjon – dersom Stortinget slutter seg til det – 50 mill. kr, hvor vi bl.a. ønsker å utprøve ulike samhandlingstiltak for inneværende år. Her er det fritt fram å søke, også for Sandefjord sjukehus. Det må gå via den aktuelle helseregionen, altså Helse Sør, inntil det blir sammenslått til Helse Sør-Øst. Det er mulig å sende søknad. Jeg kan ikke love over bordet at det vil bli innvilget, men jeg vil i hvert fall si at det jeg nå vet om det som skjer ved Sandefjord sjukehus, er det interessante ting som det er mulig å se nærmere på.

Presidenten: Spørsmål 22 er allerede besvart.