Stortinget - Møte mandag den 19. mars 2007 kl. 10

Dato: 19.03.2007

Dokumenter: (Innst. S. nr. 118 (2006-2007), jf. Dokument nr. 8:11(2006-2007))

Sak nr. 1

Innstilling fra familie- og kulturkomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Karin S. Woldseth og Ulf Erik Knudsen om omorganisering av Norsk rikskringkasting (NRK), og avvikling av ordningen med fjernsynslisens

Talere

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Etter ønske fra familie- og kulturkomiteen vil presidenten foreslå at taletiden blir begrenset til 5 minutter til hvert parti og 5 minutter til statsråden.

Videre vil presidenten foreslå at det blir gitt anledning til tre replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av Regjeringen – innenfor den fordelte taletid.

Videre vil presidenten foreslå at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

– Det anses vedtatt.

Espen Johnsen (A) [10:04:43]:(ordførar for saka): Framstegspartiet har no, som dei har gjort før, lagt fram forslag om at NRK skal seljast, og at lisensinnkrevjinga skal fjernast. Grunngjevinga er, no som før, omsynet til konkurranse innan radio- og fjernsynsbransjen. Eg skal kome nærmare inn på det etter kvart.

Dei andre partia har eit diametralt forskjellig syn på betydninga av NRK. Vi er alle einige om kor viktig det er med ei fri og uavhengig presse, og kor viktig det er at NRK, som andre, har ei fri stilling redaksjonelt.

Men vi meiner altså, i motsetning til Framstegspartiet, at vi treng ein sterk allmennkringkastar.

Vi meiner at det er viktig med eit NRK som varetek og utviklar norsk språk og kultur. NRK er landets største og viktigaste kurlturformidlar, og dei har eit ansvar for å tilby program til alle delar av befolkninga, same kvar vi bur, om vi er unge eller gamle, om vi representerer ulike minoritetar.

NRK varetek eit mangfald av uttrykk og formidling som er viktig.

Eg ser av innstillinga at Framstegspartiet ikkje skjønar at det er mogleg å vere oppteken av desse forholda samtidig som vi er opptekne av eit kulturelt mangfald. Vel, den debatten skal vi ikkje ta her i dag, men eg skal berre slå fast at dette er og blir same saka. Det å lage kunstige skiljeliner er feil. Kulturuttrykk spelar saman. Det har dei gjort, og det kjem dei framleis til å gjere – same kor mykje det måtte plage Framstegspartiet.

Vi ville fått eit smalare programtilbod, mindre variasjon og meir einsretting om vi ikkje hadde hatt det NRK vi har i dag – rett og slett fordi det å ta berre kommersielle omsyn ikkje på same måten vil sikre tilgang til dei smale eller økonomisk ulønnsame programma, den typen program som vi som kulturnasjon også er avhengige av god tilgang til. Det treng vi ikkje konkurranse for å sikre. Det treng vi ein sterk allmennkringkastar for å få til.

Eg vil leggje til at eg meiner dei kommersielle kanalane også legg større vekt på høg kvalitet og mangfald i konkurransen med NRK. Det ville bli borte dersom vi skulle selje NRK, slik Framstegspartiet her foreslår.

Det forundrar meg ikkje at Framstegspartiet ikkje skjønar det, men vi andre må i tillegg ta omsyn til at det i Noreg er ein ganske avgrensa reklamemarknad, at det i dag er mange fjernsynskanalar som kjempar knallhardt om reklameinntektene, og at det å putte ein gigant som NRK ut på den same marknaden ville vere det same som å øydeleggje mange av dei reklamefinansierte kanalane vi har i dag, i tillegg til at det ville svekkje kvaliteten på NRK, sjølvsagt.

Dermed ville vi også få eit avgrensa mangfald og ein dårlegare kvalitet på norsk fjernsyn.

Regjeringa skal snart leggje fram ei eiga stortingsmelding om allmennkringkasting. Ho kjem til å ta utgangspunkt i det vi seier i Soria Moria-erklæringa, der vi slår fast at vi vil «beholde NRK som lisensfinansiert, reklamefri allmennkringkaster og videreføre NRKs rolle som formidler av kultur, språk og nasjonal identitet».

Dermed er det nok heller ingen utsikter til at Framstegspartiet skulle få støtte til forslaget om å fjerne lisensen. Det er derimot veldig gode utsikter til at vi òg i framtida skal ha eit godt, reklamefritt NRK.

Det er gledeleg å sjå at det framleis er brei og tverrpolitisk oppslutning om betydninga av NRK og den rolla NRK spelar i norsk kulturliv, og at det skal vidareførast. Framstegspartiet står aleine i sitt syn om at NRK er ei godt eigna salsvare. Derfor er innstillinga frå komiteen at forslaget blir avvist.

Ulf Erik Knudsen (FrP) [10:08:30]: Vi behandler i dag et forslag fra Fremskrittspartiet om en oppsplitting og et nedsalg av NRK og en gradvis avvikling av ordningen med NRK-lisens.

Vi hadde i Fremskrittspartiet ikke ventet at dette forslaget skulle gå glatt igjennom i Stortinget og bli vedtatt med stormende applaus, men vi hadde i hvert fall håpet at det politiske flertallet skulle bruke saken til å tenke litt nytt, komme med noen nye tanker og visjoner og kanskje uttrykke en viss forståelse for de mange som faktisk ikke benytter seg av NRKs tilbud, men som likevel er tvunget til å betale for dette tilbudet.

Vi må konstatere at vi var for optimistiske. Her er det kjemisk renset for nye tanker og visjoner og for kritiske merknader i forhold til lisensordningen, som i realiteten er et tvangsabonnement på NRK. Det eneste flertallet sier de er enig med forslagsstillerne i, er at det er viktig å legge til rette for en fri og uavhengig presse, og at dette er en forutsetning for demokrati, ytringsfrihet og vårt rettssamfunn. Dette er hyggelig å høre. Men man har ingen fri og uavhengig presse der den største innholdsleverandøren er en statlig eid og tvangsfinansiert mastodont med over 3 milliarder kr i driftstilskudd og tusenvis av ansatte.

NRK hadde i mange år monopol på kringkasting av tv og radio. Dette monopolet er gradvis blitt brutt opp, og i dag finnes det en flora av lokale og nasjonale radiostasjoner og flere riksdekkende kommersielle tv-kanaler. Disse endringene ble møtt med betydelig motstand i begynnelsen, men etter en lang kamp vant man frem. Vi har nå et fungerende marked både for tv og radio i Norge.

Konkurransen innen bransjen hemmes imidlertid av at markedet i stor grad domineres av det tidligere statsmonopolet. NRK har gjennom lisensen en inntektskilde som i stor grad er skjermet for svingninger. I et fritt samfunn kan det vanskelig ses å være en offentlig oppgave å engasjere seg som innholdsleverandør i medievirksomhet. Vi mener det offentlige skal fokusere på det som er viktig – primæroppgavene. Spørsmålet er enkelt og greit dette: Skal vi konsentrere oss om å levere Nytt på nytt, Mina og hiphop i P3 og lettere underholdning med Skavlan, eller skal vi konsentrere oss om sykehustjenester, omsorg og politiets trygghetstjenester? Om vi ser på den sittende regjerings arbeid så langt, virker det som om man har mer fokus på å verne NRK enn sykehusavdelingene rundt omkring i Norge.

Fremskrittspartiet mener det offentlige bør selge seg ut av mediekonsernet NRK. Hvorvidt NRK skal selges helt eller delt, er et åpent spørsmål, men bør også være gjenstand for en debatt sett i forhold til konkurransen i markedet.

Jeg merker meg at i sitt forsvar for et statlig tvangsfinansiert NRK trekker flertallet frem NRKs rolle med å ivareta og utvikle norsk kultur og språk. Flertallet hevder at det er viktig at NRKs rolle som formidler av kultur, språk og identitet blir ivaretatt. Det er lettere komisk at dette syn settes frem av de samme partiene som ser ut til å være mer opptatt av fremmedkulturelle og multikulturelle uttrykk, og som kritiserer Fremskrittspartiet for å ønske å trekke frem og bevare norsk kultur og identitet.

Selvfølgelig er det viktig å ivareta norsk kultur, identitet og språk, men vi er overbevist om at også private tilbydere vil finne det interessant å tilby slike programmer. Den norske befolkning vil alltid etterspørre kvalitetsprogrammer på norsk. Likeså vil det alltid være et marked for gode tilbud til barn og ungdom, eldre og ulike minoriteter. Som dokumentasjon for dette kan man f.eks. se på hva kabelselskapet Get tilbyr: Her er arabiske kanaler, et stort antall kanaler med kvalitetsdokumentarer, nyheter, gamle filmer, barnekanaler – også barnekanaler uten reklame – osv.

Det uttrykkes også en bekymring overfor lokale tilbud, distriktene osv. Dette er et marked som uten problemer kan overtas av lokale tilbydere. Lokale radio- og tv-stasjoner sliter i dag betydelig, bl.a. på grunn av NRKs enorme ressurser. I dagens marked kan ikke en virksomhet med to–tre ansatte konkurrere med NRKs distriktskontorer med f.eks. 50–60 ansatte og fri tilgang til lisenspenger.

For øvrig må jeg si at jeg finner det interessant at flertallet mener at konkurranse mellom NRK og andre fjernsynskanaler bidrar til kvalitetsheving av programtilbudet. Her må det være en logisk brist. Det må da være slik at dette gjelder like mye uavhengig av hvem som eier NRK, eller uavhengig av hvordan NRK finansieres.

Med det vil jeg ta opp Fremskrittspartiets forslag i innstillingen.

Presidenten: Representanten Ulf Erik Knudsen har tatt opp de forslag han refererte til.

Olemic Thommessen (H) [10:13:55]: Forslaget fra Fremskrittspartiet er først og fremst motivert av at man vil bli kvitt tv-lisensen. Sånn sett føyer det seg inn i en rekke av forslag som går i den retning.

Høyre ser ikke noe egentlig alternativ til lisens nå – uten at man skal behøve å være firkantet når det gjelder hvordan NRK skal finansieres. Alternativet måtte være å finansiere NRK over statsbudsjettet. Det mener vi gir en større avhengighet av staten og litt for tette bånd – i forhold til bånd som kanskje allerede er tette nok, men som vi altså ikke ser noen egentlig alternativ løsning på.

Hvis man nå skulle tenke seg at man skulle gå Fremskrittspartiets vei, altså stykke opp NRK for så å selge ut – og jeg forstår vel forslagsstillerne dit hen at man tenker seg at man egentlig kan selge det meste når det kommer til stykket, bare man får litt tid på seg – har vi liten tro på at det er noen god vei. For det første vil det drastisk forverre inntektsgrunnlaget for et samlet norsk medietilbud. Det så vi ganske godt illustrert da vi åpnet for Kanal 24. Det var basert på Stortingets ønske om å få en riksdekkende radiokanal til, i tillegg til P4. Vi har i ettertid sett at de har kjempet på det samme reklamemarkedet, og at det har vært en meget, meget tøff kamp. Det er ikke noen tvil om at fundamentet for det å skape i dette tilfellet god radio, men hvis man utvider dette: fundamentet for å lage god tv, samlet sett blir mye, mye dårligere.

Så er det slik med markedet og medier at mediedrevne kanaler vil rette seg inn der hvor markedet har størst tyngdekraft, og det betyr i en slags midte. Det ser vi i alle typer medier, også på radio- og på avissiden. Det gjør at det ligger en mekanisme der som gjør at man vil få en større likhet i programproduksjonen. Det ser vi fra land som har mange kanaler. Drar man til Italia, kan man bla igjennom 70, kanskje 80, tv-kanaler. Det er altså i liten grad, dessverre, det store mangfoldet. Det er nok heller det store enfoldet. Slik har vi ikke lyst til å ha det.

Det at NRK er en positiv aktør i forhold til konkurranse på kvalitet, synes jeg er nokså enkelt å forstå. NRK har god rygg til å lage gode programmer. Det betyr at de som skal konkurrere med dem, også må legge seg på et relativt høyt nivå kvalitetsmessig for faktisk sett å kunne konkurrere. Når vi ser på f.eks. TV 2s filmprofil og TV 2s holdning til reklameavbrudd i film, ser vi at TV 2 kvier seg for å legge inn flere og større reklameavbrudd i film. Det har vi sett på høringsuttalelser når vi har hatt den type regler oppe. Det henger nettopp sammen med at de konkurrerer med NRK.

Vi tror at NRK blir viktigere i årene som kommer, fordi vi lever i en tid hvor vi på en helt annen måte kommer til å være avhengig av bredde i innholdsproduksjon innenfor medier som er i sterk endring. Om noen år – og det er ikke lenge til – vet vi at innhold på nett, om det så er overført til mobiltelefonen vår eller til andre duppeditter som vi måtte ha med oss, kommer til å være fullstendig sammensmeltet med innhold som er tv-produsert eller radioprodusert eller produsert for andre plattformer.

Hvis vi skal ha en norsk kulturell hjemmebane i fremtiden, er vi avhengig av å ha godt og mye – ikke minst mye – hjemmeprodusert stoff, og da mener jeg norskprodusert stoff. Da trenger vi noen skikkelige bulldosere, vi trenger noen med sterk rygg som kan gå foran i det arbeidet. Da har vi behov for store aktører, slik NRK er. Vi tror sånn sett at vi heller skal se på hvordan vi kan bruke NRK for å øke den norske hjemmeproduksjonen, med tanke også på kulturpolitiske hensyn mer enn bare ytringspolitiske i forhold til nyheter og medier, som er mye av grunnlaget for å ha NRK. Da tror vi også at kulturpolitiske hensyn og ønsker vil bli sterkere. Det er altså ikke slik at det er lett å finansiere barneprogrammer. Man kan kjøpe dem for noen få hundre kroner minuttet fra utlandet. Det er det vanskelig å produsere for i Norge.

May Hansen (SV) [10:19:30]: NRK har en viktig rolle for å ivareta og utvikle norsk kultur og språk. Den rollen som NRK har som formidler av kultur, språk og identitet, må bli ivaretatt, og den må videreutvikles. NRK har mulighet til å tilby et programtilbud som kommersielle kanaler i mindre grad vil og kan tilby. NRK kan tilby et bredere radio- og fjernsynstilbud til innbyggerne, og derfor er det så viktig at vi legger til rette for og sikrer en sterk allmennkringkaster. Dette er spesielt viktig for å sikre et godt tilbud til barn og unge, eldre og ulike minoriteter.

NRK skal som allmennkringkaster tilby et programtilbud til alle deler av befolkningen over hele landet. Lokale nyheter er viktig, og NRKs desentraliserte struktur er med på å sikre lokale programinnslag fra ulike deler av landet både på radio og tv. Oppsplitting og nedsalg av NRK vil svekke tilgangen til lokale programinnslag i deler av landet med dårlig inntjening på grunn av lav befolkningstetthet. Et kringkastingsmarked som kun styres etter kommersielle hensyn, vil ikke gi et godt nok tilbud av smale og ulønnsomme programmer. En lisensfinansiert allmennkringkaster kan tilby en annen programprofil enn de reklamefinansierte kanalene. Og så har konkurransen mellom NRK og andre fjernsynskanaler bidratt også generelt til kvalitetsheving av programtilbudet både for de kommersielle kanalene og for NRK.

Bortfall av lisensordningen for NRK vil sannsynligvis føre til et redusert tilbud til befolkningen. Flere kanaler vil måtte legge ned, og kvaliteten vil svekkes, fordi vi i Norge ikke har et stort nok reklamemarked, som tidligere talere har vært inne på. Jeg vil også understreke viktigheten av det store kommersielle presset på barn og unge. Det at man har et reklamefritt alternativ som man kan velge, er kjempeviktig. SV ønsker et styrket NRK, et NRK som er et reklamefritt alternativ, med høy kvalitet, og som viser et mangfold. SV er derfor imot å avvikle lisensordningen og oppsplitting og nedsalg av NRK.

Men til slutt vil jeg understreke at SV er enig med forslagsstillerne i at det er viktig å legge til rette for en fri og uavhengig presse. Det er en forutsetning for demokrati, ytringsfrihet og vårt rettssamfunn. Vi mener at NRK er med på det.

May-Helen Molvær Grimstad (KrF) [10:22:45]: (leiar i komiteen): Stortinget behandlar i dag eit lovforslag frå Framstegspartiet som omhandlar oppsplitting og nedsal av NRK og avvikling av lisensfinansiert allmennkringkasting. Framstegspartiets visjonar for NRK gir assosiasjonar til amerikansk mediepolitikk, der deregulering og kommersialisering er hovudoverskriftene for utviklinga.

Reklame retta mot barn aukar kjøpepresset og forsterkar tradisjonelle kjønnsroller. Derfor er det inga overrasking at USA er eit av dei minst likestilte landa i den vestlege verda.

Kommersiell tv har profitt som hovudmålsetjing. Programma er skreddarsydde og produserte for å nå målgruppa som reklamesnuttane rettar seg mot. I motsetning til det signaliserer NRKs slagord «Noe for alle. Alltid» allmennkringkastinga sitt mål: å tene alle norske tv-sjåarar som borgarar og veljarar, ikkje primært som forbrukarar.

Ein kringkastingsmarknad som berre blir styrt etter kommersielle omsyn, ville ikkje gitt eit godt tilbod av smale og økonomisk ulønnsame program. NRKs høge produksjonskvalitet bidreg dessutan til at andre kommersielle kanalar legg større vekt på gode kvalitetsproduksjonar og eit mangfald av programtilbod i konkurranse med NRK.

Eg vil understreke betydninga av at NRK som allmennkringkastar skal ha eit godt programtilbod til alle delar av befolkninga over heile landet.

I eit lite språksamfunn som Noreg har NRK ei viktig rolle i å ta vare på og utvikle norsk kultur og språk. NRK kan utvikle og kome med eit programtilbod som kommersielle kanalar i mindre grad vil kunne gjere. Det er grunn til å tru at dette gir eit breiare radio- og fjernsynstilbod til innbyggjarane. For å sikre eit godt tilbod til barn og ungdom, eldre og ulike minoritetar er NRK og dagens finansiering av NRK viktig å ta vare på.

Då Melodi Grand Prix Junior skulle arrangerast sist, sette NRK og dei andre nordiske statskanalane ned foten for den foreslåtte programprofilen. Det førte til ei eiga nordisk utgåve av Melodi Grand Prix Junior, der barna som deltok, ikkje stilte i bikini med ei mengd sminke, men fekk vere barn på barns premissar sjølv om dei deltok i ein tv-send songkonkurranse.

Framstegspartiet står heldigvis aleine i Stortinget om ikkje å sjå betydninga av ein reklamefri allmennkringkastar. I Kristeleg Folkeparti meiner vi at vi også i framtida må sikre tv-program som tek vare på tv-sjåarane og deltakarane som borgarar og veljarar, ikkje berre som forbrukarar.

Kristeleg Folkeparti støttar på bakgrunn av dette ikkje forslaga i Dokument nr. 8:11 frå Framstegspartiet om oppsplitting og nedsal av NRK og avvikling av ordninga med fjernsynslisens.

Erling Sande (Sp) [10:26:24]: Senterpartiet er oppteke av at Norsk rikskringkasting blir halden oppe som allmennkringkastar og får moglegheit til å utvikle seg innan dagens regime. For Senterpartiet er NRK si rolle som formidlar av eit mangfald av kulturuttrykk og ein aktiv brukar av norsk språk avgjerande for vår haldning til NRK. Lisensfinansieringa sikrar at NRK kan fylle den rolla eit breitt politisk fleirtal ynskjer at dei skal ha.

Det er ingen grunn til å tru at ei omgjering av NRK frå lisensfinansiering til reklamefinansiering, slik Framstegspartiet no foreslår, ville gjere at det dukka opp nye potensielle inntekter frå reklame, tilsvarande NRK sin marknadsandel. Snarare er det grunn til å tru at NRK i stor grad ville måtte konkurrere om dei same reklamekronene som dei andre kanalane, noko som ville føre til mindre mangfald i det samla programtilbodet enn det vi har i dag.

NRK skal som allmennkringkastar tilby eit godt program over heile landet. Den desentraliserte strukturen NRK har valt gjennom satsinga på distriktskontora, er med på å sikre lokale programinnslag frå dei ulike delane av landet både på radio og tv. Lokale nyheiter er viktige for identitetsbygging, og det gjev eit betre høve for folk til å få nyheiter, reportasjar og kulturinnslag frå sitt eige nærområde. Lisensfinansiering er òg med på å sikre eit tilbod til ulike aldersgrupper, som barn og eldre, og til minoritetsgrupper.

Lat meg òg leggje til den sjølvstendige verdien det er at vi har eit medium som tek hovuddelen av inntektene sine frå andre kjelder enn reklameinntekter. Dette har etter Senterpartiet sitt syn stor verdi i eit samfunn som har ei overfokusering på auka materielt forbruk.

Vi vil frå Senterpartiet si side òg understreke at vi skal ha ei fri og uavhengig presse, og er ikkje samde i at ein sterk allmennkringkastar etter den modellen vi har i Noreg i dag, står i motstrid til dette.

I det forslaget vi handsamar her i dag, er forslagsstillaren, Framstegspartiet, sin ideologi lett å kjenne att. Det som ligg til grunn, er ideologien der marknadsstyringa har blitt eit mål i seg sjølv, og ikkje eit middel for å nå dei ynskjelege politiske målsetjingane. Det er tydeleg at det ikkje blir skrive referat frå dei hyppige møta Framstegspartiet har med seg sjølv i døra. Når Stortinget handsamar mangfaldsår, snakkar Framstegspartiet varmt frå denne talarstolen om kor viktig det er å sikre norsk kultur, kulturarv og norsk språk. Samtidig ynskjer dei altså å svekkje formidlingsansvaret NRK har for kultur, språk og nasjonal identitet. Framstegspartiet står ofte på denne talarstolen og snakkar varmt om valfridomen. Samstundes ynskjer ein altså politiske løysingar som kjem til å redusere mangfaldet i programtilbodet. Dette heng rett og slett ikkje saman, og denne saka er ei av fleire som viser kva Framstegspartiet prioriterer høgast når dei må velje mellom målsetjingar på kulturfeltet og målsetjinga om større grad av marknadsstyring.

Vi trur Framstegspartiet sitt framlegg vil kunne føre til ei svekking av tilbodet i dei tynt befolka områda av landet. Det vil føre til at NRK i mindre grad har høve til å tilby det mangfaldet dei har i programtilbod, og i mindre grad kan fylle rolla si som eit medium for å ta vare på kulturmangfald og norsk språk.

Trine Skei Grande (V) [10:30:09]: Nå har de aller fleste i dag begynt innlegget sitt med å fortelle hva denne saken gjelder, så jeg må vel gjøre det jeg også, for å holde tradisjonen – det gjelder lisens og allmennkringkasterrollen.

Venstres holdning til allmennkringkasterrollen er at den er viktigere i dag enn da NRK ble opprettet – ikke bare for å formidle språk og kultur, men også som allmenndannende institusjon i samfunnet. Man skulle egentlig tro at med det mediemangfoldet vi har i dag, ville denne rollen være mindre viktig, men etter Venstres oppfatning er den mer viktig. Det å ha et mediehus som NRK, som har som rolle å formidle ikke bare språk og kultur, men som også gir meningsutfordringer, utfordringer for oss alle i forhold til de allerede inntatte meningene, er noe man skal tilstrebe – selv om vi her i huset har litt ulike meninger om man klarer det. Man må tilstrebe en objektivitet der dette kan diskuteres til enhver tid. Denne rollen er mye viktigere i et samfunn der man kan velge og vrake mellom medier og ulike informasjonskanaler enn i et samfunn der man bare hadde én. Derfor mener jeg at forslaget som Fremskrittspartiet har, er å gå baklengs inn i framtida, eller å ha en litt lønnlig drøm om at Norge egentlig er USA. Det er vi ikke. Vi har et bitte lite språk og en bitte liten kultur, og vi trenger absolutt å ha noen som har denne rollen i vårt samfunn.

Det som jeg etterlyser en debatt om, er hvordan en allmennkringkasterrolle vil være i framtidas mediesamfunn, der vi går inn og velger de ulike informasjonskanalene vi bruker også innenfor hvert medium. Mens NRK har hatt som rolle å vise oss både klassisk musikk, rock, jazz osv., vil vi nå i framtida kunne velge bort alt det vi ikke liker, også hos NRK, noe som gjør at den allmenndannende rollen blir mye mer utfordrende i framtidas samfunn enn hva den har vært fram til nå. Dette er det ganske brei enighet om.

Så til lisensordningen, der jeg syns de aller fleste har gått litt baklengs inn i debatten. Venstre ønsker å avvikle dagens ordning med lisens – ikke ut fra Fremskrittspartiets ønske om bare å fjerne den, men vi ønsker at man enten skal betale via skatteseddelen, eller at man finner en annen måte å innkreve på som oppfattes som mer rettferdig enn én husstand, én avgift. Vi ønsker noe mer framtidsrettet enn den noe gammeldagse tankegangen om at en type teknisk medium, plassert i form av en boks eller en flatskjerm inne i et hus, skal føre til at man får en avgift, og at man har en avgift som er mer rettferdig – avhengig av om man er ti i husholdningen og har ti tv-er, eller om det er én minstepensjonist som har tv. Jeg er uenig med Fremskrittspartiet. Jeg mener vi har veldig mange ting vi betaler for i samfunnet som vi nødvendigvis ikke bruker. Jeg mener at en allmennkringkaster er noe vi er med på å betale på fordi samfunnet vårt som helhet trenger det.

Jeg mener at de aller fleste skal være med på å betale, men da burde det vært en mer rettferdig innkreving og en teknologisk mer oppdatert innkreving. Vi kan i dag bruke mulighetene dette nyhetshuset har, både på datamaskiner, på mobiltelefoner – eller et hvilket som helst teknisk medium i framtida. Det å pålegge avgiften kun ut fra tv-apparatet er en ganske gammeldags form for å innkreve en avgift. Når man i tillegg har en innkrevingssentral som kanskje er den tøffeste vi har, som vel teller øre fra det minutt man har betalt inn for sent, skaper dette mye motstand mot en allmennkringkaster, en motstand som vi egentlig ikke hadde trengt. Så jeg hadde ønsket at vi hadde fått en åpen debatt om hvordan lisensen skal kreves inn i framtida – kanskje den skulle gjøres til en litt mer rettferdig skatt, der vi kan betale for å ha en viktig kulturinstitusjon i Norge, som det en allmennkringkaster er.

Med det ønsker jeg å ta opp Venstres forslag i saken.

Presidenten: Representanten Trine Skei Grande har tatt opp det forslaget hun refererte til.

Statsråd Trond Giske [10:35:03]:Representantene Knudsen og Woldseth har foreslått å splitte opp og selge NRK, gradvis avvikle kringkastingsavgiften og forhandle fram nye beredskapsavtaler med kringkastingsselskapene.

Etter mitt syn preges forslaget av en tro på at markedet automatisk vil frambringe det beste resultatet for samfunnet. Konkurranse kan være sunt og på mange områder nyttig, men på kulturfeltet er det iblant nødvendig å supplere med andre virkemidler. Det er ingenting som tyder på at et kringkastingsmarked som var styrt kun etter kommersielle hensyn, ville ha frambrakt et godt tilbud av smale og «ulønnsomme» programmer. NRK og kringkastingsavgiften er offentlige tiltak som har som formål å korrigere den «markedssvikten» som ville oppstått i et uregulert marked. Med digitaliseringen av fjernsyn vil fjernsynstilbudet bli enda sterkere preget av betalings-tv og økt konkurranse. Kringkasterne vil i enda større grad enn i dag innrette seg mot et massemarked. Det blir følgelig enda viktigere i framtiden å sikre det mangfoldet og den bredden NRK i dag representerer.

I mitt tilsvar til forslaget har jeg påpekt at det er stabil og bred oppslutning i Stortinget om å opprettholde NRK som en lisensfinansiert allmennkringkaster. Dette er også slått fast i Soria Moria-erklæringen gjennom følgende formulering:

«Regjeringen vil (…) beholde NRK som lisensfinansiert, reklamefri allmennkringkaster og videreføre NRKs rolle som formidler av kultur, språk og nasjonal identitet.»

Mediemarkedet er svært komplekst. Etter mitt syn har vi i dag en god balanse mellom offentlige tiltak og privat finansiert virksomhet som sikrer mangfold, ytringsmuligheter, hensynet til norske språk og kulturuttrykk. Forslaget om å dele opp og privatisere NRK og avvikle kringkastingsavgiften vil ødelegge denne balansen og skape større konkurranse om inntekter fra reklame og abonnement. Et bortfall av lisensordningen vil antagelig svekke det økonomiske grunnlaget for alle kringkastere i Norge. Resultatet ville sannsynligvis være at deler av dagens radio- og fjernsynstilbud faller bort, slik at publikum får et redusert tilbud og lavere kvalitet. På sikt vil mye av bredden og kvaliteten i tilbudet som seere og lyttere i dag nyter godt av, forsvinne. Jeg er overbevist om at tilbudet til bl.a. barn, eldre, ulike minoriteter og samer ville svekkes og falle bort uten offentlige tiltak.

Det er under ingen omstendighet sannsynlig at markedet for fjernsynsreklame vil øke i et omfang som veier opp for tapet av lisensinntekter. Et bortfall av lisensen vil innebære at NRK-virksomhetene må finne alternative finansieringskilder. Det er lite som tyder på at reklamemarkedet vil kunne bære et antall nye reklamefinansierte radio- og fjernsynskanaler. NRKs konkurrenter i radio- og fjernsynsmarkedet ønsker derfor heller ikke et oppsplittet og privatisert NRK fordi det vesentlig vil svekke også deres inntektsmuligheter.

Det er likevel viktig at NRKs allmennkringkastingsvirksomhet kontinuerlig tilpasses markedsforholdene på en måte som sikrer kommersielle kringkastere gode rammevilkår. Dette kan likevel ikke være til hinder for at NRK skal kunne tilby innhold som kommersielle kringkastere også dekker. NRKs legitimitet avhenger av at tilbudet framstår som attraktivt og relevant for publikum.

Vi får god anledning til å diskutere dette spørsmålet og andre i forbindelse med den stortingsmeldingen om allmennkringkasting som Regjeringen fremmer om kort tid.

Presidenten: Det blir replikkordskifte.

Ulf Erik Knudsen (FrP) [10:38:46]: Statsråden er av dem som er kjent som en ivrig tilhenger av stadig økende lisenspenger til NRK. De siste fem–seks årene har vi fått flere krav fra NRK om ønskede økninger i lisensen. Inntektene til NRK er nå på godt over 3 milliarder kr, og man har 3 000 ansatte. Det er selvfølgelig umulig for lokale radiostasjoner eller TV-stasjoner med to–tre ansatte å konkurrere med NRKs 50–60 lisensfinansierte personer.

Hovedpoenget er at lisensen har passert et par tusen kroner. Mine spørsmål til statsråden er: Hva er etter hans mening et passende nivå å stoppe lisensøkningene på? Hva skal de stoppe på – 4 000 kr, 5 000 kr? Når har NRK fått nok kroner over lisensordningen?

Statsråd Trond Giske [10:39:49]: Lisensen er noe som Stortinget får anledning til å diskutere og vedta i forbindelse med hvert års budsjett, men i de senere årene har lisensen stort sett økt med prisstigningen. Det vil si at dagens nivå er om lag det nivået som både den nåværende og den forrige regjeringen mener er passe. At NRK-lisensen må øke i tråd med samfunnets generelle prisstigning, vil bare være å opprettholde lisensen, det er jo ikke en økning. De tallene som representanten Knudsen snakket om, tror jeg ingen av de partiene som står bak lisensen, ser for seg.

Når det gjelder bekymringen for de lokale radiostasjonene, er det spesielt interessant, for man kunne forestille seg hva som ville skje med et privatisert NRK. Hvis NRK Buskerud eller sendingene rundt omkring i regionene ble privatisert og skulle ut på det samme reklamemarkedet som lokale radiostasjoner, som allerede sliter med å få finansiert sin virksomhet gjennom reklame, ville det bli en ren katastrofe, og de fleste av dem måtte bli nedlagt.

Olemic Thommessen (H) [10:40:58]: Et tema som vi har snakket om, er hva vi ønsker oss i fremtiden og nødvendigheten av å ha en lisensfinansiering for å få til det vi kaller et litt smalere tilbud, eller i alle fall et tilbud som ikke kan stå på egne bein i forhold til reklamefinansiering. Tilbudet til barn er et eksempel på det.

Så er det slik at det å produsere for barn i Norge er ganske dyrt. Barne-TV kan man kjøpe for noen hundre kroner minuttet fra Tsjekkia eller fra andre land. Noen av oss – jeg vil anta også statsråden – synes det er viktig at man har slik produksjon i Norge. Da er det viktig at vi har flere produksjonsmiljøer. Vi ser nå mange produksjonsmiljøer som vokser frem rundt om i landet. Så ser vi også at NRK ikke helt villig kjøper inn så mye av dette. I dag er det krav til 10 pst. innkjøp, som følge av en EU-regel. Kunne statsråden tenke seg å øke kravet til innkjøp for NRK utover dette, f.eks. til 20 pst., som man har i Danmark?

Statsråd Trond Giske [10:42:05]: For det første er jeg helt enig med representanten Olemic Thommessen i at tilbudet til barn er en av de tingene som er av NRKs sentrale oppdrag. I og med at vi har ganske strenge regler for reklame rettet mot barn, heldigvis, og som det er stor enighet om, vil det være et område som de kommersielle kanalene ikke vil ta seg av, fordi man ikke har reklameinntekter på det. For en kommersiell aktør er ikke en seer lik en seer. De kommersielle seerne, som er reklamemålgruppen, er viktige, og barn er ikke en slik gruppe.

At NRK må ha egenproduserte men også innkjøpte serier og programmer på norsk, basert på norsk kultur og identitet, synes jeg er viktig. Men jeg synes også at det er mange kvalitetsprogram som produseres i andre land – sikkert også i Tsjekkia eller andre land. Vi som ser «Tre nøtter til Askepott» hver julaften, vet at de lager gode tv-program i Tsjekkia. Det å finne balansen mellom det norske og det innkjøpte tror jeg er en av NRKs oppgaver. Men også det å stimulere til f.eks. norsk dramaproduksjon mener jeg NRK kan bidra til.

Trine Skei Grande (V) [10:43:24]: Det er bred enighet om allmennkringkasterrollen. Det er bred enighet her i salen om at man også trenger en offentlig finansiert allmennkringkaster. Men Venstres syn er at vår måte å innkreve lisens på er ganske gammeldags, koblet til én type teknologi i en husstandsavgift. Så spørsmålet mitt er om statsråden vurderer andre måter å kunne kreve inn lisens på i framtida som henger med teknologisk, og som likevel vil kunne gi NRK en fri stilling, men også en moderne, oppdatert innkreving i forhold til det som vil være allmennkringkasterrollen i framtida.

Statsråd Trond Giske [10:44:02]: Jeg mener det er en viktig diskusjon å ta. Jeg skjønner representantens spørsmål. Det kommer en drøfting av det i allmennkringkastermeldingen som kommer om kort tid. Nå er ikke problemet med annen teknologi så akutt, for det viser seg f.eks. at de fleste som har mobiltelefon, som kan ta inn tv, også har vanlig tv-apparat i husene sine. Det er veldig få som bare har tv på dataen eller mobilen, og dermed betaler man lisens, og man skal aldri betale mer enn én lisens pr. husstand, uansett hvor mange mobiltelefoner eller datamaskiner man har.

Tanken bak lisensen er jo at man skal sikre at NRKs budsjetter ikke blir en forhandlingsball i et budsjettopplegg, at man finner ut at nå skjærer vi litt i NRKs budsjett, for å finansiere det og det, eller at man gjør det til en politisk kamp. Det er tanken om å sikre NRKs uavhengighet som ligger bak å ha en lisensbasert finansiering. Det har noen sider ved seg fordelingsmessig – det innser jeg også, men jeg mener at uavhengighetskriteriet er såpass sterkt at inntil det blir funnet et alternativ som også sikrer det på en god måte, bør vi beholde lisenssystemet.

Presidenten: Replikkordskiftet er omme.

De talere som heretter får ordet, har en taletid på inntil 3 minutter.

Tove Karoline Knutsen (A) [10:45:30]: Fremskrittspartiets Dokument nr. 8-forslag bringer til torgs noen drastiske konklusjoner vedrørende NRKs framtid og finansiering. Egentlig er det greit. På den måten får vi tydelig demonstrert den store forskjellen det er mellom Fremskrittspartiet og regjeringspartiene i viktige kultur- og mediepolitiske spørsmål. I denne saka er det vel riktig å si at det vesentlige skillet går mellom Fremskrittspartiet og samtlige andre partier på Stortinget, og det er betryggende. Det er med andre ord stor tilslutning til den politikken Regjeringa har nedfelt i Soria Moria-erklæringa, og som flere har vist til her i dag.

Det er etter min mening to viktige grunner til at vi må hegne om den politikken som Regjeringa fører på dette feltet. For det første er det allmennkringkasteroppdraget NRK har, svært viktig. Det innebærer at NRK gjennom lisensfinansieringa er pålagt å ta et større og annerledes ansvar enn de kommersielle, reklamefinansierte kanalene. NRKs oppdrag går ut på å treffe både bredt og smalt. NRK skal bl.a. gi til beste såkalte ulønnsomme programmer, man skal ha et tilbud til barn og ta ansvar i forhold til ulike minoriteter, bl.a. den samiske befolkning. Og ikke minst, NRK har en desentralisert struktur som i dag gir oss høgkvalitets programtilbud på lokalt og regionalt nivå. I et lite og relativt tynt befolket land som Norge er dette en verdi som etter min mening er umistelig. Og nettopp den måten NRK løser sitt allmennkringkasteroppdrag på, gir institusjonen troverdighet og bidrar gjennom det i sterk grad til at lisensfinansieringa har høg legitimitet i befolkninga.

Det andre forholdet jeg vil nevne, og som mange har vært inne på her, er bekymringa over hva som ville skje om vi nå skulle gå for en politikk som forslagsstillerne tar til orde for. Det mangfoldet vi i dag har innen radio og fjernsyn, er jo nettopp betinget av at vi har både lisensfinansiering og reklamefinansiering. Det er med på å gi oss kanaler med komplementært innhold. I Dokument nr. 8-forslaget problematiserer ikke Fremskrittspartiet en tenkt situasjon der NRK, i tillegg til de som allerede er der, skulle ut på reklamemarkedet. Det er, som statsråden også sa, ingen ting som tyder på at det vil være rom for dette i framtida. Tvert imot, vi ville sannsynligvis se en innsnevring i antall kanaler og en kommersialisering og ensretting av programtilbudet.

Jeg må innrømme at jeg undrer meg over Fremskrittspartiet. Det er et paradoks at det partiet som titt og ofte framholder at man skal ivareta norsk kultur og tradisjon, kan fremme et forslag som innebærer avvikling av nettopp den institusjonen som både i fortid og i nåtid har vært den beste garantist for norsk språk og kultur og bærer av gode tradisjoner for debatt og informasjon. Jeg tillater meg derfor å være tilfreds med at et stort flertall i komiteen tilrår Stortinget å avvise forslaget fra Fremskrittspartiet om omorganisering og oppsplitting av NRK og avvikling av lisensen.

Ulf Erik Knudsen (FrP) [10:48:52]: Innledningsvis sa jeg at i merknadene i denne saken er det blottet for nytenkning, nye tanker og nye visjoner og også forståelse for de mange som faktisk ikke benytter seg av NRKs tilbud, men som er tvunget til å betale for det allikevel. Fra flertallets side er det blottet for disse synspunktene, og det har også debatten vist.

For øvrig er det mange ganger i debatten blitt tatt opp dette med at reklame i NRK er en styggedom. Det synes jeg er litt rart at man kjører så hardt på, når vi vet at mange av de store idrettsarrangementene som NRK leverer til oss, faktisk er reklamefinansiert gjennom sponsorplakater.

Et interessant spørsmål som jeg ikke har fått noe godt svar på i dag, er dette med at alle partier slår fast at det er viktig å legge til rette for en fri og uavhengig presse, og at dette er en forutsetning for demokrati, ytringsfrihet og vårt rettssamfunn. Men vi har ingen fri og uavhengig presse der den største innholdsleverandøren er en statlig eid og tvangsfinansiert mastodont med over 3 milliarder kr i driftstilskudd og tusenvis av ansatte. Jeg tror vi ville sett denne problemstillingen klarere dersom f.eks. Aftenposten var statens avis og finansiert gjennom tvang og levert i alle postkasser. Noe slikt ville vi sannsynligvis kalt udemokratisk og en statlig styring av meningsutvekslingen i samfunnet vårt.

Den som fikk meg til å hoppe høyest i stolen i dag, tror jeg var representanten fra Kristelig Folkeparti, som politisk i denne saken plasserte seg lenger til venstre enn SV. Så vidt jeg forstod, var NRK garantisten for likestillingen i Norge, og også det at barn ikke skulle opptre på tv sminket og i bikini. Det var også slik at representanten fra Kristelig Folkeparti hevdet at alle innslag i de reklamefinansierte tv-sendingene – da også TVNorge og TV 2 – var styrt og skreddersydd ut fra hva reklamekjøperne og firmaene ønsket skulle være der. Jeg tror nok at programdirektøren i TV 2 og også de som har stor glede av å se TV 2 og TVNorge innimellom, ville reagere ganske kraftig på det.

For øvrig merket jeg meg at Høyres representant hevdet at dette forslaget kun er motivert av at man vil bli kvitt lisensen. Det er mulig at man i Høyre ikke har verken ideologisk eller moralsk ryggrad. Men for Fremskrittspartiet er faktisk dette med tvangsperspektivet i denne saken langt viktigere enn kronene. Og her synes jeg også at Høyre burde ha kommet oss i møte.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 1.

(Votering, se side 2251)

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Under debatten er det satt fram to forslag. Det er

  • forslag nr. 1, fra Ulf Erik Knudsen på vegne av Fremskrittspartiet

  • forslag nr. 2, fra Trine Skei Grande på vegne av Venstre

Forslag nr. 1, fra Fremskrittspartiet, lyder:

«I

Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om oppsplitting og nedsalg av NRK på en slik måte at virksom konkurranse oppnås og kulturpolitiske mål ivaretas.

II

Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om gradvis avvikling av ordningen med fjernsynslisens.

III

Stortinget ber Regjeringen forhandle frem avtaler med kringkastingsselskapene som gir myndighetene råderett til å bruke etermediene i spesielle krisesituasjoner.»

Det voteres alternativt mellom dette forslaget og innstillingen fra komiteen.

Komiteen hadde innstilt:

Dokument nr. 8:11 (2006-2007) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Karin S. Woldseth og Ulf Erik Knudsen om omorganisering av Norsk rikskringkasting (NRK), og avvikling av ordningen med fjernsynslisens – avvises.

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Fremskrittspartiet ble innstillingen bifalt med 85 mot 24 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 12.57.52)

Presidenten: Det blir så votert over forslag nr. 2, fra Venstre.

Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen komme tilbake med sak til Stortinget om andre og mer tidsriktige måter å finansiere en allmennkringkaster på enn dagens lisens.»

Presidenten antar nå at Fremskrittspartiet vil støtte forslaget subsidiært. – Det nikkes.

Votering:Forslaget fra Venstre ble med 79 mot 30 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 12.58.21)