Stortinget - Møte måndag den 26. mars 2007 kl. 12

Dato: 26.03.2007

Dokumenter: (Innst. S. nr. 150 (2006-2007), jf. St.meld. nr. 25 (2005-2006))

Sak nr. 1

Innstilling fra helse- og omsorgskomiteen om framtidas omsorgsutfordringer (Mestring, muligheter og mening)

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Under debatten er det sett fram 13 forslag. Det er

  • forslag nr. 1, frå Jan Bøhler på vegner av Arbeidarpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet

  • forslag nr. 2, frå Laila Dåvøy på vegner av Framstegspartiet, Kristeleg Folkeparti og Venstre

  • forslag nr. 3, frå Laila Dåvøy på vegner av Framstegspartiet og Kristeleg Folkeparti

  • forslag nr. 4, frå Laila Dåvøy på vegner av Høgre, Kristeleg Folkeparti og Venstre

  • forslaga nr. 5–8, frå Vigdis Giltun på vegner av Framstegspartiet

  • forslag nr. 9, frå Laila Dåvøy på vegner av Høgre og Kristeleg Folkeparti

  • forslag nr. 10, frå Laila Dåvøy på vegner av Kristeleg Folkeparti og Venstre

  • forslaga nr. 11–13, frå Laila Dåvøy på vegner av Kristeleg Folkeparti

Det blir først votert over forslaga nr. 11–13, frå Kristeleg Folkeparti.

Forslag nr. 11 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med oppfølgingen av NOU 2004:18 Helhet og plan i helse- og sosialtjenestene gjøre endringer slik at ikke forskjeller i finansieringsordninger er til hinder for en god balanse mellom sykehjem og omsorgsboliger.»

Forslag nr. 12 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om å utarbeide retningslinjer for å sikre tverrfaglig kompetanse fra ulike typer fagpersonell i kommunehelsetjenesten.»

Forslag nr. 13 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sikre at det i kommunene er en ansatt fagperson som innehar et koordineringsansvar for familier med et funksjonshemmet barn.»

Votering:Forslaga frå Kristeleg Folkeparti vart med 96 mot 8 stemmer ikkje vedtekne.(Voteringsutskrift kl. 21.59.40)

Presidenten: Det blir så votert over forslag nr. 10, frå Kristeleg Folkeparti og Venstre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om å senke den kommunale egenandelen knyttet til brukere med stort omsorgsbehov til 20 prosent.»

Votering:Forslaget frå Kristeleg Folkeparti og Venstre vart med 91 mot 13 stemmer ikkje vedteke.(Voteringsutskrift kl. 22.00.01)

Presidenten: Det blir votert over forslag nr. 9, frå Høgre og Kristeleg Folkeparti. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sikre at det på alle barneavdelinger i sykehus er en ansatt fagperson som innehar en rådgiverfunksjon for familier som venter eller har fått et funksjonshemmet barn.»

Votering:Forslaget frå Høgre og Kristeleg Folkeparti vart med 83 mot 21 stemmer ikkje vedteke.(Voteringsutskrift kl. 22.00.26)

Presidenten: Det blir votert over forslaga nr. 5–8, frå Framstegspartiet.

Forslag nr. 5 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme sak om minimumsstandard for dekningsgrad av leger ved norske sykehjem.»

Forslag nr. 6 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen tillegge Sosial- og helsedirektoratet godkjenningsmyndighet for bemanningsplanene ved sykehjem og i hjemmesykepleien, slik at behandlings- og pleietrengende syke eldre sikres et faglig forsvarlig nivå på bemanningen, uavhengig av bosted.»

Forslag nr. 7 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om å endre toppfinansieringen for ressurskrevende brukere slik at innslagspunktet for toppfinansiering reduseres til 600 000 kroner og statlig finansiering dekker 80 prosent av overskytende utgifter.»

Forslag nr. 8 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen endre forskrift av 21. desember 1988 om vederlag for opphold i institusjon, slik at fribeløpet settes til 25 prosent av grunnbeløpet i folketrygden.»

Votering:Forslaga frå Framstegspartiet vart med 81 mot 23 stemmer ikkje vedtekne.(Voteringsutskrift kl. 22.00.46)

Presidenten: Det blir votert over forslag nr. 4, frå Høgre, Kristeleg Folkeparti og Venstre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen komme tilbake til Stortinget med forslag til et skolefritidstilbud for større barn med funksjonshemning for å sikre barna en aktiv fritid og gi foreldrene mulighet til å kombinere arbeid og familieliv.»

Votering:Forslaget frå Høgre, Kristeleg Folkeparti og Venstre vart med 77 mot 27 stemmer ikkje vedteke.(Voteringsutskrift kl. 22.01.10)

Presidenten: Det blir votert over forslag nr. 3, frå Framstegspartiet og Kristeleg Folkeparti. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen foreta en vurdering av konsekvensene av å slette langtidspasienter på sykehjem fra fastlegens liste i kombinasjon med opprettelse av flere legestillinger i sykehjem.»

Votering:Forslaget frå Framstegspartiet og Kristeleg Folkeparti vart med 74 mot 30 stemmer ikkje vedteke.(Voteringsutskrift kl. 22.01.29)

Presidenten: Det blir votert over forslag nr. 2, frå Framstegspartiet, Kristeleg Folkeparti og Venstre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sørge for at det opprettes etiske komiteer for sykehjem.»

Votering:Forslaget frå Framstegspartiet, Kristeleg Folkeparti og Venstre vart med 66 mot 38 stemmer ikkje vedteke.(Voteringsutskrift kl. 22.01.54)

Presidenten: Det vil så bli votert alternativt mellom delar av tilrådinga og forslag nr. 1, frå Arbeidarpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen komme tilbake til Stortinget med en egen sak i tilknytning til St.prp. nr. 1 (2007- 2008). Denne må bygge på omsorgsmeldingens fem hovedstrategier:

  • Kvalitetsutvikling, forskning og planlegging

  • Kapasitet og kompetanseheving

  • Bedre samhandling og medisinsk oppfølging

  • Aktiv omsorg

  • Partnerskap med familie og frivillige

Det vises særskilt til forslagene i omsorgsmeldingen når det gjelder satsingen på forskning, demensutfordringen, palliativ behandling, forebygging av ensomhet gjennom dagaktiviteter mv. og bedre vilkår for dem som har langvarige og krevende omsorgsoppgaver for pårørende.

Stortinget ber i tillegg Regjeringen blant annet om å vurdere følgende tiltak:

  • Gjennomgang av autorisasjonsordningene i sosial- og helsetjenestene

  • Styrking av det nasjonale forskningsprogrammet på eldreomsorg tilknyttet Norges forskningsråd

  • Retningslinjer for å sikre tverrfaglig kompetanse fra ulike typer fagpersonell i kommunehelsetjenesten

  • Kartlegging av dagens fysioterapitjeneste og gjennomgang av finansieringsordningene for fysioterapeuter

  • Tiltak for å sikre kompetanse ved sykehusene og i kommunene overfor familier som venter eller har fått et funksjonshemmet barn»

Komiteen hadde tilrådd:

I

Stortinget ber Regjeringen legge frem en stortingsproposisjon om omsorgspolitikken der Regjeringens og Stortingets foreslåtte og vedtatte tiltak integreres, og der fremdrift og økonomi inngår.

III

Stortinget ber Regjeringen gjennomgå refusjonsordningene for fysioterapeuter med tanke på å redusere ventetid og gjøre tjenestene lettere tilgjengelige for pasientene.

IV

Stortinget ber Regjeringen utarbeide en ordning der en familie kan beholde omsorgslønn og eventuelt andre økonomiske tilskudd i inntil tre måneder etter at et funksjonshemmet barn dør.

Regjeringen bes også å utarbeide en ordning der omsorgslønn i slike tilfeller skal gi rett til arbeidsledighetstrygd.

V

Stortinget ber Regjeringen i sitt arbeid med egenandeler vurdere å gi fritak for egenandeler for rusmiddelavhengige, psykisk syke og eldre, der det benyttes oppsøkende virksomhet fra helsetjenesten, for eksempel oppsøkende team.

VI

Stortinget ber Regjeringen tillegge Sosial- og helsedirektoratet godkjenningsmyndighet for bemanningsplanene ved sykehjem og i hjemmesykepleien, slik at behandlings- og pleietrengende syke eldre sikres et faglig forsvarlig nivå på bemanningen, uavhengig av bosted.

Presidenten: Framstegspartiet, Høgre, Kristeleg Folkeparti og Venstre står bak tilrådinga på desse punkta.

Votering:Ved alternativ votering mellom tilrådinga frå komiteen og forslaget frå Arbeidarpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet vart forslaget vedteke med 54 mot 50 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 22.02.50)Vidare var tilrådd:

II

Stortinget ber Regjeringen styrke det nasjonale forskningsprogrammet for forskning på eldreomsorg tilknyttet Norges forskningsråd.

VII

St.meld. nr. 25 (2005-2006) – Om framtidas omsorgsutfordringer (Mestring, muligheter og mening) – vedlegges protokollen.

Votering:Tilrådinga frå komiteen vart samrøystes vedteken.