Stortinget - Møte onsdag den 18. april 2007 kl. 10

Dato: 18.04.2007

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Presidenten: Dette spørsmålet, frå representanten Martin Engeset til samferdselsministeren, vil bli teke opp av Øyvind Halleraker. Spørsmålet vil bli svara på av arbeids- og inkluderingsministeren på vegner av samferdselsministeren.

Øyvind Halleraker (H) [12:26:45]: Jeg vil stille følgende spørsmål til arbeids- og inkluderingsministeren på vegne av samferdselsministeren:

«Fergesambandet Moss–Horten frakter 1,3 millioner kjøretøy over Oslofjorden hvert år. Gjennom sitt eierskap til havna i Horten mottar Horten kommune årlig 12 mill. kr i havneavgifter, som nyttes til vedlikehold, utbedring av vei/oppstillingsplasser og forskjønnelse av området. Ved havna i Moss derimot, som eies av staten, blir man avspist med 400 000 kr i årlige anløpsavgifter.

Hva vil statsråden gjøre for å sikre at havna i Moss får tilstrekkelige midler til en oppgradering og forskjønnelse av området?»

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [12:27:31]: Fergestrekningen Moss–Horten er landets mest trafikkerte, og det er viktig at fergekaien til enhver tid er av en slik forfatning at transport på og av fergene kan foregå på en sikker og effektiv måte. Fergekaien i Moss ble sist bygd om i 1995. I 2003 ble det investert 13 mill. kr i erosjonssikring av fergekaiområdet i Moss. Erosjonssikringen ble finansiert over budsjettet for øvrige riksveger på statsbudsjettet.

Det har også vært planlagt visuell oppgradering og forskjønning av fergekaien. I 2000 forelå det planer for oppgradering til ca. 6 mill. kr, men disse planene er ikke blitt prioritert av fylkestinget over budsjettet for øvrige riksveger i Østfold. Ved siste rullering av handlingsprogrammet for Nasjonal transportplan 2006–2015 registrerte Statens vegvesen ingen tilbakemeldinger fra Moss kommune om dette.

Statens vegvesen var i møte med Moss kommune 13. april i år, der dette temaet var oppe. Med henvisning til at det er Borre kommune som eier fergekaien i Horten, signaliserte Moss kommune et klart ønske om å overta eierskapet for fergekaien for lettere å kunne styre drift og utvikling av fergekaien. Statens vegvesen ønsker imidlertid ikke en slik løsning, fordi fergekaier på riksvegfergesamband er en del av riksvegnettet. Det er Horten fergekai som er unntaket når det gjelder dette spørsmålet. Jeg er enig med Vegvesenet i dette.

I nevnte møte med Moss kommune var det enighet om å samarbeide for å finne midler til et spleiselag for en oppgradering av fergekaien i Moss.

Øyvind Halleraker (H) [12:29:32]: Jeg vil gjerne stille et oppfølgingsspørsmål.

Som grunneier tar staten over tid inn mange millioner kroner i inntekter som går rett i statskassen. Fergekaien og aktiviteten der med 1,3 millioner kjøretøyer sliter jo på kaiområdet og infrastrukturen for øvrig.

Jeg har lyst til å stille spørsmålet på et litt prinsipielt grunnlag. Bør ikke en større del av denne type midler som allokeres, tilføres innretninger og infrastruktur, som jo er med på å skape disse inntektene for staten, for å gi noe tilbake på grunn av belastningene som skjer?

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [12:30:22]: Det prinsipielle i saken ligger jo i at fergekaien er en del av riksvegnettet. I likhet med for andre deler av riksvegnettet er det selvfølgelig viktig at man fokuserer på vedlikehold og drift. Det er viktig at man der fergekaiene er en del av et bymiljø, lokalmiljø, også er opptatt av det estetiske og det å forskjønne området. Men det prinsipielle er å betrakte dette som en del av riksvegnettet, og at fergekaiutfordringene dermed blir håndtert i det planarbeidet som vi ellers har i forbindelse med riksvegene.

Øyvind Halleraker (H) [12:31:12]: Jeg vil gjerne stille et oppfølgingsspørsmål til.

Dette er i og for seg riktig, men når vi ser prosjektet med fergekaien i Horten opp mot det mangelfulle som skjer i Moss, blir det veldig grelt. Det er også slik at man vel har et ansvar for å gjøre omgivelsene for dem som bruker denne infrastrukturen, hyggeligere, og kanskje gjøre det som man oppfatter er en eiers ansvar, nettopp å ta fatt i slik ting. Men jeg forstår at både Statens vegvesen og settestatsråden i dette tilfellet ikke ser at det er grunnlag for å foreta seg noe, så jeg vil være litt direkte i mitt siste spørsmål: Kan vi altså ikke forvente noe initiativ fra statsråden eller departementet i denne saken?

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [12:32:16]: Jeg er litt usikker på hva som menes med begrepet «forvente noe initiativ». Hvis man med det mener forvente et initiativ til å overføre eierskapet av kaia til Moss, kan man ikke forvente noe initiativ. Men hvis man mener at man forventer et initiativ med sikte på å gjøre forholdene rundt fergekaia i Moss bedre, sa jeg i mitt hovedsvar at det initiativet allerede var tatt ved at det var etablert et samarbeid mellom Moss og Statens vegvesen med sikte på å få til et spleiselag der man tar tak i forholdene rundt fergekaia i Moss. I så måte slår man inn åpne dører. Det initiativet er tatt. Så gjenstår det selvfølgelig å se hva det fører til.