Stortinget - Møte onsdag den 18. april 2007 kl. 10

Dato: 18.04.2007

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Thore A. Nistad til samferdselsministeren, vil bli svara på av arbeids- og inkluderingsministeren på vegner av samferdselsministeren.

Thore A. Nistad (FrP) [12:33:23]: Jeg vil få lov til å stille følgende spørsmål:

«Stamveiene i Oppland har i 2007 hatt en dramatisk økning i bilulykker med dødsfall. Dette gjelder både E16, E6 og rv. 4. Oppland ligger nå dessverre på toppen av fylkesoversikten når det gjelder alvorlige ulykker, og de fleste av dødsulykkene er møteulykker.

Når vil statsråden sørge for at disse viktige gjennomfartsårene får en bedret vegstandard med midtdelere?»

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [12:33:54]: I Oppland er det registrert elleve drepte i bilulykker på E6 og E16 i perioden januar–mars 2007. På rv. 4 er det ikke registrert drepte i bilulykker i denne perioden. Så mange dødsulykker på E6 og E16 er selvfølgelig urovekkende, spesielt når det skjer over en så kort tidsperiode.

Tallet på ulykker har på landsbasis likevel gått ned de siste årene sammenlignet med tidligere år. For Regjeringen er det en høyt prioritert oppgave å få antall vegtrafikkulykker ned. I arbeidet med Nasjonal transportplan og i budsjettarbeidet fokuserer Regjeringen særlig på å gjennomføre prosjekt og tiltak som reduserer de alvorligste ulykkene.

Det er lagt opp til utbygging av E6 gjennom Akershus, Hedmark og Oppland til firefeltsveg fra sør, der trafikken er størst. I St.meld. nr. 24 for 2003-2004 Nasjonal transportplan 2006-2015 er det forutsatt at E6 Gardermoen–Kolomoen i Akershus og Hedmark skal bygges om til firefeltsveg med midtrekkverk i planperioden. Det legges opp til å fremme en stortingsproposisjon for første etappe av utbyggingen av E6 i løpet av 2007. Det er likevel en forutsetning om lokal tilslutning til et opplegg med delvis bompengefinansiering for hele prosjektet E6 Gardermoen–Kolomoen. Planleggingsarbeidet for E6 videre nordover pågår, bl.a. er strekningen E6 Lillehammer–Otta et pilotprosjekt for kvalitetssikring av samferdselsprosjekt på tidlig stadium, såkalt KS1. Planarbeidet er en del av grunnlaget for Nasjonal transportplan, og E6 vil bli vurdert i forbindelse med Nasjonal transportplan for perioden 2010–2019. Det er videre lagt opp til å starte utbyggingen av E6 Tingberg–Tretten i Øyer kommune til to- og trefeltsveg med midtrekkverk i siste del av perioden 2006–2009, med delvis bompengefinansiering.

Ny rv. 4 forbi Raufoss ble åpnet sommeren 2006. Deler av strekningen er bygd med tre felt og midtrekkverk. Ifølge St.meld. nr. 24 for 2003-2004 er det lagt opp til at prosjektet Roa–Jaren blir gjennomført i siste del av tiårsperioden 2006–2015. Planer og finansiering for firefeltsveg for rv. 4 Roa–Jaren er foreløpig ikke avklart.

E16 i Oppland har relativt små trafikkmengder, og det er bare på en kortere strekning ved Fagernes at det kan være aktuelt å vurdere midtrekkverk. I Nasjonal transportplan 2006–2015 er det ikke forutsatt strekningsvise tiltak eller større utbedringer. Deler av E16 i Oppland har dårlig vegstandard, og jeg er kjent med at det blir arbeidet med forslag om delfinansiert utbygging med bompenger for strekninger av E16 i Valdres. Tiltak på E16 gjennom Oppland vil bli vurdert i forbindelse med Nasjonal transportplan for perioden 2010–2019.

Thore A. Nistad (FrP) [12:37:36]: Jeg kjenner godt til alle de planene som ligger der, og som en eller annen gang skal komme.

Trafikkåret 2007 har dessverre vært skremmende i Oppland, mens det, som statsråden sier, har vært stabilt eller en liten nedgang ellers. Kostnadene med alle disse ulykkene i Oppland har nå blitt så store at det er billigere å bygge ut for å forhindre ulykker og redusere antallet enn å fortsette slik som det er i dag.

Ser ikke statsråden disse beregningene, at man velter kostnadene over på andre instanser?

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [12:38:16]: Jeg tror at det der er svært avanserte regnestykker.

Jeg tror det vi kan være enige om, er at det ikke er noen tvil om at det er behov for å gjøre noe med en del av disse strekningene. Nettopp derfor er dette sentrale strekninger både i planer som er vedtatt, og i planer som skal lages. Men det er alltid sånn – for de fleste partiene i hvert fall, jeg er klar over at det kan være et unntak for Fremskrittspartiet – at man gjennomfører vegutbygging i tråd med planer vedtatt her i salen, og så er det ofte et samarbeid med lokale aktører, f.eks. i forbindelse med bompengefinansiering. Regjeringens plan for de temaene som Nistad tar opp, er å jobbe som vi har sagt vi skal, gjennomføre de planene som er vedtatt, og legge planer for nye tiltak i tråd med de forutsetninger som ligger der.

Thore A. Nistad (FrP) [12:39:19]: De avanserte regnestykkene som statsråden henviser til, er det ikke jeg som har foretatt. Det er staten selv som har foretatt de regnestykkene. Særlig for E6 gjennom Gudbrandsdalen er nå ulykkeskostnadene blitt så ekstremt høye at de overgår det det koster å bygge en ny vei, og det er altså ikke mine beregninger.

En annen sak er at i dag er man imponert over E6 i Gudbrandsdalen: Man har bygd E6 gjennom Gudbrandsdalen som en simulator. Man kan gå inn og se hvor fin veien skal bli en eller annen gang i framtiden, men foreløpig er den bare på simulatorstadiet. Er det sånn veibygging statsråden legger opp til, at vi dessverre skal ha fortsatt økning i antallet ulykker, og kostnadene veltes over på andre instanser?

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [12:40:12]: Nå har ikke jeg nødvendigvis påstått at regnestykkene var feil. Jeg sa at de var avanserte, og når man har den typen avanserte regnestykker, vet jeg såpass mye at det alltid er en omfattende diskusjon om hva slags input man legger inn som forutsetninger. Men la oss ikke diskutere det. La oss bare forholde oss til det faktum at det på mange måter er en felles analyse: Det er behov for å få gjort noe med disse strekningene. Spørsmålet er når, og til dels også hvordan – bruk av bompengefinansiering f.eks. Da tar jeg bare med meg at representanten Nistad er misfornøyd med tempoet, men at det i hvert fall ser ut som vi har en felles målsetting om at vi i framtiden ikke bare skal kunne kjøre den nye E6-en på PC-en eller i simulatorsammenheng, men faktisk gjøre det på vegen. Det vil også glede undertegnede den dagen det er på plass og jeg skal hjem til vakre Nord-Trøndelag.