Stortinget - Møte onsdag den 18. april 2007 kl. 10

Dato: 18.04.2007

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Svein Flåtten (H) [11:18:20]: Jeg har et spørsmål til finansministeren – vi holder oss i skogen i det vakre vårværet:

«De nye formuesberegninger av skog varslet i budsjettet for 2007 gjennomføres nå for landets 120 000 skogeiere. Resultatene av denne gjennomgangen viser generelt betydelige økninger i formuesverdier for svært mange og enkeltutslag på opptil 2 000 pst. i verdiøkning.

Kan statsråden bekrefte at den anslåtte totale formuesskatteøkning i budsjettet for skogeiere på 10 mill. kr står fast, og at det vil bli innført ordninger som kompenserer de skogeiere som blir urimelig høyt beskattet som følge av de nye beregningsmetodene?»

Statsråd Kristin Halvorsen [11:19:13]: Nå har vi akkurat hatt én runde om dette spørsmålet, og jeg kan vise til mitt forrige svar, særlig når det gjelder begrunnelsen for hvorfor det var behov for å gjøre endringer i dette skatteopplegget. Og dette er grundig forankret gjennom to høringsrunder.

Derfor er det etter mitt syn ikke riktig å framstille de nye verdsettelsesreglene som noe som bidrar til en utilsiktet skatteøkning for landets skogeiere. Jeg er kjent med at de nye takseringsreglene for skog i en del tilfeller vil bidra til å øke formuesverdien av skogen betydelig. Men det er ikke urimelig at skogeiere som har nytt godt av en lav formuesskatt på skogeiendom i en årrekke som følge av en svært lav formuesverdsettelse ved forrige revisjon, får økt formuesskatt med de nye reglene. Jeg vil samtidig minne om at dersom den nye verdsettelsesmetoden gir en svært stor økning i ligningsverdien, åpner forskriften for en gradvis innfasing av denne.

Det er dessuten tatt hensyn til eventuelle uheldige utslag av de nye takseringsreglene. For det første er det åpnet for at det kan foretas en korreksjon i tilfeller med en svært høy andel ungskog. For det andre kan det benyttes en forhøyet kostnadssjablong i de tilfeller der driften er særskilt kostnadskrevende. For det tredje er skogfaktoren som skal benyttes for å beregne den kapitaliserte skogverdien, satt svært moderat.

I statsbudsjettet for 2007 legger Regjeringen til grunn en netto provenyvirkning av den endringen på 10 mill. kr.

Jeg er opptatt av at virkningen av de nye takseringsreglene ikke blir en helt annen enn forutsatt. Jeg har derfor bedt Skattedirektoratet om å undersøke nærmere endringene i formuesverdiene av skogeiendommene så snart selvangivelsene for 2006 med de nye innrapporterte formuesverdiene foreligger. Departementet vil så snart som mulig etter dette foreta en gjennomgang av dette tallmaterialet i lys av det som ble presentert i forbindelse med budsjettet for 2007.

Svein Flåtten (H) [11:21:28]: Jeg takker for svaret. Jeg synes det er positivt i den retning at finansministeren vil se på beløpet på 10 mill. kr, for de meldingene som kommer når det gjelder størrelsen på de beløpene som man hører om, tilsier at dette antakelig vil bli atskillig mer. Men jeg vil gjerne understreke at dette at man gir en viss kompensasjon i tillegg til at man ser på totalbeløpet, må være en betingelse.

Har finansministeren tenkt på hvordan dette bringes til Stortinget og til offentligheten? Hvordan greier vi å se dette? Hvordan får man kunnskap om dette? Det er 120 000 skogeiere, og dette er et betydelig arbeid. I parentes bemerket vil jeg si at det er et altfor stort arbeid for disse 10 mill. kr, men det får jo være finansministerens sak hvordan hun vil angripe sine skatteøkninger.

Statsråd Kristin Halvorsen [11:22:36]: For det første har jeg lyst til å minne om at denne prosessen har vært veldig bred og veldig grundig i forhold til de omleggingene som har vært, med grundige høringsrunder. Det var stor grad av enighet om at de reglene vi hadde, ikke var praktikable videre framover. Det er et utgangspunkt. Det er ikke slik at Finansdepartementet har sittet og funnet på noe som kommer som en stor overraskelse på næringen. Det er det ene.

Det andre er at vi nå skal gå igjennom dette og se på det. Det er et positivt svar jeg gir representanten Flåtten her i forhold til de problemstillingene som er kommet opp. Det er vanskelig for oss å forstå at de endringene som er gjort, kan ha så dramatiske konsekvenser som enkelte nå sier, når våre beregninger viser et mer-proveny på 10 mill. kr, som er et forsiktig anslag. Vi kommer til å gå igjennom dette med utgangspunkt i å se om det er utilsiktede virkninger av denne skatteomleggingen som betyr at den skal vurderes.

Stortinget vil selvfølgelig få orientering hvis vi foreslår endringer i dette, og representanten Flåtten vil få svar på alle de spørsmålene han måtte ønske å stille.

Svein Flåtten (H) [11:23:47]: Det får representanten alltid.

Jeg har lyst til å si at næringen har vært inne i denne prosessen, også i den forrige runden, og vært klar over at det kommer endringer. Jeg tror også at næringen har vært klar over, og selvsagt aksepterer, at man kanskje får økninger på det nivået som har vært skissert i nasjonalbudsjettet – altså rundt 30 pst. – som tilsvarer det som har vært økningen i ligningsverdien på annen eiendom. Derfor er jeg glad for det svaret finansministeren her har gitt, nemlig at man vil se på utslagene av dette, som helt opplagt blir gale. Det svaret er jeg tilfreds med.

Jeg regner også med at næringen vil være tilfreds med det, og at de ikke minst vil følge opp at finansministeren står ved sitt.

Statsråd Kristin Halvorsen [11:24:37]: Jeg har ikke noe ytterligere å legge til dette. Jeg regner med at representanten Flåtten kommer til å følge nøye med på alle skritt framover.

Svein Flåtten (H) [11:24:47]: Selvsagt.