Stortinget - Møte onsdag den 18. april 2007 kl. 10

Dato: 18.04.2007

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Ketil Solvik-Olsen (FrP) [12:10:17]: Jeg ønsker å stille følgende spørsmål:

«På SVs landsmøte i mars ba statsråden Lyse Energi om å kutte ut satsingen på gass. I stedet burde man satse på bioenergi, men i et fylke som Rogaland vil det kreve storstilt import av trevirke. På Stortinget 29. mars 2007 mente energiministeren at Lyses gassatsing er i tråd med Regjeringens ønsker. Alternativ bruk av naturgassen er å selge ut av landet, med tilsvarende utslipp andre steder.

Mener statsråden at globale CO2-utslipp reduseres ved å stoppe Lyses bruk av norsk gass i Norge og i stedet eksportere gassen?»

Statsråd Helen Bjørnøy [12:11:03]: På SVs landsmøte gav jeg ros til Akershus Energi for deres bevisste satsing på fornybar energi. Satsing på fornybar energi er viktig ikke minst som ledd i innsatsen for å overholde Norges internasjonale forpliktelser under Kyotoprotokollen. Denne sier at Norge skal begrense sine utslipp av klimagasser i Kyoto-perioden til 1 pst. over 1990-nivået. Regjeringen har slått fast at forpliktelsen skal oppfylles gjennom en kombinasjon av nasjonale tiltak og bruk av Kyoto-mekanismer, slik protokollen legger opp til, der en betydelig del av utslippsreduksjonene skjer gjennom nasjonale tiltak. Våre utslipp i dag er nesten 9 pst. høyere enn det de var i 1990. Det kreves betydelige endringer i alle deler av samfunnet, skal vi greie å snu denne utviklingen. Satsing på fornybar energi som bioenergi og innføring av avgift på innenlands bruk av gass til oppvarming, er viktige element i Regjeringens politikk for å sørge for fortsatt lave utslipp fra energisektoren i Norge framover. Det var altså i denne sammenhengen at kommentaren knyttet til Lyse Energi falt.

Ketil Solvik-Olsen (FrP) [12:12:46]: Går det an å be statsråden svare på det faktiske spørsmålet?

Hvis en ønsker å redusere forbruket av gass i Norge, betyr det bare en tilsvarende økt eksport fra Norge. CO2 slippes ut uansett. Når Regjeringen, eller i hvert fall statsråden, ønsker å føre en politikk der man prøver å stoppe bruken av naturgass i husholdninger i Norge, vil ikke det globalt gi reduksjoner i utslipp. Jeg antar det er konklusjonen, siden statsråden ikke våger å svare på det.

Jeg er godt kjent med Kyoto, og jeg skulle ønske jeg var like godt kjent med hva Regjeringen faktisk foreslår konkret, for Regjeringen har, slik mange Venstre-representanter har vært inne på tidligere i dag, utsatt framleggelsen av sin sektorvise klimahandlingsplan. Jeg minner om at statsråden til Morgenbladet den 30. mars sa at det kom en klimamelding om noen få uker. Det har altså gått noen få uker nå. Hvis statsråden mente den skulle komme i mai–juni, antar jeg hun ville sagt at den skulle komme om noen måneder.

Kan statsråden svare på dette spørsmålet: Hva er det totale CO2 -regnskapet ved å eksportere gassen istedenfor å bruke den innenlands?

Statsråd Helen Bjørnøy [12:13:55]: Det er jo slik at all reduksjon av utslipp, enten den skjer i Norge eller den skjer andre steder i verden, er med på å redusere de globale utslippene. Da er det nødvendigvis slik at når Norge satser på mer fornybar energi, vil reduksjonen av utslippene øke.

Vi må ikke se på Norge som en øde øy i verden. Alt vi gjør, er med på enten å øke utslippene eller å redusere utslippene. Når vi setter i gang tiltak, bl.a. gjennom at vi innfører avgift på innenlands bruk av gass til oppvarming, gjør vi det fordi vi vil redusere utslippene i Norge, som dermed også er med på å redusere utslippene globalt sett.

Så må jeg bare få lov til å si at jeg håper at Stortingets representanter hører det jeg sier, og som jeg nå har sagt for femte gang i løpet av denne halvtimen jeg har stått her: Jeg har sagt fra Stortingets talerstol at klimameldingen skal leveres våren 2007. Stortinget har fått opplyst gjennom planarbeidet at den skal leveres i mai, og det er ingen forandringer på det.

Ketil Solvik-Olsen (FrP) [12:15:30]: Hvis en skal snakke om å være redelig, minner jeg om hva som har blitt informert til miljø- og energikomiteen. Det var at denne sektorvise handlingsplanen skulle foreligge på et tidligere tidspunkt enn det som nå er tilfellet. Det er også det vi kan tolke ut av statsrådens egne utsagn i Morgenbladet, der statsråden 30. mars uttalte: Den kommer om noen uker. Hvis det hadde vært meningen at den skulle komme i mai–juni, antar jeg at statsråden, for å være redelig, hadde sagt noen måneder. Så statsråden bør selv vurdere sin egen retorikk når hun uttaler seg eksternt.

Så tilbake til spørsmålet. Så lenge Norge pumper opp et gitt volum gass, vil det ikke være et ulikt CO2-utslipp om den forbrukes i Norge eller i utlandet. Hvis vi forbruker en enhet gass mer i Norge, er det en enhet mindre eksport til Tyskland, som dermed må finne et alternativ der og gjerne bruke bioenergi eller vindmøller, som de er store på. Kan statsråden da forklare logikken i at hvis man slutter å bruke naturgassen i Norge, så vil angivelig ikke den samme naturgassen slippe ut CO2 i utlandet, slik som statsråden indirekte påstår?

Statsråd Helen Bjørnøy [12:16:39]: Det er slik i deler av verden at det brukes mye kull, olje osv., som gir høyere utslipp enn naturgass. Derfor er det også slik at i noen deler av verden vil det være en fordel om en i større grad bruker naturgass. Men for Norges del så har vi muligheten til å utvikle og bruke fornybar energi i mye større grad, som gir enda mindre utslipp. Derfor må vi gjøre begge deler for å sørge for at vi får ned de totale utslippene i verden og i den globale sammenhengen. Vi står overfor en så alvorlig klimasituasjon at vi er nødt til å gjøre mange ting og finne løsninger som resulterer i utslippsreduksjoner mange steder i verden.