Stortinget - Møte onsdag den 9. mai 2007 kl. 10

Dato: 09.05.2007

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 1

Svein Flåtten (H) [11:21:37]: Jeg har et spørsmål til finansministeren:

«I ny lov om eiendomsmegling videreføres regler om at meglerbrev tilbakekalles når megler er illikvid. Da regelen ble innført, var de fleste meglere enkeltpersonforetak og mindre AS. Nå er de aller fleste i stilling som ansatte, og det forventes økning som følge av nye kvalifikasjonskrav. Meglere er provisjonsavlønnet og har en sårbar privatøkonomi ved nedgang i markedet.

Mener statsråden utviklingen gir grunn til å vurdere reglene for tilbakekall på nytt, slik at de faglige kvalifikasjoner er de avgjørende?»

Statsråd Kristin Halvorsen [11:22:26]: I ny eiendomsmeglingslov § 4-2 første ledd nr. 5, vedtatt i Odelstinget 26. april 2007, stilles det som krav for å få eiendomsmeglerbrev at innehaveren er i stand til å oppfylle sine forpliktelser etter hvert som de forfaller.

Bakgrunnen for dette kravet er at økonomisk sårbarhet kan være en trussel mot meglerens uavhengighet som mellommann. Det er som kjent en viktig del av eiendomsmeglerens funksjon.

I den nye loven er Kredittilsynet gitt adgang til å kalle tilbake eiendomsmeglerbrev bl.a. når vilkårene for tildelingen av brevet ikke lenger er oppfylt. Dette er en oppmykning i forhold til gjeldende lov, som sier at Kredittilsynet skal kalle brevet tilbake dersom vilkårene ikke lenger er oppfylt.

Kredittilsynet foreslås med andre ord å avgjøre saker om tilbakekalling av eiendomsmeglerbrev på grunnlag av en konkret og skjønnsmessig helhetsvurdering. I en slik helhetsvurdering vil også de momentene som påpekes i spørsmålet, kunne være relevante.

Etter min oppfatning er derfor de bekymringene som representanten Flåtten har i denne saken, imøtekommet i forhold til det som nå har skjedd på dette feltet, ved at «skal»er erstattet med «adgang».

Svein Flåtten (H) [11:23:50]: Ja, jeg ser at de kanskje et stykke på vei kan være det. Men kan finansministeren tenke seg å gi ytterligere signaler, utover dette, fordi gangen fra den relativt rigide bestemmelsen vi hadde, til en kanskje noe mykere oppfattes i bransjen fortsatt som vanskelig?

Jeg tror vi står foran en situasjon hvor dette med at meglerne er kompetente, og at de har faglige kvalifikasjoner, vil være det viktigste. Etter min oppfatning er dette med deres uavhengighet i forhold til økonomi kanskje et mye, mye mindre spørsmål enn det var tidligere.

Så jeg gjentar for så vidt spørsmålet: Kan finansministeren tenke seg å signalisere enten her eller til Kredittilsynet, f.eks. ved å foreslå forskrifter som utdyper dette noe og gjør dette litt enklere for meglerne å forholde seg til?

Statsråd Kristin Halvorsen [11:24:58]: Nå er denne loven nylig vedtatt av Stortinget, og det den innebærer, er en oppmykning av nettopp denne bestemmelsen. Det henger bl.a. sammen med det Flåtten er inne på, nemlig at det hever statusen og kravene til meglerne framover, slik at vi har en annen type virkemidler for å sikre kvalitetene i de tjenestene som skal utføres. Det er den avveiningen som Kredittilsynet nå skal foreta.

Jeg vil foreslå at representanten Flåtten, og for så vidt bransjen, følger med på hvordan dette håndteres framover, fordi det ligger et betydelig signal i den endringen som nå er foretatt i forhold til en oppmykning. Det mener jeg er tilstrekkelig på det nåværende tidspunkt, og så får vi se hvordan praksis avveier disse hensynene framover.

Svein Flåtten (H) [11:25:48]: Jeg velger – ikke vanligvis, men relativt ofte – å tolke statsråden positivt, særlig i denne viktige sammenhengen, hvor vi på den ene side har økonomi og på den annen den menneskelige situasjon stilt opp mot hverandre. Slik jeg tolker statsråden, heller hun mot at det siste vil være det viktigste. Det vil også korrespondere utmerket med det samfunnssyn som Sosialistisk Venstreparti har. Jeg håper virkelig at hun følger det opp videre.

Statsråd Kristin Halvorsen [11:26:23]: Det jeg har sagt, er at nå ligger det en mulighet for en avveining og et skjønn i forhold til disse to måtene å sikre at de tjenestene som utføres, nettopp ivaretar den uavhengigheten som eiendomsmeglerne skal ha. Jeg mener at det vi nå må satse på, er at praksis framover klarer å avveie de to hensynene. Og hvis Flåtten ikke er fornøyd med praksis, er jeg helt overbevist om at han kommer tilbake til det i en senere spørretime.

Presidenten: Vi går så til spørsmål 15.