Stortinget - Møte torsdag den 31. mai 2007 kl. 10

Dato: 31.05.2007

Dokumenter: (Innst. S. nr. 190 (2006-2007), jf. Dokument nr. 12:20 (2003-2004))

Sak nr. 5

Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om grunnlovsforslag fra Gunnar Halvorsen om endring av Grunnloven § 59 (Tildeling av distriktsmandat)

Talere

Votering i sak nr. 5

Carl I. Hagen (FrP) [14:12:22] (ordfører for saken):Det er en samlet komite som går inn for å avvise forslaget fra Gunnar Halvorsen om endring av Grunnloven § 59, som gjelder tildeling av distriktsmandat. Det fremsatte forslaget ville innebære at det ville kreve minst 4 pst. av avgitte stemmer på landsbasis for å få et distriktsmandat som en liste har fått ved deltakelse i kanskje bare ett fylke, basert på kanskje bare innsamlede underskrifter for å levere listen. Dette ville i tilfelle bety at en representant som får tilstrekkelig antall stemmer i et fylke til å få mandat, ikke skulle ha rett til sete i Stortinget på vegne av sitt fylke fordi den listen eller det partiet som han eller hun stilte til valg på i det fylket, ikke fikk tilstrekkelig støtte i landet for øvrig, eller fordi partiet kanskje ikke stiller liste i mange fylker.

Komiteen står samlet om at vi synes dette ville være urimelig, og at det fortsatt bør være slik at man skal kunne bli innvalgt i Stortinget fra et fylke uten at man representerer et parti eller en liste som på landsbasis må ha 4 pst. Den sperregrensen vi har, gjelder utjevningsmandater og ikke fylkesmandater. Det er altså en samlet komite som finner en slik foreslått bestemmelse urimelig og anbefaler at forslaget ikke bifalles.

Presidenten: Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 5.

(Votering, sjå side 3219).

Presidenten vil vise til vedtaket Stortinget gjorde ved opninga av dagens møte, at ein voterer etter at sakene nr. 1–5 er ferdighandsama. Det vil derfor no bli ringt til votering.

Carl I. Hagen gjeninntok her presidentplassen.

Etter at det var ringt til votering, uttalte

Presidenten: Da er Stortinget klar til votering i sakene nr. 1–5.

Votering i sak nr. 5

Komiteen hadde innstilt:

Dokument nr. 12:20 (2003-2004) – om grunnlovsforslag fra Gunnar Halvorsen om endring av Grunnloven § 59 (Tildeling av distriktsmandat) – bifalles ikke.

Presidenten: Det ser ut til at komiteens innstilling er enstemmig bifalt.

Rolf Terje Klungland (A) (fra salen): Nei, mot 1 stemme.

Presidenten: Beklager! Presidenten var litt rask. Forslaget har fått støtte fra hr. Klungland. Da blir resultatet at komiteens innstilling er bifalt mot 1 stemme.

Vi går da tilbake til dagsordenen og behandlingen av de gjenstående saker.