Stortinget - Møte torsdag den 14. juni 2007 kl. 10

Dato: 14.06.2007

Dokumenter: (Innst. S. nr. 244 (2006-2007), jf. St.prp. nr. 61 (2006-2007))

Sak nr. 19

Innstilling frå transport- og kommunikasjonskomiteen om utbygging og finansiering av rv 17 Tverlandet-Godøystraumen og rv 80 Røvika-Strømsnes i Bodø og Fauske kommunar i Nordland (Vegpakke Salten fase I)

Talere

Votering i sak nr. 19

Presidenten: Etter ønske fra transport- og kommunikasjonskomiteen vil presidenten foreslå at taletida blir begrenset til 5 minutter til hver gruppe og 5 minutter til statsråden.

Videre vil presidenten foreslå at det blir gitt anledning til fem replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av Regjeringen – innenfor den fordelte taletid.

Videre blir det foreslått at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

– Det anses vedtatt.

Tor-Arne Strøm (A) [19:52:50]:(ordfører for saken): Etter mange år og mange debatter er vi i dag i Stortinget invitert til å vedta Vegpakke Salten fase I. Den har stor betydning både for Salten og for Nordland fylke. Vegpakke Salten fase I vil øke standarden betraktelig på de viktigste veiene inn til fylkeshovedstaden Bodø. Derfor er det en glede for meg i dag å være ordfører for denne saken.

Rv. 17 er hovedferdselsåren langs kysten mellom Helgeland og Salten. I nord starter den i krysset med rv. 80 i tettstedet Tverlandet to mil utenfor Bodø sentrum. Strekningen som skal utbedres, er de første åtte–ni kilometerne på rv. 17. Dagens vei er smal og svingete, og det er ikke plass til verken midtstripe eller fotgjengere. Det har også vært en del ulykker der de siste årene. Det er stor trafikk på denne veistrekningen, både fordi mange pendler til Bodø og også fordi rv. 17, også kalt kystriksveien, er en svært attraktiv og mye brukt turistrute. Den store turistattraksjonen Saltstraumen, som mange her kjenner til, ligger like sør for Godøystraumen på rv. 17, slik at praktisk talt alle turister til og fra Saltstraumen bruker den veistrekningen som nå – med Stortingets tilslutning – skal få sin høyst nødvendige standardheving.

Prosjektet gir 8 km vei i ny trasé, med en veibredde på 7,5 meter. Miljøet for dem som bor langs den eksisterende veien, blir vesentlig forbedret når gjennomgangstrafikken forsvinner.

Den andre veistrekningen som inngår i Vegpakke Salten fase I, er rv. 80, hovedveien mellom fylkeshovedstaden Bodø og Fauske. Fauske ligger, som de fleste kjenner til, ved E6, og rv. 80 er stamveien som knytter Bodø til E6. Med andre ord: Rv. 80 er en viktig veiforbindelse både for næringslivet og for befolkningen i Salten. Dagpendlingen mellom Fauske-området og Bodø er stor. Det største prosjektet som ligger i pakken, gir 5,9 km ny vei mellom Røvika og Strømsnes i Fauske kommune og en innkorting av strekningen Bodø–Fauske på hele 6 km. Strekningen blir dermed godt under 6 mil lang.

Flaskehalsen Mjøneskleiva, midt mellom Bodø og Fauske på rv. 80, skal utbedres som en del av pakken. Det er planlagt tiltak mot parkering langs veien, avkjørsel skal fjernes, og ikke minst blir det bygd 2,5 km ny gang- og sykkelvei langs rv. 80 vest for Fauske.

Tiltaket vil selvsagt bedre forholdene for myke trafikanter og øke trafikksikkerheten. I tillegg vil de som bruker Klungsetmarka, som er et populært utfartsområde, ha nytte av forlenget gang- og sykkelvei.

Det er gledelig at det er bred lokalpolitisk enighet om Salten-pakken, og at den fremmes i to faser. På den måten kan man starte arbeidet med de prosjektene som er kommet lengst i planleggingen. Fase II omfatter hovedsakelig prosjekter og tiltak knyttet til inn- og utfart i Bodø sentrum og utbedring av strekninger og punkter med høy ulykkesfrekvens på rv. 80 nær Bodø.

Rv. 80 og rv. 17 er hovedpulsårene i Salten-regionen, med om lag 76 000 innbyggere. Veiutbyggingen i Salten vil føre til kortere reisetid, tryggere trafikk og bedre bomiljø på strekningene. Arbeidet med innkorting og omlegging av dagens vei og utbygging av gang- og sykkelveier og andre miljø- og trafikksikkerhetstiltak vil starte allerede i høst.

Utbyggingen vil ha mange positive virkninger for folk og næringsliv i Bodø og i hele Salten. Det er avgjørende viktig for Salten-regionens utvikling som bosteds-, arbeids- og serviceregion at Vegpakke Salten fase I blir startet opp nå, og at Vegpakke Salten fase II blir vurdert i forbindelse med rulleringen av Nasjonal transportplan og realisert på et senere tidspunkt.

Gode kommunikasjoner vil være særdeles viktig for at kommunene omkring Bodø skal kunne opprettholde bosettingen sin, gjennom god tilgang til det varierte arbeidsmarkedet som bl.a. Bodø som fylkeshovedstad representerer.

Til slutt vil jeg gi både ordføreren i Bodø kommune, Odd-Tore Fygle, og ordføreren i Fauske kommune, Kjell Eilertsen, og andre aktører skryt for den jobben de har gjort med å få Vegpakke Salten fase I på hjul – til beste for både næringsliv og ikke minst Saltens befolkning.

Per Sandberg (FrP) [19:57:58]: (komiteens leder): La meg åpne med å gi ros til saksordføreren for behandlingen av saken og ikke minst for den beskrivelsen han gir med hensyn til nødvendigheten av å få på plass denne type infrastruktur. Saksordføreren har helt rett i at dette er to riksveistrekninger som det er nødvendig å gjøre noe med – av hensyn til næringsliv, miljø, sikkerhet og folk flest i området.

Så deler vi oss også her, for igjen peker flertallet på at dette er et lokalpolitisk ønske. Det er jo en repetisjonsøvelse for bompengetilhengere i alle sammenhenger. Man stiller ikke spørsmålet om hvorfor det er et lokalpolitisk ønske her om å innføre bompenger. Men det diskuterte vi også i forrige sak.

Rv. 80 og rv. 17 er statlig eiendom, og jeg mener fortsatt at det er staten som skal stå ansvarlig for dem. Jeg ser også her at kommuner og fylkeskommuner stiller garanti, mens departementet på en måte stiller kravene. Det harmonerer ikke i mine ører.

51,6 pst. av kostnadene skal finansieres med bompenger på rv. 17 og i overkant av 60 pst. på rv. 80. Her er vi i samme situasjon. Selv om det blir lagt fram som om bompenger skal tilsvare 305 mill. kr, er altså det samlede beløpet – når en tar med påløpte ekstrakostnader – 650 mill. kr. Det koster altså 305 mill. kr å bygge disse prosjektene mens man da skal kreve inn 345 mill. kr ekstra. Jeg synes kanskje at det er på tide at man får en debatt som er mer grundig i forhold til hvorvidt dette er samfunnsøkonomisk nyttig når man bygger infrastruktur og prisen blir doblet uten at en får noen ekstra meter med vei. Det er realiteten her. Det er 118 pst. bompenger i dette tilfellet.

Da trenger ikke jeg å gjøre noe annet enn å avslutte med å fremme Fremskrittspartiets meget gode forslag.

Sigvald Oppebøen Hansen hadde her teke over presidentplassen.

Presidenten: Representanten Per Sandberg har teke opp det forslaget han refererte til.

Øyvind Halleraker (H) [20:01:13]: Jeg slutter meg til det Sandberg sa. Saksordføreren redegjorde utmerket for saken, og vi støtter saken.

I denne saken har vi drøftet spørsmålet om fastrenteavtale, og at det skulle foreligge en avtale før avtalen mellom selskapet og staten ble skrevet. At det ikke skal forstås slik, har vi nå avklart i en sak tidligere i dag – det skal forstås dit hen at det skal foreligge en dokumentasjon om at en slik rente er mulig. Det er jeg veldig glad for. Det betyr også at jeg vil anmode presidenten om at det forslaget vi har i innstillingen, gjøres om til et oversendelsesforslag.

Presidenten: Representanten Halleraker har da gjort om forslag nr. 1 til eit oversendingsforslag.

Jan Sahl (KrF) [20:02:29]: Som jeg før har sagt, er det stor glede når vi står framfor oppstart av et nytt samferdselseprosjekt. Jeg kan ikke legge skjul på at det er ekstra stor glede når et stort samferdselsprosjekt i hjemfylket er under oppstart.

Vi befinner oss i et sterkt pressområde i Nordland med stor trafikkvekst og sterkt ulykkesbelastede veier. Vi er glad for at utredningsarbeidet igangsettes nå, og for at det er lokalpolitisk enighet om opplegget. Det er all grunn til å gi ros til Fauske og Bodø kommuner som har funnet en felles løsning, som har klart å bli enige om et bompengeopplegg, og som framskynder dette svært viktige prosjektet med mange år.

Det er et lokalpolitisk ønske å komme i gang med fase I-prosjektene så fort som mulig. Det er derfor bra at den lokalpolitiske enigheten nå har ført til at Vegpakke Salten kan løses i to faser, slik at man i første omgang kan komme i gang med prosjekt I mens man får ferdig planer for del II.

I fase I inngår utbygging av rv. 17 Tverlandet–Godøystraumen og rv. 80 Røvika–Strømsnes i Bodø og Fauske kommuner. I tillegg inngår to mindre tiltak på rv. 80. Fase II omfatter, som det tidligere er sagt, utbedringer av inn- og utfartsårene til og fra Bodø sentrum og utbedring av spesielt ulykkesbelastede strekninger på rv. 80. Rv. 80 og rv. 17 er hovedpulsårene i Salten, og vegutbyggingen i Salten vil gi viktige forbedringer. Høy ulykkesfrekvens og dårlig standard og de gode mulighetene for å få kuttet ned på lengden på strekningen har vært bakgrunnen for det sterke ønsket om å få gjort noe med denne strekningen.

Rv. 17 er hovedferdselsåren langs kysten mellom Helgeland og Salten og har dårlig standard og smal bredde. Med tiltakene i Saltenpakken får vi nå tryggere trafikk, kortere reisetid og reduserte miljøulemper. Vi ser også fram til fase II i Saltenpakken, da inn- og utfartsårer til og fra Bodø sentrum skal forbedres og spesielt ulykkesbelastede punkt på den strekningen skal få sin utbedring.

Ellers er vi glade for merknaden som Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre står for når det gjelder låneavtalen. Vi støtter det som representanten Halleraker har sagt, etter positive signaler fra ministeren, om at forslaget oversendes uten realitetsvotering.

Statsråd Liv Signe Navarsete [20:05:35]: Det er mange som gler seg til at framkomst og tryggleik på to av dei viktigaste vegstrekningane i Nordland vert betra. Tiltaka i denne proposisjonen kjem næringslivet og dagpendlarar i distriktet til gode, men ikkje minst skal utbygginga òg betre tilhøva for dei som er busette langs strekningane som får ny veg. Det er teke lokalt initiativ til delvis bompengefinansiering.

Dette er fyrste fase i ei større pakke. Fase I femner om tiltak på og langs rv. 17 og rv. 80 i Bodø og Fauske kommunar. Rv. 17, som vi ofte kallar kystriksvegen, og som har status som nasjonal turistveg, skal leggjast om mellom Godøystraumen og Tverlandet, der standarden i dag er spesielt låg i høve til trafikkmengda. På rv. 80 er hovudprosjektet ei innkorting på 6,2 km av strekninga mellom Røvika og Strømsnes. Dette vil gi store framkomstgevinstar, samstundes som det betrar trafikktryggleiken og miljøet for randbusetnaden langs den opphavlege vegen. I tillegg til dette ligg utbetringar ved Mjøneskleiva og gang- og sykkelveg mellom Stranda og Klungset i Fauske i fase I.

Eg reknar med at den nye rv.17 kan opnast i 2009, medan prosjekta på rv. 80 truleg vil vere avslutta i 2010. Innkrevjinga av bompengar tek til etter opninga av dei respektive vegane. Det er elles godt samsvar mellom bilistane som har nytte av dei einskilde prosjekta, og dei som er med på å finansiere dei, så prinsippa i retningslinene for bompengeprosjekt vert overhaldne.

Eg er glad for at transport- og kommunikasjonskomiteen si innstilling i saka er positiv og svarar til proposisjonen. Eg har òg merka meg at spørsmåla frå komiteen i samband med denne saka har konsentrert seg om lånerente og standardavtale. Då dette vart teke opp under saka om Haugalandspakken, skal eg ikkje bruke tid på å gå inn på det i denne saka. Men eg vil igjen gjerne understreke at proposisjonen ikkje seier noko om kva type renteavtale bompengeselskapet skal inngå – det kan gjerne vere anna enn fastrente – berre kor høg den maksimale lånerenta for brorparten av nedbetalingstida skal vere.

Presidenten: Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 19.

(Votering, sjå side 3720)

Votering i sak nr. 19

Presidenten: Under debatten er det satt fram to forslag. Det er

  • forslag nr. 1, fra Øyvind Halleraker på vegne av Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre

  • forslag nr. 2, fra Per Sandberg på vegne av Fremskrittspartiet

Forslag nr. 1 er av forslagsstillerne omgjort til oversendelsesforslag og lyder i endret form:

«Det henstilles til Regjeringen, med bakgrunn i bompengeselskapenes utvetydige ansvar for finansiering og forvaltning av låneporteføljene til bompengeprosjekt, å sørge for at staten ikke krever at bompengeselskapene påtar seg finansieringsansvar de selv ikke har samtykket til, i strid med standardavtalen mellom staten og bompengeselskaper.»

Presidenten foreslår at forslaget oversendes Regjeringen uten realitetsvotering. – Det anses vedtatt.

Forslag nr. 2, fra Fremskrittspartiet, lyder:

«Stortinget vedtar at de to omtalte prosjektene i St.prp. nr. 61 (2006-2007), rv 17 Tverlandet-Godøystraumen og rv 80 Røvika-Strømsnes, gjennomføres med statlig finansiering. Stortinget ber Regjeringen sørge for statlig forskottering for å sikre fremdriften i arbeidet, og å innarbeide statlige bevilgninger i de årlige budsjetter fra 2008.»

Det voteres alternativt mellom dette forslaget og innstillingen fra komiteen.

Komiteen hadde innstilt:

I

Bompengeselskapet får løyve til å ta opp lån og krevje inn bompengar for finansieringa av Vegpakke Salten fase I. Vilkåra går fram av St.prp. nr. 61 (2006- 2007) og Innst. S. nr. 244 (2006-2007).

II

Samferdselsdepartementet får fullmakt til å inngå avtale med bompengeselskapet og fastsetje nærmare reglar for finansieringsordninga.

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Fremskrittspartiet ble innstillingen bifalt med 80 mot 23 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 01.25.08)