Stortinget - Møte torsdag den 14. juni 2007 kl. 10

Dato: 14.06.2007

Dokumenter: (Innst. S. nr. 282 (2006-2007), jf. St.prp. nr. 76 (2006-2007))

Sak nr. 32

Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om utbygging og drift av Valhall videreutvikling

Talere

Votering i sak nr. 32

Torbjørn Andersen (FrP) [00:28:20]: (ordfører for saken): Jeg vil som ordfører for denne saken få framføre en forholdsvis kortfattet redegjørelse vedrørende innstillingen fra komiteen om utbygging, drift og videreutvikling av Valhallfeltet i Nordsjøen.

Valhallfeltet er et betydelig petroleumsfelt i Nordsjøen. Feltet ble godkjent av Stortinget allerede i 1997, bare seks år etter at den første oljeproduksjonen i Norge startet på Ekofisk i 1971. Produksjonsstart for Valhallfeltet var i 1982.

Valhallfeltet har i dag, etter hele 25 års produksjon, fortsatt betydelige utvinnbare petroleumsreserver. Jeg synes det er verdt å merke seg at opprinnelig ble de utvinnbare reservene på Valhallfeltet anslått til 40 millioner Sm3 oljeekvivalenter. Pr. 1. januar 2007 var det imidlertid blitt produsert hele 118 millioner Sm3 oljeekvivalenter, altså nær tre ganger mer enn det som opprinnelig var de anslåtte utvinnbare reservene i dette feltet. I dag er de gjenværende reservene på Valhallfeltet beregnet til hele 76 millioner Sm3 oljeekvivalenter, noe som altså er rundt det dobbelte av de totale petroleumsreservene som Valhallfeltet opprinnelig var beregnet til å inneholde for 30 år siden. Dette er det interessant å merke seg, og man må anse dette som svært gledelig.

Allerede i 1984 oppdaget man at havbunnen på Valhallfeltet var begynt å synke, og fram til i dag har havbunnen sunket med 5,7 m på grunn av petroleumsutvinningen. Dette gir betydelige utfordringer for operatørene. Denne nedsynkingen av havbunnen medfører at det må gjøres noe med de eksisterende petroleumsinstallasjonene på feltet, dersom de gjenværende utvinnbare petroleumsressursene skal kunne hentes opp. Om ikke tiltak i forhold til nedsynking blir gjennomført nå, vil oljeproduksjonen på Valhallfeltet synke med hele 28 pst. pr. år, og en nedstenging av feltet vil måtte skje allerede i 2009. En nedstenging av Valhallfeltet er imidlertid slett ikke ønskelig så lenge feltet fortsatt har betydelige, utvinnbare petroleumsreserver.

Disse realitetene medfører behov for tiltak, og man har sett det som økonomisk lønnsomt å bygge et nytt feltsenter for å kunne øke utvinningsgraden og forlenge levetiden for Valhallfeltet. Det nye feltsenteret er basert på en ny, integrert produksjons- og boligplattform samt at det legges en ny kabel for strømforsyning fra Lista på 78 MW. Produksjonsstart for de nye plattforminstallasjonene er beregnet til slutten av tredje kvartal 2010. Eksportkapasiteten vil etter utbyggingen bli på hele 120 000 fat olje pr. døgn og 4,1 millioner Sm3 gass pr. døgn.

En enstemmig komite slutter seg til innholdet i St.prp. nr. 76 for 2006–2007 om utbygging og drift av Valhall videreutvikling. Komiteen er av den oppfatning at dette er et godt prosjekt av flere grunner. Blant annet betyr kabelstrøm fra land og bruk av fakkelgassen at CO2-utslippene vil bli redusert med hele 97 pst., fra 450 000 tonn CO2 pr. år i dag til rundt 15 000 tonn pr. år etter videreutviklingen.

Komiteen har også merket seg at nåverdien av prosjektet er beregnet til 27,6 milliarder kr basert på en balansepris på 23 dollar pr. fat. Alt i alt anser komiteen utbygging, videreutvikling og fortsatt drift av Valhallfeltet som et meget godt prosjekt innenfor norsk petroleumsvirksomhet, og anbefaler av disse grunner enstemmig tilrådingen fra Regjeringen i denne saken.

Jeg anbefaler med dette, som saksordfører, komiteens tilråding for Stortinget.

Tore Nordtun (A) [00:34:00]: Saksordføreren har redegjort grundig for denne saken. Det han sier, slutter vi oss selvfølgelig til. Jeg skal ikke tilføye så mye, men jeg tok ordet i saken fordi det er nødvendig å understreke, som saksordføreren også var inne på, at det på mange måter er et litt historisk sus over komiteens enstemmige innstilling til vedtak her i kveld. Vi skal nemlig ta stilling til det som på mange måter har vært en arbeidshest på norsk sokkel i mange år. Mannskapene har gjort en glimrende jobb der ute, og det har brakt inn mye penger til statskassen, til fellesskapet, for å utvikle det norske samfunn. Så skjer det samme her som på Ekofisk-feltet, at det er en betydelig nedsynking – 5,7 m fra oppstart. Det er mye. Så var det situasjoner sist vinter, når det var urolige værforhold, som gjør at man må stenge ned feltet hvis man ikke gjør noe. Derfor synes jeg operatørene er tidlig på banen, er framtidsrettet i sine synspunkter på hva som skal skje, og dermed legger grunnlaget for nye investeringer på et felt de ser for seg fortsatt skal ha storproduksjon fram til 2049. Det står det respekt av.

Det jeg også synes er viktig å understreke, som saksordføreren sa, er at operatørene, bl.a. BP, har vært aktive og sett hva som må gjøres i forhold til de miljøutfordringene vi har på norsk sokkel. Det at man nå elektrifiserer feltet fra 2009 og legger ut kabel fra Vest-Agder fylke til feltet, vil medføre en formidabel reduksjon av CO2-utslippene, hele 97 pst., samtidig som NOx-en vil gå betydelig ned, med over 90 pst. Ikke minst, som en representant har vært inne på tidligere i en annen sak, vil dette med injisering av vann i havbunnen føre til at utslippene blir mye mindre. Så totalt sett synes jeg dette er en god sak, og det er en meget framtidsrettet sak nå som elektrifiseringen er inne i bildet, og vi vil få en betydelig reduksjon i utslippene.

Med disse ordene vil jeg si at denne saken fortjener å bli igangsatt straks.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 32.

(Votering, se side 3723)

Votering i sak nr. 32

Komiteen hadde innstilt:

Stortinget samtykker i at Olje- og energidepartementet godkjenner plan for utbygging og drift av Valhall videreutvikling.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.