Stortinget - Møte onsdag den 7. november 2007 kl. 10

Dato: 07.11.2007

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 20

Bent Høie (H) [13:14:36]: «Administrasjonen i Helse Vest har igjen fremmet et forslag om organiseringen av det nevrokirurgiske tilbudet i regionen som strider mot vedtakene i Helse Stavanger. Helse Vest mener i innstillingen at vedtaket endelig bør vedtas av et foretaksmøte.

Vil statsråden sørge for å få en endelig beslutning i denne saken som også får tilslutning i Helse Stavanger?»

Statsråd Sylvia Brustad [13:15:01]: Jeg er opptatt av å sikre befolkninga i hele helseregion Vest et faglig godt behandlingstilbud innenfor nevrokirurgi. Jeg mener det er uheldig både for pasientene, ansatte og befolkninga at det reises usikkerhet om behandlingstilbudene, slik det har skjedd i denne saka.

Etter anmodning fra Helse Vest bad departementet Sosial- og helsedirektoratet om en faglig gjennomgang av det nevrokirurgiske tilbudet i Helse Vest. Den rapporten ble som kjent ferdigstilt til fristen 20. september i år. Samme dag sendte vi den rapporten videre til styret for Helse Vest, som er ansvarlig for videre behandling og oppfølging.

Jeg er kjent med at administrerende direktør i Helse Vest i sin innstilling til styret har valgt ikke å legge den faglige tilrådinga fra Sosial- og helsedirektoratet til grunn for organiseringa av det nevrokirurgiske tilbudet i Helse Vest. Som representanten Høie helt sikkert er kjent med, var Sosial- og helsedirektoratets anbefaling at det nevrokirurgiske tilbudet i Helse Vest skulle samles på ett sted. Jeg forstår det slik at administrerende direktør begrunner sin tilråding med at Sosial- og helsedirektoratets faglige tilråding ikke ivaretar alle de hensyn som styret for Helse Vest la til grunn i sitt vedtak, bl.a. den store oppmerksomheten som har vært om denne saka, og at dette er et tilbud som har vært etablert i Helse Stavanger i mange år.

Jeg har merket meg at administrerende direktør i sitt forslag til vedtak til styret tilrår at saka bør legges fram for eier, altså meg, for behandling i et foretaksmøte. Det skal jeg sjølsagt gjøre, hvis styret fatter vedtak i tråd med denne innstillinga i sitt styremøte.

Før styret har fattet sitt vedtak og departementet har fått saka til behandling, kan jeg ikke foregripe hva foretaksmøtet vil konkludere med i en så komplisert sak.

Bent Høie (H) [13:16:54]: I dag er det blitt kjent at det sannsynligvis foreligger en feil i Sosial- og helsedirektoratets rapport. Den bygger på to amerikanske undersøkelser. Den ene av disse undersøkelsene er korrekt gjengitt og fremstiller helt klart at Universitetssykehuset i Stavanger tilhører den halvparten av sykehus som har et antall operasjoner som gir lav dødelighet i forhold til størrelsen, altså den øvre halvparten.

Den andre undersøkelsen hadde en annen konklusjonen. Nå viser det seg imidlertid at den andre undersøkelsen i rapporten faktisk opererer med en kommafeil. Når denne rettes opp, tilhører Universitetssykehuset i Stavanger den øvre halvdelen også i forhold til den delen av rapporten. Det vil si at begge undersøkelsene i rapporten konkluderer med at antallet operasjoner på Universitetssykehuset i Stavanger er faglig forsvarlig.

Vil helseministeren sørge for at denne feilen blir rettet opp, før hun eventuelt tar endelig stilling til denne saken?

Statsråd Sylvia Brustad [13:17:55]: Det representanten Høie nå tar opp, er helt ukjent for meg, men jeg skal sjølsagt undersøke det nærmere. Før jeg har fått gjort det, og før vi har sett styremøtets vedtak i morgen, har jeg ikke noen ytterligere kommentarer. Men jeg skal sjølsagt, dersom de innstiller på at jeg skal ha saka, og vedtar det, gå nøye igjennom alle sider av den.

Som representanten Høie vet, har jeg vært på besøk ved Helse Stavanger og snakket med både brukere og ansatte og med dem som sitter i ledelsen, både ved sjukehuset, i styret og på regionnivå. Så jeg føler at jeg har et ganske bredt grunnlag for å kunne fatte et endelig vedtak i saka, hvis det er ønskelig.

Bent Høie (H) [13:18:40]: Jeg er glad for at helseministeren nå bekrefter at hun vil ta et endelig standpunkt i saken, og være den som tar den endelige avgjørelsen gjennom et foretaksmøte. Det har vært et samlet krav fra stavangerregionen i veldig lang tid, for dette er en sak av så stor betydning at den hører hjemme i et foretaksmøte.

Vil statsråden da stå på det standpunktet hun har hatt tidligere, at Universitetssykehuset i Stavanger skal ha et godt nevrokirurgisk tilbud? Vil det tilbudet innebære at det skal være planlagt operasjoner som sørger for at en har den kompetansen til stede som er nødvendig for å kunne ta de akutte tilfellene?

Statsråd Sylvia Brustad [13:19:31]: Det var et godt forsøk på å få meg til å si noe om innholdet i saka. Det kommer jeg ikke til å gjøre i dag. Det er rett og slett fordi nå må Helse Vest fatte sitt vedtak. Jeg bare gjentar: Hvis de fatter vedtak om at de vil at dette skal behandles i et foretaksmøte, skal det sjølsagt bli gjort, bare så det er helt klart.

Det jeg er opptatt av, er at vi må ha gode faglige tilbud for hele befolkninga, sjølsagt også i Helse Vest og derunder for dem som bor i Stavanger. Nå får prosessen gå sin gang. Den er ikke langt unna. Så får vi ta stilling til dette i tur og orden.