Stortinget - Møte onsdag den 7. november 2007 kl. 10

Dato: 07.11.2007

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 21

Hans Olav Syversen (KrF) [13:20:19]: «Helse og omsorgsdepartementet er gjennom brev blitt gjort oppmerksom på de sterkt økte pensjonskostnadene for de private sykehusene i 2007 og 2008. Pensjonskostnadene stiger både for private og offentlige sykehus, men de praktiske konsekvensene av dette kan bli potensielt mye mer alvorlig for de private sykehusene.

Vil statsråden sørge for at dette problemet blir løst i forbindelse med departementets salderingsproposisjon for 2007?»

Statsråd Sylvia Brustad [13:20:51]: Jeg antar at det brevet som representanten Syversen viser til, er et brev fra Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon datert 2. november i år. Jeg ber om forståelse for at jeg ikke har hatt anledning til å saksbehandle det brevet på den korte tida, for her er det ikke snakk om små ting eller små penger. Jeg har foreløpig heller ikke mottatt en sammenstilt oversikt over virkningene av de endrede økonomiske parametrene ved beregning av pensjonskostnader for helseforetakene.

De private ideelle institusjonene er som kjent sjølstendige juridiske og økonomiske virksomheter. De regionale helseforetakene inngår også avtaler med de private ideelle institusjonene. Det er gjennom slike avtaler de ideelle institusjonene må sikres rammevilkår som setter dem i stand til å yte de helsetjenestene som det inngås avtale om.

Det er etablert ordninger og innarbeidet midler som tar hensyn til de private ideelle institusjonenes situasjon. Det skjedde høsten 2003, da pensjonspremiene økte vesentlig, og i 2007, da overføringene til helseforetakene ble økt med 1 milliard kr som følge av økte pensjonskostnader.

Som varslet i St.prp. nr. 1 for 2007-2008, som representanten Syversen helt sikkert jobber med i disse dager, vil Regjeringa komme tilbake til håndteringa av eventuelle større avvik – og det er jo det vi her snakker om – som måtte oppstå som følge av svingninger i pensjonskostnader, når saka er tilstrekkelig utredet. Vi er ikke helt der nå.

Hans Olav Syversen (KrF) [13:22:18]: Jeg er i hvert fall glad for at statsråden er enig i at vi her snakker om større avvik. Problemstillingen er jo at avvikene kommer relativt brått på også for de sykehusene det gjelder i 2007, og her har vi ikke mange uker igjen av det året vi nå er inne i. Konsekvensene av de økte pensjonskostnadene som man nå får, vil jo selvfølgelig enten være at man får et underskudd, eller at man på en eller annen måte får kompensert for det, eller – men det er jo litt sent – må redusere aktiviteten, slik at man kan tilpasse den i forhold til nye økonomiske rammebetingelser. Jeg forstår at statsråden ikke kan saksbehandle saken så brått.

Samtidig vil jeg gjerne oppfordre til at statsråden ser nøye på dette, slik at man gjennom helseforetakene kan komme fram til en ordning som gjør at det til sjuende og sist ikke blir pasientene som blir skadelidende.

Statsråd Sylvia Brustad [13:23:25]: Jeg kan bekrefte at vi i departementet og i Regjeringa sjølsagt skal se nøye på dette. Som representanten er kjent med, er det jo nylig blitt klart hvilken størrelsesorden vi snakker om, men jeg har ennå ikke sjøl fått den totale framstillinga og oversikten over hva dette betyr totalt for alle sjukehus enten det nå er offentlige eller private. Jeg ber om forståelse for at jeg ikke kan si noe mer nå, men det er klart at vi ser på den saka, og at vi jobber med den. Så må vi eventuelt komme tilbake til Stortinget når tida er inne for det.

Hans Olav Syversen (KrF) [13:23:59]: Bare for å få det avklart: Betyr det også at statsråden vil vurdere denne saken i tilknytning til salderingsproposisjonen for inneværende år?

Statsråd Sylvia Brustad [13:24:08]: Det kan jeg ikke svare på nå.

Presidenten: Spørsmålene 22 og 23 er allerede besvart.