Stortinget - Møte onsdag den 7. november 2007 kl. 10

Dato: 07.11.2007

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Vigdis Giltun (FrP) [13:08:55]: «I Dagbladet 21. oktober og i Fredrikstad Blad 28. oktober i år kan vi lese om 2 tilfeller hvor jenter med anoreksi ikke får nødvendig helsehjelp selv om det finnes ledig kapasitet ved Capio Anoreksi Senter. Jeg har mottatt mange henvendelser fra fortvilete anoreksisyke og pårørende, og også fra en far som tidligere har mistet en datter på grunn av for dårlig behandlingstilbud.

Hva er årsaken til at Capio Anoreksi Senter fremdeles etter 6 måneder venter på svar på sin søknad om å bli innlemmet i fritt sykehusvalg?»

Statsråd Sylvia Brustad [13:09:34]: Capio Anoreksi Senter søkte om godkjenning som sjukehus 24. mai i år. Alle søknader om sjukehusgodkjenning blir først forelagt Sosial- og helsedirektoratet og det aktuelle regionale helseforetaket. Det gjelder sjølsagt også denne søknaden. Helse Sør-Øst RHF har uttalt seg i brev av 26. juli, og vurderingen fra Sosial- og helsedirektoratet forelå 19. september i år.

Departementet er nå i ferd med å avslutte sin behandling av søknaden, og saken vil bli avklart i løpet av svært kort tid. Jeg vil allikevel i denne omgang presisere at en sjukehusgodkjenning ikke i seg sjøl medfører at institusjonen blir innlemmet i ordninga med fritt sjukehusvalg. Private sjukehus må i tillegg ha avtale om fritt sjukehusvalg med ett eller flere regionale helseforetak. Så dersom Capio Anoreksi Senter blir godkjent som sjukehus, vil det være opp til de regionale helseforetakene om de eventuelt vil inngå avtale om fritt sjukehusvalg med Capio.

Vigdis Giltun (FrP) [13:10:36]: Jeg takker så mye for svaret og er også klar over det med avtale med helseforetakene.

Nå hadde Capio en avtale fram til nyttår, og det var vel forventet at den avtalen skulle videreføres, i og med at det ikke finnes noe alternativ til Capio til denne pasientgruppen som er tilfredsstillende i dag. Nå ble det også gitt signal denne uken fra Sykehuset Østfold at de ikke skulle få fornyet sin avtale, og det gjør saken straks verre. Det er en svakhet allerede at de ikke blir innlemmet i fritt sykehusvalg uten avtale.

Hva tenker statsråden om situasjonen til pasientene hvis det blir slik at Capio ikke får noen avtale og pasientene da vil stå uten tilbud, eller med det mangelfulle tilbudet som allerede eksisterer i dag? For det finnes ikke noe tilsvarene Capio. Dette er et spesielt behandlingskonsept. Det er mange som nå sitter og er ganske fortvilet, og spente på hva statsråden mener om at Capios anoreksisenter kan stå i fare for å bli nedlagt, eller bare bli et tilbud til dem som har god økonomi og betaler oppholdet selv.

Statsråd Sylvia Brustad [13:11:40]: For det første er jeg særdeles opptatt av at mennesker med ulike spiseforstyrrelser skal få hjelp når de trenger det. Så er det slik at Helse Sør-Øst nå har etablert et eget kompetansesenter ved Ullevål universitetssykehus. Det er i ferd med å bli bygd opp et tilsvarende senter som er planlagt og er under oppbygging ved Sykehuset Buskerud HF. Så skal vi, som sagt, i løpet av veldig kort tid ta stilling til søknaden om det skal få lov til å være et sjukehus eller ikke, i den forstand vi her tenker på.

Når det gjelder spørsmålet om avtalen, er det meg bekjent slik at Helse Sør-Øst har sagt at det vil de vurdere på nytt, så her er det heller ikke tatt noen endelig stilling til det. Det jeg derfor kan si i dag, er at jeg sjølsagt følger denne saka veldig nøye og vil, som sagt, om kort tid avklare mitt syn på denne søknaden. Avtalen er jo også helt klar på at Helse Sør-Øst håndterer det på en skikkelig måte.

Vigdis Giltun (FrP) [13:12:39]: Jeg takker statsråden for at hun vil følge saken videre. Det har hun også sagt tidligere, og jeg tror at statsråden har et oppriktig ønske om at disse pasientene skal få god behandling. Jeg skulle nesten ønske at statsråden kunne ta en tur til Fredrikstad og snakke med noen av pasientene og se det spesielle stedet. Det er ikke det samme å komme på en psykiatrisk avdeling hvor det er andre med tunge psykiske lidelser, som å komme til et spesielt tilrettelagt behandlingstilbud som Capio er, som har god kompetanse. Der har de breddekompetanse, og de viser bedre resultater enn jeg kjenner til at det finnes i helsevesenet ellers. Det vil være veldig viktig at alle pasienter som ønsker seg til Capio – som ønsker seg til det behandlingstilbudet – får anledning til å prøve det, for å få en større mulighet til å bli friske.

Sykehuset kan opparbeide et annet tilbud hvis de ønsker det, eller noe tilsvarende. Foreløpig eksisterer det ikke noe som jeg kjenner til, som disse pasientene på Capio ønsker seg til.

Statsråd Sylvia Brustad [13:13:45]: For det første tar jeg med meg det som representanten Giltun her sier om sjølve Capio-senteret, og hva pasientene måtte mene om det.

Det jeg er opptatt av, er at alle pasienter som trenger det, også de med spiseforstyrrelser, anoreksia, får hjelp når de trenger det. Så gjentar jeg at det er i ferd med å bli bygd opp tilbud både ved Ullevål og ved Buskerud for denne spesielle gruppa. Jeg ser også at det er behov for å ha litt forskjellige tilbud til denne gruppa. Vi får om veldig kort tid se hva svaret på søknaden blir, og hva svaret på avtale også blir, som jeg vet blir løpende vurdert i disse dager.