Stortinget - Møte onsdag den 6. februar 2008 kl. 10

Dato: 06.02.2008

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Dagrun Eriksen til barne- og likestillingsministeren, vil bli besvart av kultur- og kirkeministeren som rette vedkommende.

Dagrun Eriksen (KrF) [12:08:16]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til kultur- og kirkeministeren:

«I Fosna-Folket og i VG har vi kunnet lese om et av Norges beste damebowlinglag fra Bjugn, hvor så mange av lagets medlemmer er blitt gravide at de har måttet trekke laget fra serien. Norges Bowlingforbund har svart med å ilegge laget en bot på 15 000 kr. Dette avdekker en utfordring når det gjelder kvinnelige idrettsutøvere. I et likestillingsperspektiv virker dette urimelig.

Vil statsråden ta et initiativ overfor Norges Idrettsforbund for å gå gjennom hva slags regelverk som finnes på dette området?»

Statsråd Trond Giske [12:08:54]: Den statlige idrettspolitikken bygger på visjonen om at idrett og fysisk aktivitet skal være for alle. Det samme målet har Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komite. Det er derfor en målsetting både for staten og idretten selv å opprettholde og videreutvikle en åpen og inkluderende idrett, der alle skal kunne finne seg til rette og være med, også om man blir gravid.

Idretten er Norges desidert største folkebevegelse, med over 2 millioner medlemmer. Det betyr at idretten har et attraktivt tilbud, der svært mange finner noe som passer for dem.

Jeg vet at Idrettsforbundet i mange sammenhenger har vektlagt arbeidet med likestilling i vid forstand. Det har gitt seg uttrykk både i form av prioritering av aktiviteter for jenter og kvinner og gjennom arbeid for en jevnere kjønnsfordeling blant trenere og tillitsvalgte.

Fra departementets side er vi også tydelig på at det innenfor statlige tilskuddsordninger skal satses på tiltak som bidrar til å bedre kjønnsbalansen blant medlemmer og aktive og legge til rette for det både på aktivitets- og anleggssiden.

Alle særforbund tilsluttet Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komite er selvstendige frivillige organisasjoner. Som andre frivillige organisasjoner har de en autonom stilling i forhold til staten, og har både rett og plikt til å ha sitt eget regelverk som regulerer organisasjonens virksomhet. Jeg tror det er bred enighet i Stortinget om å respektere de frivillige organisasjonenes selvråderett, og det forutsetter selvsagt at regelverket ligger innenfor rammen av norsk lov.

Den enkeltsaken som representanten Eriksen tar opp, en bowlingklubb som er bøtelagt fordi klubbens lag i kvinnenes elitedivisjon er trukket etter at seriespillet var i gang, reguleres slik sett av regelverket til Bowlingforbundet. Etter det vi har blitt informert om, er det regelverket utformet slik at alle klubber som trekker et lag fra serien, bøtelegges, uansett årsak.

Det er ikke uvanlig å ha et regelverk i forbundene som innebærer sanksjoner dersom et lag trekkes etter at seriespillet har startet opp. Årsaken er at det å trekke et lag har konsekvenser både sportslig og økonomisk for de andre lagene som deltar i seriespillet.

Etter det vi er blitt informert om, er denne saken fortsatt ikke ferdigbehandlet i Bowlingforbundet. Appellutvalget i Norges Bowlingforbund har saken på sitt bord.

Jeg vil tro at dette regelverket ikke ble laget med henblikk på den type, kan vi si, uforutsette omstendigheter - jeg må korrigere meg, jeg kan ikke si om det var uforutsett eller ikke, det har jeg heller ikke grunnlag for å uttale meg om - at det er en situasjon som regelverket kanskje ikke helt har tatt høyde for. Men det må altså være Bowlingforbundet selv som må finne ut av dette, etter de regler og vedtaksføre organer som de har.

Dagrun Eriksen (KrF) [12:11:53]: Jeg takker for svaret.

Jeg hadde ikke forventet at statsråden skulle gripe inn og ordne opp i saken for spillerne i Bjugn, selv om jeg tror de hadde satt pris på å få orden på saken. Men det jeg prøver å fokusere på, handler også litt om kvinner, idrett og graviditet og de litt store og overordnede spørsmålene.

Landslagsspiller og Kolbotn-kaptein Solveig Gulbrandsen sa f.eks.: Det er ikke aktuelt å legge opp når jeg blir mamma. Hun valgte en av de kanskje modigste løsningene på puslespillet, å klare å få til en idrettskarriere på høyt plan og samtidig være i en mammarolle. Selv om hun opplevde at det ikke var hva man burde gjøre, har hun gjennomført dette.

Det betyr at når en idrettsutøver på det nivået, og disse damene i Bjugn, opplever at det å kombinere idrettskarriere med graviditet ikke er lett, skulle jeg ønske at vi hadde fått en overordnet diskusjon i idretten om holdninger til dette. Vil statsråden ta initiativ til det?

Statsråd Trond Giske [12:13:05]: Absolutt. Vi vil fortsette samarbeidet med idretten for å kunne gi et godt aktivitetstilbud til alle. Det innebærer selvsagt også å legge til rette for likestilling, likeverdighet mellom kjønnene og motarbeide enhver form for diskriminering både i forhold til kjønn, livssyn, etnisk bakgrunn osv. Det arbeidet er viktig i forhold til det overordnede målet om å opprettholde og videreutvikle idretten som en medlemsbasert organisasjon, en frivillig organisasjon som er åpen for alle. Så i den grad vi kan bidra til det, både gjennom aktivitetstiltak og gjennom anleggsutforming osv, vil vi selvsagt gjøre det.

Det er heldigvis slik at vi har mange bevis på at det å bli gravid og det å fortsette å trene, og også etter en fødsel å fortsette i toppidretten, ikke svekker toppidrettsprestasjonene. Tvert imot: Det er mange som har bevist at det er fullt mulig å være i toppen, også etterpå. Også når det gjelder bredden, er det både sunt og nyttig at man kan være fysisk aktiv gjennom et svangerskap og etter en fødsel. Dette er en del av det likestillingsperspektivet. Departementet og representanten Eriksen har helt overensstemte mål.

Dagrun Eriksen (KrF) [12:14:15]: Det er, som statsråden sier, ikke bare mange som har bevist dette, men via Kari Backe-Hansen og professor Kari Bø har det også vært undersøkelser som har vist noe om det å kombinere idrettskarriere med det å være mamma og det å få barn underveis, og også det å ha gode fysiske muligheter til å komme klart tilbake. Problemet blir at veldig mange av disse må gå denne veien selv, og ikke bare må de bryte gjennom holdninger, for idretten består av mange menn, men de må også bryte gjennom en del av regelverkene, slik som i Bowlingforbundet, hvor man ikke har tatt høyde for at graviditet skal holdes utenfor.

Jeg er glad for at statsråden vil ha et engasjement rundt dette. Jeg håper at han i sine diskusjoner ikke vil styre Idrettsforbundet, men ta det opp med dem som en problemstilling, og derigjennom at Idrettsforbundet tar det opp med særforbundene, slik at vi ikke får liknende tilfeller.

Så får vi ønske bowlingdamene fra Bjugn lykke til med fødslene som forestår, og kanskje kan de få økt antallet bowlingmedlemmer i framtiden.

Statsråd Trond Giske [12:15:24]: Det er kanskje slik at det at dette spørsmålet blir tatt opp også fra Stortingets talerstol, bidrar til at man får oppmerksomhet om saken, og også at Bowlingforbundet og andre tenker på hvordan de kan bidra til å legge til rette for det representanten Eriksen tar opp.

Det er helt riktig at skal idretten være en levende folkebevegelse i framtiden også, må vi sørge for stadig nye medlemmer til denne store folkebevegelsen. Jeg tror vi både har felles mål og også mange felles strategier, som lå i departementet da vi kom inn der, som representanten Eriksens egen partifelle styrte tidligere. Så her tror jeg også vi er på linje.

La meg til slutt få benytte anledningen til å gratulere samene med dagen! Jeg ser at min kollega Helga Pedersen har fått på seg festkofta, og det er grunn til å gratulere henne og alle andre samer med denne dagen - også fra Stortingets talerstol.

Presidenten: Det kan presidenten slutte seg til!