Stortinget - Møte onsdag den 13. februar 2008 kl. 10

Dato: 13.02.2008

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Øyvind Korsberg (FrP) [12:18:50]: Jeg har følgende spørsmål til nærings- og handelsministeren:

«I Dagens Næringsliv 7. februar fremkommer det at stadig flere norske industribedrifter flytter produksjonen utenlands eller legger ned produksjonen. Stein Lier-Hansen i Norsk Industri uttaler i saken at Regjeringen vil kunne gjøre det lettere å drive industri i Norge ved blant annet å øke avskrivningssatsene for investeringer.

Hvilke tiltak vil Regjeringen gjennomføre for å gjøre det enklere å drive industribedrifter i Norge?»

Statsråd Dag Terje Andersen [12:19:30]: De siste årene har industrien hatt en eventyrlig vekst. Ifølge den nylig framlagte Konjunkturrapporten fra Norsk Industri har veksten vært på 45 pst. de sist tre årene. Det har både styrket eksisterende og gitt nye arbeidsplasser. Vi må likevel være forberedt på at veksten kan bli noe lavere i årene framover. Slik jeg leser den artikkelen representanten Korsberg viser til, er det nettopp gode rammebetingelser som er det viktigste for industrien.

Regjeringen er langsiktig i sin politikk, og vi ønsker å sørge for at bedriftene har gode og stabile vilkår i Norge. En ansvarlig budsjettpolitikk, tiltak for å fremme innovasjon og omstilling og satsing på kunnskapsutvikling er noe av det Regjeringen bidrar med for å legge til rette for fortsatt vekst.

Nærings- og handelsdepartementet har gjennomført en kartlegging som viser at norske bedrifter hvert år bruker omtrent 2,6 pst. av bruttonasjonalproduktet på å etterleve informasjonskravene i offentlige regelverk. På grunnlag av denne kartleggingen vil de regelverksansvarlige departementene se om formålene med regelverket kan nås på en mindre kostnadskrevende måte. Resultatene av det arbeidet tar Regjeringen sikte på å lansere i en forenklingsplan.

Det vises i spørsmålet spesielt til avskrivningssatser. Slike satser fastsettes ut fra at de i størst mulig grad skal tilsvare faktisk økonomisk verdifall. Dette er viktig for at skattegrunnlaget skal gjenspeile de økonomiske realitetene, og for å sikre stabile og forutsigbare skatteregler for næringslivet. Dersom man ikke har noen klar forankring for hva avskrivningssatsene skal være, åpner dette for hyppige vurderinger av om satsene skal økes eller reduseres, avhengig av f.eks. konjunkturhensyn, behov for inndekning på budsjettet, osv. Innenfor dette prinsippet vil Regjeringen vurdere om ny informasjon tilsier at avskrivningssatsene og inndelingen i saldogrupper bør gjennomgås.

Øyvind Korsberg (FrP) [12:21:33]: Jeg takker statsråden for svaret.

Som det også framgår i artikkelen, er det en rekke bedrifter som enten er nedlagt eller kommer til å bli nedlagt, og det rammer mange lokalsamfunn.

For oss som husker noen år tilbake, var det i valgkampen i 2005 et enormt engasjement, bl.a. fra de rød-grønne partiene, for å berge Union i Skien. Det var ikke måte på hvor mange fakkeltog som ble avholdt for å berge de arbeidsplassene - selv om det i den regionen fantes andre alternative arbeidsplasser. Da var det et sterkt rød-grønt engasjement. Jeg må si at jeg savner det samme engasjementet nå, for her er det jo lokalsamfunn som blir berørt.

Nå er Norge riktignok et høykostland, og det får vi ikke gjort noe med umiddelbart, men det som går an å gjøre, er å sørge for at man demper utgiftsnivået for bedriftene. Lønnsoppgjøret er jo kostnadskrevende i så måte. Ser statsråden noen mulighet for å redusere skatte- og avgiftsnivået framover for nettopp å sørge for at man får et moderat lønnsoppgjør uten at man mister kjøpekraften?

Statsråd Dag Terje Andersen [12:22:52]: Når det gjelder det totale skatte- og avgiftsnivået, har denne Regjeringen gjort akkurat det den har sagt den skulle gjøre. Skatter og avgifter skulle ligge på 2004-nivå, og det gjør de. Innenfor det er det mulig å få til omfordelinger, slik at de som har mye, betaler mer, og de som har lite, betaler mindre - men altså innenfor de totale rammene for skatteopplegget.

Ellers må jeg si jeg er glad for representantens engasjement når det gjelder nedleggingsproblemer i bedriftene. Nå vil det bestandig være omstilling. Det er derfor vi har et sunt næringsliv - vi har omstillingsevne. Men nettopp av hensyn til de utfordringene som enkelte lokalsamfunn møter hvis en bedrift blir nedlagt, har jo denne regjeringen sørget for at vi har fått gjeninnført den differensierte arbeidsgiveravgiften for kanskje å hjelpe de minst næringssterke delene av landet. Og vi har via Kommunal- og regionaldepartementet innført et nytt regelverk som gjør at det ved nedleggelse av bedrifter over et visst nivå når det gjelder betydning for et lokalsamfunn, kan gis statsstøtte. Er det under det nivået, sørger vi for penger til den aktuelle fylkeskommunen, som kan bidra til omstilling. Av hensyn til det samme har vi også lagt fram en omstillingslov som nå ligger til behandling i Stortinget.

Jeg er glad for engasjementet fra representanten Korsberg og regner med støtte til våre forslag.

Øyvind Korsberg (FrP) [12:24:04]: Jeg takker statsråden for svaret.

Omstilling er helt naturlig. At bedrifter blir nedlagt, er også helt naturlig. Det er jo slik næringslivet skal fungere.

Når det gjelder den differensierte arbeidsgiveravgiften, var det et enstemmig storting som utøvde press på både den forrige regjeringen og denne regjeringen for å få til løsninger som var forenlige med EØS-avtalen og ble godkjent av ESA. Jeg tror det er mange som skal få lov til å dele æren.

Når det gjelder omstillingsloven, vil jeg stille spørsmålet: Hvor mange av disse bedriftene hadde man unngått å legge ned dersom omstillingsloven var gjort gjeldende?

Statsråd Dag Terje Andersen [12:24:51]: Slik omstillingsloven, som nå ligger til behandling i Stortinget, er utformet, er det ikke slik at det offentlige skal fatte vedtak om en bedrift skal legges ned eller ikke. Det den gjør, er å sikre at hvis en bedrift har problemer - enten skal legges ned eller har andre vesentlige reduksjoner i bemanning - skal for det første de ansatte ha mulighet til å komme i en diskusjon der de har mulighet til å etablere et nytt eierskap og eventuelt overta. Jeg vil for øvrig minne om, siden Union-saken ble nevnt, at standpunktet der var at noen andre burde få overta. Det var ikke et pålegg til Union om å drive videre.

For det andre kommer det aktuelle lokalsamfunn - altså kommunen - og fylkeskommunen til å bli varslet på et tidlig tidspunkt, slik at dersom bedriften ikke er til å redde, så skal hele virkemiddelapparatet være på plass med en gang for å få til gode omstillinger. Det er ideen bak omstillingsloven.

Det er riktig som representanten sier, og som jeg for så vidt har sagt mange ganger, at vi kommer aldri i en situasjon der det ikke kommer til å bli omstillinger i næringslivet, men vi kan bidra politisk til at omstillingene blir gode omstillinger istedenfor vanskeligheter i lokalsamfunnene.