Stortinget - Møte mandag den 3. mars 2008 kl.12

Dato: 03.03.2008

Dokumenter: (Innst. S. nr. 142 (2007-2008), jf. St.prp. nr. 27 (2007-2008))

Sak nr. 2

Innstilling frå næringskomiteen om statleg garanti til Kongsberg Defence and Aerospace AS for bygging av komposittfabrikk

Talere

Votering i sak nr. 2

Presidenten: Etter ønske fra næringskomiteen vil presidenten foreslå at taletiden begrenses til 40 minutter og fordeles med inntil 5 minutter til hvert parti og inntil 5 minutter til statsråden.

Videre vil presidenten foreslå at det gis anledning til replikkordskifte på inntil tre replikker med svar etter innlegg fra statsråden innenfor den fordelte taletid.

Videre blir det foreslått at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

- Det anses vedtatt.

Sigrun Eng (A) [12:20:04] (ordførar for saka): Innst. S. nr. 142 for 2007-2008 sikrar Kongsberg Defence and Aerospace AS statleg garanti for å byggje ein komposittfabrikk. Kompositt er eit avansert materiale som i fyrste omgang er eitt av dei åtte strategiske satsingsområda innan forsvarsrelatert industri. Noreg skal snart ta stilling til kjøp av nye kampfly, og i høve til dei tre aktuelle leverandørane vil kompositt vere eit materiale som alle skal nyttiggjere seg. Noreg har som strategi at gjenkjøp eller industrielt samarbeid til denne produksjonen er ei målsetjing. Dette gir industrielle moglegheiter til norsk arbeidsliv. Samtidig er det knytt store utgifter til utbygging av ein fabrikk og maskinelt utstyr av denne dimensjonen. Slik sett er det både nødvendig og bra at alle partia på Stortinget utanom Framstegspartiet står bak denne garantien.

Eg må få seie klart at eg forstår verken grunngjevinga eller resonnementet til Framstegspartiet i denne saka. Eg har oppfatta dette partiet som ualminneleg forsvarsvennleg og klarer ikkje heilt å få tak i kvifor dei ikkje vil vere med slik at vi kan posisjonere oss for delleveransar no. For fleirtalet er det viktig å komme i gang. Toget går no. Men eg reknar med at Framstegspartiet klargjer sine standpunkt i saka.

Garantien blir utløyst berre dersom Stortinget bestemmer seg for ikkje å skaffe seg nye kampfly. Fleirtalet vektlegg at garantien er kandidatuavhengig.

Svært mange av dei bedriftene som er lokaliserte i og rundt Kongsberg-miljøet i dag, har hatt sitt utspring i forsvarsteknologiske bedrifter og gamle Kongsberg Våpenfabrikk. Dette miljøet har i dag fått mange bein å stå på, militært og sivilt. Komposittproduksjonen er eit nytt bein, som på sikt kan nyttast i både militær og sivil flyindustri, offshoreindustri, maritim industri og ikkje minst bilindustri.

Den statlege garantien er stor. Maksimumsramma er på 737 mill. kr. Staten sikrar seg godt. I garantien ligg det føringar for at KDA forpliktar seg til å kjøpe tilbake fabrikken for minimum 240 mill. kr. Staten står òg fritt til å avhende fabrikken til ein høgare pris. Netto garantibeløp blir såleis maksimum 497 mill. kr.

Dette er eit godt eksempel på at Regjeringa ynskjer å vere med på å leggje til rette for nye framtidsretta arbeidsplassar og bidra til ein aktiv næringspolitikk.

Kåre Fostervold (FrP) [12:23:34]: Spørsmålet om statlig garanti til Kongsberg Defence and Aerospace AS dreier seg, slik jeg tolker det, om å gi komposittfabrikken på Kongsberg en slags sikkerhet hvis Stortinget torpederer kundegrunnlaget for komposittfabrikken ved å si nei til anskaffelse av nye kampfly.

Det har i behandlingen av saken i komiteen vært på sin plass å be om utfyllende informasjon, da denne saken henger tett sammen med kjøp av kampfly. Som kjent er det ikke vår komite som vil få kampflysaken til behandling, og det er derfor på det nåværende tidspunkt lite informasjon som er sendt til komiteen angående de industrielle mulighetene som foreligger ved et kampflykjøp. I et svarbrev til komiteen viser statsråden til at Forsvarsdepartementet har bedt de aktuelle leverandørene av kampfly om innen utgangen av april å svare på forespørsmål om Request for Binding Information, såkalt RBI. Vi forventer at svarene fra aktuelle leverandører ytterligere vil klargjøre saken og muligheten for fabrikken på Kongsberg.

Vi er klar over at garantien det her forespørres om fra Stortinget, vil utløses kun hvis Stortinget sier nei til å anskaffe nye kampfly, slik at det industrielle potensialet til en komposittfabrikk på Kongsberg derfor ikke bør vektlegges for mye, og at det er noe bedriftens ledelse selv må ta stilling til. Allikevel mener vi at Stortinget bør ha best mulig informasjon på bordet før vi tar en avgjørelse om en statlig garanti på tre kvart milliard kroner. Den informasjonen mener vi er nært forestående, da det er kort tid til de såkalte RBI-ene skal leveres.

Jeg vil understreke at vi ikke stiller oss negative til en statlig garanti til Kongsberg Defence and Aerospace AS, og at vi ønsker å bygge opp under produksjonsmuligheter for næringslivet i Norge. Men i denne saken, på det nåværende tidspunkt, ber vi de andre partiene om litt mer tålmodighet før vi tar en endelig avgjørelse.

Jeg vil derfor til slutt fremme forslaget som står i innstillingen, der vi ber om at saken sendes tilbake til Regjeringen frem til RBI-ene er levert og Regjeringen kan legge frem en stortingsproposisjon med utfyllende informasjon for komiteen og for Stortinget.

Presidenten: Representanten Kåre Fostervold har tatt opp det forslaget han refererte til.

Statsråd Dag Terje Andersen [12:26:11]: Jeg er glad for at et bredt flertall i komiteen støtter forslaget om å tilby en garanti til Kongsberg Defence and Aerospace for bygging av en ny fabrikk for komposittproduksjon.

Det er viktig for meg å understreke at Regjeringen ønsker konkurranse om en mulig leveranse av et nytt kampfly til Norge. Det er gjennom konkurranse vi får det best mulige grunnlaget for å vurdere hvilket kampfly Norge kan få, dersom vi skal kjøpe. Konkurranse bidrar også til at kandidatene strekker seg, med tanke på industrielle muligheter til norsk industri. Det skulle være liten tvil om at Regjeringen har satt industriretur i den prosessen i fokus.

Avansert kompositt er et område i vekst. Flere aktører i Norge er ledende innenfor sine nisjer. Kompositt er særlig aktuelt i aerospace-industrien. Derfor er det naturlig å se på kampflyanskaffelsen som en mulighet til å gi komposittindustrien et løft. Da trenger vi lokomotiver. Miljøet på Kongsberg har vist seg som en konkurransedyktig leverandør av kunnskapsbaserte og høyteknologiske løsninger i et krevende marked. I dag er Kongsberg en av Norges mest dynamiske klynger. Gjenkjøpskontrakter, ikke minst knyttet til anskaffelsen av F-16, har vært en motor i den utviklingen.

Regjeringen har tro på betydningen av slike sterke miljøer. Derfor har Kongsberg og flere andre miljøer fått status som «Center of Expertise». Det legges vekt på å styrke samspillet mellom store og små aktører og å utvikle kompetanse og konkurranseevne.

Mye av grunnlaget for Kongsberg-miljøet ligger i samarbeidet mellom Forsvaret og industrien. Det er et område som Regjeringen har satt i fokus. I fjor fremmet Regjeringen en stortingsmelding om forholdet mellom Forsvaret og industrien som strategiske partnere.

KDAs fabrikk viser at vi har mye å hente på å kreve industriretur ved store anskaffelser. En betydelig komposittproduksjon her vil komme øvrig industri i Norge til gode. Derfor har vi lagt vekt på å sikre komposittproduksjon for kampfly til Norge.

Jeg er tilfreds med at flertallet i komiteen støtter forslaget om en garanti til KDA, og derved sikrer gjennomføringen av prosjektet.

Fabrikken som bygges på Kongsberg, skal i utgangspunktet produsere for amerikanske JSF. Norge har i flere år deltatt i det internasjonale samarbeidet om utvikling og produksjon av JSF. Deltagelsen innebærer ingen forpliktelser om å kjøpe JSF, men gir oss rettigheter som mulig kunde. Ikke minst får vår industri muligheter til å delta i et av de mest avanserte og framtidsrettede prosjekter i internasjonal flyindustri.

Garantien til KDA bidrar til at industrien får utnyttet de mulighetene som ligger i JSF-samarbeidet.

Jeg vil understreke at både Eurofighter, SAAB/Gripen og Lockheed Martin har forespeilet norsk industri komposittproduksjon ved en eventuell anskaffelse. At KDAs fabrikk starter med produksjon for JSF, legger ingen føringer på valg av fly. Fabrikken vil ha mulighet til å levere også til andre, om det skulle bli aktuelt. Garantien er heller ikke knyttet til valg av kandidat, men til spørsmålet om Norge skal anskaffe nye kampfly eller ikke. Det er kun i det tilfellet at det blir bestemt ikke å anskaffe kampfly, at garantien vil tre i kraft.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 2.

(Votering, se side 2256)

Votering i sak nr. 2

Presidenten: Under debatten har Kåre Fostervold satt frem et forslag på vegne av Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:

«St.prp. nr. 27 (2007-2008) om statlig garanti til Kongsberg Defence and Aerospace AS for bygging av komposittfabrikk sendes tilbake til Regjeringen. Stortinget ber Regjeringen fremme ny sak om statlig garanti til Kongsberg Defence and Aerospace AS for bygging av komposittfabrikk når de tre kampflykandidatene har levert inn sine respektive industriplaner og disse er evaluert.»

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 82 mot 21 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 15.51.30)Komiteen hadde innstilt:

Stortinget samtykker i at staten ved Nærings- og handelsdepartementet kan gi Kongsberg Defence and Aerospace AS garanti med ramme inntil 737 mill. kroner til dekning av kostnader knyttet til etablering av komposittfabrikk for produksjon av deler til kampfly.

Garantien gis på de vilkår som er beskrevet i proposisjonen, og gjøres bare gjeldende i det tilfellet at norske myndigheter beslutter ikke å anskaffe nye kampfly.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.