Stortinget - Møte onsdag den 5. mars 2008 kl. 10

Dato: 05.03.2008

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Ingebrigt S. Sørfonn (KrF) [11:39:54]: «Det er no dokumentert at Hamas driv systematisk agitasjon for vald, terror og drap, og mot fredsprosessar, gjennom organisasjonen sin barne-TV i Gaza. Regjeringa har hatt kontakt med Hamas på høgt politisk plan.

Vil utanriksministeren no gje ein skarp norsk reaksjon mot at Hamas misbrukar barne-TV til å spre hat mot jødar, Israel og Vesten, for å oppmoda til sjølvmordsaksjonar, til å motarbeida fredsforhandlingar og no sist også for oppmoding til drap av danske statsborgarar?»

Utenriksminister Jonas Gahr Støre [11:40:36]: La meg først understreke at Regjeringen tar sterkt avstand fra dette fjernsynsprogrammet som sprer hat og oppfordrer til voldsbruk. Jeg finner det spesielt opprørende at programmet primært retter seg mot barn.

Norge har i dag ikke løpende politisk kontakt med Hamas. Vi forholder oss til den palestinske regjeringen i Ramallah, og den har ikke mulighet til å gripe inn overfor disse sendingene i Gaza. Hamas som står ansvarlig for dette programmet, har sitt politiske tyngdepunkt i Gaza etter maktovertakelsen med vold der i fjor. Deler av ledelsen sitter ellers i Damaskus.

Norge opprettholder det syn at Hamas må etterleve det internasjonale samfunns krav om anerkjennelse av Israels rett til å eksistere og avstå fra bruk av vold. Samtidig er det norsk politikk å være i dialog med alle parter i Midtøsten. Slik har det vært gjennom mange år. Derfor opprettholder Norge forbindelsen med Hamas på embetsnivå ved behov i regionen. Vi har i denne dialogen bl.a. gjort det klart hva det internasjonale samfunnet forventer av Hamas. Vi har uttalt oss offentlig om dette tv-programmet. Vi har grunn til å tro at dette har kommet Hamas for øre. Norske representanter vil ved neste naturlige anledning, uten at jeg kan si når det skal være, ta opp dette omtalte tv-programmet og oppfordre Hamas til å stanse det og tilsvarende hatefulle budskap. Norge vil også fortsette å oppfordre Hamas til å overlate makten i Gaza til den palestinske selvstyremyndigheten, oppgi vold mot Israel og slutte seg til den politiske prosessen.

Ingebrigt S. Sørfonn (KrF) [11:42:03]: Eg takkar statsråden for svaret.

Det som har sjokkert så mange, er at barn, og barneprogram vert bruka på ein så rå og kynisk måte. Barneprogram bør vera ei frisone.

No ber eg om at statsråden kanskje er litt meir presis. Er det slik at ein har framført ein protest overfor palestinske styresmakter, slik at dei kan formidla dette vidare til Hamas? Det vart litt uklart for meg kva som eigentleg er gjort her. Eg meiner at Noreg må vera krystallklar på at dette er noko som me ikkje aksepterer. Då er det ikkje nok at me berre seier at me reagerer på dette, utan at me gjer noko spesielt meir, men at me brukar alle middel for å få fram at dette ikkje er eit sivilisert samfunn verdig.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre [11:43:00]: Både min statssekretær og jeg har uttalt oss offentlig om dette. Derfor sier jeg det er grunn til å tro at det kommer Hamas for øre.

Det er ellers litt paradoksalt at representanten Sørfonn, som jo er sterkt skeptisk til enhver kontakt med Hamas, nå er opptatt av hvordan vi har kontakt med Hamas for å formidle dette. Jeg har da sagt at jeg tror de følger med på hva vi sier, og at de har merket seg hva vi har sagt. Ved neste naturlige anledning, som jeg ikke kan si når er, fordi vi ikke har politisk kontakt med denne organisasjonen, vil våre representanter ta opp dette. Palestinske selvstyremyndigheter er klar over hva vi mener om dette. Jeg tror vi har merket oss at det nå pågår et drama i Midtøsten mellom palestinske grupper, som faktisk overskygger selv denne anledningen, selv om den er alvorlig, og hvor kontakten mellom selvstyremyndighetene og Hamas, mellom Fatah og Hamas og de ulike palestinske gruppene er i en dramatisk situasjon. Men som sagt: Jeg tror ikke det er noen tvil om hva det norske synet er, og det er formidlet for offentligheten.

Ingebrigt S. Sørfonn (KrF) [11:44:01]: Eg trur nok me er einige om at dialoglinja, det at folk snakkar saman, er ein av dei aller viktigaste premissane for å løysa konfliktar. Sjølv då me hadde - skal me seia - ein smule tilspissa diskusjon for vel eit år sidan, då den norske regjeringa godkjende samlingsregjeringa, var det spørsmål om kva ein meinte om at regjeringspartia snakka med representantar for Hamas. Dersom eg ikkje hugsar heilt feil, sa me at det er alltid klokt at folk snakkar saman, me legg oss ikkje bort i kven som snakkar med kven. Men det som er viktig her, er at denne norske protesten er så tydeleg at han kjem fram til Hamas på ein utvitydig måte, for me veit at Noreg har hatt og har stor respekt i Midtausten og i Midtausten-konflikten. Så stemma til Noreg vert lytta til, kanskje framfor mange andre stemmer, og det er difor me er så opptekne av at òg den norske stemma, den norske bodskapen, skal vera krystallklar, og at ho skal nå fram til Hamas.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre [11:45:05]: Jeg kan bare si at jeg tror Norges stemme stort sett er klar, og det legger vi vekt på i utenrikspolitikken. Som sagt har jeg uttalt meg for åpen mikrofon om dette, og de fleste organisasjoner som Norge har kontakt med, følger også hva som skjer i denne debatten. Ved en naturlig anledning til samtale med den organisasjonen - det er ikke en regelmessig kontakt - vil vi sørge for å formidle dette synet på en klar og utvetydig måte.