Stortinget - Møte onsdag den 23. april 2008 kl. 10

Dato: 23.04.2008

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Line Henriette Holten Hjemdal (KrF) [11:23:48]: «I desember 2007 bestemte Regjeringen seg for å droppe lagring av CO2 fra testrenseanlegget på Mongstad fordi det ble for dyrt. I ettertid har det kommet opp forslag til løsning med langt lavere kostnader. Forslaget dreier seg om å ta i bruk eksisterende rørledning fra Trollfeltet til transport og lagring av CO2 i Johansen-formasjonen.

Hva er statsrådens vurdering av en slik løsning for å få «månelandingsprosjektet» på sporet igjen og starte med transport og lagring fra testanlegget allerede fra 2011?»

Statsråd Åslaug Haga [11:24:25]: Regjeringa har satt seg ambisiøse mål knyttet til CO2-håndtering. Den norske innsatsen innenfor fangst og lagring av CO2 er ett av flere bidrag til å løse klimautfordringene. Avtalen om CO2-håndtering på Mongstad er et viktig element i utviklinga av framtidsrettede teknologier for fangst og lagring av CO2.

Jeg kommer nettopp fra et møte i Roma, hvor man har hatt en dialog mellom energiprodusenter og -konsumenter. Jeg mener at vi fra norsk side skal glede oss over den utviklinga man har internasjonalt i forhold til at aksepten for CCS, CO2-håndtering, er avgjørende viktig for å bidra til å løse klimautfordringene.

I henhold til gjennomføringsavtalen om CO2-håndtering på Mongstad fra oktober 2006 har staten ansvar for etablering av en transport- og disponeringsløsning for CO2 fra testsenteret. Flere alternative løsninger er vurdert, bl.a. midlertidig transport av CO2 til Snøhvit eller Sleipner med skip, forsert tidsløp for fullskala rørtransport og utsettelse av transportløsning fra testsenteret til infrastruktur knyttet til fullskala anlegg på Mongstad og Kårstø er på plass. Basert på dette arbeidet ble det før jul i fjor kjent at totale kostnader for en midlertidig transport- og lagringsløsning ville bli i størrelsesorden 3 milliarder kr. Regjeringa besluttet på denne bakgrunn å avslutte utredninga knyttet til en midlertidig skipstransportløsning fra testsenteret.

Gassnova og Gassco er nå godt i gang med å utrede en permanent transport- og lagringsløsning for CO2 fra fullskalaanleggene på Mongstad og Kårstø samt å vurdere ulike løsninger for hvordan CO2 fra testsenteret kan tilkobles det permanente transportsystemet for CO2. I dette arbeidet inngår også vurderinger knyttet til bruk av eksisterende infrastruktur til CO2 -transport fra Mongstad, f.eks. mulig bruk av oljerørledningene fra Trollfeltet.

Til slutt vil jeg peke på at en viktig ambisjon i Regjeringas satsing på fangst og lagring av CO2, er å bidra til kommersialisering av denne teknologien, slik at CO2 -håndtering kan få brei anvendelse. Det er dette «månelandinga» dreier seg om. Vi må få kostnadene med CO2-håndtering ned så lavt at det også blir naturlig for land som Kina og India å bruke denne. Arbeidet pågår for fullt, både med testanlegget på Mongstad og fullskalaanleggene på Kårstø og Mongstad. I tillegg til at prosjektene vil bidra til reduserte CO2-utslipp, vil de bidra med viktig kunnskap og erfaring i arbeidet med å spre anvendelsen av CO2-håndteringsteknologier.

Line Henriette Holten Hjemdal (KrF) [11:27:30]: Takk til statsråden for svaret.

Ja, det er viktig å legge til rette for teknologiutvikling innen håndtering og lagring av CO2 - det er Kristelig Folkeparti enig med Regjeringen i - og derfor ville det egentlig være veldig bra å kunne bruke dette Troll-røret også på testanlegget. Det vi kunne fått gjort nå, er for det første at vi kunne fått erfaringer ved lagring i Johansen-formasjonen. Vi trenger for det andre mer forskning i forhold til CO2 og korrelasjon, og dette røret ligger der allerede, så det ville gitt minimale kostnader i forhold til det å skulle bygge et helt nytt rør.

Utfordringen er: Hvorfor velger ikke Regjeringen å bruke dette på testanlegget, og ikke bare i forhold til vurderingen av fullskala renseanlegg, som statsråden nettopp tok til orde for?

Statsråd Åslaug Haga [11:28:23]: Dette er meget store, teknisk krevende og kostbare prosjekter. Når det gjelder Johansen-formasjonen, er den aktuell for lagring. Det må imidlertid gjøres et betydelig arbeid for at vi skal kunne sikre oss at det er et maksimalt godt alternativ.

Bare for å understreke dimensjonene i dette: Det er slik at mye av den internasjonale debatten går på om det er sikkert å lagre. Vi har erfaringer fra Sleipner, hvor vi mener at vi med hånda på hjertet kan si at det er trygt. Nå kommer vi etter hvert til å få erfaringer fra Snøhvit. Dette kommer til å bli viktig i det internasjonale arbeidet. Vi må være helt sikre på at vi håndterer også lagringsbiten på en slik måte at det aldri kan reises tvil om sikkerheten. Derfor er dette krevende, og vi må vite hva vi gjør.

Line Henriette Holten Hjemdal (KrF) [11:29:37]: Jeg takker for svaret.

Ja, teknologiutvikling er krevende, men det er også dette med sikkerhetsaspektet. Ved at vi tar i bruk den rørledningen som allerede eksisterer, har vi mulighet til nettopp å vise verden at dette er sikkert, at vi gjennom konkret handling vil se at dette har vi kontroll på, og at dette bør være en framtidig løsning som vi i verdenssamfunnet vil jobbe opp mot.

I pressemeldingen som departementet sendte ut 29. februar, står det:

«Formålet med TCM», testsenter for CO2-fangst, «er å teste og demonstrere teknologi for fangst av CO2, og derigjennom redusere kostnader og risiko for CO2-fangst i storskala.»

Min utfordring er: Kan vi ikke, for å vise verden at dette er sikker teknologi, gå det ene steget at vi bruker den eksisterende rørledningen fra Troll-feltet?

Statsråd Åslaug Haga [11:30:41]: Som jeg gjorde rede for i mitt hovedsvar, vurderer Gassco og Gassnova også muligheten for å ta i bruk eksisterende infrastruktur for å transportere CO2 fra Mongstad, f.eks. oljerørledningene fra Troll-feltet. Så dette er under arbeid. Dette blir studert sammen med andre måter å gjøre det på.

Det som er avgjørende viktig for meg, er at vi evner å håndtere dette på en slik måte at vi ivaretar ikke bare nødvendig teknologiutvikling og sikkerhet, men også gjør dette på en økonomisk forsvarlig måte, slik at vi heller ikke blir beskyldt for å bruke penger som kunne vært anvendt på klokere måter, til midlertidige løsninger som har begrenset effekt.

Jeg er nå opptatt av at vi skal få på plass en fullskalaløsning som er maksimalt god.