Stortinget - Møte tysdag den 6. mai 2008 kl. 10

Dato: 06.05.2008

Dokumenter: (Innst. S. nr. 185 (2007-2008), jf. Dokument nr. 8:40 (2007-2008))

Sak nr. 6

Innstilling fra justiskomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Lars Sponheim, Trine Skei Grande, Gunnar Kvassheim og Odd Einar Dørum om en gjennomgang av regelverket for ervervsmessig vaktvirksomhet

Talere

Presidenten: Etter ønske frå justiskomiteen vil presidenten gjere framlegg om at taletida blir avgrensa til 40 minutt og fordelt med inntil 5 minutt på kvart parti og inntil 5 minutt til statsråden.

Vidare vil presidenten gjere framlegg om at det blir gitt høve til replikkordskifte på inntil tre replikkar med svar etter innlegget frå statsråden innanfor den fordelte taletida.

Vidare blir det foreslått at dei som måtte teikne seg på talarlista utover den fordelte taletida, får ei taletid på inntil 3 minutt.

- Det er vedteke.

André Oktay Dahl (H) [15:48:40]: (ordfører for saken): Som saksordfører for dette Venstre-forslaget er jeg spent på hvor mange av forslagene som fremmes her i dag, som regjeringspartiene - på tross av avvisningen av dem gjennom lengre tid, også i dagens innstilling - har tenkt å gjennomføre likevel og fremstille som egen politikk, etter at man omsider kom i dialog med deler av vekterbransjen mot slutten fjoråret.

Med litt ulike ord i flertall og mindretall er det imidlertid mer som forener oss nå enn tidligere, da forslaget fra forslagsstillerne og de ulike fraksjonene i justiskomiteen gir uttrykk for en felles bekymring over utviklingen i deler av den private sikkerhetsindustrien.

Bruken av vektere og ordensvakter har økt voldsomt de siste årene, og det er et stort behov for gode kontrollrutiner for en bransje i sterk vekst. Det må ikke råde noen tvil om hvor grensene går for bruk av tvangsmidler. Og for å være sikker på at man hindrer en utglidning, som kan gi den mer useriøse delen av en bransje i vekst et konkurransefortrinn ved at pris og kvalitet presses på bekostning av den enkeltes rettssikkerhet, er det nødvendig at vekterutdanningen kvalitetssikres med tydeligere offentlige krav, at det innføres krav til nasjonalt vekter-ID-kort for å kunne arbeide som vekter i Norge, og at det sørges for at politiet skal ha plikt til å varsle ledelsen i et vaktselskap dersom en av deres ansatte har begått straffbare handlinger, eller er under etterforskning mistenkt for alvorlige straffbare handlinger. I tillegg er det viktig at det tas grep for at ordensvakter og vektere som begår alvorlige uønskede og kriminelle handlinger, via politiets datasystemer raskt kan svartelistes i alle politidistrikt, at politiattest bør kunne kreves også etter ansettelse, og at det enkelte selskap må gis anledning til å innhente dette ved mistanke om kriminelle handlinger begått av egne ansatte.

Vekterskolen bør på sin side også ha mulighet til å gjennomføre den samme bakgrunnskontrollen som selskapene. Det har veldig liten hensikt å gå på skolen dersom man ikke kvalifiserer for jobb etterpå.

På TV 2 nylig var statsråden klar og tydelig på at noen av disse forslagene nå skal gjennomføres. Om han ikke akkurat i innslaget var så tydelig på at forslagene ikke helt var sugd av eget bryst, men til dels var hentet direkte fra de forslagene som regjeringspartiene snart gjennom to år har stemt ned, er det i alle fall en stor fremgang at noe nå blir gjennomført. Jeg ber derfor om at statsråden her i dag klargjør hvordan den konkrete fremdriften for nødvendige reformer, lovforslag og lovendringer som ble fremlagt i TV 2, er, og når Stortinget vil få seg fremlagt en sak om dette.

På tross av stor oppmerksomhet gjennom lengre tid har jeg mottatt indikasjoner på at enkelte politidistrikt legger til grunn en praksis som er i direkte strid med hva Stortinget har forutsatt. Jeg ber statsråden i den grad det er mulig, bekrefte eller avkrefte hvorvidt det stemmer at vektere i f.eks. Sør-Trøndelag politidistrikt ikke trenger vekterkurs for å jobbe som vektere i Trondheim. Ifølge de signalene som jeg som saksordfører har fått, skal det visstnok legges til grunn at det kun er politiets ordensvaktkurs som er påkrevd som utdanning i vaktselskaper som opererer i Trondheim. Det er også stor tvil om det virkelig er nødvendig å søke vaktselskapskonsesjon for å leie ut dørvakter og vakter til arrangementer og konserter. I den grad det stemmer, kan jeg ikke se annet enn at det er en fullstendig gal tolkning, og i tillegg konkurransevridende. Så jeg håper statsråden kan kommentere dette.

Andre selskaper har som minimumsstandard at alle vektere skal gjennomføre vekterkurs trinn I før de settes i oppdragsløsning. Oslo politidistrikt har, hvis jeg husker rett, på sin side presisert at dørvakter som leies ut, kun kan leies ut av vaktselskaper, og at de skal ha vekterkurs for å jobbe i vaktselskapet.

Under den forrige regjeringen - vi kommer tilbake til det i neste debatt, tenker jeg - startet en opptrapping av antall plasser på Politihøgskolen. Det videreføres nå av den sittende regjering, men det må kombineres med en aktiv seniorpolitikk og bedre bruk av sivilt ansatte for å styrke politidekningen i Norge. Regjeringen må også sette i gang en langsiktig politistudie, bl.a. med sikte på å legge grunnlaget for at behovet for private sikkerhetstjenester ikke øker som en direkte følge av at folk mister tiltroen til at politiet er i stand til å håndheve ro og orden, grunnet driftsrammer som ikke er tilstrekkelige. Når jeg sier bl.a., så sier jeg det i erkjennelsen av at den bransjen vi skal debattere her i dag, utfører et vell av viktige samfunnsoppgaver som politiet ikke har, eller aldri har tatt, men som skaper økt trygghet for befolkningen, og som det også er helt urealistisk å tro vil kunne bli overlatt til/overtatt av det offentlige alene på grunn av den provenyeffekten det kunne tenkes å ha, uansett om statsråden heter Storberget, Dørum eller eventuelt Ellingsen eller Aspaker.

Jeg tar opp forslagene fra mindretallet i komiteen, og håper også at noen av dem ved hjelp av regjeringspartiene kan bli vedtatt her i dag.

Presidenten: Representanten André Oktay Dahl har teke opp dei forslaga han refererte til.

Ingrid Heggø (A) [15:54:00]: Eg synest det er veldig flott at opposisjonen les Soria Moria-erklæringa, og at dei er utolmodige når det gjeld punkt som vi endå ikkje har følgt opp. Så kan vi godt vera einige om at Soria Moria-erklæringa er eit steikande godt dokument!

Arbeidet med ein gjennomgang av regelverket for ervervsmessig vaktverksemd er, som representanten Oktay Dahl òg var inne på, sett i gang, noko som alle medlemmene i justiskomiteen i alle fall burde ha fått med seg. Arbeidsgruppa som Regjeringa har sett ned, skal gjennomgå alle sidene ved vaktselskapa si verksemd, medrekna å sikra at godkjenning, kontroll og opplæring av vektarane skjer på ein tilfredsstillande måte.

Det vil også verta vurdert om det er naudsynt å klargjera grensene for bruk av maktmiddel og maktbruk ytterlegare, og om dagens reglar er gode nok eller ikkje. Vi raud-grøne er av den oppfatninga at bruk av maktmiddel skal handterast av det offentlege og vera underlagd offentlege instruksar. Ifølgje mandatet vil den gjennomgangen som skjer, såleis ikkje leggja opp til endring i vektarens høve til maktbruk. For å presisera dette endå meir, skal ikkje myndigheitenes strengaste tvangsutøving privatiserast. Det betyr at vektarane si rolle også i framtida vil vera observasjon, kontroll og rapportering.

Også det siste punktet til forslagsstillarane vil verta vurdert av den alt nedsette arbeidsgruppa, som er godt i gang med arbeidet sitt. Nettopp opplæring og vurderingar knytte til innskjerping av krav til utdanning og innhald i utdanninga står sentralt i dette arbeidet.

Eg ser at Høgre og Framstegspartiet viser til den førre komiteen sine merknader i samband med at fem nye stillingar som politiet bør ha for å styrkja kontrollfunksjonen, også skal øyremerkast. Likevel vart ikkje desse stillingane øyremerkte av den førre regjeringa, då dei faktisk hadde høve til det. Fleirtalet i dagens justiskomite har sagt at vi ikkje ønskjer ei øyremerking av politistillingar til dette arbeidet. Vi har gjeve politiet klare instruksar om kva som skal vektleggjast meir, og vil ikkje gå inn på Høgre og Framstegspartiet si line her, at vaktverksemd er viktigare enn f.eks. vald i nære relasjonar, der opposisjonen ikkje har foreslege noka form for øyremerking.

Framlegget til prikkordning vedrørande vandelsattest verkar på meg byråkratisk og tungrodd, for anten har ein tilfredsstillande vandel og den naudsynte tilliten til å jobba som vektar, eller så har ein det ikkje. I mandatet til arbeidsgruppa vil det òg verta vareteke at ein ser på om det er forhold ved eigarstrukturen som kan vera problematiske. Finansieringa av denne tenesta har eg ikkje heilt klart for meg korleis opposisjonen vil ha, men vi raud-grøne har bede om at den alt nedsette arbeidsgruppa òg ser på dette og vurderer ei gebyrordning, også årlege gebyr i staden for eingongsgebyr, slik som det er i dag.

Presidenten: Tida for føremiddagsmøtet er snart omme, og møtet blir no heva. Kveldsmøte blir sett kl. 18.

 

Behandlingen av sak nr. 6 fortsatte på kveldsmøtet.