Stortinget - Møte onsdag den 15. oktober 2008 kl. 10

Dato: 15.10.2008

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Øyvind Halleraker (H) [12:03:31]: «Jeg viser til mitt spørsmål om utbygging av Lånefjord kraftverk tidligere i år, da statsråden lovet en rask avklaring.

Da det fortsatt ikke er truffet noen avgjørelse, vil jeg spørre statsråden hva som nå hindrer en avgjørelse i saken.»

Statsråd Terje Riis‑Johansen [12:03:56]: Statkraft har søkt om tilleggsutbygging i det allerede regulerte og utbygde Høyangervassdraget. NVE anbefaler i sin tilråding at Statkraft gis konsesjon for Eiriksdal kraftverk i Høyanger kommune, som etter NVEs vurdering er det beste alternativet, og det alternativ som Statkraft primært ønsker å bygge ut. Subsidiært søker Statkraft om å bygge Lånefjord kraftverk i Balestrand kommune.

Departementet var på befaring i utbyggingsområdet i september 2007, og i den forbindelse ble det avholdt møte med Høyanger og Balestrand kommuner. I mai i år hadde departementet nye møter med Høyanger og Balestrand kommuner og med Sogn og Fjordane fylkeskommune.

Jeg er opptatt av å utnytte den forbybare vannkraften til vår kraftoppdekning. En slik utnyttelse er særs viktig i en vannstreng som allerede er nyttet til vannkraftutbygging. Samtidig ber jeg om forståelse for at det må foretas en grundig konsesjonsbehandling der alle interesser avveies mot hverandre, basert på et solid og sikkert faktagrunnlag. Slike avklaringer gjør det nødvendig å bruke den tid som må til for å finne den beste løsningen på utbyggingssaken.

Til slutt: Vi er nå inne i sluttfasen av dette konsesjonsarbeidet. Saken vil deretter så raskt som overhodet mulig bli avgjort ved kongelig resolusjon.

Øyvind Halleraker (H) [12:05:32]: Jeg takker for svaret.

Statkraft ville jo først bygge ut mot Lånefjorden, men snudde etter politisk press. Da kan man jo lure på: Hva er det som styrer utbygging av ren fornybar energi? Er det kommunestyrer og sterke lokalpolitikere, eller er det kraftpotensialet til fellesskapet?

Det er nemlig dokumentert 193 mer GWh, i tillegg til miljømessige og næringsmessige fordeler, ved å velge Lånefjord‑alternativet. Dette er dokumentert med småkraftprosjekter fra Sognekraft.

Er beslutningstakerne klar over framtidig kraftbehov og muligheter for å legge til rette for å tilfredsstille behovet i dette området?

Statsråd Terje Riis‑Johansen [12:06:27]: Jeg mener å være særdeles klar over behovet for å få ny kraft, og jeg har også for egen del et betydelig engasjement for å få ny kraft fram. Jeg mener småkraftprosjekter i all hovedsak er glimrende prosjekter. De kombinerer det å tilfredsstille behovet for kraft med næringsutvikling i mange bygdesamfunn. I de aller fleste tilfeller klarer vi også å håndtere det på miljømessig gode måter. Så småkraft er i all hovedsak veldig fornuftige prosjekter.

Når det er sagt, vil jeg ikke gå inn og vurdere de to aktuelle løsningene som representanten Halleraker trekker fram og i og for seg setter opp mot hverandre. Jeg har respekt for den behandlinga som vi nå er midt oppe i. Når saken er avklart gjennom kongelig resolusjon, vil det selvsagt komme fram hva som er mine vurderinger av de ulike forholdene knyttet til dette prosjektet sett opp imot hverandre.

Øyvind Halleraker (H) [12:07:40]: Jeg takker igjen for svaret.

Det er en kjensgjerning at 101 GWh er den tilleggskraften man får tilført ved Lånefjord‑alternativet.

Men jeg har et annet tilleggsspørsmål. Det er i Statkrafts og NVEs innstillinger tatt hensyn til miljø, selvsagt. Men er det vurdert at det skal bygges en ny koblingsstasjon som binder 50 mål areal på Dale i Høyanger, og som skal ha linjer opp og ned fra fjellet til den nye 420 kV‑linjen Fardal–Ørskog, eller er det bare tatt hensyn til at den eldre linjen skal fjernes?

Statsråd Terje Riis‑Johansen [12:08:24]: Som jeg sa i mitt forrige svar, ønsker jeg ikke å gå inn i detaljene i forhold til verken vurderingen av den konkrete søknaden eller eventuelt hva som ligger av tilgrensende problemstillinger knyttet til det. Jeg oppfatter det siste spørsmålet som representanten Halleraker tar opp, som definitivt å være av en slik karakter, så det vil jeg ikke si noe om i dag.