Stortinget - Møte onsdag den 15. oktober 2008 kl. 10

Dato: 15.10.2008

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 17

Elisabeth Røbekk Nørve (H) [12:09:10]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til olje‑ og energiministeren:

«Tafjord Kraftnett fikk for to år siden konsesjon for å bygge ny kraftlinje i luftspenn mellom Stordal og Norddal, i randsona til verdsarvområdet Geiranger. Norddal kommune og Verdsarvrådet anket saken, og tidligere statsråd Odd Roger Enoksen har ifølge tidligere ordfører fra Senterpartiet, Arne Sandnes, uttalt at kabling over Valldal bør være kurant.

Kan statsråden gi en god begrunnelse for hvorfor Regjeringen har snudd i saken og nå velger å avvise klagen fra Norddal kommune og Verdsarvrådet?»

Statsråd Terje Riis‑Johansen [12:09:52]: Olje‑ og energidepartementet traff endelig vedtak i denne kraftledningssaken 23. september i år.

Departementets behandling av klagesaken har foregått i tråd med alminnelige forvaltningsregler basert på sakens dokumenter, det som framkom på befaring og møter, og andre relevante innspill departementet er gjort kjent med. Klagernes synspunkter om kabling over Valldalen har vært grundig vurdert sammen med en rekke andre spørsmål. Departementet vurderte fordelene og ulempene ved å legge kraftoverføringen som jordkabel ved kryssingen av Valldalen basert på forvaltningsstrategien for miljø og estetikk i kraftledningssaker som Stortinget har vedtatt.

Departementet kom til at det ikke forelå slike sterke verneinteresser eller store estetiske ulemper at det var grunnlag for at anlegget skulle kables. Kravet om kabling over Valldalen kunne derfor ikke tas til følge.

Når det gjelder klagepunkter om inngrep i randsonen for verdensarvområdet, vurderte departementet særlig landskapsvirkningene av kraftledningen. Selv om det er en viss mulighet for noe silhuettvirkning, vil det etter departementets vurdering under normale forhold være vanskelig å få øye på kraftledningen grunnet den store avstanden som er mellom konsesjonsgitt trasé og verdensarvområdet.

Departementet kom til at den vedtatte løsningen totalt sett ikke ville innbære noen nevneverdig estetisk forverring.

Før Olje‑ og energidepartementet fattet avgjørelse i klagesaken, ble spørsmålet om verdensarvområdet avklart med Miljøverndepartementet som ansvarlig myndighet for å følge opp UNESCO‑saker.

Elisabeth Røbekk Nørve (H) [12:11:34]: Jeg takker for svaret. Jeg registrerer at departementet her har vurdert det slik at dette ikke vil være til skade for verdensarvområdet.

Men jeg har et spørsmål til. I Dagbladet lørdag den 11. oktober kunne vi lese følgende:

«Geirangerfjorden kan bli strøket fra verdensarvlista grunnet kraftlinjer.»

Videre:

«Jeg er bekymret for fjordene våre. Det hviler et stort ansvar på Norge for å bevare dem, sier Kris Endresen ved UNESCO‑senteret i Oslo.»

Og videre:

«Kraftledninger i dette området kan føre til strykning av fjordene fra verdensarvlista, slår Trond Taugbøl hos Riksantikvaren fast.»

De sikter til Geirangerfjorden og Nærøyfjorden.

Kan statsråden garantere at kraftlinje i området rundt Geirangerfjorden ikke vil bli bygd på en slik måte at det forårsaker at Geirangerfjorden blir strøket fra UNESCOs verdensarvliste, slik Riksantikvaren og Endresen i UNESCO‑senteret frykter?

Statsråd Terje Riis‑Johansen [12:12:32]: Jeg er, som jeg tror representanten er kjent med, opptatt av kulturlandskap og det på ulikt vis å jobbe for at vi skal ta vare på det. Jeg mener de verdiene som Geiranger og verdensarvområdet representerer, er vitale verdier som vi skal ta vare på. Så er det slik at det også er en del utfordringer knyttet til det å få kraft fram. Vi ønsker å bygge ut småkraft. Vi har en utfordring i forhold til tilgang på kraft i Midt‑Norge. Det er vanskelig å se for seg at vi både kan løse situasjonen i Midt‑Norge og få den nye grønne krafta fram, uten at vi også må ha noen nye linjetraseer og noen forsterkninger av kraftnettet.

Så blir det avveininger i den enkelte situasjon med hensyn til bruk av jordkabel, sjøkabel, når vi har behov for linjenett i luft og avgrensingene av det, sett opp mot de viktige kulturlandskapshensynene som vi f.eks. har i Geiranger.

Elisabeth Røbekk Nørve (H) [12:13:50]: Jeg er veldig bekymret for disse fjordene, og jeg håper inderlig at departementet her griper inn og gjør det som er riktig å gjøre når denne linja skal bygges. Når man leser uttalelsene som står i Dagbladet 11. oktober fra både UNESCO‑senteret i Oslo og Trond Taugbøl hos Riksantikvaren, blir man bekymret, for her er det personer som faktisk står midt oppe i det og bør vite hva de snakker om. Jeg håper og ber om at statsråden følger denne saken med argusøyne.

Statsråd Terje Riis‑Johansen [12:14:32]: Jeg mener det er en relevant og på sett og vis alvorlig sak som representanten tar opp, for det er ikke tvil om at det ligger konflikter i det å skulle føre fram kraft og det å ta vare på områder som representanten her nevner. Det jeg kan love rundt det, er nettopp at argusøyne vil bli brukt, og at fokus på de verdiene som representanten tar opp her knyttet til kulturlandskap, må tillegges sterk vekt når vi skal ha fram nye store kabeltraséer framover. Så vil det, som jeg sa i mitt forrige svar, være vanskelige avveininger som må tas for å kunne kombinere behovet for å få fram grønn og gjerne ny energi og dekke behovet for energi f.eks. i Midt‑Norge med nettopp behovet for å ivareta kulturlandskap.

Presidenten: Vi går da tilbake til spørsmål 3.