Stortinget - Møte onsdag den 15. oktober 2008 kl. 10

Dato: 15.10.2008

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Bent Høie (H) [11:56:22]: «I det siste har vi opplevd at politiet i Rogaland politidistrikt ikke har kunnet rykke ut til en rekke oppdrag, som følge av for lav bemanning. Flere helger på rad har politiet måttet avvise oppdrag. Kapasitetsmangelen er åpenbar og dokumentert.

Hvordan vil statsråden løse denne situasjonen?»

Statsråd Knut Storberget [11:56:43]: Innledningsvis vil jeg kort nevne at departementet tidligere hadde den direkte etatsstyringen av det enkelte politidistrikt. Men da Politidirektoratet ble opprettet og politireformen vedtatt av et bredt flertall i Stortinget, innebar dette også vesentlige endringer i den administrative styringen av norsk politi. Etatsstyringsoppgavene for politidistriktene og de fleste særorganene ble delegert til Politidirektoratet, herunder ressursfordelingen og resultatoppfølgingen.

Dette innebærer at politibudsjettet fordeles av Politidirektoratet. Det skjer ut fra en ressursfordelingsmodell basert på en rekke kriterier som er brukt over flere år, relatert til politiets oppgaveløsning, hvor kriminalitetsbekjempelse og trygghet representerer de viktigste områdene.

Hovedutfordringen for politi‑ og lensmannsetaten nå og en tid framover er mangel på politiutdannet personell. Et direkte svar på representantens spørsmål er at vi ønsker å utdanne flere politifolk. Vi ønsker ikke å gjøre det Høyre gjorde da de satt i regjering i forrige periode, å ha et opptak på Politihøgskolen som lå nede på 240 studenter, noe som vi i dag sliter med. Det er jo de kullene vi mottar nå. Vi ønsker, som spørreren sikkert er klar over, nettopp gjennom det framlagte statsbudsjettet å ha et opptak til neste år på 552 studenter. Det har aldri vært så høyt opptak på Politihøgskolen før. Vi har sakte, men sikkert økt det, så i år og i fjor hadde vi opptak på 432 studenter. Dette er tilnærmet en dobling fra det lave nivået som Bondevik‑regjeringen la seg på, og som vil bidra til at framtidige justisministre kanskje i mindre grad vil måtte svare på den typen spørsmål som vi her står overfor. Dette er viktig. Vi trenger flere politifolk i Norge.

Vi tar også sikte på å følge opp bemanningsplanen som ble offentliggjort nå nylig i rapporten «Politiet mot 2020», og budsjettet er et svar på det. Det at man nå skal rekruttere inn 100 nye politistillinger til neste år, er resultatet av det økte opptaket på 360 studenter i det siste året av Bondevik‑regjeringen. Vi tar også sikte på å styrke innsatsen for å få flere seniorer til å stå i jobb lenger og også bidra til å «veksle ut» noen sivile, dvs. at sivile kan komme inn og overta noen av de oppgavene politiet i dag ivaretar, noe som gjør at flere politifolk kan komme ut i mer aktiv tjeneste.

Bent Høie (H) [11:59:02]: Den framstillingen som justisministeren kom med, er feil. Tilbakemeldingen fra Rogaland politidistrikt er at de mangler driftsmidler for å kunne bl.a. ansette flere politifolk. Løsningen for dem er ikke at det kommer flere ut av Politihøgskolen, men økte økonomiske ressurser, noe som er vel dokumentert av offentlige utvalg.

Justisministeren sendte et brev den 2. oktober til ordføreren i Stavanger, der det igjen ble skapt usikkerhet om justisministeren står fast på et klart politisk signal til Politidirektoratet om at den skjevfordelingen som nå er mellom de ulike politidistriktene, skal rettes opp. Derfor er det grunnlag nå, på bakgrunn av det brevet justisministeren har sendt til Stavanger kommune, for å spørre justisministeren helt klart og tydelig om det er sånn at justisministeren har gitt et klart signal til Politidirektoratet om at skjevheten skal rettes opp 100 pst.

Statsråd Knut Storberget [12:00:07]: Til spørsmålet om skjevfordeling først: Det er Politidirektoratet som er gitt i oppgave å fordele midlene, etter en modell som jeg beskrev innledningsvis. Det har alltid vært sånn at i den grad det er noen som ligger under i forhold til fordelingsnøkkelen, skal man søke ved økte ressurser å fylle opp, slik at de som ligger etter, faktisk tar igjen de øvrige. Det er en linje vi ikke har tenkt å endre.

Så til det første i spørrerens oppfølgingsspørsmål. Det er slik at jeg er justisminister for hele Norge, ikke bare for Rogaland. Det er helt meningsløst for oss hvis vi rekrutterer flere politifolk til Rogaland ved å ta fra andre distrikter og dermed setter de andre distriktene i en tilsvarende dårlig situasjon. Vi må ha et ansvar for helheten. Det er her jeg mener Høyre gjorde noe uklokt da man satt i regjering, ved å kjøre så lave opptak på Politihøgskolen som man gjorde. Hadde man hatt det opptaket vi nå legger opp til – det som vi har i år og hadde i fjor – hadde vi hatt mer bemanning og også flere å sende til Rogaland.

Bent Høie (H) [12:01:15]: Jeg konstaterer at justisministeren ikke er klar på at denne skjevheten skal rettes opp.

Jeg har et spørsmål i forhold til de 216 mill. kr som nå er satt av i statsbudsjettet til politiet. Hvor stor andel av den potten vil gå til driftsutgifter i de ulike politidistriktene? Altså: Hvor stor andel av de 216 mill. kr vil faktisk bli brukt til å rette opp den skjevheten som vi nå opplever?

Statsråd Knut Storberget [12:01:52]: Jeg kan gjerne svare en gang til på spørsmålet om skjevdeling, hvis det ikke var klart nok. Jeg sa at Politidirektoratet gjennom de siste årene har gjort hva man kan for å reparere denne skjevfordelinga ved å fylle på med friske midler, slik at de som henger etter, tar igjen de andre. Vi har ingen intensjon om å stanse den praksisen til Politidirektoratet.

Når det gjelder spørsmålet om fordelinga konkret i distriktene, er jo ikke den startet ennå. Vi starter ikke den før vi har hatt budsjettbehandlinga i Stortinget. Det er jo nettopp for å ivareta de hensyn som spørreren tar opp, om skjevfordeling, men også en del andre forhold, kriminalitetsutvikling og spørsmål om særskilte behov ute, at vi ønsker å se fagdirektoratets anbefaling før vi går til Stortinget og forteller hvor mye det blir på hver enkelt. Det er noe man tradisjonelt gjør etter at budsjettet er vedtatt i Stortinget.

Presidenten: Nå skulle egentlig spørsmål 13 besvares, men på grunn av forsinkelser går Stortinget til spørsmål 16.

Spørsmål 13 vil bli flyttet til sist, etter spørsmål 3.

Spørsmålene 14 og 15 er allerede besvart.