Stortinget - Møte torsdag den 20. november 2008 kl. 10

Dato: 20.11.2008

Dokumenter: (Innst. S. nr. 33 (2008–2009), jf. Dokument nr. 8:143 (2007–2008) og Dokument nr. 8:145 (2007–2008))

Sak nr. 10 [15:18:00]

Innstilling fra transport‑ og kommunikasjonskomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Erna Solberg, Trond Helleland, Svein Flåtten og Øyvind Halleraker om strakstiltak for å forebygge alvorlige trafikkulykker, og representantforslag fra stortingsrepresentantene Per Sandberg, Arne Sortevik, Anders Anundsen og Bård Hoksrud om avbøtende strakstiltak mot økningen i dødsulykker på veinettet

Votering i sak nr. 10

Presidenten: Under debatten er det sett fram ti forslag. Det er

  • forslaga nr. 1–9, frå Borghild Tenden på vegner av Framstegspartiet, Høgre, Kristeleg Folkeparti og Venstre

  • forslag nr. 10, frå Bård Hoksrud på vegner av Framstegspartiet

Det blir votert over forslag nr. 10, frå Framstegspartiet. Forslaget lyder:

«Det bevilges 400 mill. kroner til igangsetting og gjennomføring av nye tiltak for sikring av ulykkespunkter og ‑strekninger ut året. Det forutsettes at tiltakene ikke forskyver andre prosjekter som pågår. Midlene gjøres overførbare til 2009.»

Votering:Forslaget frå Framstegspartiet vart med 72 mot 23 røyster ikkje vedteke.(Voteringsutskrift kl. 18.48.55)

Presidenten: Det blir så votert alternativt mellom tilrådinga og forslaga nr. 1–9, frå Framstegspartiet, Høgre, Kristeleg Folkeparti og Venstre.

Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen umiddelbart prioritere fysiske tiltak, herunder for eksempel ulike typer midtdelere, som kan forebygge alvorlige trafikkulykker på ulykkespunkter og ‑strekninger hvor det er kartlagt høy ulykkesrisiko.»

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utarbeide en egen ungdomsstrategi for å redusere antallet trafikkulykker som involverer ungdom.»

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sørge for at det snarest mulig blir mer synlig politi på veiene, spesielt på de mest ulykkesutsatte strekningene.»

Forslag nr. 4 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme sak om en belønningsordning for tryggere skoleveier – herunder økt satsing på gang‑ og sykkelveger. Kommuner og fylker som er flinke til å bevilge penger til sikring av skoleveier, premieres for dette.»

Forslag nr. 5 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen evaluere føreropplæringen og snarest øke satsingen på tilsyn med føreropplæringen for å øke kvaliteten.»

Forslag nr. 6 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen opprette et frittstående vegtilsyn for å styrke trafikksikkerhetsarbeidet.»

Forslag nr. 7 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen intensivere satsingen på holdningskampanjer med mål om økt trafikksikker adferd.»

Forslag nr. 8 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen øke satsingen på kollektivtransport og på godstransport på jernbane for å redusere trafikkbelastningen på veiene.»

Forslag nr. 9 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sette inn avbøtende strakstiltak mot økningen i dødsulykker på veinettet ved å gjennomføre sikring av ulykkespunkter og ‑strekninger hvor det er kartlagt høy ulykkesrisiko.»

Komiteen hadde tilrådd:

I

Dokument nr. 8:143 (2007–2008) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Erna Solberg, Trond Helleland, Svein Flåtten og Øyvind Halleraker om strakstiltak for å forebygge alvorlige trafikkulykker – vedlegges protokollen.

II

Dokument nr. 8:145 (2007–2008) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Per Sandberg, Arne Sortevik, Anders Anundsen og Bård Hoksrud om avbøtende strakstiltak mot økningen i dødsulykker på veinettet – vedlegges protokollen.

Votering:Ved alternativ votering mellom tilrådinga frå komiteen og forslaga frå Framstegspartiet, Høgre, Kristeleg Folkeparti og Venstre vart tilrådinga vedteken med 51 mot 45 røyster.(Voteringsutskrift kl. 18.49.29)