Stortinget - Møte onsdag den 18. februar 2009 kl. 10

Dato: 18.02.2009

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 4

Per Roar Bredvold (FrP) [11:25:10]: Jeg ønsker å stille følgende spørsmål til forsvarsministeren:

«En ny rapport om «Nordisk samarbeid om utenriks- og sikkerhetspolitikk» konkluderer med at de nordiske landene bør samarbeide om felles skytefelt.

Kan statsråden bekrefte at det ikke foreligger noen planer om å fjerne eller redusere aktiviteten ved Regionfelt Østlandet i Hedmark?»

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:25:33]: Regjeringen mottok mandag 9. februar Thorvald Stoltenbergs rapport «Nordisk samarbeid om utenriks- og sikkerhetspolitikk». Rapporten er et resultat av de nordiske utenriksministrenes ønske om innspill for å stimulere til debatt og nye initiativ innenfor det nordiske samarbeidet.

Rapporten inneholder mange interessante forslag, som går inn i flere departementers ansvarsområder. Forslagene vil nå bli utredet og drøftet både nasjonalt og i de nordiske samarbeidsfora. Noen av forslagene vil kunne realiseres raskt, mens andre må ses i et lengre perspektiv.

Ett av forslagene i rapporten er et samarbeid om drift og utnyttelse av våre lands skyte- og øvingsfelt. Dette forslaget tar utgangspunkt i allerede eksisterende innspill fra forsvarssjefene i Norge, Sverige og Finland om en nærmere samordning av bl.a. landenes eksisterende skyte- og øvingsfelt.

Dagens og fremtidens operasjonsmønster og krav til våre offiserer og soldater medfører behov for kontinuerlig og sammenhengende trening med høy kvalitet gjennom hele året. Dette er en forutsetning for en god og effektiv soldatutdanning. I denne sammenheng er det kritisk viktig å ha tilgang til skyte- og øvingsfelt beliggende nær den militære bruker. Videre er det av betydning at Norge har skytefelt som gir allierte og partnerland anledning til å trene og øve i Norge. Det er et mål at Forsvarets skyte- og øvingsfelt i størst mulig grad skal være tilpasset den trening og øving som kreves for å klargjøre styrkene for de oppdrag og operasjoner de blir pålagt å gjennomføre.

Når det gjelder spørsmålet om fremtiden til Regionfelt Østlandet i Hedmark, foreligger det ingen planer om nedlegging av dette feltet. Forsvaret har investert store beløp i skytefeltet, og det er et klart behov for feltet i årene som kommer. Det er med andre ord ingen planer om verken å fjerne eller redusere aktiviteten her.

Per Roar Bredvold (FrP) [11:27:32]: Jeg takker statsråden for et godt og utfyllende svar, og jeg er tilfreds – foreløpig – med svaret og konklusjonen. Det gir jo noen aha-opplevelser og en blir litt bekymret når ikke en hvem som helst person – Thorvald Stoltenberg – sier at det er behov for et felles skytefelt, og det i rapporten ikke står hvor skytefeltet skal være. På grunnlag av det stilte jeg spørsmålet. Det er helt riktig som statsråden sier, at nærhet til et skyte- og øvingsfelt er viktig. Som man sier på Rena i Åmot i forbindelse med regionsfeltet, bruker man det daglig, og det er jo det som er så viktig.

Jeg har egentlig ikke noen flere spørsmål, men tolker svaret til statsråden dit hen at det ikke blir noen reduksjon på eller nedleggelse av skytefeltet i Hedmark.

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:28:28]: Det er altså ingen planer om å avvikle skytefeltet, tvert imot. Det skyte- og øvingsfeltet som er i tilknytning til Regionfelt Østlandet, er helt nødvendig for den daglige virksomheten til våre styrker både på Rena og på Elverum.