Stortinget - Møte torsdag den 26. februar 2009 kl. 10

Dato: 26.02.2009

Dokumenter: (Innst. S. nr. 146 (2008–2009), jf. Dokument nr. 8:11 (2008–2009))

Sak nr. 15 [18:05:31]

Innstilling fra transport- og kommunikasjonskomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Kenneth Svendsen, Jan Arild Ellingsen og Per Sandberg om raskest mulig å starte planlegging, prosjektering og bygging av ny bro på rv 80 mellom Løding og Vikan, samt legge frem forslag om statlig finansiering i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett 2009

Talere

Votering i sak nr. 15

Presidenten: Etter ønske frå transport- og kommunikasjonskomiteen vil presidenten foreslå at taletida blir avgrensa til 5 minutt til kvar gruppe og 5 minutt til statsråden.

Vidare vil presidenten foreslå at det blir gjeve anledning til fem replikkar med svar etter innlegg frå medlemer av Regjeringa innanfor den fordelte taletida.

Vidare foreslår presidenten at dei som måtte teikne seg på talarlista utover den fordelte taletida, får ei taletid på inntil 3 minutt.

– Det er å sjå på som vedteke.

Tor-Arne Strøm (A) [18:06:59] (ordfører for saken): Rv. 80 er innfartsvegen til fylkeshovedstaden Bodø og er en av de viktigste innfartsårene i Nordland fylke. I Bodø kommune bor det i dag ca. 47 000 innbyggere, og det er en kommune i stadig vekst. Bodø by er en bo-, arbeids- og serviceregion for Saltens kommuner, i alt ni kommuner, som til sammen har 76 000 innbyggere.

Det er stor trafikk på strekningen, og det er bl.a. 800 større kjøretøy pr. døgn og ca. 10 000 totalt – det er ikke lite. Strekningen har to spesielle punkt som har forhøyet risiko for veibrudd. Det er Hestsundet bru – eller, som vi sier, Hopen bru – og Hopshamran. Brua er 60 meter lang og 5,5 meter bred, og den ble bygd i 1947. Brua var neppe tiltenkt trafikken som er i dag. Det var vel ikke mange biler på den tiden.

Den 1. november 2008 var tilstanden så kritisk at brua ble nedklassifisert fra veigruppe A til B. Det ble også besluttet å iverksette kortsiktig tiltak med å ta i bruk en beredskapsbru på stedet. Den 13. februar 2009, for ikke så mange dager siden, ble reservebrua åpnet for trafikk, som går parallelt med dagens bru. Trafikken går nå på den midlertidige brua og Hestsundet, eller Hopen, bru er stengt. Reservebrua har to felt og ingen aksellastbegrensninger. Reservebrua vil gi et tilbud til dagens trafikanter på kort sikt. Strekningen er smal og utsatt for stein og bl.a. isras. Strekningen vurderes som et raspunkt, og det er en ca. 40 meter lang strekning med sig i veien.

Det som er mest ønskelig, og som det jobbes med i forhold til rv. 80, er å legge rv. 80 utenom Hopen via en ny bruforbindelse, mellom Løding og Vikan, en ny Hopenbru. En slik omlegging vil også føre til at man unngår den rasutsatte strekningen på dagens rv. 80. Jeg vil også peke på at en omlegging på denne strekningen vil korte ned avstanden mellom Fauske og Bodø. Regjeringens prioriteringer for stamveinettet fra og med 2010 vil bli fremmet i NTP 2010–2019. Jeg viser også til at Regjeringens prioriteringer for rv. 80 mellom Fauske og Bodø i planperioden vil måtte ses i sammenheng med det lokale arbeidet som pågår med å planlegge omfang og innhold i de kommende faser av Vegpakke Salten.

Én ting ønsker jeg å slå fast: Reservebrua må være en kortsiktig løsning. En reservebru er en reservebru, og den skal kunne nyttes også på eventuelle andre steder som kommer opp i en slik kritisk situasjon. Derfor må dette være en kortsiktig og midlertidig løsning. Å få en god og sikker transportløsning er særdeles viktig – ikke minst for pendlerne og for næringstransporten.

Vi har hatt mange diskusjoner om bompenger i dag. Vegpakke Salten er også et bompengeprosjekt. Men jeg har ikke hørt de store protestene mot at man ønsker å bompengefinansiere både Saltenpakke 1 og Saltenpakke 2.

Arne Sortevik (FrP) [18:10:39]: I motsetning til i forrige sak skal jeg klare meg med ett innlegg, og antakelig et kort innlegg.

Saksordføreren har på en utmerket måte redegjort for hvorfor Fremskrittspartiet fremmer forslaget som ligger til grunn for behandlingen her. Det er behov for en bedre forbindelse enn en reservebro. Det er også behov for å få en fast, ny broforbindelse fort på plass. Fremskrittspartiet mener at den sikreste måten å få det til på, er at staten allerede i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2009 bevilger de pengene som er nødvendig. I tråd med det fremmer vi forslag i to punkter. Jeg beklager at vi står alene om løsningen. Men vi har en felles beskrivelse av et akutt transportproblem.

Jeg tar opp forslaget i to punkter.

Presidenten: Representanten Arne Sortevik har teke opp det forslaget han refererte til.

Hallgeir H. Langeland (SV) [18:12:03]: Saksordføraren har gjort greie for regjeringspartia sitt syn i denne saka. Som han sa, vart reservebrua opna den 13. februar. Den 13. mars blir NTP lagd fram, og då vil ein koma tilbake til ulike ting knytte til Bodø-området.

Grunnen til at eg tek ordet, er at dei raud-grøne partia nyleg har motteke eit brev frå Bodø, som òg er sendt til samferdselsministeren. Der ønskjer ein seg inn i belønningsordninga for kollektivtransport. Det som kjenneteiknar dette området, er den enorme bilismen, store utslepp frå bilismen og veldig dårleg kollektivdel, mykje dårlegare enn i f.eks. Tromsø. Tromsø-folk tek bussen fire gonger så mykje som Bodø-folk. Det betyr at det må gjerast ein veldig stor innsats, både for å byggja ut jernbanen i området og få fleire stasjonar, bl.a. på Tverrlandet, og å få utbetra busstilbodet, og kanskje òg sjå på ei bybaneløysing.

Grunnen til at eg tek opp dette, er at dei ulike gruppeleiarane frå Arbeidarpartiet, SV og Senterpartiet peiker på i brevet sitt at me rett og slett må gjera noko dramatisk for å få ned biltrafikken. Me må ikkje satsa på ytterlegare bygging av firefelts vegar. Me må ikkje leggja opp til meir biltrafikk. Me må få ein politikk på området som gjer at folk vel det kollektive transportmidlet. Det er poenget mitt – ei klar beskjed til Bodø-regionen: Ja, SV vil gjerne følgja opp det initiativet som dei ber om i brevet, men ein må lokalt gjera ein jobb for å få folk til å reisa kollektivt og klimavenleg.

Jan Sahl (KrF) [18:14:20]: Sammenbruddet av Hopen bru på rv. 80 mellom Løding og Vikan er et godt eksempel på det store etterslepet som vi har på vedlikehold av veinettet i landet vårt. Rv. 80 er innfartsveien til Bodø og en av de mest trafikkbelastede strekningene i Nord-Norge, og Saltenpakke 1 og 2 skal bidra til en betydelig standardheving av deler av veien mellom Fauske og Bodø, herunder også ny Hopen bru. Det er bare synd at brua brøt sammen før nybrua kunne være på plass.

Det er grunn til å berømme både regionveisjefen og ministeren for at vi på en så hurtig og grei måte klarte å få den midlertidige brua på plass den 13. februar i år.

Så er planleggingen av nybrua i gang. Kristelig Folkeparti la inn 20 mill. kr ekstra utover Regjeringens budsjett til forsert planlegging av Hopen bru, slik at arbeidet med nybrua skulle kunne komme i gang så fort som mulig.

For øvrig vil Kristelig Folkeparti komme sterkt tilbake til bl.a. Salten-pakke 2 og Hopen bru i forbindelse med Nasjonal transportplan.

Siden jeg ikke deltok i den store debatten om bompengefinansiering før vi tok pause, skal jeg bare kort en liten tur innom det temaet uten å dra i gang den debatten på nytt igjen.

Jeg er litt forundret over forslaget fra Fremskrittspartiet denne gangen. Det var snakk om at regjeringspartiene og bl.a. Kristelig Folkeparti har stemt for bompengefinansiering 24 ganger i denne perioden. Samtidig har Fremskrittspartiet fremmet likelydende forslag i 24 saker. Nå står det jo i svarbrevet fra ministeren at man er i gang med planleggingen av ny Hopenbru som skal inn i Salten-pakken og drøftes i Nasjonal transportplan, og at man må regne med at det går minst halvannet år før man i det hele tatt kan være i gang med brua. Da forundrer det meg litt at man i punkt II i forslaget fra Fremskrittspartiet velger å skrive på nytt igjen:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om statlig fullfinansiering av prosjektet i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett 2009.»

Det er ikke mulig, hvor mye man enn hadde villet, å gå i gang med denne brua i 2009. Men jeg går ut fra at Fremskrittspartiet har så mye penger at man bare kan ta det på forskudd. Hvis ikke vil jeg gjerne ha en forklaring på hvorfor.

Statsråd Liv Signe Navarsete [18:17:33]: Eg vil innleie med å seie meg nøgd med at interimsbrua i Hopen i Bodø, som er ei midlertidig erstatning for dagens Hestsundet bru, Hopenbrua, no er opna for trafikk.

Brua vart opna den 13. februar i år. Det har vore høgt prioritert å få på plass ei midlertidig bru så raskt som mogleg. Interimsbrua har to felt, den har ingen aksellastavgrensingar og vil gje eit tilfredsstillande tilbod til dagens trafikantar på kort sikt. På lengre sikt er det likevel sterkt ynskjeleg å leggje rv. 80 utanom Hopen, via eit nytt brusamband mellom Løding og Vikan, altså ei ny Hopen bru. Dette vil, i tillegg til å erstatte den gamle brua, føre til at ein unngår den rasutsette strekninga på dagens rv. 80 gjennom Hopshamran vest for Hopen. Samtidig vil eit nytt brusamband innebere ei innkorting mellom Fauske og Bodø i forhold til dagens veg.

Arbeid med planlegging av ny Hopen bru er sett i gang. Kommunedelplan for eit nytt brusamband med tilknytingar til rv. 80 er vedteken. Arbeidet med reguleringsplan er i ein oppstartfase. Reguleringsplanen er venta ferdigstilt i 2009, med atterhald om politisk handsaming i Bodø kommune.

Regjeringa sine prioriteringar for stamvegnettet frå og med 2010 vil verte presentert i stortingsmeldinga om Nasjonal transportplan for 2010–2019. Utbygging av rv. 80 mellom Fauske og Bodø må sjåast i samanheng med det lokale arbeidet med komande fasar av Vegpakke Salten.

Presidenten: Det blir replikkordskifte.

Arne Sortevik (FrP) [18:19:19]: Det er jo nettopp konklusjonen i statsrådens innlegg Fremskrittspartiet er opptatt av og uenig i. Dette er et spesielt prosjekt. Det er slik at et av de viktigste infrastrukturtiltakene til en såpass stor by som Bodø, som svært mange er avhengig av å bruke i daglig pendling til og fra byen, rett og slett ramler sammen og må erstattes med en midlertidig bro – som riktignok er åpnet, og det er bra. Men det er jo bedrøvelig å registrere at infrastrukturen er så dårlig at en permanent gammel bro må erstattes med en midlertidig nødløsning. Derfor mener vi at det må være riktig i tilfeller som dette, at staten klart gir signaler om at dette vil staten finansiere – ikke i en kommende bompengepakke, men dette ser staten det som sitt klare ansvar å finansiere. Og det vil jeg utfordre statsråden på: Hvorfor skal ikke og bør ikke dette være en klart statlig oppgave å finansiere hundre prosent?

Statsråd Liv Signe Navarsete [18:20:21]: For det første vil eg seie at punkt II i forslaget frå Framstegspartiet er ei umoglegheit. Det er ikkje mogleg å starte opp prosjektet i 2009 – det gløymde eg å ta med i innlegget mitt.

Dernest ligg det i dag ein Vegpakke Salten som ein ynskjer å få gjennomført frå lokalt hald, og det er heilt naturleg at ein i samband med bygging av denne brua ser det i samanheng. Så får vi kome tilbake til korleis finansieringsansvaret vert i dette konkrete prosjektet. Det har eg ikkje teke stilling til pr. i dag.

Arne Sortevik (FrP) [18:21:02]: Det er fullt mulig, om man vil, å gi et klart forpliktende signal om at man fullt ut vil finansiere med statlige midler en viktig del av infrastrukturen i Bodø by, som faktisk er ramlet sammen og erstattet med en midlertidig løsning. Det er selvfølgelig fullt mulig for en regjering som har økt bompengefinansieringen med 30 pst., å gi det svaret som statsråden nå har gitt, nemlig at dette må inn i en bompengepakke. Men det som karakteriserer mange bompengepakker, er jo at man løfter et eksisterende veinett som er i bruk, og som er brukbart. Her har vi altså en spesiell situasjon hvor det gamle ikke er brukbart, og vi erstatter det med en nødløsning. Det er fortsatt vårt utgangspunkt. Det er fortsatt Fremskrittspartiets syn at det må være mulig å gi en forpliktelse på at staten fullt ut erstatter et permanent anlegg som er ubrukelig på grunn av forfall.

Statsråd Liv Signe Navarsete [18:22:09]: Eg har oppfatta etter debatten tidlegare i dag at uavhengig av kva som er bakgrunnen for eit bompengeprosjekt, har Framstegspartiet bestemt seg for å seie nei til det, anten det gjeld naudløysing, oppgradering eller utviding. Og det er slik at uansett kvar ein byggjer veg i dag, avløyser han eit utslite vegnett, som har vorte for lite og for trongt. Det er derfor det vert laga bompengeringar. Det er derfor me har auka samferdsleløyvingane med 15 milliardar kr frå førre periode til denne perioden – me har brukt 15 milliardar kr meir.

Eg høyrer Framstegspartiet gjentek at me har auka bompengane. Ja, det har me, òg for å finansiere bompengeprosjekt som vart vedtekne i førre periode, for dei dreg me med oss inn i denne perioden. Det gjer me, og det skal me fortsetje med. Me skal fortsetje med å leggje fram prosjekt – mange prosjekt – som skal få stor aktivitet i Veg-Noreg, for det er folk opptekne av, og det ynskjer folk rundt i det ganske land.

Presidenten: Fleire har ikkje bedt om ordet til replikk.

Fleire har heller ikkje bedt om ordet til sak nr. 15.

(Votering, sjå side 2204)

Votering i sak nr. 15

Presidenten: Under debatten har Arne Sortevik sett fram eit forslag på vegner av Framstegspartiet. Forslaget lyder:

«I

Stortinget ber Regjeringen raskest mulig igangsette planlegging, prosjektering og bygging av ny bro på rv 80 mellom Løding og Vikan.

II

Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om statlig fullfinansiering av prosjektet i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett 2009.»

Det blir votert alternativt mellom dette forslaget og tilrådinga frå komiteen.

Komiteen hadde tilrådd:

Dokument nr. 8:11 (2008–2009) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Kenneth Svendsen, Jan Arild Ellingsen og Per Sandberg om raskest mulig å starte planlegging, prosjektering og bygging av ny bro på rv 80 mellom Løding og Vikan, samt legge frem forslag om statlig finansiering i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett 2009 – vedlegges protokollen.

Votering:Ved alternativ votering mellom tilrådinga frå komiteen og forslaget frå Framstegspartiet blei tilrådinga vedteken med 76 mot 20 røyster.(Voteringsutskrift kl. 19.43.10)