Stortinget - Møte onsdag den 18. mars 2009 kl. 10

Dato: 18.03.2009

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Bård Hoksrud (FrP) [12:12:00]: «I Stortinget 18. desember 2006 uttrykte jeg bekymring over at Stortinget fikk kun 14 dager å behandle nødnettsaken på. Dette er nå over to år siden. I brev til Direktoratet for nødkommunikasjon, DNK, 31. oktober 2008 truet helsedirektøren med å stanse nødnettet. Det kom fram at DNK ønsker at evalueringen bare skal se på de tekniske løsningene, mens Helsedirektoratet ønsket å vurdere funksjonaliteten. Brevet om dette ble først kjent i Aftenposten 12. mars 2009.

Vil statsråden legge kortene på bordet, og informere Stortinget om de faktiske forhold i saken?»

Statsråd Trond Giske [12:12:36]: Investeringene i et nytt nødnett er jo et av de virkelig store grepene Regjeringen gjør for å bedre alle de operative mannskapenes mulighet til å utføre sine oppgaver på en best mulig måte. Det er en enorm investering, egentlig, som samfunnet nå er i gang med.

Det er ikke korrekt slik som spørsmålsstilleren formulerer det, at evalueringen kun skal se på tekniske løsninger. Evalueringen tar utgangspunkt i og følger opp det regjering og storting tidligere har bestemt i denne saken. Det betyr at både tekniske og funksjonelle sider av nødnettet vil bli evaluert før vi eventuelt går videre.

I henhold til opprinnelig framdriftsplan i St.prp. nr. 30 for 2006–2007 og Innst. S. nr. 104 for 2006–2007 skulle Nødnett bygges ut i løpet av 2007, og etatene begynne å ta det i bruk i 2008. Evalueringen skulle gi tilstrekkelig grunnlag for å vurdere videre utbygging etter trinn 1 i forbindelse med budsjettet for 2009. Under planleggings- og utbyggingsarbeidet har leverandøren Nokia Siemens Networks AS i flere runder avdekket at sentrale aktiviteter i deres leveranse vil ta mer tid enn forventet. Innføring av nødnett i brannvesenet, helsevesenet og politiet er forsinket som følge av leverandørens forsinkelse. Justis- og politidepartementet vil komme tilbake til framdriften og konsekvensene av forsinkelsene i revidert nasjonalbudsjett for 2009, så Stortinget skal få seg dette forelagt på en ordentlig måte.

Innholdet i evalueringen er gitt i St.prp. nr. 30 for 2006–2007 og i innstillingen til denne. Ingen av de involverte direktoratene står fritt til å overprøve Stortingets beslutning. Det er Stortingets føringer som vi følger opp i denne saken.

Arbeidet med evalueringen av første utbyggingsområde er igangsatt med sikte på å fremme saken for Stortinget uten unødige forsinkelser. Test og evaluering gjennomføres så snart det er praktisk mulig, dels tidlig i driftsperioden, dels etter at første utbyggingstrinn er ferdig. Tiltakene gjennomføres slik at det tas hensyn til effektiv prosjektgjennomføring og som et ledd i en prosess som muliggjør rask realisering av et landsdekkende nett uten fordyrende opphold. Dette er et nett vi trenger. De operative styrkene våre trenger det, og det vil være en voldsom forbedring i forhold til framtidig arbeid. Så dette er et prosjekt som Regjeringen er veldig opptatt av at skal bli av god kvalitet, ha god pris og være til god nytte.

Bård Hoksrud (FrP) [12:15:09]: Jeg er veldig glad for at statsråden sier at dette er et viktig redskap for alle nødetatene, og at det er viktig at det kommer på plass. Det tror jeg det er bred og stor tilslutning til i hele Stortinget. Jeg synes også det er godt å høre at det faktisk er slik at det er Stortingets vedtak som Direktoratet for nødkommunikasjon skal forholde seg til. Men jeg synes at statsråden svarte svært lite i forhold til brevet fra helsedirektøren. Det er et ganske krast brev ettersom jeg registrerer, og det er veldig klar tale om at hvis man nå ikke får en evaluering, ikke bare av den tekniske løsningen, men også av de andre forholdene, er Helsedirektoratet villig til å stoppe videre framdrift av nødnettet for sine virksomheter. Det er jo veldig alvorlig. Da synes jeg det er litt spesielt når man i forbindelse med statsbudsjettet for 2009 ikke får noen som helst informasjon – en så viktig informasjon, som Stortinget burde ha vært kjent med.

Statsråd Trond Giske [12:16:09]: Jeg kan forstå frustrasjonen hos dem som skal bruke dette nettet, og som opplever forsinkelser. Det er jo for disse brukerne at dette nettet bygges. Så det å lytte til involverte parter er viktig for departementet.

Stortinget gav veldig klare føringer for hva som skal evalueres, og evalueringsarbeidet vil utgjøre en kombinasjon av målinger, av interne vurderinger av prosjektet og i nødetatene og eksterne vurderinger. Dette er planlagt sammen med berørte etater og direktorater. Det vi skal vurdere og evaluere, er nytte og bruk av nødnettet for å sikre operativ nytteverdi for nødetatene og tilstrekkelig nytteverdi av nødnettet for samfunnet. Det er kontraktfestet og testet for å sikre av leveransene er i tråd med kontraktfestede krav. Det er økonomiske analyser for å sikre kontroll med kostnadsutviklingen i prosjektet. Det er prosjektgjennomføring som evalueres for å sikre en hensiktsmessig utbygging og innføring fra leverandørens, statens og nødetatenes side. Og det er en vurdering av om teknologivalg og tekniske løsninger tilfredsstiller behovet, og om det er behov for å gjøre tilpasninger. Så det er et sett av kriterier som Stortinget har vedtatt, og som vi selvsagt følger opp i vårt arbeid.

Bård Hoksrud (FrP) [12:17:21]: Jeg synes det er veldig bra det statsråden sier. Jeg forventer at det også kommer på plass, og at alt er i full drift fra første utbyggingstrinn i løpet av 2009. Jeg håper at statsråden nå kan bekrefte og garantere at dette kommer på plass.

Jeg har flere ganger stilt spørsmål til justisministeren nettopp for å få vite hvordan det går med utbyggingen. Vi ser at det stadig kommer nye utsettelser. Så jeg håper at statsråden nå kan bekrefte og garantere at det nye nødnettet blir ferdig i første utbyggingstrinn og kommer i gang i løpet av 2009.

Statsråd Trond Giske [12:18:01]: Det jeg kan garantere, er at vi i revidert nasjonalbudsjett vil komme tilbake til Stortinget med en god orientering. Det har blitt forsinkelser. Det skyldes ikke statens forhold, det skyldes leverandørens forhold. Vi har en kontrakt med leverandøren. Det sikrer oss f.eks. i forhold til pris. Men framdriften har vært et problem. Når leverandøren har levert første byggetrinn av nødnettet i tråd med kontrakten, vil det bli gjennomført en evaluering. Så skal vi raskest mulig ta en beslutning for trinn 2. Det er viktig for oss at vi får et fullverdig nødnett som sikrer samfunnet, etatene og publikum den nødvendige tryggheten for at nødnettet kan legge til rette for at man kan løse sine oppgaver overfor publikum på en tilfredsstillende måte.