Stortinget - Møte onsdag den 29. april 2009 kl. 10

Dato: 29.04.2009

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Ketil Solvik-Olsen (FrP) [12:05:05]: «Regjeringens klimapolitikk går til angrep på oljefyren fordi man vil fase ut fyringsolje i Norge på grunn av CO2-utslipp. Dersom infrastruktur for oljefyring fjernes, så umuliggjør man samtidig bruk av biologisk fyringsolje, som er mer CO2-nøytralt. Dette står i kontrast til Regjeringens mange incentiver for bruk av biodrivstoff.

Vil statsråden korrigere sin politikk, slik at sertifisert biologisk fyringsolje innlemmes i Enovas satsing sammen med annen fornybar energi og enøktiltak?»

Statsråd Terje Riis-Johansen [12:05:37]: Regjeringa har en aktiv politikk for overgang fra bruk av fyringsolje til bruk av miljøvennlige alternativer, som bioenergi, spillvarme, omgivelsesvarme og avfall. Senest i oktober 2008 var jeg med på å åpne en kampanje for installasjon av lokale varmesentraler. I den forbindelse ble det også satt i gang et prosjekt der en gammel oljekjele blir benyttet som materiale for et kunstverk for å vise den nye og den gamle tida. Både avgiftssystemet og ulike tilskuddsordninger er rettet inn mot en konvertering til fornybar energi. Støtteordningene er rettet mot utvikling av fjernvarme, lokale varmesentraler og mindre anlegg i husholdningene. Den eksisterende infrastrukturen for vannbåren varme gir et godt grunnlag for konvertering til fornybar energi mange steder.

Olje fra ulike typer biomasse, som representanten her tar opp, er en interessant energiressurs. Det finnes bioolje i mange ulike kvaliteter som i varierende grad egner seg til å erstatte fyringsolje i varmeanlegg. Det kan være aktuelt å dekke hele oljebehovet med bioolje. Forbruket er dog lavt i dag, men interessen er økende. Jeg er kjent med at det planlegges å ta i bruk bioolje flere steder i landet, bl.a. i fjernvarmeanlegget til Akershus Energi på Lillestrøm, som er under bygging.

Når det gjelder virkemidler, vil jeg gjøre oppmerksom på at bioolje verken har grunnavgift, CO2-avgift eller svovelavgift. Det er et betydelig konkurransefortrinn, som stimulerer til å ta i bruk bioolje framfor bruk av tradisjonell fyringsolje. Enova er opptatt av å fremme tilgangen og bruken av bioolje og vurderer ulike tiltak som kan bidra til markedsutviklinga på dette området.

Ketil Solvik-Olsen (FrP) [12:07:26]: Jeg takker for svaret, som jeg synes var ganske positivt.

Jeg vil egentlig bare få statsråden til å bekrefte hva slags arbeid det er som skjer i Enova, om det vil komme noen konkrete program der Enova gjerne gir støtte basert på eksempelvis kWh. Det vil gjelde fyringsolje, i hvert fall på et visst nivå, på samme måte som en gir til andre. Det gir forutsigbarhet. Det gir også Enova bedre kunnskap om det potensialet som er. Så vil det være markedet i konkurranse mellom ulike fornybare energikilder som vil være kriteriet for om dette er noe en tar i bruk, eller om det fortsatt er slik at fornybar energi i mer fast form, i form av f.eks. pellets, er det som blir brukt i stor skala.

Statsråd Terje Riis-Johansen [12:08:16]: Jeg vil aller først slå et lite slag for markedet og si at når vi har valgt ikke å ilegge de avgifter som jeg nevnte i mitt første svar, på denne type fyringsolje, er det et sterkt incitament, og det gir mulighet for folk flest til å velge denne type olje, også ut fra at det kan være lønnsomt for den enkelte i kroner og øre. Sånn sett mener jeg at den store ramma rundt det å få bioenergi, bioolje, fram er lagt, den ligger der.

Når det gjelder Enovas arbeid her, har Enova, som jeg sa, dette spørsmålet til vurdering for å se på hvorvidt de skal komme med ytterligere tiltak. Men igjen: De tiltakene vil være en del av ei pakke hvor det med avgifter, det med markedsinngangen, vil være et svært viktig incitament i forhold til den overgangen, som jeg ser for meg på en positiv måte, i likhet med spørreren.

Ketil Solvik-Olsen (FrP) [12:09:26]: Da skal ikke jeg pløye mer inn i dette akkurat nå. Jeg vil bare spørre om statsråden på en eller annen egnet måte kan informere Stortinget når Enova har hatt denne gjennomgangen, uavhengig om det blir et positivt, negativt eller nøytralt svar.

Statsråd Terje Riis-Johansen [12:09:42]: Det skal statsråden med glede gjøre.