Stortinget - Møte tirsdag den 16. juni 2009 kl. 10

Dato: 16.06.2009

Dokumenter: (Innst. S. nr. 343 (2008–2009), jf. St.prp. nr. 78 (2008–2009))

Sak nr. 8 [13:15:55]

Innstilling fra transport- og kommunikasjonskomiteen om delvis bompengefinansiering av prosjekt og tiltak i Bømlo kommune i Hordaland

Talere

Votering i sak nr. 8

Presidenten: Etter ønske frå transport- og kommunikasjonskomiteen vil presidenten foreslå at taletida blir avgrensa til 5 minutt til kvar gruppe og 5 minutt til statsråden.

Vidare vil presidenten foreslå at det blir gitt anledning til replikkordskifte på inntil fem replikkar med svar etter innlegg frå medlemer av Regjeringa innanfor den fordelte taletida.

Vidare blir det foreslått at dei som måtte teikne seg på talarlista utover den fordelte taletida, får ei taletid på inntil 3 minutt.

– Det er å sjå på som vedteke.

Øyvind Halleraker (H) [13:16:53] (ordfører for saken): Denne saken dreier seg om bompengefinansiert utbygging av vegnettet i Bømlo, en kommune jeg for øvrig kjenner svært godt.

I denne saken omtales Bømlopakken som tiltak for et antall riks- og fylkesveger av begredelig standard, som altså – gjennom disse tiltakene – rustes opp til å bli veger av moderne og tjenlig standard. Hele pakken er kostnadsberegnet til en drøy milliard kroner, hvorav 12–15 pst. dekkes av statlige bevilgninger. Med andre ord: Dette er et formidabelt lokalt løft for å sette i stand vegene i en aktiv og næringsrik kommune.

Bømlo er den største lakesoppdrettskommunen i Hordaland, det største laksefylket. Om kort tid vil 60–70 pst. av all oppdrettslaks i Hordaland bli slaktet i Bømlo, hovedsakelig på tre slakterier. I Bømlo er det bedrifter som er verdensledende innen skipsframdrift, skipsservice og elektronikk, og det er flere rederier. Det er også et svært rikt kulturliv, med store arrangementer hvert år. Bedriftene og kommunens innbyggere – 11 000 i tallet – har derfor et stort transportbehov i en relativt desentralisert og fem mil lang kommune, beliggende mellom Haugesund og Bergen.

Trafikkgrunnlaget er på 2 700 i de to innkrevningspunktene, som ligger på de to mulige innfartsvegene til Bømlo – en med ferjeforbindelse og en via Trekantsambandet. Bømlopakken kan derfor med rette defineres som en bomring. Etter åpningen av Trekantsambandet – med fast forbindelse – i 2001 har man sett en formidabel trafikkvekst og -utvikling i kommunen. Flertallet i kommunen, alle unntatt Fremskrittspartiet, står – som flertallet i denne sal – bak pakken. Vi stiller oss altså bak pakken i den komitétilrådingen som foreligger. Dette gleder sikkert også de lokale krefter, som har arbeidet med saken i mange år.

Departementet har lagt til grunn en lånerente på 6,5 pst. også i denne saken. Som jeg nevnte i forrige sak, har vi en styringsrente på 1,5 pst. NIBOR-baserte, fylkeskommunalt garanterte lån vil i det flytende markedet bare ligge marginalt over dette, p.t. Også lengre rentebinding, på fem til ti år, er for tiden gunstig. Flertallet har derfor tilrådd at man vurderer å avdekke renterisiko så tidlig som mulig. En slik avdekking vil gi en solid buffer mot andre eventuelle negative elementer når det gjelder kostnader og trafikkutvikling, men også representere en solid reserve. Flertallet har derfor pekt på at dette kan bety at enkeltprosjekter kan bli realisert raskere innenfor samme lånegarantiramme, selvsagt forutsatt at den økonomiske risikoen ikke øker vesentlig.

Når det gjelder takster og rabattstruktur, har flertallet, i samråd med departementet, funnet fram til en fornuftig løsning på et forhold som ikke helt var avklart i forutsetningene. Det går fram av proposisjonen at kommunen har ønsket samme rabattsystem som i Haugalandspakken. Haugalandet ligger i geografisk nærhet. Betingelsene i Kvammapakken, som vi nettopp behandlet, er relevante for Bømlopakken. Flertallet finner det rimelig at man legger til grunn samme prinsipp, og tilrår derfor et rabattopplegg som i Haugalandspakken, forutsatt at dette ikke svekker finansieringsgrunnlaget vesentlig.

Flertallet i komiteen mener også at de endelige takstene for bomringen må bestemmes av den administrative og politiske styringsgruppe, som flertallet støtter departementet i blir etablert for prosjektet.

Med disse anmerkninger og tilføyelser følger dermed stortingsflertallet opp det lokale ønsket om og den lokale viljen til om noen år å kunne tilby et aktivt næringsliv og kommende generasjoner et moderne vegnett. Jeg vil tro at dette er en historisk dag for Bømlo. Det er god grunn for oss i denne sal til å takke for innsatsen lokalt og gratulere med dagen.

Arne Sortevik (FrP) [13:21:53]: Det er ingen grunn til å takke for en ny sak som gjelder ekstra transportskatt – på grunn av unnlatelse fra en regjering som ikke vil bruke av den velfylte statskassen. Det er ingen grunn til å heise flagget for dette. Denne pakken betyr nok en tilleggsregning, på 177 mill. kr, og at bompengeandelen, som begynner på 64 pst., vil ende på 82 pst.

Jeg tar opp Fremskrittspartiets forslag i denne saken.

Jeg skal ikke gjenta debatten. Jeg vil bare peke på at når det gjelder nytteprinsippet, kan man pirke på det også i denne saken. Interntrafikken går uten bompenger. Det er jo bra for dem som slipper å betale, men det er noen andre som må betale. Så dersom man skal ut av kommunen, får man en slags dobbeltstraff for det gjennom å betale bompenger.

Så til slutt: Det har gått vel fort også i departementet, vil jeg tro, for på side 8 i proposisjonen er det referert til Kvammapakken, men det var foregående sak. Det er mye papirstempling i departementet også, akkurat som det er kort tid på saksbehandlingen i Stortinget – dessverre.

Presidenten: Representanten Arne Sortevik har teke opp dei forslaga han refererte til.

Statsråd Liv Signe Navarsete [13:23:32]: Eg er glad for at Stortinget vil gi støtte til forslaget om delvis bompengefinansiering av Bømlopakken. Eg er òg glad for at Stortinget både i denne saka og i andre saker i dag har sytt for at det har gått raskt å få sakene opp og fram til vedtak i Stortinget. Eg vil gjerne nytte høvet til å takke for det. Eg vil i same setning ta avstand frå påstandane om at me driv med stempling av saker i departementet. Det er ei solid og skikkeleg sakshandsaming som vert gjord. Eg er lei for at det er ein trykkfeil i proposisjonen. Det bør ikkje førekome, men det har dessverre skjedd.

Som det går fram av innstillinga, er alle partia, med unntak av Framstegspartiet – i denne saka som i den førre saka – samde om å følgje opp dei vedtaka som vart fatta av Hordaland fylkeskommune i mars i år.

Som saksordføraren sa på ein glimrande måte i sin gjennomgang, har denne saka vore arbeidd med lenge. Bømlo kommune har gjennom Trekantsambandet, som vart opna i 2001, fått fast samband til Stord og Sveio. Det har vore ein sterk trafikkvekst, og vegnettet er ikkje tilpassa dagens trafikk. Dette er ei etterlengta sak – ein får både utbetring av eksisterande veg, bygd nye vegar, gang- og sykkelvegar og kryssutbetringar. Slik sett vil pakken gi betre framkomst og trafikktryggleik og eit betre lokalmiljø.

Det er lokal støtte til pakken. Det er vedteke reguleringsplanar for alle prosjekt som skal startast opp i dei fyrste fem åra, 2009–2013. Som følgje av forvaltingsreforma er riksvegane på Bømlo føresett omklassifiserte til fylkesvegar frå 2010. Det er difor, på same måten som i Kvammapakken, lagt til grunn at føresette statlege midlar til prosjektet etter 2009 vert dekte av Hordaland fylkeskommune. Det har fylkeskommunen slutta seg til.

Fleirtalet i komiteen peiker på at det bør vere mogleg å få til ein avtale om ei lågare rente enn 6,5 pst., og at ein lokalt ynskjer eit rabattopplegg som i Haugalandspakken, der det er eit passeringstak med maksimalt 75 passeringar pr. månad og ein timesregel. Fleirtalet tilrår eit slikt system dersom det ikkje svekkjer finansieringsgrunnlaget og heilskapen i pakken vesentleg. Dette avvik frå opplegget i proposisjonen, men eg er positiv til at ein ser på om det er mogleg å kome lokale styresmakter i møte på dette punktet.

Fleirtalet peiker òg på at lågare rentenivå vil kunne medføre betre økonomisk utvikling i prosjektet, og at dette vil kunne bety at enkeltprosjekt kan verte realisert raskare. Eg ser det som heilt naturleg at dette vert vurdert i samarbeid mellom lokale styresmakter og Statens vegvesen – i praksis den styringsgruppa som vil verte nedsett.

At Framstegspartiet ikkje er like nøgd med dette framlegget som dei andre partia, er ikkje overraskande. Det får ein berre ta med i Framstegspartiets dobbeltsidige kommunikasjon – lokalt og sentralt – sjølv om ein lokalt i denne saka har stått på det ein er bedt om å gjere frå sentralt hald, og ikkje har gjort det som ein har gjort i andre kommunar, nemleg å innføre bompengefinansiering.

Eg håper folk på Bømlo vil få stor nytte av denne pakken, og at næringslivet som blomstrar i dag, vil blomstre endå meir når dei får betre kommunikasjon.

Presidenten: Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 8.

(Votering, sjå side 3815)

Votering i sak nr. 8

Presidenten: Under debatten har Arne Sortevik satt fram to forslag på vegne av Fremskrittspartiet.

Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget samtykker i bygging av prosjekt og gjennomføring av tiltak som omtalt i St.prp. nr. 78 (2008–2009) om Bømlopakken basert på full statlig finansiering av de omtalte prosjekter og tiltak knyttet til riksveinettet.»

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget samtykker i at prosjekt og tiltak startes så snart som mulig basert på forskottering av statlige midler. Stortinget legger til grunn at sak om statlig finansiering av Bømlopakken innarbeides i statsbudsjettet for 2010.»

Det voteres alternativt mellom disse forslagene og komiteens innstilling.

Komiteen hadde innstilt:

I

Stortinget samtykkjer i at bompengeselskapet får løyve til å krevje inn bompengar til delvis bompengefinansiering av Bømlopakken etter vilkåra i St.prp. nr. 78 (2008–2009) og Innst. S. nr. 343 (2008–2009).

II

Samferdselsdepartementet får fullmakt til å inngå avtale med bompengeselskapet og fastsetje nærare reglar for finansieringsordninga.

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslagene fra Fremskrittspartiet ble innstillingen bifalt med 80 mot 22 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 01.28.36)