Stortinget - Møte tirsdag den 16. juni 2009 kl. 10

Dato: 16.06.2009

Dokumenter: (Innst. S. nr. 344 (2008–2009), jf. St.prp. nr. 82 (2008–2009))

Sak nr. 9 [13:27:28]

Innstilling fra transport- og kommunikasjonskomiteen om utbygging og finansiering av E6 på strekninga Dal–Minnesund i Akershus og Skaberudkrysset i Hedmark

Talere

Votering i sak nr. 9

Presidenten: Etter ønske frå transport- og kommunikasjonskomiteen vil presidenten foreslå at taletida blir avgrensa til 5 minutt til kvar gruppe og 5 minutt til statsråden.

Vidare vil presidenten foreslå at det blir gjeve anledning til fem replikkar med svar etter innlegg frå medlemer av Regjeringa innanfor den fordelte taletida.

Vidare foreslår presidenten at dei som måtte teikne seg på talarlista utover den fordelte taletida, får ei taletid på inntil 3 minutter.

– Det er å sjå på som vedteke.

Eirin Faldet (A) [13:28:27] (ordfører for saken): Nå behandler Stortinget andre utbyggingsetappe av prosjektet E6 Gardermoen–Kolomoen. Det legges opp til anleggsstart allerede høsten 2009 og åpning for trafikk høsten 2011. Derfor er dette en gledens dag. Så mye glede det er i denne salen i dag!

Jeg synes det er verdt å merke seg at utbygging av veg og jernbane blir samordnet på strekningen langs Mjøsa. Samtidig utbygging av veg og bane betyr faktisk en innsparing på om lag 400 mill. kr og vil dessuten redusere ulempene for beboere og trafikanter langs denne strekningen i anleggsperioden.

Strekningen Dal–Minnesund er 19 km lang og ligger i Eidsvoll kommune. Utbyggingen omfatter utvidelse av eksisterende tofeltsveg til firefeltsveg.

E6 er betegnet som en dødsveg. Det har skjedd altfor mange ulykker. E6 mellom Gardermoen og Lillehammer er den farligste vegstrekningen i Norge – den med flest dødsulykker. Utbyggingen vi nå behandler, vil bidra til å få ned antall ulykker. Det vil bety mye for næringslivet, som også vil få bedre framkommelighet. For alle oss trafikanter som bruker vegen ofte, vil utbyggingen av E6 til firefeltsveg med midtdeler bety at vi kan ferdes på E6 med større trygghet.

Jeg vil benytte anledningen til å rose statsråden og Regjeringen for den gode løsningen som etter hvert er funnet for regulering langs Mjøsa.

Jeg vil også tillate meg å nevne at videre utbygging av E6 fra Kolomoen til Lillehammer er helt nødvendig. En kontinuerlig utbygging av E6 fra Gardermoen til Lillehammer vil bety reduserte kostnader, men først og fremst – og viktigst av alt – vil det bety færre ulykker. Det må være en viktig målsetting i vår samferdselspolitikk.

Fremskrittspartiet vil sikkert legge fram sitt syn på bompenger i et eget innlegg – det gjør de jo stadig. Jeg vil bare si at når Fremskrittspartiet både vil samarbeide med Høyre og samtidig er imot bompenger, ser jeg at dette prosjektet og hele E6 aldri vil kunne bli noe av. Erfaringene fra Bergen viser at Fremskrittspartiet har ekstreme behov for egenmarkering i forbindelse med bompenger. Det er for så vidt greit nok, men det behovet er tydeligvis mye større enn evnen til å inngå samarbeid for å løse trafikkproblemene. Det bør velgerne merke seg.

Det jeg er fornøyd med, er at denne regjeringen gjennomfører det den lovet. Vi bygger E6 kontinuerlig for å sikre trafikksikkerhet og framkommelighet. Men i denne saken, som i så mange andre saker, er det bred tilslutning til Regjeringens forslag, bortsett fra fra Fremskrittspartiet, som også her isolerer seg.

Akk ja, president, det skal bli moro å følge med i samferdselspolitikkens utvikling fra sidelinjen de neste fire årene!

Presidenten: Presidenten er spent på om gleda eskalerer.

Arne Sortevik (FrP) [13:32:10]: Det velgerne bør merke seg, er at vi fra Fremskrittspartiets side i denne saken også fremmer et alternativt forslag om statlig finansiering. Det velgerne bør merke seg, er at i utgangspunktet er denne etappen som vi behandler i denne saken, prissatt til 2,3 milliarder kr – og det skal være en bompengeandel på 65 pst., altså halvannen milliard. Det velgerne bør merke seg, er at tillegget er betydelig. Det er altså en tilleggsregning på nesten 1,5 milliarder kr, slik at bilistene totalt skal betale 2,9 milliarder kr for en pakke som det koster 2,3 milliarder kr å bygge. Det er fordi man holder på den velfylte statskassen, man holder på de gode statsfinansene og bruker dem til andre ting – eller lar være å bruke dem – og lar bilistene betale. Det velgerne også bør merke seg, er at dette er en av flere etappevise utbygginger på en av våre viktige stamveier, nemlig E6. Det velgerne også bør merke seg, er at den samlede utbyggingen av det prosjektet som dagens prosjekt er en bit av, har en prislapp på 4,8 milliarder kr, og at bilistene skal ende opp med å betale 8,5 milliarder kr. Det er fordi Regjeringen holder på en velfylt statskasse, passer på de gode statsfinansene og sørger for at de betaler minst mulig for utbygging også av stamveinettet, samtidig at bilistene kjøper vei på avbetaling og derfor får størst mulig kostnader knyttet til det.

Jeg tar herved opp Fremskrittspartiets forslag i saken.

Presidenten: Representanten Arne Sortevik har teke opp dei forslaga han refererte til.

Øyvind Halleraker (H) [13:34:27]: Bare en kort kommentar fra Høyres side i denne saken.

Vi støtter flertallsinnstillingen, men har likevel bemerket det uheldige i at en av Norges viktigste veier bygges ut på denne måten, i relativt små etapper og ved enkeltprosjekter – etter det jeg forstår, hele 35 enkeltprosjekter.

Høyre har tatt nye grep når det gjelder viktige strekningsbaserte korridorer, og vi har i vår alternative transportplan gått inn for at de gjenstående utbygginger på E6 gjennom Akershus, Hedmark og Oppland organiseres som OPS-prosjekter, inndelt i hensiktsmessige strekninger og parseller. Målet må være så snart som mulig å få en trafikksikker og moderne E6, gjerne firefelts, og da en variant med såkalt smal firefelts, som etter vår mening bør velges framfor vekselvis to- og trefeltsløsninger.

Det var i grunnen den lille kommentaren jeg ville gi i saken.

Jan Sahl (KrF) [13:35:59]: En kort kommentar også fra Kristelig Folkeparti, som støtter proposisjonen og er positiv til det foreliggende forslag om utbygging og finansiering av E6 på strekningen Dal–Minnesund i Akershus og Skaberudkrysset i Hedmark. Prosjektet er andre etappe av prosjekt E6 Gardermoen–Kolomoen. Hele dette prosjektet vil, når det er ferdig, gi betydelig bedre framkommelighet og øke trafikksikkerheten på denne strekningen.

E6 er den viktigste nord–sør-forbindelsen i Norge, men veien har en sterkt vekslende standard. Det er derfor stort behov for en kraftig oppgradering.

Så vil jeg for ordens skyld understreke at Kristelig Folkeparti selvsagt deler flertallets syn, slik det framkommer på side 6 i innstillingen, hvor man understreker behovet for lange, sammenhengende utbygginger på de viktigste veiene i Norge. Ved en forglemmelse er vi ikke med på denne merknaden, men alle som har fulgt med i timen, vet at Kristelig Folkeparti er svært opptatt av sammenhengende utbygginger. Vår modell, med etatene i en friere stilling som statsforetak og med en statlig låneordning på plass, ville gitt betydelig rom for store, sammenhengende utbygginger.

Vi konstaterer at vi må ha en ny regjeringskonstellasjon på plass før vi kan få til sammenhengende og effektive samferdselsløsninger i Norge.

Statsråd Liv Signe Navarsete [13:37:48]: Til siste talar vil eg då seie: Ja, all erfaring tilseier at ei regjering beståande av Høgre, Venstre og Kristeleg Folkeparti vil ha ei storstilt satsing på samferdsle! Det fortel historia.

Eg er glad for at Stortinget i dag vil støtte forslaget om delvis bompengefinansiering av E6 på strekninga Dal–Minnesund i Akershus og Skaberudkrysset i Hedmark. Som det går fram, har vi den same konstellasjonen som i tidlegare saker: Det er brei semje – med unnatak av Framstegspartiet – om å følgje opp dei vedtaka som er fatta av Hedmark fylkeskommune 16. september 2008 og Akershus fylkeskommune 23. oktober 2008 i denne saka.

Ved behandlinga av St.meld. nr. 24 for 2003–2004, Nasjonal transportplan 2006–2015, slutta Stortinget seg til utbygging av vegprosjektet E6 Gardermoen–Kolomoen. Strekninga E6 Dal–Minnesund og kryss ved Skaberud utgjer andre utbyggingsfasen av totalt tre fasar på strekninga E6 Gardermoen–Kolomoen, jf. m.a. St.prp. nr. 87 for 2006–2007, Om utbygging og finansiering av E6 på strekningane Gardermoen–Dal og Skaberud–Kolomoen i Akershus og Hedmark. Første utbyggingsfasen Gardermoen–Dal og Skaberud–Kolomoen i Akershus og Hedmark er under arbeid og er føresett opna for trafikk i oktober 2009.

Det er lokal tilslutning til prosjektet og bompengeopplegget. Styringsramma er på 2,3 milliardar 2009-kroner, og kostnadsramma er på 2,490 milliardar 2009-kroner. Innkrevjinga er føresett å starte etter kvart som delstrekningane vert opna for trafikk. Det er lagt opp til 15 års innkrevjing i kvar bomstasjon. Det er gjennomført ekstern kvalitetssikring av prosjektet.

Strekninga Dal–Minnesund er 19 km lang og ligg i Eidsvoll kommune. Utbygginga omfattar utviding av eksisterande veg frå tofelts til firefelts. Utviding av Julsrud og Minnesund bruer – til saman 850 m – og nytt løp i Eidsvolltunnelen – på 1 200 m – inngår i prosjektet. Vidare inngår 20 brukonstruksjonar, inklusiv ny bru over Andelva og nytt rasteplassanlegg ved Andelva. I andre utbyggingsfasen inngår også utbygging av den 2 km lange parsellen Labbdalen–Skaberud. Det omfattar utbygging av Skaberudkrysset og tilstøytande E6. Sistnemnde parsell var ikkje planklart til fyrste utbyggingsfasen på grunn av usemje om utforminga av krysset. No er dette avklart og inngår derfor i andre fasen. Det er lagt opp til anleggstart til hausten og opning av trafikk hausten 2011.

E6 mellom Gardermoen og Kolomoen er svært ulukkesbelasta, og det er nødvendig med tiltak. Nye E6 på strekninga Dal–Minnesund og parsellen ved Skaberudkrysset vil – saman med strekningane i utbyggingsfase 1 som vert ferdige til hausten, og utbyggingsfase 3, førebels anslått ferdig i 2014 – gi betra framkomst og tryggleik for trafikantane og innbyggjarane i området.

Fleirtalet har ein merknad der det vert opna for at bompengeselskapet om nødvendig får høve til å forskottere midlar til planlegging, prosjektering og grunnerverv for å leggje til rette for å fortsetje utbygging av E6 nordover frå Kolomoen til Lillehammer. Sjølv om ein har ei høg utbyggingstakt på denne vegen, forstår eg – og deler – fleirtalets utolmod etter å kome vidare. Ein slik søknad vil sjølvsagt verte vurdert på beste måte om den kjem. Likevel er det viktig å merkje seg at ei slik forskottering vil auke finansieringskostnaden for bompengeselskapet dersom ein går inn for det.

I dei turbulente tidene vi har, både nasjonalt og internasjonalt, er det viktig å ha orden i statsfinansane. Veljarane skal merke seg både mangt og mykje. Men eg meiner veljarane skal merke seg Framstegspartiets sitt uhemma forbruk av statlege midlar til nær sagt alle føremål, i kombinasjon med skattelette. Det er viktig å ha ei velfylt statskasse, det er viktig å ha gode statsfinansar. Det ser me ikkje minst no, i ei tid med finanskrise, der andre land har ei arbeidsløyse som eskalerer dag for dag – mens me kan setje inn tiltak som er langt kraftigare enn det land rundt oss har evne til å gjere. Etter ein periode med Framstegspartiet ved styringa ville det anten vore slik at Framstegspartiet hadde hatt faneflukt frå alle lovnader, eller det ville ha vore heilt slutt på å snakke om gode statsfinansar og velfylt statskasse.

Presidenten: Det blir replikkordskifte.

Arne Sortevik (FrP) [13:42:41]: Det var avslutningen som førte til ønsket om replikk.

Veldig kort: Mener statsråden at når man bruker statens penger på å bygge vei, så er det et forbruk?

Statsråd Liv Signe Navarsete [13:42:59]: Når me brukar pengar på å byggje veg, er det ei investering for framtida. Det er eg og representanten Sortevik samde om. Samtidig må dei midlane ein brukar på det, òg takast frå den same potten som ein brukar til forbruk. Til sjuande og sist handlar det om å finne økonomiske rammer som gjer at ein – både på kort og på lang sikt – held orden i statsfinansane og sikrar at me har den nødvendige balansen og romslegheita når det trengst. At det er viktig, har ikkje minst det siste året vist oss. Det bør veljarane merke seg, når me no er inne i tider som kan verte vanskelege for både folk og næringsliv.

Presidenten: Fleire har ikkje bedt om ordet til replikk.

Fleire har heller ikkje bedt om ordet til sak nr. 9.

(Votering, sjå side 3816)

Votering i sak nr. 9

Presidenten: Under debatten har Arne Sortevik satt fram to forslag på vegne av Fremskrittspartiet.

Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget samtykker i att bygginga av E6 på strekninga Dal–Minnesund i Akershus og Skaberudkrysset i Hedmark gjennomføres som omtalt i St.prp. nr. 82 (2008–2009) og basert på full statlig finansiering.»

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget samtykker i at prosjektet startes så snart som mulig basert på forskottering av statlige midler. Stortinget legger til grunn at sak om statlig finansiering av E6 på strekninga Dal–Minnesund i Akershus og Skaberudkrysset i Hedmark innarbeides i statsbudsjettet for 2010.»

Det voteres alternativt mellom disse forslagene og komiteens innstilling.

Komiteen hadde innstilt:

I

Stortinget samtykker i at bompengeselskapet får løyve til å ta opp lån og krevje inn bompengar til delvis bompengefinansiering av utbygginga av E6 på strekninga Dal–Minnesund i Akershus og Skaberudkrysset i Hedmark etter vilkåra i St.prp. nr. 82 (2008–2009) og Innst. S. nr. 344 (2008–2009).

II

Samferdselsdepartementet får fullmakt til å inngå avtale med bompengeselskapet og fastsetje nærare reglar for finansieringsordninga.

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslagene fra Fremskrittspartiet ble innstillingen bifalt med 80 mot 23 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 01.29.05)