Stortinget - Møte onsdag den 4. november 2009 kl. 10

Dato: 04.11.2009

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Torgeir Trældal (FrP) [11:15:19]: Jeg vil starte med å gratulere statsråden med ny jobb.

«Ofoten Brann IKS har i årevis brukt varebiler med monterte seter til røykdykkerutstyr i sine utrykningsbiler. Setene er ikke i bruk under utrykning, men er der for påkledning ved ankomst til skadestedet. Et nytt reglement gjør at Finansdepartementet nå stenger av brannvesenets mulighet til å anskaffe seg biler for røykdykkere til fordelaktige priser. De nye reglene krever at bilene må registreres som personbil, noe som gjør biler over 100 000 kr dyrere i innkjøp.

Vil statsråden forandre dette reglementet?»

Per-Kristian Foss hadde her overtatt presidentplassen.

Statsråd Sigbjørn Johnsen [11:16:05]: Takk for lykkeønskning – det kommer godt med, vil jeg tro.

Generelt er det slik at Finansdepartementet ikke har innført nye regler når det gjelder røykdykkerbiler til brannvesenet. Hovedregelen er at utover den første raden skal det ikke tillates montert seter i varebiler med redusert avgift. Blir dette gjort, vil kjøretøyet bli ansett som kjøretøy til persontransport, og det skal dermed betales personbilavgift.

Spesialutrustede kjøretøy til bruk for brannvesenet er fritatt for avgift, etter Stortingets vedtak om engangsavgift for motorvogner. Fritaket gjelder imidlertid kjøretøy som har påmontert spesialutstyr av noe format, som vanntanker, trykkammer, mv. Røykdykkerbiler, som beskrevet her, faller utenfor dette fritaket.

Det er Statens vegvesen som i første instans foretar avgiftsmessig klassifisering av kjøretøy. Avgjørelsen kan imidlertid påklages til Toll- og avgiftsdirektoratet. Direktoratet kan i enkelte tilfeller vurdere om de typer kjøretøy det her er tale om, likevel kan beholde den avgiftsmessige klassifiseringen, etter en nøye vurdering. En dispensasjon vil i så fall innebære at kjøretøyet i avgiftsmessig forstand fortsatt blir å anse som varebil.

Jeg vil imidlertid se nærmere på om det vil være mulig å inkludere røykdykkerbiler i den ovennevnte forskriften for brannvesenets spesialkjøretøy, og – i tilfelle – hva slags krav en da må stille til utstyret i og utrustningen av røykdykkerbiler.

Torgeir Trældal (FrP) [11:17:46]: Jeg takker for svaret og håper at det kan ligge en løsning der.

Det jeg vil be statsråden om, er at man når det gjelder utrykningskjøretøyer generelt – politibiler, brannbiler og ambulanse, dvs. alt med blålys – ikke ilegger avgift, på lik linje med det som gjelder for Forsvaret i dag.

Statsråd Sigbjørn Johnsen [11:18:06]: Jeg kan love representanten at vi vil se på dette. Som jeg sa i mitt første svar, ligger det et visst håp her om at en kan finne fram til en ordning når det gjelder – i første omgang – røykdykkerbiler.

Presidenten: Da går vi videre – ikke til spørsmål 3, men til spørsmål 1. Presidenten overså dessverre spørsmål 1, fra representanten Kent Gudmundsen til forsvarsministeren. Spørsmålet vil bli besvart av finansministeren på vegne av forsvarsministeren.