Stortinget - Møte onsdag den 4. november 2009 kl. 10

Dato: 04.11.2009

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Øyvind Halleraker (H) [11:34:22]: La meg også slutte meg til dem som gratulerer statsråden med å være tilbake i posisjon. I tiden han har vært borte, har han også hatt løfterike uttalelser om transportpolitikken, så det ser vi fram til!

Men nå skal vi ut og reise, og jeg har følgende spørsmål:

«Transittpassasjerer som kommer fra utlandet og skal videre innenlands, blir utsatt for unødvendige og tidskrevende kontroller på OSL Gardermoen og andre større flyplasser i Norge. I våre naboland har man funnet fram til smidige løsninger på dette. I Norge har tilsvarende initiativ stoppet helt opp, til tross for positiv vilje hos flyselskap, Avinor og OSL Gardermoen.

Vil statsråden ta initiativ til å få løst denne saken, slik at de mange hundre tusen reisende dette gjelder kan få en enklere reise?»

Statsråd Sigbjørn Johnsen [11:35:16]: Tusen takk også til representanten Halleraker. Jeg gleder meg til å komme tilbake til mange andre diskusjoner i salen her etter hvert.

Samferdselsdepartementet har bedt Finansdepartementet vurdere om tollreglene kan endres, slik at det kan innføres en såkalt One Stop Security på Gardermoen. Dette er en sikkerhetsordning som innebærer at passasjerer som kommer til Gardermoen med fly fra utlandet og skal videre med innenriksfly, bare skal sikkerhetssjekkes én gang for hele reiseforløpet. Det vil da skje på den flyplassen reisen begynner i utlandet. Innsjekket bagasje vil da bli fraktet direkte fra utenriksflyet til innenriksflyet, og passasjerene beveger seg bare innenfor en såkalt sikret sone. En ordning med One Stop Security kan på den ene siden innebære enklere innsjekkingsprosedyrer og kortere transittid for transittpassasjerer. Så må en se på det opp mot de konsekvenser dette eventuelt gir for tollbehandling av bagasje, om det er mulig å oppnå en tilfredsstillende tollkontroll med en slik ordning. Både bagasjehåndtering og transittpassasjerenes bevegelsesrute på Gardermoen vil her by på utfordringer. I Finansdepartementet går vi nå skikkelig inn i denne saken. Saken er høyt prioritert, men det er for tidlig å si noe konkret om hvordan vurderingen faller ut. Finansdepartementet vil også ha løpende kontakt med Samferdselsdepartementet i forbindelse med denne saken.

Øyvind Halleraker (H) [11:36:49]: Jeg takker for svaret, som jeg oppfatter som delvis positivt og at saken fortsatt er i prosess.

Vi har registrert at OSL Gardermoen og Avinor har presentert løsninger som de mener er akseptable, og at de trenger en myndighetsgodskjennelse på det. Dermed ligger det på denne statsrådens bord.

Det er jo slik at den daværende samferdselsministeren allerede i valgkampen var ute og sa at dette er hun innstilt på å gjennomføre og akseptere disse løsningene. Da blir det myndighetsgodkjennelsen det står på.

Er det slik at det er andre forhold i Norge enn det vi ser i Sverige, som jo har funnet fram til gode løsninger?

Statsråd Sigbjørn Johnsen [11:37:33]: Jeg kan vel si det slik at jeg skal gjøre det jeg kan for å se om det er mulig å finne fram til en god ordning, og da er det jo fornuftig å hente erfaring fra utlandet. Og så får vi si det på denne måten: «Det er von i hangande snøre».

Øyvind Halleraker (H) [11:37:48]: Jeg takker for svaret, og tror dette kan løse seg. Jeg oppfatter at det er positivt fra statsråden.

Presidenten: Vi går videre til spørsmål 6, fra representanten Per Roar Bredvold til nærings- og handelsministeren. Men jeg ser ingen nærings- og handelsminister i salen. Jeg regner med at han er klar over at han ikke lenger er kulturminister! Da får vi gå videre til neste spørsmål. Men jeg ser heller ingen samferdselsminister her, som tidligere var kommunalminister. Vi er da nødt til å ta en pause inntil en statsråd måtte behage å befinne seg i salen. Presidenten må nok si etter 28 års fartstid her at dette er en ganske uvanlig type pause.

– Vi har nå fått beskjed om at ingen av de tre statsrådene som skal besvare de kommende spørsmål i spørretimen, er i huset. Derfor tar Stortinget pause, og det vil bli ringt når spørretimen gjenopptas.

Møtet avbrutt kl. 11.41.

---

Stortinget gjenopptok sine forhandlinger kl. 11.45.

President: Per-Kristian Foss

Presidenten: Stortinget fortsetter da behandlingen av spørretimen. Presidenten vil innskjerpe overfor de statsrådene som ikke var til stede, betydningen av å utvise respekt for Stortinget ved å være til stede i spørretimen.