Stortinget - Møte torsdag den 19. november 2009 kl. 10

Dato: 19.11.2009

Dokumenter: (Innst. 43 S (2009–2010), jf. St.prp. nr. 92 (2008–2009))

Sak nr. 3 [13:05:56]

Innstilling fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om samtykke til inngåelse av en avtale mellom Norge og Tyskland om omgjøring av Den tyske skolen i Oslo – Max Tau til en tysk-norsk bikulturell skole

Talere

Votering i sak nr. 3

Sverre Myrli (A) [13:06:33]: Dette er en gledens dag for oss som er opptatt av de norsk-tyske forbindelsene, og slik sett kunne jeg egentlig ha fortsatt innlegget mitt i forrige sak.

At Den tyske skole i Oslo – Max Tau nå blir en tysk-norsk bikulturell skole, er veldig bra. Jeg ser på det som et viktig bidrag til økt samarbeid mellom de to landene innenfor språk, kultur, utdanning og næringsliv. Den tyske skole er en veldig viktig aktør i det norsk-tyske miljøet i Oslo, sammen med den tyske ambassaden, Goethe-Institut, Norsk-Tysk Handelskammer, Norsk-Tysk Selskap og flere andre aktører. Jeg vil derfor takke Regjeringa, Tysklands ambassade og for så vidt også kirke-, undervisnings- og forskningskomiteen for det som nå kommer på plass. La oss håpe at vi i fortsettelsen også kan enes om andre spørsmål som er viktige for de norsk-tyske forbindelsene, som det tyske språkets posisjon i norsk skole, muligheten for flere i Norge til å kunne se tysk fjernsyn, og at norske skoleelever skal få et annet inntrykk av dagens Tyskland enn det de får på skoleturer der de reiser fra konsentrasjonsleir til konsentrasjonsleir – bare for å nevne noen temaer. Men det kan vi ta seinere.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre [13:08:09]: Siden denne saken nå er kommet til Stortinget, ønsker jeg bare på vegne av Regjeringen å gi uttrykk for tilfredsstillelse over at denne avtalen er på plass. Jeg ønsker å anerkjenne Den tyske skole, betydningen av denne skolens virke for norsk-tyske forbindelser. Jeg tror at den endringen som nå skjer med skolens status, også kommer til å føre til at flere norske elever kommer til å gå på den skolen og få tilgang på den rike språk- og kulturkretsen som Tyskland representerer.

Jeg er enig i alt det Sverre Myrli sa i sitt innlegg. Jeg vil særlig understreke betydningen av at vi i Norge fra myndighetenes side, fra det politiske Norges side og fra det sivile samfunnets side er opptatt av stillingen for tysk språk, fordi vi lever i en tid hvor det er engelsk i alle kanaler, men hvor de sentrale europeiske språkene som tysk og fransk og andre er viktige for oss. Da har jeg tro på at Den tyske skole ikke bare sender et signal om kultur, politisk samarbeid og samarbeid mellom sivile samfunn, men også er med på å holde et viktig språk i vår kulturkrets i hevd.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 3.

(Votering, se side 389)

Votering i sak nr. 3

Komiteen hadde innstilt:

Stortinget samtykker i inngåelse av en avtale mellom Norge og Tyskland om omgjøring av Den tyske skolen i Oslo – Max Tau til en tysk-norsk bikulturell skole.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.