Stortinget - Møte tirsdag den 2. mars 2010 kl. 10

Dato: 02.03.2010
President: Øyvind Korsberg

Dagsorden

  • Formalia

  • Sak nr. 1 [10:06:14]

    Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om Riksrevisjonens undersøkelse av Navs innsats for et inkluderende arbeidsliv gjennom arbeidslivssentrene og tilretteleggingstilskuddet ((Innst. 142 S (2009–2010), jf. Dokument nr. 3:15 (2008–2009)))

  • Sak nr. 2 [10:06:34]

    Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om Riksrevisjonens rapport om revisjon av Arbeids- og velferdsetaten for budsjettåret 2008 ((Innst. 143 S (2009–2010), jf. Dokument 1 Tillegg 2 (2009–2010)))

  • Sak nr. 3 [12:27:37]

    Interpellasjon fra representanten Sylvi Graham til arbeidsministeren:
    «Arbeidsrettet rehabilitering skal ifølge Stortingets vedtak og forutsetninger tilbys som et landsdekkende arbeidsmarkedstiltak. Imidlertid mottas det nå rapporter fra flere fylker om at det må kuttes i tilbudet, og at mennesker med behov for attføring nå settes på vent. Årsaken til dette ligger i en reell lavere bevilgning i 2010, med 40 pst. sammenlignet med 2009. Ettersom dette er ett av få attføringsopplegg som settes inn i sykepengeperioden, og siden vi er midt i en prosess hvor avtalen om et inkluderende arbeidsliv skal reforhandles, synes dette som dårlig sammenheng mellom ord og handling. Dersom regjeringen som part i IA-samarbeidet skal kunne tas på alvor, må arbeidsrettet rehabilitering og andre tiltak som kan settes inn tidlig i forløpet, styrkes – ikke kuttes.
    Hva vil statsråden gjøre for å gjenopprette troverdigheten og sørge for at syke mennesker kan få en ny sjanse til arbeid?»

  • Sak nr. 4 [13:24:09]

    Innstilling fra familie- og kulturkomiteen om kvalitet i barnehagene ((Innst. 162 S (2009–2010), jf. St.meld. nr. 41 (2008–2009)))

  • Sak nr. 5 [14:58:56]

    Innstilling fra familie- og kulturkomiteen om framtidas museum. Forvaltning, forskning, formidling, fornying ((Innst. 161 S (2009–2010), jf. St.meld. nr. 49 (2008–2009)))

  • Sak nr. 6 [15:44:54]

    Innstilling fra helse- og omsorgskomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Laila Dåvøy, Dagfinn Høybråten og Hans Olav Syversen om plan for livshjelp ((Innst. 150 S (2009–2010), jf. Dokument 8:11 S (2009–2010)))

  • Sak nr. 6 (videre behandling av saken)

    Innstilling fra helse- og omsorgskomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Laila Dåvøy, Dagfinn Høybråten og Hans Olav Syversen om plan for livshjelp ((Innst. 150 S (2009–2010), jf. Dokument 8:11 S (2009–2010)))

  • Sak nr. 7 [18:32:14]

    Innstilling fra helse- og omsorgskomiteen om representantlovforslag fra stortingsrepresentantene Erna Solberg, Sonja Irene Sjøli, Ingjerd Schou og Bent Høie om endring i lov om spesialisthelsetjenesten m.m. for å gjøre det mulig å godkjenne institusjoner som gir tverrfaglig spesialisert behandling som sykehus og dermed omfattes av retten til fritt sykehusvalg ((Innst. 151 L (2009–2010), jf. Dokument 8:12 L (2009–2010)))

  • Sak nr. 8 [19:09:42]

    Innstilling fra helse- og omsorgskomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Kari Kjønaas Kjos, Per Arne Olsen og Jon Jæger Gåsvatn om en utredning knyttet til prøveprosjekt med Naloxon nesespray til bekjempelse av overdosedødsfall ((Innst. 149 S (2009–2010), jf. Dokument 8:17 S (2009–2010)))

  • Sak nr. 9 [19:34:56]

    Interpellasjon fra representanten Bent Høie til helse- og omsorgsministeren:
    «Den tiårige Opptrappingsplanen for psykisk helse ble avsluttet i 2008, og har resultert i en betydelig opptrapping i kapasiteten i det psykiske helsevernet. Evaluering av planen viser imidlertid at det fortsatt er betydelige mangler i kvaliteten på tjenestene. Et hovedproblem er stor faglig uenighet om behandling, og at metoder som har dokumentert effekt, i for liten grad tas i bruk. Eksempelvis får bare et mindre antall av pasienter med alvorlige tvangslidelser tilbud om eksponeringsterapi, til tross for at denne behandlingen, ifølge Helsedirektoratet, har god effekt. Det bør iverksettes tiltak som sikrer en større grad av standardisering av behandlingen, på områder der det finnes god dokumentasjon for hva som er effektiv behandling. Det bør også vurderes om strukturen i det psykiske helsevernet og utdanningen av personell sikrer tilstrekkelig spesialisering og kompetanse.
    Hvordan stiller statsråden seg til dette?»

  • Sak nr. 10 [20:28:16]

    Interpellasjon fra representanten Bent Høie til helse- og omsorgsministeren:
    «VG har i en serie avdekket at det er manipulert med datoene for innkalling for pasienter til undersøkelse og behandling ved et av våre helseforetak. Denne saken har satt søkelyset på at helseforetak kan ha en økonomisk interesse av å svekke pasientens rettigheter til behandling og undersøkelse etter de tidsfrister som pasientrettighetsloven fastsetter. Flere henvendelser tyder på at det i sykehusene brukes ulike metoder for å forskyve tidspunktet der tiden begynner å løpe mot at pasienten utløser rettighet til å få undersøkelse eller behandling ved et annet offentlig eller privat sykehus. Dette kan skyldes at bestillerrollen og utførerrollen ikke er tilstrekkelig skilt i dagens system.
    Hvilke systemendringer vil statsråden foreslå for å sikre at pasientenes rettigheter blir ivaretatt?»

  • Sak nr. 11 [21:31:44]

    Interpellasjon fra representanten Laila Dåvøy til helse- og omsorgsministeren:
    «Statens helsetilsyn har avdekket at ordningen med omsorgslønn fungerer dårlig, bl.a. med for mange avslag på søknader, og at ordningen ikke praktiseres enhetlig. I 21 av 38 saker var avslagene åpenbart urimelige. I 70 av landets kommuner er det ikke én eneste mottaker av omsorgslønn. Helsetilsynet mener ordningen bør endres. Omsorgslønn skal være for mennesker som tar på seg særlig krevende omsorgsoppgaver for barn, ektefelle eller foreldre. Ifølge SSBs tall for 2008 er det 8 673 mottakere av omsorgslønn i Norge, hvorav 6 941 pleier mennesker under 67 år.
    Hvordan vil statsråden forbedre og fornye omsorgslønnsordningen slik at den kan fungere etter intensjonen?»

  • Voteringer

  • Referatsaker

Presidenten: Stortinget har i dag gleden av å ha en gruppe parlamentarikere fra Mongolia på studiebesøk hos oss. Stortinget og det mongolske parlament, State Great Hural, inngikk i 2004 en egen samarbeidsavtale. Presidenten ønsker dem velkommen hit og håper de får et interessant og nyttig opphold. (Applaus i salen)

Representantene Åse Michaelsen, Bård Vegar Solhjell, Arne Sortevik, Tor Bremer og Sigvald Oppebøen Hansen, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

De innkalte vararepresentanter, for Hordaland fylke Einar Horvei og for Sør-Trøndelag fylke Lars Bjarne Tvete, har tatt sete.

Fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe foreligger søknad om sykepermisjon for representanten Henning Skumsvoll fra og med 2. mars og inntil videre.

Denne søknaden foreslås behandlet straks og innvilget. – Det anses vedtatt.

Fra første vararepresentant for Vest-Agder fylke, Tor Sigbjørn Utsogn, foreligger søknad om å bli fritatt for å møte i Stortinget i tiden fra og med 2. mars til og med 5. mars, av velferdsgrunner.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • Søknaden behandles straks og innvilges.

  • Andre vararepresentant for Vest-Agder fylke, Kjell Ivar Larsen, innkalles for å møte i permisjonstiden.

Presidenten: Kjell Ivar Larsen er til stede og vil ta sete.

Statsråd Hanne Inger Bjurstrøm overbrakte 5 kgl. proposisjoner (se under Referat).

Presidenten: Representanten Ketil Solvik-Olsen vil framsette et representantforslag.

Ketil Solvik-Olsen (FrP) [10:05:23]: På vegne av representantene Oskar Jarle Grimstad, Harald T. Nesvik, Kjell Ivar Larsen og meg selv vil jeg fremme forslag om å endre konsesjonskravene for Statnetts mobile gasskraftverk.

Jeg anmoder om at saken behandles etter § 28 tredje ledd punkt c i Stortingets forretningsorden.

Presidenten: Forslaget vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Etter ønske fra kontroll- og konstitusjonskomiteen vil presidenten foreslå at sakene nr. 1 og 2 behandles under ett. – Det anses vedtatt.

Videre vil presidenten foreslå at det åpnes opp for fem replikker med svar etter de enkelte innlegg. – Det anses vedtatt.

Møtet hevet kl. 22.47.