Stortinget - Møte tirsdag den 20. mars 2012 kl. 10

Dato: 20.03.2012

Dokumenter: (Innst. 162 L (2011–2012), jf. Prop. 11 L (2011–2012))

Sak nr. 1 [10:02:25]

Innstilling fra næringskomiteen om endringer i skipssikkerhetsloven (gjennomføring av STCW-konvensjonens regler om hviletid)

Talere

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Etter ønske fra næringskomiteen vil presidenten foreslå at debatten begrenses til 40 minutter og fordeles med inntil 5 minutter til hvert parti og inntil 5 minutter til medlem av regjeringen.

Videre vil presidenten foreslå at det blir gitt anledning til replikkordskifte på inntil tre replikker med svar etter innlegg fra medlem av regjeringen innenfor den fordelte taletid.

Videre blir det foreslått at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

– Det anses vedtatt.

Rigmor Andersen Eide (KrF) [10:03:21]: (ordfører for saken): Vi skal nå behandle Prop. 11 L for 2011–2012 om endringer i skipssikkerhetsloven. Endringene foreslås for å gjennomføre hviletidsbestemmelsene til sjøs, som ble endret av FNs sjøfartsorganisasjon, IMO, i 2010.

Det vil ikke være nødvendig å endre på hovedregelen, som bl.a. slår fast at det skal gis en daglig hvile på ti timer. Imidlertid strammer IMOs endrede regler inn på adgangen til å gjøre unntak fra hviletiden, noe som må reflekteres i norsk rett. For visse ferger i innenriksfart, fartsområde 1 og 2, gjelder konvensjonen ikke, og departementet foreslår her en mer fleksibel adgang til å unnta fra hovedregelen om hviletid.

Høringsinstansene har i hovedsak vært enig i departementets forslag til lovendring, men det har kommet innvendinger til forslaget som tilsier at lovutkastet bør justeres. Både sjømannsorganisasjonene og Rederienes Landsforening har reagert på at unntaket som gjelder skiftordninger på passasjerskip i innenriks fart innenfor fartsområde 2, ikke er foreslått videreført i Sjøfartsdirektoratets høringsutkast til forskrift.

Departementet har på bakgrunn av høringsuttalelsene foreslått at det tas inn en ny bestemmelse i § 24, hvor det slås fast at tilsynsmyndigheten etter en begrunnet uttalelse fra berørte sjømanns- og rederiorganisasjoner kan gjøre unntak fra første ledd på passasjerskip med skiftordning i innenriks fart i fartsområde 1 og 2.

Fremskrittspartiet har i innstillingen lagt vekt på at lovendringene ikke må medføre svekket konkurranseevne eller økte kostnader for de norske rederiene, og at regjeringen må komme tilbake til Stortinget med en sak om dette dersom det blir tilfellet.

På vegne av en samlet næringskomité anbefaler jeg en enstemmig tilråding om endringer i skipssikkerhetsloven.

Else-May Botten (A) [10:05:48]: Etter diplomatkonferansen i Manila i 2010 vedtok IMO en revidert konvensjon om opplæring, sertifikater og vakthold for sjøfolk, den såkalte STCW-konvensjonen. Det overordnede målet var å holde konvensjonen oppdatert om utviklingen i næringen, noe som er utrolig viktig. Et delmål har vært å få til en harmonisering med Maritime Labour Convention, som er fastsatt av Den internasjonale arbeidsorganisasjonen, ILO. Disse regelsettene overlapper hverandre stort sett, men det er ikke ukomplisert å utarbeide en lovtekst som omforener de to instrumentene.

Tidligere gjaldt konvensjonen kun for vaktgående personell. Nå vil den som et utgangspunkt gjelde for alle som er opplistet i offisielle mannskapslister. Videre innføres det ny bindende minimumsstandard for helse og opplæringskrav for å bringe disse på linje med utviklingen i annet regelverk.

Man kan nå redusere den ukentlige hviletiden fra 77 til 70 timer. Dette kan skje i inntil to uker, men kan ikke gjentas før det er gått fire uker. Den daglige hviletiden kan ikke unntas og skal alltid være ti timer.

Det blir nå presisert at unntaket ved nødssituasjoner og øvelser gjelder alle som har sitt arbeid om bord, ettersom det framgår av ILO-konvensjonen.

Unntaket fra hviletidsreglene for å ivareta overordnede driftsforhold som følge av STCW-koden, gjelder imidlertid kun vaktgående personell og personer som har spesielle oppgaver knyttet til sikkerhet, beredskap eller hindring av forurensing.

Regjeringspartiene har merket seg at høringsinstansene stort sett var enige, som saksordføreren sa, men vi har også merket oss at departementet har tatt til følge høringssvarene fra sjømannsorganisasjonene og Rederienes Landsforening når det gjelder skiftordninger på passasjerskip i fartsområde 2. De reagerte på at unntaket for skiftordninger på passasjerskip i innenriksfart ikke ble foreslått videreført i høringsutkastet. De mente at dette ville gi oppstykkede skiftordninger for mannskapet og oftere lange arbeidsreiser til og fra skipene.

Regjeringspartiene støtter at departementet på denne bakgrunn foreslår at det kan gjøres unntak for skiftordninger på passasjerskip i innenriksfart i fartsområde 1 og 2.

Det er viktig at de unntak som allerede er blitt innvilget, videreføres uten ny søknad.

Regjeringspartiene vil understreke viktigheten av at endringene ikke legger opp til vesentlige økte kostnader for de norske rederiene.

Per Roar Bredvold (FrP) [10:08:44]: Innstillingen til Prop. 11 L for 2011–2012 om endringer i skipssikkerhetsloven er, som saksordføreren sier, tilrådd av en samlet komité. Fremskrittspartiet er dermed enig i innholdet.

Dog ønsker Fremskrittspartiet å presisere at skulle det vise seg at de endringer som nå blir vedtatt som følge av denne proposisjonen, vil kunne føre til vesentlige økte kostnader, vil Fremskrittspartiet at regjeringen kommer tilbake til Stortinget med en sak om dette.

Fremskrittspartiet mener det er av avgjørende betydning at en ikke legger opp til endringer som vil kunne medføre svekkelse av konkurranseevnen til de norske rederiene.

Statsråd Trond Giske [10:09:36]: Det er ikke grunn til å bruke så mye mer tid på denne saken. Saksordføreren ga en fin framstilling av innholdet.

Som det er sagt, lovforslaget har til formål å gjennomføre hviletidsreglene i den såkalte STCW-konvensjonen, som ble vedtatt av IMO på en konferanse i Manila i 2010. Konvensjonen inneholder regler om opplæring, sertifikater og vakthold for sjøfolk. Et av målene ved revisjonen av konvensjonen var også å harmonisere konvensjonens hviletidsregler med ILOs Maritime Labour Convention, som foreløpig ikke er trådt i kraft. Skipssikkerhetsloven § 24 om hviletid må endres for å gjennomføre endringene i STCW-konvensjonen fullt ut i norsk rett.

Vi har fra norsk side vært en av pådriverne for å innskjerpe unntakene fra hviletidsreglene i den forrige konvensjonen. Mens det tidligere var adgang til å redusere den daglige hviletiden til seks timer per dag, ble det i Manila oppnådd enighet om at det ikke skal være adgang til å fravike fra hovedregelen om ti timers hvile per dag. En del av kompromisset som ble inngått i Manila, var at den ukentlige hviletiden kan reduseres fra 77 timer til 70 timer, men det er satt nokså strenge vilkår for å gjøre dette. Det var dessuten et vilkår at fravik fra hviletiden skal være fastsatt ved bindende tariffavtale.

Lovforslaget ble sendt på høring våren 2011. Når det gjelder høringsinstansenes synspunkter, har departementet i det alt vesentlige tatt til følge de innkomne kommentarene. Jeg vil særlig trekke fram kommentarene som kom i høringen fra sjømannsorganisasjonene og Rederienes Landsforening vedrørende ferger i fartsområde 1 og 2. Dette er fartsområder som ikke omfattes av konvensjonens virkeområde. Her ønsket alle parter at det fortsatt skal være adgang til å fravike hviletidsreglene, fordi man på slike ferger har etablert en skiftordning som partene i arbeidslivet er tilfreds med. Lovforslaget ble etter høringen justert, slik at den skiftordningen man har i dag, kan videreføres.

I proposisjonen er det også foreslått noen mindre justeringer i hviletidsreglene som følge av konvensjonsendringene. Jeg vil imidlertid presisere at de lovendringene som nå er foreslått, er fullt ut i samsvar med endringene som ble vedtatt i Manila, og det er ikke innført noen norske særkrav. Innenfor STCW-konvensjonens virkeområde blir konkurransevilkårene i Norge dermed de samme som i resten av verden.

Fra norsk side er vi godt fornøyd med forhandlingsresultatet i Manila. For sjøfolkenes del innebærer endringene at det legges til rette for at de vil være mer uthvilte, noe som også er viktig for sikkerheten. Undersøkelser har avdekket at en del ulykker til sjøs skyldes at sjøfolkene ikke har fått tilstrekkelig hvile. De nye reglene vil således bidra til en styrket sikkerhet til sjøs, som jeg vet at også Stortinget er opptatt av.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 1.

Votering i sak nr. 1

Komiteen hadde innstilt til Stortinget å gjøre slikt vedtak til

lov 

om endringer i skipssikkerhetsloven (gjennomføring av STCW-konvensjonens regler om hviletid)

I

I lov 16. februar 2007 nr. 9 om skipssikkerhet skal § 24 lyde:

§ 24 Hviletid

Hviletiden skal minst være 10 timer i løpet av en hvilken som helst periode på 24 timer, og 77 timer i en hvilken som helst periode på 168 timer. Hviletiden kan deles opp i to perioder, hvorav én skal være på minst 6 timer. Intervallet mellom fortløpende hvileperioder skal ikke overstige 14 timer.

Bestemmelsene i første ledd gjelder ikke ved nødssituasjoner eller ved arbeid som følger av mønstringer eller øvelser pålagt i eller i medhold av lov. Bestemmelsene i første ledd gjelder heller ikke for vaktgående personell eller personell som har spesielle oppgaver knyttet til sikkerhet, beredskap eller hindring av forurensing ved arbeid som følge av overordnede driftsforhold.

Unntak fra bestemmelsene i første ledd kan fastsettes i bindende tariffavtale. Ved fastsettelsen skal det tas hensyn til sjøfolkenes helse og sikkerhet, herunder behovet for hvile.

For sjøfolk som inngår i brovakt eller maskinvakt, eller som har spesielle oppgaver knyttet til sikkerhet, beredskap eller hindring av forurensing, kan det i tariffavtale kun fastsettes unntak fra første ledd på følgende vilkår:

  • a) Den ukentlige hviletiden kan reduseres til 70 timer i perioder av inntil to ukers varighet. Tidsrommet mellom to unntaksperioder skal minst være dobbelt så langt som unntaksperioden.

  • b) For inntil to døgn per uke kan den daglige hviletiden deles opp i inntil tre perioder hvorav én skal være minst seks timer, og ingen av de andre to mindre enn én time. Tidsrommet mellom to påfølgende hvileperioder skal ikke overstige 14 timer.

For personell på passasjerskip med skiftordning i fartsområde 1 og 2 kan tilsynsmyndigheten fastsette unntak fra første ledd utover de begrensninger som er nevnt i fjerde ledd. Det kan fastsettes nærmere vilkår for unntaket, og det skal foreligge en begrunnet uttalelse fra berørte sjømanns- og rederiorganisasjoner før unntak fastsettes.

Departementet kan gi forskrift om hviletiden, herunder unntak fra første ledd for personell på fiske- og fangstfartøy.

II

Loven trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet ble enstemmig bifalt.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli ført opp til andre gangs behandling i et senere møte i Stortinget.