Stortinget - Møte torsdag den 19. juni 2014 kl. 9

Dato: 19.06.2014

Dokumenter: (Innst. 241 S (2013–2014), jf. Prop. 63 S (2013–2014))

Sak nr. 16

Innstilling fra næringskomiteen om samtykke til ratifikasjon av en frihandelsavtale mellom EFTA-statene og Colombia og en bilateral landbruksavtale mellom Norge og Colombia, begge av 25. november 2008

Talere

Votering i sak nr. 16

Presidenten: Etter ønske fra næringskomiteen vil presidenten foreslå at taletiden blir begrenset til 5 minutter til hver partigruppe og 5 minutter til medlem av regjeringen.

Videre vil presidenten foreslå at det blir gitt anledning til tre replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen innenfor den fordelte taletid, og at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

– Det anses vedtatt.

Jørund Rytman (FrP) [16:43:54]: (ordfører for saken): Med tanke på at dette er en frihandelsavtale som ble skrevet under i 2008, er jeg som saksordfører fornøyd og lettet over å konstatere at den endelig kan ratifiseres og snart tre i kraft. En enstemmig næringskomité i Stortinget har nå sagt sitt og gitt grønt lys.

Denne frihandelsavtalen vil gi Norge mye bedre markedsadgang i Colombia for industrivarer og fisk. Det vil bl.a. si full eliminering av toll for 85 pst. av EFTAs industrivareeksport fra den dagen avtalen trer i kraft. Toll for de resterende varene fjernes over henholdsvis fire og ni år.

Norske bedrifter får også bedre muligheter til å delta i anbudskonkurranser om offentlige anskaffelser.

I dag har Colombia tollsatser på import av fisk og sjømat i sjiktet 5–20 pst. Avtalen sørger for at hele 28 fiskeprodukter får tollfrihet fra dag én, mens det blir en gradvis nedtrapping på 130 andre fiskeprodukter. Kjente fiskeprodukter som fersk laks og ørret, fersk kveite, fersk torsk, frossen laks, frossen sild og frossen makrell er inkludert i de 28 fiskeproduktene som får nulltoll når avtalen trer i kraft.

Denne avtalen gir med andre ord veldig gode betingelser for eksport av fisk og marine produkter. Jeg vil tro at dette er noe norsk fiskeriindustri vil nyte meget godt av i årene framover.

I tillegg får norsk eksport av tjenester bedre betingelser.

Næringskomiteen hadde høring i denne saken, og da understreket bl.a. Norsk Industri at dette var en veldig viktig avtale for deres medlemmer.

Hvis jeg skal trekke fram ett selskap som bør heise flaggene og feire at avtalen blir ratifisert, er det nok Yara. Kunstgjødsel er Norges klart viktigste eksportprodukt til Colombia. Fullgjødsel pålegges i dag en tollsats på 10 pst. ved import til Colombia. Tollen for dette produktet vil fjernes umiddelbart ved frihandelsavtalens ikrafttredelse, så frihandelsavtalen vil være fordelaktig for norsk kunstgjødseleksport i konkurranse med utenlandske produsenter.

Av andre typiske norske eksportvarer der tollen blir eliminert med én gang, er aluminium, skipspumper og solceller. For råolje, propan, deler til boremaskiner og avispapirruller blir det en gradvis nedtrapping av tollen.

Per i dag er importen fra Colombia til Norge i all hovedsak landbruksprodukter som kaffe, blomster og frukt. I 2013 importerte vi varer for ca. 787 mill. kr. Jeg vil tro at dette vil ta seg kraftig opp, spesielt for frukt og grønt – bl.a. annet vet jeg at det i Colombia finnes populære frukter som man i dag ikke får kjøpt i Norge. På dette området vil Norge gi Colombia minst like gode vilkår som gitt til EU.

Norsk eksport til Colombia var i fjor på 222 mill. kr. Når Stortinget samtykker til ratifikasjon av denne frihandelsavtalen, som for øvrig de andre EFTA-landene allerede har ratifisert, legges det til rette for et norsk eksporteventyr. Mulighetene er der, og man kan selvfølgelig drømme om at man opplever samme suksess som man gjorde da frihandelsavtalen med Sør-Korea trådte i kraft – et land som har omtrent like mange innbyggere som Colombia, og hvor Norge eksporterer for ca. 13–14 mrd. kr årlig.

Men én sak er å legge til rette for bedre muligheter for norsk eksport – at man i forhold til andre land får like eller bedre betingelser. En annen sak er om man ikke hadde ratifisert denne avtalen. Da hadde vi, Stortinget, latt norske bedrifter og selskaper komme i konkurransevridende situasjoner – til fordel for Colombias øvrige handelspartnere i USA, EU og øvrige EFTA-land – og få dårligere betingelser, noe norske bedrifter har lidd under i flere år.

Det er ikke til å legge skjul på at vi er bekymret over menneskerettighetssituasjonen og arbeidstakeres rettigheter i Colombia. Vi er derfor fornøyd med at Norge har et betydelig humanitært engasjement i Colombia, både gjennom bistand til norske, internasjonale og lokale organisasjoner og som tilrettelegger for fredsforhandlingene mellom Colombias regjering og geriljagruppene FARC og ELN. Norge og Colombia har også undertegnet en bilateral Memorandum of Understanding, MoU, om politiske konsultasjoner med referanse til arbeidstakerrettigheter og menneskerettigheter.

Jeg vil også understreke at komiteen har lagt merke til at utenriksministeren i brev til komiteen datert 13. mai bekrefter at regjeringen aktivt vil følge opp spørsmål knyttet til arbeidstakerrettigheter og menneskerettigheter i kommende konsultasjoner med Colombia.

Jeg vil avslutningsvis rose øvrige partier for et veldig godt samarbeid, konstruktive samtaler og forhandlinger, slik at dette ble en enstemmig komitéinnstilling, i form av både merknader og vedtak.

Else-May Botten (A) [16:49:10]: Jeg vil starte med å takke saksordføreren for en veldig god og omfattende jobb.

I 2005 kom vi til et veiskille i arbeidet med frihandelsavtaler. Med Stoltenberg-regjeringen gikk man over til å følge norske offensive interesser, og ikke bare prinsippet om EU-parallellitet. Norge har etter oktober 2005 forhandlet og undertegnet ti frihandelsavtaler. I tillegg har det i perioden 2005–2013 blitt undertegnet tre avtaler som hovedsakelig var framforhandlet før den tiden. Oppstart av åtte pågående forhandlinger skjedde under Stoltenberg-regjeringen.

Vi i Arbeiderpartiet er positive til at den nye regjeringen også vil arbeide for friere handel og føre en offensiv handelspolitikk som vektlegger Norges interesser.

Et åpent og regulert handelssystem gir forutsigbarhet for land og bedrifter og er en forutsetning for rettferdig handel. Nye globale handelsavtaler må ha som mål å sikre at også land som arbeider seg ut av fattigdom, kan delta i internasjonal handel. Frihandelsavtaler må ivareta miljøhensyn og arbeidstakerrettigheter.

I dag vedtar vi handelsavtalen med Colombia. Dette er en avtale som har pekt seg ut som å være mer krevende enn noen av de andre jeg har vært med og behandlet i denne salen.

EFTAs ministermøte vedtok i 2010 en felles plattform for å inkludere miljø- og arbeidstakerrettigheter i framtidige frihandelsavtaler. Da var allerede frihandelsavtalen med Colombia ferdigforhandlet. Derfor undertegnet Norge og Colombia en bilateral MoU om politiske konsultasjoner, med referanser til arbeidstakerrettigheter og menneskerettigheter, i februar 2014. Det er en viktig retning vi i Arbeiderpartiet ønsker og er glad for er avklart for framtiden.

Norge har et betydelig humanitært engasjement i Colombia – som saksordføreren var inne på – både gjennom bistand til norske, internasjonale og lokale organisasjoner og som tilrettelegger for fredsforhandlingene mellom Colombias regjering og geriljagruppene FARC og ELN. Den anstrengte situasjonen har gjort det krevende å lande i denne saken. På grunnlag av det har vi hatt en høring i komiteen, noe som ikke er vanlig i forbindelse med frihandelsavtaler.

Intensjonen med avtalen er å øke det økonomiske samkvemmet med Colombia, og at avtalen, sammen med MoU-en, på sikt kan bidra til å bedre situasjonen knyttet til menneskerettigheter og arbeidstakerrettigheter. Vi er derfor opptatt av at MoU-en blir evaluert og informert om i Stortinget jevnlig framover.

Vi ser at MoU-en som er framforhandlet, har etablert en mekanisme som legger til rette for at norske myndigheter regelmessig vil kunne diskutere menneskerettigheter og arbeidstakerrettigheter direkte med colombianske myndigheter. Dette forutsetter vi vil bli fulgt opp av regjeringen.

Til slutt vil jeg understreke viktigheten i at denne avtalen vil hindre at norske bedrifter kommer i konkurransevridende situasjoner overfor Colombias øvrige handelspartnere i USA og EU.

Det var én ting til jeg skulle si, men det datt ut – jeg tror egentlig at det allerede er sagt av saksordføreren.

Presidenten: Kvelden er lang nok – kan presidenten forsikre representanten om – uten det siste minuttet.

Line Henriette Hjemdal (KrF) [19:52:54]: Aller først tusen takk til saksordføreren for et godt politisk håndverk i denne saken.

Kristelig Folkeparti støtter frihandelsavtalen mellom Norge og Colombia. Jeg har lyst til bare å fokusere på ett aspekt i mitt litt korte innlegg, det som går på menneskerettighetssituasjonen.

Det er ikke noen tvil om at Colombia er i en alvorlig situasjon når det gjelder menneskerettigheter. Det er konflikter. Det er krevende for dem som står opp for menneskerettighetene, og det er krevende for mange som er forfulgt. Samtidig gir FNs høykommissær for menneskerettigheter dagens regjering anerkjennelse for det arbeidet som gjøres. Det er viktig.

Det har vært en lang prosess – fra vi undertegnet denne frihandelsavtalen, og fram til 2014. Fra Kristelig Folkepartis side har det vært riktig å vente med ratifiseringen av avtalen, slik at vi fikk på plass MoU-en. Hvis vi ser på dette fra fagforeningssiden, sier lederen av LO, Gerd Kristiansen, at det var en stor seier da MoU-en ble oppnådd, og at det var viktig å vente.

Som representanten Else-May Botten sa, er vi opptatt av at vi får rapporter om hvordan det går med dette arbeidet. Det er ikke noen tvil om at i komiteen var det nettopp dette punktet som gjorde det vanskelig for mange å være med på å støtte en frihandelsavtale: at menneskerettighetssituasjonen i Colombia er krevende. Ja, det tas grep – det skal man ha anerkjennelse for – men det er hele tiden nye grep som må tas for at menneskerettighetssituasjonen for alle i Colombia skal bli bedre.

Geir Pollestad (Sp) [19:55:12]: Jeg vil også takke saksordføreren for den jobben han har gjort. Det var ikke selvsagt at det skulle bli en enstemmig komité i denne saken.

For Senterpartiet er det viktig å føre en handels- og utenrikspolitikk som tar hensyn til menneskerettighetene, og der de settes høyt. Vi ser svært alvorlig på menneskerettighetssituasjonen i Colombia. Det var også dette som var bakgrunnen for at komiteen hadde åpen høring om en slik frihandelsavtale. Det er vårt syn at denne høringen var svært nyttig. Og det er ikke slik at frihandelsavtaler er automatikk – det er politikk og nøye vurderinger som må gjøres når en tar stilling til dem. I forslaget som foreligger fra komiteen, mener jeg det er tatt hensyn til mange av de innspillene som kom under høringsrunden.

Den positive siden er – som flere har vært inne på – at avtalen vil bidra til å øke handelen mellom Norge og Colombia og sikre en forbedret markedsadgang for våre varer. På grunn av den vanskelige menneskerettighetssituasjonen i Colombia er det likevel viktig at vi også i framtiden bruker de kanalene som nå er etablert, til å påvirke i retning av økt respekt for arbeidstaker- og menneskerettigheter. Et tettere bånd i form av økt handel gjør at Norge i større grad kan skape dialog med Colombia.

Utenriksministeren har i sitt brev til komiteen bekreftet at regjeringen vil følge opp spørsmålet knyttet til arbeidstaker- og menneskerettigheter i sine samtaler med Colombia. Det var på dette grunnlaget og – jeg understreker det – etter en ganske vanskelig avveining at Senterpartiet konkluderte med at vi støtter frihandelsavtalen med Colombia.

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) [19:57:33]: I dette augeblikket sit 47 millionar colombianarar stua framfor tv-en og har antakeleg sett laget sitt vinne over Elfenbenskysten. I den kampen heia eg på Elfenbenskysten, men det er jo hyggjeleg at Colombia vinn.

Etter nesten seks år kjem denne handelsavtalen til Stortinget for å bli ratifisert, til stor jubel frå alle dei andre partia.

Eg meiner det er gode grunnar til å vere veldig kritisk til avtalen. Colombia er eit av dei landa i verda der det står dårlegast til med menneskerettane. Det er det farlegaste landet i verda å drive fagforeiningsverksemd i. Ikkje i noko land blir det drepe fleire fagforeiningstillitsvalde enn her. Frå 2012 til 2013 auka talet på drepne fagforeiningsorganiserte, menneskerettsaktivistar og leiarar i bonde- og urfolksorganisasjonar.

Forsvararane av denne avtalen har rett i at ein handelsavtale ikkje primært er ein avtale som har til hensikt å løyse utfordringane knytte til menneskerettar og arbeidstakarrettar. Når komiteen antydar i innstillinga at frihandelsavtalar har positiv effekt på vern av menneskerettar, er det ei forenkling av verkelegheita, med alvorlege konsekvensar. Det er ikkje slik at menneskerettssituasjonen automatisk blir betra når ein inngår ein frihandelsavtale. Dette avheng av situasjonen i kvart enkelt land, på kva vilkår ein handlar, og kva slags krav som blir stilte i avtalane.

I dette tilfellet er det liten grunn til å tru at avtalen vil vere eit positivt bidrag. Avtalen set ikkje krav om at menneskerettar eller arbeidstakarrettar skal respekterast. Han blir berre følgd av eit såkalla Memorandum of Understanding, som verken gjev moglegheit til å monitorere eller til å sanksjonere utviklinga når det gjeld situasjonen for menneskerettar og arbeidsrettar framover.

Ei evaluering av tilsvarande avtale mellom USA og Colombia viser at nettopp mangelen på oppfølging har gjort at arbeidarrettane i mange tilfelle har blitt svekte etter at avtalen tredde i kraft. Når rettane til arbeidstakarar er såpass svak som i Colombia, kan ikkje Noreg med opne auge gå inn i ein avtale som kan forverre situasjonen deira. Handel har alltid vore og er framleis politikk. Motstand mot frihandelsavtala med USA var ein av hovudparolane i dei store demonstrasjonane i 2013, som var dei største i nyare colombiansk historie. Mange er også bekymra for at denne avtalen kan påverke den viktige fredsprosessen, der Noreg skal vere ein nøytral tilretteleggjar.

Colombianarar treng ikkje først og fremst ei frihandelsavtale med Noreg, men klare stemmer utanfrå som støtter dei kreftene i landet som kjempar for menneskerettar, betre arbeidstakarrettar og demokrati. Viss Noreg inngår ein frihandelsavtale, risikerer vi å miste truverd og tillit i dei delane av det sivile samfunnet som kjempar for menneskerettar og demokrativerdiar, som eg reknar med heile salen i 2014 stiller seg bak.

Gunnar Gundersen (H) [20:01:10]: Akkurat nå da saksordføreren hadde gjort en så glimrende jobb og fått en enstemmig innstilling i komiteen, måtte jo SV ødelegge idyllen. Det var litt av grunnen til at jeg ventet med å tegne meg til innlegg, for det var ikke noen grunn til å gjenta saksordførerens framstilling.

Betenkeligheten til SV er i og for seg det helt sentrale. Alle er oppmerksomme på menneskerettighetssituasjonen og arbeidstakerrettighetssituasjonen i Colombia. Det som er spørsmålet, er hvordan vi klarer å påvirke den situasjonen best. Klarer vi å påvirke den best ved å bidra til at Colombia integreres og klarer å skape utvikling i sitt samfunn gjennom handel, som har vært vår ferd mot en økt velferd, eller skal man isolere dem til man har funnet løsningen internt? Jeg var veldig glad for at hele komiteen sluttet seg til at det å integrere et land, er måten å løse denne type problemstillinger på. Norge har et stort engasjement opp mot humanitære formål i Colombia, og gjør en betydelig jobb der, og det er riktig at vi også gjør en jobb gjennom å integrere Colombia i mest mulig handel.

Som vel de fleste også har registrert, har det akkurat vært presidentvalg i Colombia, og sånn sett har – fra norsk synspunkt – den riktige kandidaten vunnet. Jeg synes det er riktig at vi også bidrar ved å få ratifisert og satt den handelsavtalen vi nå behandler, i verk, for dette her er definitivt riktig vei å gå. Sånn sett synes jeg regjeringen vår har gjort en veldig bra jobb med å få MoU-en på plass nå i februar 2014, slik at også den avtalen som har ligget seks år i Næringsdepartementet, kan bli iverksatt.

Statsråd Monica Mæland [20:03:44]: Jeg setter stor pris på at næringskomiteen enstemmig innstilte på å samtykke til ratifikasjon av en frihandelsavtale mellom EFTA og Colombia og en landbruksavtale mellom Norge og Colombia. Jeg setter også pris på at utenriks- og forsvarskomiteens flertall – med unntak av SV – slutter seg til næringskomiteens innstilling.

Hovedmålsettingen med avtalen er å stimulere til økt handel og økonomisk samarbeid mellom EFTA-landene og Colombia. Handelen mellom Norge og Colombia er beskjeden i dag, men økende. Vi forventer en ytterligere økning som følge av denne avtalen. I tillegg vil avtalen sørge for at norske bedrifters konkurranseevne ikke svekkes sammenlignet med viktige internasjonale konkurrenter, herunder selskaper etablert i EU.

La meg begynne med å komme med noen eksempler på hva frihandelsavtalen vil bety for norske eksportører. Frihandelsavtalen gir betydelig forbedret markedsadgang for industrivarer og fisk. Det vil være full eliminering av toll for mesteparten av norsk eksport fra avtalens ikrafttredelse. Toll for de resterende varene fjernes etter maksimalt ni år.

Kunstgjødsel er Norges klart viktigste eksportprodukt til Colombia. Fullgjødsel pålegges i dag en tollsats på 10 pst. inn til Colombia. Tollen for dette produktet fjernes umiddelbart når frihandelsavtalen trer i kraft. Det vil bety mye for Yaras fabrikk på Herøya. Ikke bare sikrer det arbeidsplasser, men det legger også til rette for økt aktivitet.

Tollsatsene i Colombia på fisk ligger i dag på mellom 5 og 20 pst. Norsk eksport til Colombia av disse produktene er per i dag begrenset. Frihandelsavtalen legger til rette for en økning av eksporten ved at tollsatsene elimineres enten umiddelbart eller etter en nedtrappingsperiode.

Colombia har i liten grad tatt forpliktelser til skipsfart i WTO. I frihandelsavtalen har Colombia fjernet alle restriksjoner for internasjonal skipsfart samt for visse typer innenlands sjøtransport. Dette er et område hvor norske rederier har sterke eksportinteresser.

Norge har sterke eksportinteresser innen sjøforsikring, og Colombia har forpliktet seg til å gi norske tilbydere tilgang til det colombianske markedet på samme vilkår som nasjonale tilbydere.

Colombia har også sterke forekomster av olje og gass, og produksjonen har økt betydelig de senere år. Norske tilbydere får i avtalen markedsadgang for et bredt spenn av energirelaterte tjenester.

En rekke norske importører har kontaktet Nærings- og fiskeridepartementet med spørsmål om når avtalen vil tre i kraft. Norge reduserer tollsatsene på blomster i frihandelsavtalen, og vi forventer særlig at importen av roser vil øke. Norge fjerner tollsatsen på tekstiler samt satsen på en rekke landbruksvarer.

Frihandelsavtalen med Colombia er kontroversiell i Norge. Det skyldes den krevende situasjonen i landet når det gjelder arbeidstakerrettigheter og menneskerettigheter. Avtalen har også fått kritikk for ikke å inneholde mer forpliktende bestemmelser om arbeidstakerrettigheter enn det som er tatt inn i fortalebestemmelsene.

Dette har regjeringen tatt tak i. Vi har undertegnet en MoU med Colombia om politiske konsultasjoner. MoU-en inneholder eksplisitte referanser til arbeidstakerrettigheter og menneskerettigheter. Første konsultasjon ble avholdt i mars. Den colombianske delegasjonen ble ledet av arbeidsminister Pardo, og flere andre relevante aktører på menneskerettighetsområdet var med.

Jeg kan forsikre om at arbeidstakerrettigheter vil bli høyt prioritert i den videre oppfølgingen av MoU-en. Det tas sikte på å avholde de neste politiske konsultasjonene i Colombia om noen måneder. I tillegg til arbeidstakerrettigheter vil også andre menneskerettighetsspørsmål bli tatt opp. Norge er en betydelig samarbeidspartner og bidragsyter til arbeidet med menneskerettigheter i Colombia. Regjeringen er fast bestemt på å videreføre og styrke vårt engasjement i fredsprosessen. Jeg kan også bekrefte at vi selvsagt vil holde Stortinget orientert om utviklingen.

I tillegg til å følge opp MoU-en vil vi arbeide for at frihandelsavtalen utvides med et kapittel om handel og bærekraftig utvikling. Et slikt kapittel vil inneholde bindende bestemmelser om arbeidstakerrettigheter og miljø. Første anledning vil være i forbindelse med første møte i Den blandede komité. Dette var noe jeg tok opp med arbeidsminister Pardo under et møte vi hadde i mars.

Det er ikke slik at frihandelsavtalen vil løse Colombias utfordringer. Det er heller ikke hensikten med å inngå slike avtaler. Vi inngår frihandelsavtaler for å gi størst mulig bidrag til økt verdiskaping og velferd i Norge. Samtidig åpner avtalen for dialog med Colombia, og for at norske selskapers økende tilstedeværelse kan påvirke arbeidsforholdene i landet positivt. Vi ønsker å påvirke ved tilstedeværelse og dialog, og mener at denne frihandelsavtalen vil være et viktig bidrag til dette.

Presidenten: Det blir replikkordskifte.

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) [20:09:03]: Som den einaste i opposisjon i denne saken, reknar eg med eg kan stå her og ta litt av tida til statsråden.

Eg er einig i at handelsavtaler ikkje primært skal vere verktøy for å fremje menneskerettar, arbeidstakarrettar, osv., men samtidig må vi passe på at det ikkje fører til ei forverring av menneskerettane og arbeidstakarrettane i dei landa vi inngår avtale med.

Difor lurer eg på om ministeren har fått med seg den evalueringa som er gjort av ein tilsvarande avtale mellom USA og Colombia, der ein har den same mekanismen, men ein faktisk har sett at den avtalen har ført til ei forverring?

Olemic Thommessen hadde her overtatt presidentplassen.

Statsråd Monica Mæland [20:09:56]: Jeg kjenner ikke konkret til den evalueringen som det her vises til. Men vi har altså inngått en MoU. Vi kommer til å sitte ved samme bord som Colombia og diskutere disse viktige spørsmålene.

Jeg hadde et veldig interessant møte med arbeidsministeren tidligere i år, hvor dette var temaet, og hvor jeg oppfattet at Colombia var svært opptatt av at de hadde utfordringer på dette området, og ministeren var veldig åpen på at dette var noe de jobbet hardt med. Så dette handler jo om hvilken oppfølging vi har fra vår side, og vi kommer til å være aktiv i oppfølgingen.

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) [20:10:33]: Såkalla MoU-ar eller Memorandom of Understanding har vore under kritisk søkjelys i fleire samanhengar. Dei gir bl.a. inga innsikt i kva som skjer i landet gjennom den mekanismen – inga moglegheit til å monitorere. Og det gjev heller inga moglegheit gjennom dei til å sanksjonere.

Men når eg høyrer ministeren snakkar no, framstår det som om MoU er ein positiv mekanisme, mens han i realiteten, sett frå mitt perspektiv, er ei ordning som ikkje fungerer – og der har vi eksempel.

Vil ministeren vurdere å sjå på MoU som ordning ved bl.a. å ta ein analyse av korleis dette har fungert i tilsvarande avtaler?

Statsråd Monica Mæland [20:11:22]: Jeg har ikke noe grunnlag for å mene at vi trenger en gjennomgang av dette. Vi mener at dette er et hensiktsmessig virkemiddel, og mener at det å sitte ved samme bord, diskutere disse vanskelige sakene, framføre vårt syn, er viktig.

I tillegg kommer vi altså til å handle med Colombia. Det betyr at våre bedrifter kommer til å være til stede i økende grad med våre verdier, vårt samfunnsansvar, og de kan bidra til å styrke Colombia på dette området – rett og slett ved å være til stede og handle.

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) [20:11:54]: Lat meg berre avslutte med eit veldig enkelt spørsmål: Om denne avtalen fører til ei forverring i menneskerettssituasjonen i Colombia, vil ministeren meine at handelsavtalen da er ein fiasko?

Statsråd Monica Mæland [20:12:11]: Jeg synes det er veldig vanskelig å stå her å spekulere i hva jeg ville mene hvis, om, at.

Det er ingen ting som er hugget i stein, og jeg tenker at internasjonale forhold må vi hele tiden følge med på og orientere oss om hva som skjer. Det gjelder selvfølgelig også i Colombia.

Presidenten: Dermed er replikkordskiftet avsluttet.

Flere har ikke bedt om ordet i sak nr. 12.

Votering i sak nr. 16

Komiteen hadde innstilt:

Stortinget samtykker i ratifikasjon av en frihandelsavtale mellom EFTA-statene og Colombia og en bilateral landbruksavtale mellom Norge og Colombia, begge av 25. november 2008.

Presidenten: Sosialistisk Venstreparti har varslet at de vil stemme imot.

Votering:Komiteens innstilling ble bifalt med 93 mot 4 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 22.11.37)