Stortinget - Møte torsdag den 4. juni 2015 kl. 10

Dato: 04.06.2015

Dokumenter: (Innst. 278 S (2014–2015), jf. Dokument 8:64 S (2014–2015))

Sak nr. 3 [11:40:51]

Innstilling fra helse- og omsorgskomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Ketil Kjenseth, Sveinung Rotevatn, Ola Elvestuen og André N. Skjelstad om nye tiltak for en mer human rusomsorg

Votering i sak nr. 3

Presidenten: Under debatten er det satt frem i alt to forslag. Det er forslagene nr. 1 og 2, fra Ruth Grung på vegne av Arbeiderpartiet og Venstre. Det voteres over forslagene.

Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget ber regjeringen tillate forsøk med heroinassistert behandling for de aller tyngste brukerne som ikke har hatt nytte av annen medikamentell behandling.»

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber regjeringen endre sprøyteromsforskriften slik at andre inntaksmåter enn injisering og andre stoffer enn heroin tillates.»

Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne har varslet støtte til forslagene.

Votering:Forslagene fra Arbeiderpartiet og Venstre ble med 60 mot 41 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.22.46)Komiteen hadde innstilt:

I

Stortinget ber regjeringen vurdere å gjøre Narkotikaprogram med domstolskontroll (ND-programmet) som i dag finnes i Oslo og Bergen, permanent, samt vurdere utvidelse til andre byer.

II

Stortinget ber regjeringen gjennomføre en sammenstilling av bruken og erfaringer med henholdsvis Narkotikaprogram med domstolskontroll, rus-kontrakter i kommuner og politidistriktene, og bruken av konfliktråd i friomsorgen med tanke på videre utvikling av behandlingsrettede kontrakter som alternativ til tradisjonell soning for ruspasienter.

Presidenten: Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne har også varslet støtte.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.Videre var innstilt:

III

Stortinget ber regjeringen, i forbindelse med opptrappingsplanen for rusfeltet, varslet høsten 2015, se nærmere på tilbudene til de mest hjelpetrengende rusavhengige, og herunder vurderer ytterligere tiltak enn de som i dag eksisterer for å sikre lavterskeltilbud med medikamentell behandling der dette er formålstjenlig.

Presidenten: Kristelig Folkeparti har varslet at de vil stemme imot.

Votering:Komiteens innstilling ble bifalt med 87 mot 9 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 16.23.27)Videre var innstilt:

IV

Dokument 8:64 S (2014–2015) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Ketil Kjenseth, Sveinung Rotevatn, Ola Elvestuen og André N. Skjelstad om nye tiltak for en mer human rusomsorg – vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.