Stortinget - Møte torsdag den 18. juni 2015 kl. 10

Dato: 18.06.2015

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Else Repål

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant fra Hedmark og Arbeiderpartiet, Else Marie Myhren Repål, for oss i Stortinget også kjent som Else Bakke, døde 19. april, 85 år gammel. Hun representerte Hedmark i over 12 år, fra 1969. Hun var medlem av administrasjonskomiteen, den forberedende fullmaktskomiteen, sosialkomiteen og fullmaktskomiteen. Hun møtte også som vararepresentant i perioden 1981–1985. Hun var varamedlem av Den interparlamentariske union, IPU, og var delegat til FNs generalforsamling i 1977.

Da Else Marie Myhren Repål sluttet etter drøye tolv år på Stortinget, så hun med glede tilbake på stortingstiden. Gleden var slett ikke like stor den dagen i 1969 da hun fikk beskjed om at hun hadde fått sikker plass på valglista. Det var noe helt annet enn det hun hadde bedt om da hun ble spurt om å stå der. Betingelsen hennes for å si ja var nettopp at hun skulle stå langt nede på lista, og at hun var sikker på ikke å bli valgt. Det skrev også Hamar Arbeiderblad. Og hun innrømmet i avisintervjuer at hun var vettskremt da hun første gang kom inn på Stortinget.

Men senere angret hun aldri på at hun hadde sagt ja. Else Marie Myhren Repål fant seg snart godt til rette på Stortinget. Spesielt engasjerte hun seg i saker der hun fikk hjelpe ressurssvake enkeltpersoner. I ettertid så hun tilbake på stortingsarbeidet med stor glede.

Else Marie Myhren Repål var godt likt og hadde mange venner her på Stortinget. Hun var bl.a. formann i Stortingets velferdsutvalg, som bl.a. sto for drift av stortingskaffen, trimrom og badstuen.

Å være stortingspolitiker er et usikkert yrke. Det fikk også Else Marie Myhren Repål erfare. I 1981 ble hun skjøvet nedover på valglista. Hun endte opp på sjetteplass og ble dermed første vararepresentant. Else Marie Myhren Repål forsikret at hun ikke var bitter, og uttalte en gang: Jeg hadde sittet tre perioder og det kunne være nok. Jeg måtte godta at andre og yngre folk kom inn.

Ellers våknet Else Marie Myhren Repål politisk til live som 15-åring. Hun møtte bl.a. Reiulf Steen og ble en av de aller ivrigste i det lokale AUF-laget. Så startet hun kvinnegruppe på Rena, og det åpnet seg plass både i sosialstyret og i barnevernsnemnda.

Som en av de første kvinnelige representanter fra Hedmark ble Else Marie Myhren Repål en pioner på Stortinget. Hun ble en ildsjel for sine hjertesaker, noe som angikk velferdsspørsmål for folk flest.

Vi takker Else Marie Myhren Repål for en lang arbeidsdag, og lyser fred over hennes minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Representanten Arild Grande vil fremsette et representantforslag.

Arild Grande (A) [10:05:08]: På vegne av representantene Lise Christoffersen, Dag Terje Andersen, Anette Trettebergstuen, Hege Haukeland Liadal, Sonja Mandt og meg selv har jeg gleden av å fremme et forslag om utredning av en endring i regelen for enke-/enkemannspensjon knyttet til samboeres rettigheter.

Presidenten: Representanten Stine Renate Håheim vil fremsette et representantforslag. –Det ser ikke ut til at representanten er til stede.

Da vil representanten Helge André Njåstad fremsette et representantforslag.

Helge André Njåstad (FrP) [10:05:51]: På vegner av representantane Frank J. Jenssen, Geir Toskedal, André N. Skjelstad og meg sjølv har eg gleda av å setja fram eit representantforslag om oppheving av det kommunale monopolet på landoppmåling.

Presidenten: Representanten Marit Nybakk vil fremsette et representantforslag.

Marit Nybakk (A) [10:06:19]: På vegne av representantene Jan Bøhler, Marianne Marthinsen, Anette Trettebergstuen, Truls Wickholm og meg selv har jeg den glede å legge fram et representantforslag om endring av straffeloven § 202 slik at den også omfatter hallikvirksomhet via Internett.

Presidenten: Representanten Jan Bøhler vil fremsette et representantforslag.

Jan Bøhler (A) [10:06:54]: På vegne av representantene Marianne Marthinsen, Marit Nybakk, Truls Wickholm og meg selv vil jeg gjerne framsette et representantforslag om endring i eierseksjonsloven – demokrati i sameier for å hindre spekulasjon i utleie og oppkjøp.

Presidenten: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten opplyse om at møtet fortsetter utover kl. 16.00.