Stortinget - Møte tirsdag den 26. april 2016 kl. 10

Dato: 26.04.2016

Dokumenter: (Innst. 213 S (2015–2016))

Sak nr. 6 [16:16:36]

Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om sak om salg av brukt og utrangert forsvarsmateriell

Talere

Martin Kolberg (A) [16:17:06]: (komiteens leder): Den saken som Stortinget nå skal behandle, har kontroll- og konstitusjonskomiteen hatt til arbeid og behandling i et og et halvt år, og utfordringene ved saken har vært mange. I forkant av debatten om innstillingen i denne saken har komiteen nå mottatt en ny dokumentasjon fra Forsvarsdepartementet. Det er en svært omfattende rapport på 150 sider som ble oversendt Stortinget så sent som torsdag den 21. april, ankommet Stortinget i henhold til Stortingets logg fredag den 22. april og mottatt av komiteen i går, mandag.

Det gjelder altså to omfattende rapporter med vedlegg. Den ene er en sluttrapport fra Forsvarsdepartementet om internrevisjonen om avhending av F-5 jagerfly, som er datert den 11. april 2016. Den andre er en rapport fra internrevisjonen i Forsvarsdepartementet om avhending av forsvarsmateriell i sin alminnelighet, datert 23. november 2015. Det er etter min og en samlet komités oppfatning helt nødvendig at vi nå får anledning til å gjennomgå den nye dokumentasjonen og ta stilling til hvordan saken skal behandles videre. Dette er nødvendig også sett i lys av sakens størrelse og alvor.

På dette grunnlaget tillater jeg meg derfor på vegne av en samlet komité å anmode om at innstillingen sendes tilbake til komiteen, jf. Stortingets forretningsorden § 41.

Statsråd Ine M. Eriksen Søreide [16:19:19]: Jeg tar komiteens beslutning om å utsette debatten til etterretning, og jeg har også forståelse for at det er et ønske om å sette seg inn i materialet som er oversendt.

For ordens skyld skylder jeg å gjøre Stortinget oppmerksom på at både i referatene fra begge høringene og i den omfattende korrespondansen som har vært med komiteen, er disse rapportene omtalt. De er også omtalt i innstillingen.

Internrevisjonsrapporten fra 23. november er omtalt i begge høringene fordi Forsvarsdepartementet selv ga internrevisjonen i oppdrag å gjennomgå hvorvidt Forsvaret og departementet har hensiktsmessige kontrollrutiner internt. Vi har da ønsket å jobbe med de funnene som er, det er også omtalt i brevet til komiteen, og en skjematisk oversikt over de allerede implementerte tiltakene og de vi arbeider med, er også vedlagt.

Når det gjelder F-5-rapporten som komitélederen redegjorde helt riktig for, er det en oppdatert rapport som har tatt opp i seg de endringer og vurderinger som har vært, også fra internrevisjonens side, knyttet til at en del av de forholdene man så på i første omgang, som var basert på et eksternt tips Forsvarsdepartementet fikk, nå ser ut til å være i orden.

For ordens skyld legger jeg også til at vi har fulgt samme praksis som i korrespondansen med komiteen også her, slik at avgraderte versjoner av rapportene ble gjort offentlig tilgjengelige på våre nettsider samtidig med at rapportene kom til Stortinget.

Jeg mente det var viktig å få oversendt rapportene før debatten, og det var derfor de også da kom. Jeg har som sagt forståelse for ønsket om å utsette debatten, og jeg ser fram til å komme tilbake til Stortinget og debattere på den datoen Stortinget beslutter.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 6.

Presidenten vil foreslå at innstillingen, i henhold til § 41 i Stortingets forretningsorden, sendes tilbake til kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Ber noen om ordet til dette forslaget? Det er det ikke, og forslaget er enstemmig vedtatt.

Vi går da til votering i sakene på dagens kart.