Stortinget - Møte torsdag den 16. februar 2017

Dato: 16.02.2017
President: Olemic Thommessen

Søk

Formalia

President: Olemic Thommessen

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Aslaug Fadum

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant for Senterpartiet, Aslaug Fadum, døde den 13. november 2016, 91 år gammel.

Aslaug Fadum ble født i Sem i Vestfold i 1925. Hun hadde et langt og innholdsrikt liv i arbeid for Senterpartiet, men også for en rekke organisasjoner. En av dem var Bygdekvinnelaget, hvor hun hadde flere ulike verv.

Aslaug Fadum var Senterpartiets representant fra Vestfold på Stortinget i perioden 1973–77. Hun satt i sosialkomiteen, selv om hun nok hadde hatt mer lyst til å sitte i det som den gang het industrikomiteen. Som sosialpolitisk talskvinne markerte hun seg på en lang rekke felt, både innenfor familiepolitikk, barnehager, eldreomsorg og helse. Hun var også svært opptatt av næringslivspolitikk, landbruk og sjøfolkenes vilkår.

Som stortingsrepresentant hadde hun en bred lokalpolitisk bakgrunn. Hun kom med i kommunestyret i tidligere Sem kommune i 1967 som representant for Senterpartiet og satt der til hun ble innvalgt på Stortinget i 1973. I perioden 1979–83 var hun medlem av fylkestinget i Vestfold.

Hun sa selv i et intervju at å delta i organisasjonsarbeid og politikk er opplæring i kunsten å samarbeide.

Utdanning var ingen selvfølge da Aslaug Fadum vokste opp. Det var kanskje grunnen til at hun engasjerte seg sterkt i voksenopplæring og i studieforbundsvirksomhet etter at hun gikk av på Stortinget.

Hun var leder av Bygdefolkets Studieforbund, Senterpartiets Studieforbund og sentralstyremedlem i partiet 1979–83. I 1984 ble hun tildelt Senterpartiets hedersmerke.

Aslaug Fadum hadde også en rekke verv innen næringslivet. Blant annet satt hun i Statoils styre store deler av 1980-tallet. Det var en svært viktig periode for norsk oljevirksomhet, bl.a. ble Statoil splittet opp og SDØE etablert i denne perioden.

Aslaug Fadum gikk grundig inn i sakene, og hun sto for en praktisk politikk hvor ønsket var å skape resultater. Det nøt hun stor respekt for. Hun var hardt arbeidende, og i Vestfold Senterparti oppsto utrykket «Fadum-dagene» for de dagene da hun reiste rundt i fylket. Det var reisedager som varte fra tidlig morgen til midnatt.

Vi minnes Aslaug Fadum med stor takknemlighet for det arbeidet hun la ned for Stortinget, og lyser fred over hennes minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Representantene Gunvor Eldegard og Hege Haukeland Liadal, som har vært permitterte, har igjen tatt sete.

Den innkalte vararepresentant for Sør-Trøndelag fylke, Ferhat Güven, tar nå sete.

Det foreligger tre permisjonssøknader:

  • fra representanten Fredric Holen Bjørdal om foreldrepermisjon i tiden fra og med 20. februar til og med 5. mars

  • fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe om permisjon for representanten Ingebjørg Amanda Godskesen i tiden fra og med 21. februar til og med 23. februar for å delta i reise med Europarådets parlamentariske forsamling til Armenia

  • fra representanten Geir Jørgen Bekkevold om permisjon i tiden fra og med 22. februar til og med 24. februar for å delta i OSSEs vintermøte i Wien

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  1. Søknadene behandles straks og innvilges.

  2. Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden slik:

    • For Aust-Agder fylke: Lene Langemyr 21.–23. februar

    • For Møre og Romsdal fylke: Tove-Lise Torve 21.–23. februar

    • For Telemark fylke: Hanne Thürmer 22.-23. februar

Presidenten: Representanten Snorre Serigstad Valen vil fremsette et representantforslag.

Snorre Serigstad Valen (SV) []: På vegne av representantene Audun Lysbakken, Torgeir Knag Fylkesnes, Kirsti Bergstø og meg selv vil jeg legge fram et forslag om profittfri barnehage.

Presidenten: Representanten Heidi Greni vil fremsette et representantforslag.

Heidi Greni (Sp) []: På vegne av representantene Jenny Klinge, Ivar Odnes og meg selv har jeg den glede å legge fram et forslag om utredning av hvordan fordelingen av statlige arbeidsplasser påvirker regionale ulikheter.

Presidenten: Representanten Ketil Kjenseth vil fremsette to representantforslag.

Ketil Kjenseth (V) []: På vegne av representantene Trine Skei Grande, André N. Skjelstad, Ola Elvestuen, Pål Farstad og meg selv vil jeg legge fram et forslag om Anno 2020 – Et krafttak for den immaterielle kulturarven.

På vegne av representanten Ola Elvestuen og meg selv vil jeg legge fram et forslag om 100-årsmarkering av slutten på første verdenskrig – i Dialogbyen Lillehammer 2018.

Presidenten: Representanten Liv Signe Navarsete vil fremsette et representantforslag.

Liv Signe Navarsete (Sp) []: På vegner av representantane Tryge Slagsvold Vedum, Jenny Klinge, Geir Pollestad og meg sjølv har eg æra av å leggje fram eit forslag om at Stortinget ber regjeringa stanse alle pågåande nedskjeringsprosessar i Heimevernet, inklusiv Sjøheimevernet, til landmaktsutgreiinga er handsama i Stortinget.

Presidenten: Representanten Rasmus Hansson vil fremsette et representantforslag.

Rasmus Hansson (MDG) []: På vegne av meg selv vil jeg framsette et forslag om en strategisk omstilling og utfasing av norsk petroleumsproduksjon i perioden 2018–2040 for å redusere Norges økonomiske risiko og innfri klimamålene i Paris-avtalen.

Presidenten: Representantforslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.