Stortinget - Møte torsdag den 21. november 2019

Dato: 21.11.2019
President: Tone Wilhelmsen Trøen

Formalia

President: Tone Wilhelmsen Trøen

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Karin Hafstad

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant Karin Hafstad gikk bort 27. mai, 82 år gammel.

Karin Hafstad representerte Høyre og Oslo på Stortinget i to perioder, fra 1973 til 1981. Den første perioden var hun innvalgt i samferdselskomiteen. Fra 1977 til 1981 var hun Høyres fraksjonsleder i administrasjonskomiteen og medlem av den utvidede utenriks- og konstitusjonskomité.

Hun var et krigsbarn, i den forstand at hun vokste opp i årene under og etter krigen. Fra disse årene fikk hun med seg både sosialt og politisk engasjement, selv så ung som hun var. Faren hennes hadde pakkesentral for fangene på Grini og distribusjon av illegale aviser i kjelleren på frisørsalongen sin. Det gjorde nok inntrykk.

Karin Hafstad lærte tidlig å tale i forsamlinger. I 1945, bare ni år gammel, sto hun på Nationaltheatrets scene og takket våre danske og svenske venner for suppepakkene under krigen.

Slike erfaringer var med på å forme hennes politiske engasjement. Den politiske løpebanen begynte i Unge Høyre, hvor hun 17 år gammel ble formann i Oslo Unge Høyres skoleungdomsgruppe og i 1965, den gang som eneste kvinne, ble valgt til medlem av sentralstyret. Som anerkjennelse for sin innsats ble hun tildelt Unge Høyres hederstegn i gull. Hun beskrives som selve det sosiale limet i sentralstyret, med en utpreget humoristisk sans og en livgivende latter.

Hennes engasjement var langt fra bare partipolitisk. Hun var initiativtaker og stifter av Enslige mødres vennering og en forkjemper for demokrati og menneskerettigheter. Etter Sovjet-innmarsjen i Praha i 1968 tok hun initiativ til den landsomfattende aksjonen «Flagg for Tsjekkoslovakia».

Karin Hafstad var bystyremedlem i Oslo fra 1967 til 1975, de siste fire årene innvalgt i formannskapet. Her engasjerte hun seg sosialpolitisk, som medlem av sosialstyret, av Høyres sosialpolitiske utredningskomité og som formann for boligutvalget. Sentralt var hun formann for Høyrekvinners Landsforbund og medlem av Høyres arbeidsutvalg og sentralstyre fra 1975 til 1979.

Etter å ha trådt ut av Stortinget var Karin Hafstad medlem av Televerkrådet og styret for Norsk Film. I mer enn 20 år var hun informasjonskonsulent og senere førstekonsulent i Vegdirektoratet. Hun sluttet aldri å engasjere seg for sine tidligere kolleger, bl.a. som styremedlem i Foreningen av tidligere stortingsrepresentanter og i en årrekke leder av Vegdirektoratets pensjonistforening.

Men familien var alltid det som sto Karin Hafstad nærmest, som mor, stemor og etter hvert bestemor, alltid opptatt av at barn og barnebarn hadde det bra.

Vi lyser fred over Karin Hafstads minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Representantene Per Olaf Lundteigen, Eirik Sivertsen og Åsunn Lyngedal, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Fra første vararepresentant for Finnmark, Steinar Karlstrøm, foreligger søknad om fritak fra å møte i Stortinget under representanten Ingalill Olsens permisjon fra og med 25. til og med 29. november, av velferdsgrunner.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  1. Søknaden behandles straks og innvilges.

  2. Andre vararepresentant for Finnmark, Ragnhild H. Kaski, innkalles for å møte i permisjonstiden i dagene 26. til 28. november.

Presidenten: Fra representanten Bjørnar Moxnes foreligger søknad om sykepermisjon 21. november, og fra representanten Gisle Meininger Saudland foreligger søknad om velferdspermisjon i tiden fra og med 26. november til og med 5. desember.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  1. Søknadene behandles straks og innvilges.

  2. Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden:

    • For Oslo: Seher Aydar

    • For Vest-Agder: Theodor Helland

Presidenten: Seher Aydar er til stede og vil ta sete.

Representanten Torgeir Knag Fylkesnes vil fremsette et representantforslag.

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) []: På vegner av representanten Per-Willy Amundsen og meg sjølv har eg gleda av å setje fram eit representantforslag om å setje i gang arbeidet med å realisere Nord-Noregbanen.

Presidenten: Representantforslaget vil bli behandlet på reglementsmessig måte