Stortinget - Møte tirsdag den 31. mai 2022

Dato: 31.05.2022
President: Morten Wold
Dokumenter: (Innst. 361 S (2021–2022), jf. Dokument 8:203 S (2021–2022))

Søk

Innhold

Sak nr. 8 [13:25:16]

Innstilling fra familie- og kulturkomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Aleksander Stokkebø, Turid Kristensen, Tage Pettersen, Helge Orten og Tore Vamraak om å ta sosialt ansvar og hjelpe folk med gjeldsproblemer gjennom en styrking og utvidelse av Gjeldsregisteret (Innst. 361 S (2021–2022), jf. Dokument 8:203 S (2021–2022))

Talere

Presidenten: Etter ønske frå familie- og kulturkomiteen vil presidenten ordna debatten slik: 3 minutt til kvar partigruppe og 3 minutt til medlemer av regjeringa.

Vidare vil det – innanfor den fordelte taletida – bli gitt høve til inntil seks replikkar med svar etter innlegg frå medlemer av regjeringa, og dei som måtte teikna seg på talarlista utover den fordelte taletida, får også ei taletid på inntil 3 minutt.

Torstein Tvedt Solberg (A) [] (ordfører for saken): Som saksordfører vil jeg takke komiteen for effektivt arbeid i saken. Jeg er også glad for at det er en samlet komité som står bak innstillingen, og som stiller seg bak regjeringens ambisjoner for et bedre gjeldsregister. Det er et representantforslag fra Høyre som er utgangspunktet for debatten i dag, så denne debatten er da egentlig først og fremst en markering av at Høyre og høyresiden har skiftet standpunkt i denne saken, for det de i regjering stemte imot, skal de i dag stemme for. Men vi er jo komiteen for tro og livssyn, så sånn sett synes jeg at det er positivt med en markering i dag av at Høyre og høyresiden har sett lyset. Måtte det egentlig skje oftere.

For med en ny regjering og Hurdalsplattformen er det blitt et taktskifte i arbeidet med gjeldsregister. Etter valget ble det klart at det ble et flertall for det Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV har ivret for lenge. En er i gang med et godt arbeid som følger tre viktige spor. Det første sporet er forskriftssporet, der en jobber med å innlemme pantsikret gjeld, som f.eks. gjelder gjeld for hus og bil. Der har statsråden sagt at disse endringene er rett rundt hjørnet.

En jobber også med et spor som handler om lovendringer, som f.eks. vil kunne gjelde studiegjeld og den typen gjeld. Lovendringer og det arbeidet vil ta noe lengre tid, men det jobbes parallelt med både disse forskriftene og lovendringene fra regjeringen.

Samtidig jobber en med det like viktige tredje sporet, som er å ivareta personvernet, for det er en fare for at noen av endringene som en eventuelt gjør, vil kunne føre med seg ulemper for personvernet. Det mener jeg at det er ekstremt viktig å følge nøye med på. Dette er noe spesielt Datatilsynet har etterspurt og etterlyst og mener at Stortinget må passe på. Så jeg er veldig glad for at regjeringen er så tydelig på at en vil utrede grundig alle påvirkninger av personvernet, og passe på at tilpasningene ikke skaper ulemper for personvernet.

Når det i dag blir et enstemmig storting som slutter seg til de ambisjonene den nye regjeringen har, mener jeg at en kan ta det som en unison tilslutning til regjeringens arbeid og – synes jeg – et positivt signal om at regjeringens ambisjoner ikke kommer til å møte motstand i Stortinget og den typen hinder som forrige regjering sto for. Det er jeg glad for, og det tyder på at vi raskt og effektivt kan se endringer i gjeldsregisteret som jeg tror vil være veldig viktige for mange folk rundt i landet.

Turid Kristensen (H) []: Vi er kanskje mange som har sett programmet «Luksusfellen» på tv. Av og til er det ganske vanskelig å forstå at noen kan rote seg inn i så store problemer som det vi ser eksempler på der. Men livet er ikke alltid så enkelt, og jeg tror de fleste av oss har tatt valg som vi i ettertid har sett kanskje ikke var så gode. Felles for dem som deltar i dette programmet, er at de har tatt ganske mange dårlige valg når det gjelder økonomi og gjeld. De har havnet i et gjeldskaos som de ikke klarer å komme seg ut av. Det rammer ikke bare dem selv, og av og til rammer det hele familier. Heldigvis får deltakerne i dette programmet hjelp til å nøste seg ut av den floken de har rotet seg inn i. Bakgrunnen for at jeg og flere av mine Høyre-kollegaer har fremmet dette representantforslaget, er at vi vil søke å forhindre at folk havner i et sånt gjeldskaos, og hjelpe dem som har gjeldsproblemer, med å komme seg ut av det.

Jeg er glad for at vi i 2019 fikk innført et gjeldsregister. Nå skulle jeg egentlig fortsatt mitt innlegg med å si hvor bred enighet det har vært omtrent hele veien, men igjen får vi en helt alternativ historiefortelling fra representanten Tvedt Solberg. Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre har ikke endret standpunkt i denne saken. Her har det vært en bred enighet om en innføring av et gjeldsregister hele veien. Det er helt riktig at Stoltenberg-regjeringen la fram et forslag til dette før den gikk av, men så var det et ulikt syn på om det skulle være et offentlig eller et privat register. Det førte til at man sendte dette ut på en ny høring og tok en ny runde.

Jeg er bare kjempeglad for at vi nå har fått innført det registeret, som også var det Stoltenberg-regjeringen la opp til. Det var ikke lagt opp til et mer utvidet register fra starten av; det var bred politisk enighet om at man skulle starte med usikret forbruksgjeld. Det var diskusjoner om hvorvidt det også var annen type gjeld som skulle inn i registeret fra starten av, men man ble enige om at det skulle tas en evaluering innen to år. Den evalueringen har tydelig vist at det er ønskelig med en utvidelse. Samtlige partier på Stortinget i forrige periode var positivt innstilt og tok til orde for en utvidelse. Forskjellen var at regjeringspartiene ønsket å vente til etter evalueringen.

Kunnskapsgrunnlaget vi faktisk har fått etter evalueringen, har vist at vi nå kan gå videre. Det var som sagt diskusjoner, og derfor la Solberg-regjeringen inn i loven en mulighet for at en utvidelse kan tas gjennom en enkel forskriftsendring. Det er det som nå kan skje for den delen av gjelden som handler om pantesikret gjeld. Jeg er veldig glad for at vi har en regjering som nå følger opp, og for at vi fortsetter den brede enigheten når det gjelder disse problemstillingene – å sikre folk hjelp og forhindre at folk havner i et gjeldsregister. Jeg ser ingen grunn til at vi skal prøve å skape en uenighet som det ikke er grunn for. Vi har altså gått inn i samme forslag, men jeg vil også ta opp forslaget som Høyre er en del av, om å forskuttere den delen av behandlingen som kan tas raskt.

Presidenten: Da har representanten Turid Kristensen tatt opp det forslaget hun refererte til.

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) []: Dette er en sak som regjeringspartiene sammen med SV har vært svært opptatt av siden vi i den rød-grønne regjeringen fremmet forslag om å innføre et gjeldsregister allerede i 2013 – noe høyreregjeringen droppet, da vi gjorde det.

Senterpartiet har jobbet med denne problemstillingen fordi vi er og har vært veldig bekymret over en voksende gjeld i befolkningen, og vi har ved en rekke anledninger jobbet for å få på plass tiltak som kan ha en dempende effekt, som ved behandlingen av forbrukermeldingen fra 2019, som jeg var saksordfører for. Her fremmet vi sammen med Arbeiderpartiet og SV bl.a. forslag som nettopp gikk på å utvide gjeldsregisteret. Vi har også over tid aktivt støttet skjerpet regulering og forbud mot aggressiv markedsføring av forbrukslån.

Regjeringen vår er – ikke uventet – allerede godt i gang med å forsterke gjeldsregisterordningen, og forslagsstillerne slår på sett og vis derfor inn åpne dører. Men vi i Senterpartiet, Arbeiderpartiet og SV er opptatt av å understreke engasjementet til partiene våre på dette området og har derfor fremmet et forslag i saken som slår fast at gjeldsregisteret skal utvides til å inneholde all type gjeld, både med og uten sikkerhet, såfremt personvernet er sikret. Forslaget vårt stiller en samlet komité seg bak, og det er veldig bra.

I dette spørsmålet har altså Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti kommet på banen etter oss rød-grønne, og i innstillingen har derfor borgerlig opposisjon hatt et behov for å forsvare det. Jeg er nok ikke helt enig i hele historiefortellingen der, men det viktigste er ikke historikken, det er hva vi nå sammen skal gjøre for å sikre stabilitet og økonomisk trygghet for norske husholdninger ved å bruke gjeldsregisteret på best mulig vis.

Den totale forbruksgjelden til nordmenn i 2021 lå på over 150 mrd. kr, mens tall fra Finanstilsynet viser en inkassogjeld på over 100 mrd. kr. På toppen av det har vi vært vitne til en del uro rundt priser og økende kostnadsvekst i det siste. Folk er bekymret, og det har jeg full forståelse for. Så de grepene regjeringen gjør nå ved å holde igjen på pengebruken, er helt nødvendige. Vi må redusere risikoen for at renta blir høyere. Gjeldsbelastningen blant norske husholdninger er allerede veldig høy, og får vi en bratt rentekurve, kan det bli svært alvorlig for mange husholdninger og enkeltmennesker. Det at Stortinget i dag gir regjeringen fullmakt til å jobbe minst like aktivt som de allerede gjør med å innlemme flest mulig lån inn i gjeldsregisteret – vel å merke så fremt personvernet er sikret godt nok – vil bety mye også i den sammenhengen.

Silje Hjemdal (FrP) []: Jeg hadde egentlig ikke tenkt å si så mye i denne saken, for komiteen har tradisjon for at vi av og til kan snakke fint om hverandre når vi er enige om ting.

Jeg er ikke overrasket over historiefortellingen eller ordbruken til representanten Sem-Jacobsen fra Arbeiderpartiet, hun holdt tross alt et innlegg for sitt parti. Det som imidlertid overrasker meg, er at en saksordfører velger den type retorikk i et innlegg – den var ny. Jeg håper det ikke skaper presedens for hvordan vi skal fortsette arbeidet i denne komiteen. Da går det heller an å tegne seg igjen til et innlegg som partipolitiker. Det var særdeles skuffende.

Den representanten som klarte å si noe svært fornuftig om en sak som alle egentlig er enige i, er representanten fra Høyre, Turid Kristensen. Jeg synes at vi av og til skal være så rause at vi kan rose partier, også våre politiske motstandere, når de fremmer gode saker. Av og til må det kunne være greit å være enig – og faktisk snakke fint om at man er enig – uten at det skal bli til en historieforfalskning av dimensjoner fra talerstolen. Heldigvis går det an å gå tilbake og se hva som er gjort i denne saken tidligere, og hvorfor prosessene har vært sånn de har vært. Men det skal bli spennende å se hvis dette er tonen fra partier som i stadig flere saker følger situasjonen nøye. Det skal i hvert fall ikke være meg imot. Jeg er vant til debatter fra Bergen bystyre, der det er en betraktelig annen tone enn det som av og til er i denne sal. Hvis det er denne listen Arbeiderpartiet og saksordføreren legger seg på, kan vi gjerne spisse knivene, men jeg hadde håpet det ville være i saker der vi er uenige, og at man ville holde seg for god til det i saksordførerinnlegg.

Presidenten: Representanten Åslaug Sem-Jacobsen er frå Senterpartiet.

Kathy Lie (SV) []: Jeg må vel innom historiefortellingen, jeg også, men først og fremst vil jeg si at det er et samfunnsansvar å bidra til at befolkningen ikke ender opp med en gjeld de ikke kan håndtere. Derfor er vi i SV glad for at det nå blir økt oppmerksomhet rundt og gjennomslag, eller rett og slett en enstemmig komité, for å utvide gjeldsregisteret.

Ved at gjeldsregisteret inneholder alle typer gjeld, vil det bli lettere for den enkelte å ha oversikt over hva man faktisk skylder, og det vil bli lettere for dem som skal hjelpe folk med gjeldsproblemer, å få oversikt. Et utvidet gjeldsregister vil også være en langt mer effektiv bremsekloss for videre utlån til folk som åpenbart ikke burde låne mer penger.

Som flere har nevnt her tidligere, la den rød-grønne regjeringen allerede i 2013 fram et lovforslag om et offentlig gjeldsregister, og det ble til og med budsjettert i statsbudsjettet for 2014. Så overtok høyresiden regjeringsmakten, og forslaget ble lagt i en skuff. Så ble det riktignok innført et privat gjeldsregister i 2019, og det er det vi lever med i dag, et ganske begrenset gjeldsregister. Det har også blitt kritisert fra starten for at det ikke inneholder flere typer gjeld. Som nevnt tidligere har Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti ved flere anledninger foreslått i Stortinget å utvide dagens gjeldsregister.

Jeg er glad for at Høyre fremmet dette forslaget, og at alle nå er enige om at det vil være nyttig for alle parter at gjeldsregisteret utvides. Det er også fint at alle er enige om at det er viktig å ta hensyn til personvernet når man inkluderer flere typer gjeld. Ikke alle typer gjeld er like greit at er offentlig tilgjengelig, så her er det noen grenseoppganger som må gjøres. Det kan til og med hende at noen gjeldstyper ikke skal stå i registeret, men for at gjeldsregisteret skal fungere best mulig, bør det være færrest mulig.

Vi har også fått innspill fra Forbrukerrådet, som mener at gjeldsregisteret har fungert godt og har bidratt til en mer bærekraftig kredittvurdering, men at det er rom for forbedringer. Forbrukerrådet mener også det vil være enklere for forbrukerne å ta kontroll over egen gjeldssituasjon og eventuelle forsøk på gjeldsordninger dersom registeret inneholder informasjon om hvilken konto gjelden skal betales inn til, og hvilke KID-nummer som skal benyttes ved innbetaling. Dette er nyttige innspill som bør innarbeides i det nye, utvidete gjeldsregisteret.

Det har i lang tid vært en stor bekymring for veksten i forbrukslån og usikret kreditt. I den siste tiden har vi sett en positiv utvikling ved at veksten i forbrukslån har avtatt. Dette kan trolig settes i sammenheng med de nye kravene i utlånspraksis for forbrukslån og at gjeldsinformasjonsforetakene kom i drift i løpet av 2019. Nettopp derfor haster det med å forbedre dagens gjeldsregister. Jeg er glad for at statsråden i sitt svarbrev til komiteen forteller at dette allerede jobbes med, og så vil vedtak i denne saken bidra ytterligere til å synliggjøre vårt samfunnsansvar – og sist, men ikke minst være til hjelp for befolkningen.

Grunde Almeland (V) [] (komiteens leder): Jeg tenkte å starte med å si at jeg er glad for at vi i dag adresserer problemet med gjeldsgraden i norske husholdninger – at den fortsatt er for høy – ved nettopp å utvide gjeldsregisteret, som det ligger an til at vi skal i dag.

Veksten i forbrukslån og usikret kreditt har over tid vært stor. For mange pådrar seg gjeld de ikke klarer å betjene. De siste årene er det blitt gjort en rekke grep for å bremse gjeldsveksten. Vi har bl.a. forbudt den mest aggressive markedsføringen og strammet inn på hvem bankene kan låne ut til. I 2019 kom gjeldsregisteret, som viser personers usikrede gjeld. Det gjør det lettere for bankene å gjøre en god kredittvurdering og vanskeligere å gi ut forbrukslån til personer som ikke klarer å betjene gjelden sin. Det gir også forbrukeren bedre oversikt over egen økonomi.

Som følge av disse tiltakene har gjeldsveksten de siste årene bremset noe, men gjeldsgraden og andelen misligholdte lån er fortsatt for høy. Både SIFO-rapporten om bankenes erfaring med gjeldsregistrene og Barne- og familiedepartementets egen evaluering av gjeldsinformasjonordningen viser at en utvidelse av ordningen med flere typer lån vil ha flere fordeler, som flere representanter har redegjort for i dag. Det vil gi bedre kredittvurderinger og mer effektiv saksbehandling i bankene. Det vil gi forbrukerne bedre oversikt over egen økonomi og bidra til å forebygge gjeldsproblemer. Og det vil gi bedre grunnlag for statistikk og analyser, som igjen kan bidra til oppfølging og trygging av landets økonomiske stabilitet.

Når gjeldsregisteret nå skal utvides, er det viktig å gjøre det på en måte som balanserer personvernet opp mot samfunnsnytten. Gjeldsinformasjon er riktignok ikke definert som sensitiv informasjon i personvernlovgivningen, men den generelle oppfatningen er at gjeldsinformasjon er sensitiv informasjon, og da spesielt for personer med nettopp gjeldsproblemer. Selv om flere opplysninger registreres, er det ikke slik at alle brukergrupper bør få tilgang til disse opplysningene. Gjeldsregisteret kan eksempelvis anonymisere gjeldsposter av sensitiv art når de utleveres til andre enn låntakeren. Jeg håper at statsråden også vil redegjøre for og benytte anledningen i dag til å forklare litt om hvordan man har tenkt å ivareta nettopp personvernhensynet.

Så vil jeg bare avslutningsvis bemerke at det er ingen tvil om at det er ganske mange partier i denne salen som har hatt ulike initiativer og har gledet seg over at vi har fått framgang for å sikre at de som sliter med høy gjeld, faktisk får hjelp, og at man forhindrer at flere kommer ut i gjeldsproblemer.

Så reagerer jeg også noe på hvordan denne historiefortellingen framstilles, men jeg vil bare understreke at for min del vil tross alt det viktigste vi gjør i dag, være å vedta at gjeldsregisteret skal utvides.

Statsråd Kjersti Toppe []: I representantforslaget vert det føreslått å utvida og styrkja ordninga med gjeldsinformasjon. Den ordninga har verka i nærmare tre år, og formålet med ordninga er å gi bankar og andre utlånarar oversikt over forbruksgjelda til kundane. Dette skal då hindra at den enkelte kunden vert gitt for mykje lån samla sett. Ordninga er lovfesta gjennom gjeldsinformasjonslova med forskrift, og ho høyrer som kjend inn under departementet mitt.

Det er brei politisk einigheit om forslaget som representantane har tatt opp. I Hurdalsplattforma har vi klare ambisjonar om akkurat det same – om at gjeldsinformasjonsordninga skal utvidast. Som eg har gjort greie for i svaret mitt til Stortinget i april i år, er departementet mitt allereie i gang med å forbereda ei sak om nettopp dei spørsmåla som representanten tar opp. Saka gjeld ei forskrift om utviding med pantsikra gjeld, f.eks. bustadgjeld, og gjeld knytt opp til bil og andre køyretøy. Eg tar sikte på å senda saka på høyring så snart som mogleg. Samtidig ser vi òg på om ordninga bør utvidast ytterlegare, med f.eks. studiegjeld. Den delen av arbeidet krev ei lovendring, noko som vil vera meir omfattande enn eit forskriftsarbeid, og begge delar vert det arbeidd med samtidig.

Sjølv om ei utviding av gjeldsinformasjonsordninga med nye former for gjeld vil ha mange fordelar, vil eg retta merksemda mot at ei slik utviding òg kan ha negative konsekvensar for personvernet. Opplysningar om gjeld er personopplysningar som det normalt er teieplikt om, og jo fleire slik opplysningar som vert registrerte, jo større kan ulempene verta for personvernet. Difor er det nødvendig med ei grundig vurdering av kva konsekvensar endringane som vi no er i gang med, har for personvernet.

Vurderingane må gjerast for kvar type gjeld som vert tatt inn, samtidig må effekten av å samla så mykje data òg vurderast. I tillegg må vi sjå nøye på om ei utviding kan skje innanfor det eksisterande formålet med gjeldsinformasjonslova, noko som Datatilsynet har peika på. Sidan det ikkje kan utelukkast at innlemming av ei anna gjeld i gjeldsinformasjonsordninga kan ha ulemper for personvernet, er dette ein viktig del av det arbeidet som føregår no. Eg er veldig glad for at i det forslaget som no får fleirtal, er dette tydeleg understreka. Eg held på med det arbeidet. Forslaget er for så vidt unødvendig, men det er likevel hjarteleg velkome.

Presidenten: Dei talarane som heretter får ordet, har også ei taletid på inntil 3 minutt.

Aleksander Stokkebø (H) []: Vi har et sosialt ansvar for å unngå at medmennesker havner i et gjeldskaos de aldri kommer seg ut av. På Høyres vakt skjerpet vi derfor vernet av forbrukerne ved å forby den mest aggressive markedsføringen. Vi ga forbrukerne bedre oversikt ved at all utestående gjeld nå vises på fakturaen. Vi strammet inn på hvem bankene kan låne ut til. Vi fulgte opp med strengere sanksjoner når det avdekkes brudd. Forbrukervernet ble styrket, og gjeldsregisteret kom på plass.

Vi så raskt effekter av de kraftfulle innstrammingene, og bare de to siste årene har den usikrede gjelden gått ned med 23,6 mrd. kr. Samtidig har Høyre hele tiden vært tydelig på at vi må videre. Det er fortsatt altfor mange som får lån de ikke kan betjene.

Derfor startet vi allerede fra dag én arbeidet med å utvide gjeldsregisteret, med gode utredninger i både Forbruksforskningsinstituttet SIFO og Barne- og familiedepartementet. Alle som kan lese finansmarkedsmeldingene og forbrukermeldingene fra forrige periode, kan se det, så her bør det ikke være behov for noen alternativ historiefortelling.

Utredningene som har vært gjort, har ledet fram til et solid kunnskapsgrunnlag som i dag gjør at et samlet storting med trygghet kan vedta vårt felles ønske om å få all gjeld inn i gjeldsregisteret. Fordelene med det er mange:

  • Det vil for det første bli et enda bedre verktøy for å unngå at lån gis til folk på sviktende grunnlag og forverrer en allerede vanskelig situasjon.

  • Det vil for det andre gi forbrukerne en langt bedre oversikt over egen økonomi.

  • Det vil for det tredje gjøre det lettere for gjeldsrådgivere i Nav å kunne gi rask og god hjelp til flere, i stedet for å bruke ukevis på bunker med papirfakturaer og ringerunder til bankene bare for å få oversikt.

  • Sist, men ikke minst, vil dette forslaget bidra til å holde gjeldsgraden nede og sikre landets økonomiske stabilitet.

Høyre er utålmodig: Samtidig som vi jobber med andre typer gjeld, bør boliglån og billån inn så snart som mulig. Det er store gjeldsposter som i dag ikke finnes i sanntid i andre register, men som er veldig viktige for å gjøre riktige kredittvurderinger.

Høyre dekket bordet og sørget for at alt som trengs, nå er på plass, både ved å komme med en faglig god utredning og ikke minst ved å legge lovverket og rammeverket til rette, slik at det nå bare trengs en forskriftsendring.

Med dagens vedtak tar vi et viktig skritt i riktig retning for å få færre folk i et økonomisk uføre. Det er gledelig.

Torstein Tvedt Solberg (A) []: De ble kanskje litt overrasket, men det er interessant å se at så mange fra høyresida reagerte negativt på skrytet de fikk fra meg, men det skal jo være en første gang for alt. Jeg kan gjenta det skrytet jeg hadde i mitt første innlegg: Jeg er glad for at høyresida har skiftet standpunkt, jeg er glad for at høyresida har sett lyset, og at det nå er et samlet storting som står bak ambisjonen om et bedre gjeldsregister.

Men jeg forstår også at det er ubehagelig for representantene for høyresida som sitter her at jeg påpeker det som er det ufravikelige faktumet i denne saken – at den rød-grønne regjeringa i 2013 la fram et klart og ferdig forslag om et gjeldsregister, som Solberg-regjeringa, som en av sine første handlinger, tok vekk og la i skuffen og brukte år og dag på å utrede.

Det er interessant å høre representanten Stokkebø, som sier at forrige regjering dekket bordet. Hvis en bruker fire år på å dekke et bord, er jeg glad for at jeg ikke ofte er i selskap hos høyrefolk. Forslaget fra høyreregjeringa kom først i 2017 og virket først fra 2019.

Grunnen til at jeg mener at det er viktig å påpeke dette, er at denne sendrektigheten fra høyreregjeringa hadde konsekvenser – det hadde enorme konsekvenser først og fremst for folk. Bare i perioden 2013–2017 vokste forbrukergjelden i Norge alene fra 55 mrd. kr til 90 mrd. kr. Dette er en enorm økning, og vi så en tosifret prosentvekst i forbrukergjelden i alle de årene da høyreregjeringa drev med utredninger og evalueringer.

Derfor hadde jeg forventet at høyresida skulle være litt mer ydmyk i sin tilnærming i dag. Jeg er glad for at de nå er med på forslag som vi ved flere anledninger i forrige stortingsperiode hadde, og at de nå er med og tar det sosiale ansvaret som det snakkes om – et sosialt ansvar jeg mener de ikke tok i tilstrekkelig grad da de satt i regjering.

Heldigvis fikk vi et nytt flertall etter valget, det har blitt et taktskifte. Som statsråden sa: Dette forslaget er kanskje egentlig litt overflødig, for en er allerede veldig godt i gang med dette arbeidet, og det er jeg glad for, ikke minst fordi en ser at dette fungerer. Da gjeldsregisteret endelig ble innført i 2019, så vi at veksten i gjelden gikk noe ned. Så vi kan si at gjeldsregisteret virker. Derfor var det så synd at høyreregjeringa brukte så mange år på å få det innført. Hadde en fått det på plass før, hadde det fått virket lenger.

Presidenten: Presidenten ser fram til ein vidare debatt om historia.

Turid Kristensen (H) []: Jeg er nok redd for at jeg ikke skal fortsette historiefortellingen, for dette har vi imøtegått i innstillingen.

Jeg kom inn – eller snublet litt inn – i politikken som godt voksen, så jeg har ikke vært med i Unge Høyre. Det kunne jeg på mange måter ønsket meg, for det er en god skole, og det er et godt fellesskap. Men en grunn til at jeg er glad for at jeg ikke var det, er debattkulturen i ungdomspartiene. Som kommunepolitiker var jeg ofte til stede på skoledebatter sammen med Unge Høyre og AUF, og der var det ikke så uvanlig med helt alternativ historiefortelling og å tillegge andre partier meninger de ikke har. Jeg synes det er helt unødvendig, og det er i hvert fall unødvendig i en sal som denne.

Jeg hadde, som sagt i mitt forrige innlegg, egentlig skrevet veldig mye av innlegget for å peke på hvor det er bred enighet, og også skryte av dagens regjering og av den rød-grønne regjeringen som satt før Solberg-regjeringen tiltrådte. Men jeg følte behov for å reagere på Tvedt Solbergs innlegg, så mye av skrytet falt bort.

Jeg er glad for at Tvedt Solberg har forsøkt å skryte av dagens regjering, men det skrytet er litt som å si at jeg beklager at noen ble lei seg for det jeg sa, at de fikk sårede følelser – men man ber egentlig ikke om unnskyldning. Den typen skryt er kanskje grunnen til at vi ikke bare takket og bukket og var veldig glad for det, for det var en veldig tilslørt kritikk.

Jeg mener at det vi nå har jobbet med i flere regjeringer, og som dagens regjering har vært ganske rask på, det skal jeg si, å fortsette arbeidet med, er jeg veldig glad for. Det bør heller ikke forundre noen at når nye regjeringer trår til – og det vet jeg også skjer i dagens regjering, men her er de kjapp til å videreføre gjeldsregisteret – er det ting man trekker tilbake fordi man har et litt annet ståsted og trenger tid til å bearbeide det. Og det er klart at det kunne kanskje ha kommet noe før. Vi kan f.eks. bare følge debatten som har rast om fraværsreglene i videregående skole, og se litt på den kritikken Arbeiderpartiet får for at de i de fire foregående årene ikke har gjort noe for å forberede en tilbakeføring når de sa at de var uenige – men det har de ikke gjort noe med. Jeg er veldig glad for at den delen kommer tilbake i skolen. Det har hatt katastrofale konsekvenser det også for elever som har vært mye borte, men man må faktisk gjøre en jobb.

Så jeg takker for et forsøk på skryt, men det føltes ikke som skryt. Og jeg er enig med representanten Hjemdal: Det er ikke den typen debatt vi trenger i en komité som vår, når vi faktisk er enig i realitetene. Det gleder meg at vi får utvidet gjeldsregisteret, for det tror jeg kommer mange til gode, og jeg ser fram til at statsråden skal legge fram både forskriften og forhåpentligvis også en utvidelse av loven om ikke altfor lenge.

Presidenten: Presidenten håpar me kan utsetja debatten om fråværereglane til eit seinare møte.

Grunde Almeland (V) []: Det er jo spesielt å kalle noen historieløse og så etterpå velge ut de bitene av historien man selv synes passer best i sin egen fortelling, men vi kan la det ligge.

Jeg synes at både Høyre og Fremskrittspartiet da de satt i regjering, burde ha fremmet dette raskere. Jeg er veldig glad for at vi nå får det til, og jeg håper også at vi framover, når vi ser på folks gjeldsutfordringer, ikke utelukkende ser på gjeldsregisteret, men ser – som vi tross alt har debattert flere ganger før – på de samlede virkemidlene, som faktisk gjør noe med gjeldssituasjonen. Og det tror jeg faktisk er det folk også er mest opptatt av – ikke nødvendigvis historiefortellingen, forsøk på skryt eller manglende forsøk på sådant.

Det jeg kom opp her hovedsakelig for å utfordre representantene fra regjeringspartiene på, er nettopp det forslaget som kommer fra mindretallet, Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre, om å utnytte den anledningen man har i loven i dag, til å komme med en forskrift for å inkludere noen av de pantsikrede gjeldsdelene. Samtidig som representanten Tvedt Solberg kritiserte spesielt Høyre–Fremskrittsparti-regjeringen for ikke å ha gjennomført noe, men ventet på utredninger, varslet jo statsråden her i salen nå i dag at en av grunnene, slik jeg forsto det, til at regjeringspartiene ikke vil stemme for dette forslaget, er at de venter på en annen utredning, nemlig det som går på det med studielån. Så her trenger jeg en oppklaring fra regjeringspartiene. Er det altså en utredning som gjør at man ikke kan nytte seg av denne adgangen allerede i dag, eller er det andre grunner som gjør at man ikke ønsker å stemme for forslaget som ligger på bordet, og som kunne ha gitt en rask framdrift i denne saken, som jeg i hvert fall opplever at representanten Tvedt Solberg er opptatt av?

Aleksander Stokkebø (H) []: Jeg synes det skal være gode debatter i denne salen, og vi kan godt være uenige og diskutere hvem som gjorde hva, og hvem som gjorde det først. Det jeg derimot synes er underlig og ikke denne salen verdig, er beviselig feilinformasjon fra en saksordfører i en så viktig sak. I mitt innlegg refererte jeg nettopp til to konkrete kilder: finansmarkedsmeldingen – over flere år – og forbrukermeldingen, som vi har hatt i denne komiteen, og der det tydelig gis uttrykk for Høyres syn i denne saken. Det har vært konsistent over tid, og det har vært at vi har ønsket å utvide dette gjeldsregisteret. Det framgår også av debattene som var i forrige periode, så her må saksordføreren enten lese seg opp eller begynne å gi en riktig gjengivelse av historien.

Det som derimot er en riktig og korrekt gjengivelse, er de mange milepæler som ble satt for å begrense og stramme inn på forbrukslån i forrige periode. Det var på Høyres vakt at vi skjermet forbrukeren mot den aggressive markedsføringen. Det var på Høyres vakt vi ga forbrukeren bedre oversikt ved at all gjeld nå framgår av fakturaen. Det var vi som tok grep for å stramme inn på hvem bankene kan låne ut til, og det var vi som fulgte opp med å gi strengere sanksjoner – som var på høy tid og på sin plass – overfor de bankene som ikke fulgte reglene. Alt dette er ting som Arbeiderpartiet også kunne ha gjort i sin periode, som ikke blir gjort, og som vi tok tak i.

Så innførte vi gjeldsregisteret, og dette har samlet sett vært en pakke som har gitt en kraftfull effekt. Vi var litt inne på det i stad: 23,6 mrd. kr nedgang i den usikrede gjelden i norske husholdninger. Det er bra for den enkelte, det er bra for samfunnet ved at flere får kontroll på økonomien.

Når det gjelder gjeldsregisteret, la vi det faglige grunnlaget på plass – dekket bordet. Alt er lagt til rette, forskriftshjemmelen laget vi av en grunn, at det skulle være enkelt å kunne utvide gjeldsregisteret når det faglige var i orden. Alt er lagt til rette, og Høyre ser fram til at vi nå skal få dette gjennomført.

Torstein Tvedt Solberg (A) []: Hvis jeg ikke husker helt feil, er presidenten også tidligere historielærer, så hun tillater vel kanskje at det blir litt historietime her i stortingssalen. Jeg er glad for det.

Jeg vil starte med å si at grunnen til at jeg engasjerte meg i politikk, var at jeg kunne være med og utgjøre en forskjell, ikke først og fremst krangle. Jeg vil også påpeke, med de kommentarene som har vært, at jeg tror at som stortingsrepresentant må man tåle at det blir noe politisk debatt i stortingssalen. Men det som jeg synes er rart å høre, spesielt fra representantene fra Høyre, er at en er så avvisende til de konsekvensene det hadde for vanlige folk, den sendrektigheten høyreregjeringa hadde i innføringen av gjeldsregisteret. Det lå altså klart og ferdig et forslag i 2013 som en la i skuffen og ventet fire–fem år før en fikk innført. Når en fikk innført det, så en at det hadde effekt, men i alle de årene en ventet, var det en enorm vekst i gjelden til folk. Det hadde konsekvenser for veldig mange folk som etter min mening helt unødvendig havnet i gjeldsproblemer. Det kunne en unngått. Det forstår jeg at høyresida synes er ubehagelig å få påpekt, men det er nå engang sånn realiteten er.

Og så bare for å svare helt klart – hvis det ble forvirring rundt regjeringas ambisjoner – til representanten Grunde Almeland: Arbeidet med forskrift pågår med stor hast. Som statsråden sa i sitt svarbrev til Stortinget, er den forskriftsendringen rett rundt hjørnet. Det som handler om studiegjeld, og som vil ta noe lengre tid, vil kreve en lovendring. Det var det ikke rom for i den endringen som det ble vist til fra Solberg-regjeringa. Så lovendringen vil ta noe lengre tid, men forskriftsendringen er rett rundt hjørnet, noe regjeringa allerede har jobbet lenge med å få på plass. Jeg håper det var oppklarende.

Presidenten: Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 8.

Votering, se voteringskapittel