Stortinget - Møte fredag den 3. juni 2022

Dato: 03.06.2022
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 417S (2021–2022), jf. Dokument 5 (2021–2022))

Søk

Innhold

Sak nr. 9 [09:09:55]

Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om Innberetning fra Stortingets ombudsnemnd for Forsvaret for 2021 (Innst. 417S (2021–2022), jf. Dokument 5 (2021–2022))

Talere

Presidenten: Etter ønske fra kontroll- og konstitusjonskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 5 minutter til hver partigruppe og 5 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil seks replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

Even Eriksen (A) [] (ordfører for saken): Stortingets ombudsmannsnemnd for Forsvaret ble opprettet i 1952 for å sikre vernepliktige soldaters rettigheter. Det betyr at ordningen med et eget ombud for Forsvaret kan feire 70-års jubileum i år. Og ikke bare det: Tillitsvalgtordningen i Forsvaret, TVO, som nemnda har et viktig og tett samarbeid med, har 50-årsjubileum. Som saksordfører for Dokument 5 og tidligere tillitsvalgt i Militærpolitikompani Felles, MPKP-F, vil jeg vil gratulere Ombudsnemnda og TVO med jubileum, og takke nemnda for en god og informativ innberetning av året som har gått.

Av innholdet i rapporten er det verdt å nevne at 2021 har vært preget av at en ny lov trådte i kraft 1. oktober. Lov om Stortingets ombudsnemnd for Forsvaret er på mange måter en modernisert videreføring av den gamle instruksen, men der Sivilombudet nå har overtatt rollen som ekstraordinært klageorgan i enkeltsaker. Nytt er også oppdraget med å delta i internasjonalt samarbeid, som komiteen har merket seg at nemnda har arbeidet med.

Et annet tema som er gitt stor spalteplass i nemndas innberetning, er lovens § 4. Jeg viser til komiteens enstemmige betraktninger og merknader, der vi støtter at bestemmelsen vurderes endret, og viser til det pågående arbeidet med forslag til endringer i NIM-loven, EOS-kontrolloven og lov om Stortingets ombudsnemnd for Forsvaret i Stortingets presidentskap. Dette er altså en sak vi kommer tilbake til.

Det er komiteens tilnærming at nemndas innsynsrett må gi nemnda tilgang til den informasjon som er nødvendig for at de kan utføre sine oppgaver etter loven, og bygge på forutsetningen fra det tverrpolitiske Harberg-utvalget, om at det er kontrolløren, og ikke den kontrollerte, som må definere hva man i sitt oppdrag trenger innsyn i.

Utover dette viser komiteen til nemndas bekymringer og oppfatninger rundt den pressede personellstrukturen i Forsvaret og nivået på eiendoms-, bygg- og anleggsforholdene. Vi støtter nemndas vurderinger og ber regjeringen legge disse til grunn som ett av flere hensyn i det pågående arbeidet med styrking av Forsvaret.

Vi har merket oss at nemnda har hatt et høyt aktivitetsnivå til tross for at koronapandemien gjorde seg gjeldende også i 2021. I tillegg til å ha ivaretatt interessene til nesten 10 000 vernepliktige, har det blitt gjennomført møter med virksomheter både internt i Forsvaret og eksternt.

På vegne av kontroll- og konstitusjonskomiteen ønsker jeg å takke nemnda for arbeidet som er lagt ned gjennom det siste året.

Statsråd Bjørn Arild Gram []: Jeg synes det er naturlig at også jeg knytter noen kommentarer til saken.

La meg også starte med å takke Ombudsnemnda for Forsvaret for å ha løftet viktige saker. Temaene som nemnda belyser, er kjent for Forsvarsdepartementet, og det er saker som jeg er opptatt av. Forsvarsdepartementet skal legge til rette for at Ombudsnemnda kan løse sitt oppdrag på best mulig måte, og jeg har invitert nemnda til et møte med departementet og Forsvaret.

Jeg er opptatt av at Ombudsnemnda for Forsvarets kontrollfunksjon blir godt ivaretatt for framtiden, og jeg ønsker at lovendringer balanserer hensynet til viktige sikkerhetshensyn, samtidig som det legges til rette for at nemndas kontrollfunksjon kan ivaretas. Jeg stiller meg derfor positiv til en videre dialog om presidentskapets pågående arbeid og forslag til endringer i NIM-loven, EOS-kontrolloven og lov om Stortingets ombudsnemnd for Forsvaret.

Ombudsnemnda omtaler en presset personellstruktur i Forsvaret, og det tar vi på ytterste alvor. Den endrede sikkerhetspolitiske situasjonen har aktualisert behovet for ytterligere personellvekst. Framover vil regjeringen vurdere en mer offensiv opptrapping av personell, utover gjeldende langtidsplan. Økningen skal i hovedsak gå til operative enheter. Dette kan bidra til å senke belastningen på den enkelte.

Utfordringen som følger av det som kalles funksjonelt fravær, er tatt opp i etatsstyringen. Samtidig er det avdelingene som kjenner den daglige driften og kan planlegge sine aktiviteter etter tilgjengelige ressurser. I fredstid må avdelingssjefene balansere tildelte ressurser og tildelte oppdrag.

Tilstanden til noe av Forsvarets bygningsmasse har hatt en negativ utvikling over flere år. Regjeringen prioriterte derfor i statsbudsjettet for 2022 40 mill. kr til strakstiltak for å bedre kaserner og bygninger som brukes for personellet, i tillegg til at det også er frigjort noen andre midler til samme formål. Midlene skal gå til prosjekter som kan gi forbedringer allerede i år. Det er anslått at forbedringene vil komme ca. 700 ansatte og soldater til gode.

Undersøkelser viser at det jevnt over er godt arbeidsmiljø i Forsvaret. Vernepliktsundersøkelsen viser at åtte av ti vernepliktige trives godt eller meget godt i Forsvaret. Forsvarets medarbeiderundersøkelse viser videre at personellet i all hovedsak er tilfreds og motivert. Men selv om de fleste har det bra, er det dessverre også saker vi må arbeide mer med.

Jeg vil berømme dem som de siste ukene har stått fram med sine opplevelser med varsling i Forsvaret. Forsvaret har uttalt at de vil foreta en grundig gjennomgang og se spesielt på om de velger tilstrekkelige reaksjoner på kritikkverdige forhold. Forsvarssjefen vil melde tilbake til meg om hva som er gjort, og hvordan dette skal følges opp videre, nå før sommeren.

Forsvarsdepartementet vil følge opp arbeidet mot mobbing og trakassering. Blant annet utvikler departementet en undersøkelse om mobbing og trakassering som skal omfatte alle etatene i sektoren. I tillegg har departementet gitt etatene i oppdrag å iverksette systematisk og målrettet arbeid for å motvirke mobbing og trakassering.

Personellet er Forsvarets viktigste ressurs, og det er øverste politiske og militære ledelses ansvar å sørge for at Forsvarets kvinner og menn kan arbeide og tjenestegjøre i trygghet fra overgrep og trakassering.

Jeg vil avslutte med å benytte anledningen til å rette en stor takk til alt personell i Forsvaret for den jobben de gjør. Som Ombudsnemnda framhever, viser Forsvarets personell et pågangsmot og en lojalitet som er imponerende.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 9.

Votering, se voteringskapittel