Stortinget - Møte fredag den 3. juni 2022

Dato: 03.06.2022
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 315 S (2021–2022), jf. Dokument 8:164 S (2021–2022))

Søk

Innhold

Sak nr. 15 [12:57:48]

Innstilling fra utenriks- og forsvarskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Dag-Inge Ulstein, Olaug Vervik Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad om å legge Norges forhandlinger om en frihandelsavtale med Kina på is umiddelbart dersom Kina støtter Russland militært i invasjonen i Ukraina (Innst. 315 S (2021–2022), jf. Dokument 8:164 S (2021–2022))

Talere

Presidenten: Etter ønske fra utenriks- og forsvarskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil sju replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Ingjerd Schou (H) [] (ordfører for saken): Representantforslaget vi har til behandling i dag, etterspør en reaksjon fra Norge dersom en internasjonal utvikling skulle inntreffe. Nærmere bestemt er det snakk om å formidle til kinesiske myndigheter at Norge vil legge de pågående forhandlingene om en norsk-kinesisk frihandelsavtale på is dersom Kina skulle støtte Russland militært i krigen i Ukraina.

Det er helt avgjørende at det internasjonale samfunnet utøver et stort og samlet press på Russland for å bidra til at den folkerettsstridige og brutale invasjonen av Ukraina stanses. Norge har sammen med våre allierte, våre europeiske partnere, innført historisk sterke sanksjoner mot Russland, i tillegg til at vi bidrar med humanitær hjelp, mottak av flyktninger og donasjoner av våpen og militært materiell til det ukrainske forsvaret. Dette er innsats vi skal være forberedt på å videreføre og tilpasse situasjonen.

Selv om den heroiske ukrainske motstanden møter bred støtte internasjonalt, har den ikke vært unison. Vi ser at verden ikke er så samstemt som vi skulle ønske. Selv om det ble et stort flertall for resolusjoner i FNs generalforsamling om avslutning av den russiske invasjonen og om humanitære bidrag til Ukraina, valgte en del land å stemme avholdende, og fem land stemte mot. Andre land har vist svak støtte til deler av sanksjonene mot Putins regime. Dette gjelder beklageligvis også europeiske land.

På det sikkerhetspolitiske og utenrikspolitiske området har Kina og Russland, tidligere Sovjetunionen, en lang og spesiell historie for samarbeid. Før den siste invasjonen Russland igangsatte mot Ukraina 24. februar, utstedte Kina og Russland 4. februar en felleserklæring som har en tydelig brodd mot NATO i den europeiske sikkerhetsarkitekturen. I erklæringen tilkjennegis det også en intensjon om et styrket strategisk samarbeid mellom Kina og Russland som gir grunn til bekymring, spesielt med tanke på den pågående krigen i Ukraina. Vi forstår motivasjonen bak representantforslaget, men det får like fullt ikke flertall i komiteen.

Som utenriksministeren gjør rede for i sin vurdering av representantforslaget, har det vært framgang i forhandlingene med Kina om en frihandelsavtale, men kritiske momenter gjenstår. Vi forventer at regjeringen forholder seg til utviklingen i både Russland og Ukraina når den foretar sine vurderinger om de videre forhandlingene. Det er derimot mindre hensiktsmessig å fatte vedtak med utgangspunkt i et hypotetisk scenario.

Åsmund Aukrust (A) []: Takk til saksordføreren for nok et godt innlegg. Denne gangen delte jeg hennes analyse gjennom hele innlegget.

Kina er verdens mest folkerike land og spiller en avgjørende rolle i nær sagt enhver situasjon internasjonalt, om det er klima, sikkerhet, teknologi, politikk – på alle typer områder. Derfor er det så viktig at Norge snakker med Kina, at vi fremmer våre interesser og våre verdier, både i de internasjonale foraene hvor vi sitter sammen, og direkte med dem. Vi må jobbe sammen der vi kan jobbe sammen, og så må vi ta opp forhold det er grunn til å kritisere.

Det er mye ved menneskerettighetssituasjonen i Kina det er grunn til å kritisere, for på mange områder går det dessverre i gal retning. Flere medier har avdekket totalt uakseptable forhold den siste tiden. Det er ikke noe nytt, men det er likevel bra at det kommer fram i offentligheten igjen. Derfor er det bra og viktig at Norge formidler vår kritikk direkte til kinesiske myndigheter.

Kina kan ta en viktig rolle i Russlands krig mot Ukraina. En kraftig fordømmelse fra Kina ville kunne hatt stor betydning, og det har Norge gjort veldig klart, både i Sikkerhetsrådet og direkte til Kina. Det er liten tvil om at Kina i stor grad deler Russlands verdensbilde, som saksordføreren var inne på i sitt gode innlegg. Det fortjener de kritikk for og motstand på.

Så til de forslagene vi diskuterer i dag. Det ene er fra Kristelig Folkeparti, som vil vedta et hypotetisk forslag, ved at de skriver «dersom Kina støtter Russland militært». Det er en litt underlig måte å drive utenrikspolitikk på i stortingssalen – å fremme hypotetiske forslag. Skulle det bli situasjonen, er det selvsagt noe som hadde blitt diskutert veldig høylytt, uavhengig av hva Kristelig Folkeparti først hadde foreslått. Når Kristelig Folkeparti først åpner opp for hypotetiske forslag, er det egentlig bare fantasien som setter grenser for hva man kan fremme. Dersom det ene landet gjør det og det, får det den og den konsekvensen. Jeg synes det er en veldig underlig måte å bruke stortingssalen på for å diskutere politikk.

Venstre har et forslag hvor de ber om en ny sikkerhetsvurdering dersom en frihandelsavtale skulle vurderes. Det synes jeg også er et helt unødvendig forslag. Det er helt åpenbart at når det gjelder Kina, må vi uansett gjøre sikkerhetsvurderinger. Det er noe vi må gjøre helt uavhengig av en frihandelsavtale.

Vi merker oss Kristelig Folkepartis og Venstres standpunkt i denne saken og hvordan de oppfører seg i media. Det er litt klassisk hvordan de to partiene gjør én ting i regjering og noe annet i opposisjon. Det er ikke så lenge siden Dag-Inge Ulstein selv satt som statsråd i Utenriksdepartementet, og en eventuell frihandelsavtale med Kina er framforhandlet av en Venstre-statsråd, som satt der sammen med bl.a. Guri Melby. Det er ikke sånn at menneskerettighetssituasjonen i Kina er noe helt annet nå enn det den var i oktober. Jeg synes ikke det er særlig modig å drive utenrikspolitikk hvor man er veldig tøff i opposisjon, men gjør noe helt annet når man faktisk har makt til å gjøre noe med det.

Bengt Fasteraune (Sp) []: Russlands invasjon av Ukraina har skapt et nytt sikkerhetspolitisk bilde. Dette kommer tydelig fram i relasjonene internt i Europa, der vi samler oss om strenge sanksjoner og ønsker våre nordiske naboer velkommen inn i NATO. Russlands angrep påvirker selvfølgelig også forholdet mellom Russland og Kina. De to statene har et strategisk partnerskap med gjensidig avhengighet. Begge statslederne ser også en samlet fiende i USA. Det er det vel heller ikke noen tvil om.

Kina hevder å være nøytral til krigen i Ukraina og benekter sannsynligheten for å støtte Russland militært, men Kina har verken fordømt eller tatt avstand fra angrepet. Dette understreker det strategiske partnerskapet mellom de to landene i øst. Som Russland er også Kina fast medlem i FNs sikkerhetsråd. Regjeringen har gjennom ulike kanaler oppfordret Kina til å forsvare folkeretten og FN-pakten og å stå opp for Ukrainas suverenitet og territorielle integritet. Vi har også bedt Kina om å bruke sin innflytelse overfor Russland til å få slutt på krigshandlingene.

Det tette partnerskapet mellom Moskva og Beijing vil også prege vårt bilaterale forhold til Kina. Sammen med våre partnere og allierte i NATO og Europa har vi uttrykt vår bekymring for hvordan Kina understøtter Russlands framstilling av krigen og Kinas kritikk av NATO. Forslagsstillerne ønsker å bruke frihandelsavtalen som et verktøy for å ytre misnøye dersom Kina skulle støtte Russland militært. Dersom Kina involverer seg militært i konflikten, vil ikke en stans i denne prosessen være nok. Andre og mye sterkere virkemidler må da vurderes.

Arbeidet med frihandelsavtalen er en pågående prosess. Kinas holdning til Russlands folkerettsstridige krig i Ukraina vil selvfølgelig påvirke framdriften i avtalearbeidet. Det er heller ingen grunn til å forhaste seg. Det er likevel viktig å merke seg skillet mellom det diplomatiske arbeidet med avtalen og en eventuell samlet reaksjon på Kinas involvering i krigen i Ukraina. Her vil sannsynligvis økonomiske sanksjoner være et mer riktig verktøy, uten at jeg skal være for bastant på det.

Hva er Kinas ønsker og prioriteringer? Det er tydelig at Kina ønsker å opprettholde et strategisk partnerskap med Russland. Russland er en av mange brikker i Kinas globale og økonomiske puslespill. Russland har også viktige naturressurser, inkludert LNG fra russisk Arktis, som er essensielt for at landet skal møte standardene for renere energi. Samtidig er Kinas enorme økonomiske framgang et resultat av en bred økonomisk globalisering. Dette vitner om en politikk langs to spor, hvor Kina ønsker å opprettholde sine økonomiske bånd til den vestlige verden, samtidig som de ønsker å verne om egen vareproduksjon og sin politiske og militære posisjon.

Sveinung Rotevatn (V) []: Vi er inne i ei krevjande tid og ein krevjande verdssituasjon. Dette er ikkje tida for å knyte oss endå nærmare til ei autoritær stormakt som Kina. Vi ser dei utfordringane Tyskland no har med å lausrive seg frå russiske importvarer. Vi veit kor dårleg Kina behandla Australia etter at dei inngjekk ein frihandelsavtale. Vi har også fram til no sett kva vi har å halde oss til. Kinas brot på den britisk-kinesiske felleserklæringa som garanterte iallfall ein viss grad av demokrati og rettsstat i Hongkong, var ein ganske tidleg indikator på at det kommunistregimet som sit i Beijing, er villig til å bryte internasjonale avtalar for å styrkje sin eigen maktposisjon innanlands.

Venstre er grunnleggjande positiv til frihandel og til at Noreg inngår nye handelsavtalar – men ikkje for kvar pris. Tida no er ikkje inne for å gjere oss meir avhengige av Kina, rett og slett fordi den typen handel og avhengigheit avgrensar alternativa våre når det gjeld å svare ut forsøk frå den kinesiske sida på å undergrave menneskerettane. Ein vil gje dei større påverknad over norsk økonomi, og dermed vil dei potensielt kunne bruke dette som pressmiddel for å mildne norsk kritikk, slik vi ser Kina har gjort i forholdet til Australia.

Det har skjedd mykje på kort tid. Krigen i Ukraina trur eg ein gong for alle har synleggjort utfordringane som ligg i at land gjer seg avhengige av handel med store og autoritære regime, anten dei er Russland eller Folkerepublikken Kina.

Eg har ingen illusjonar om at Noreg skal kunne kople seg heilt av alt samkvem og all handel med Kina, men det eg meiner, er at det vil vere uklokt no aktivt å søkje å binde seg endå tettare til dette landet, som altså braut den internasjonale avtalen som garanterte Hongkongs demokrati og sikkerheit.

Det er fremja litt ulike forslag her. Til det vil eg seie: Stortinget har ei viktig rolle i både å fremje eigne forslag og å respondere på regjeringas initiativ, også på utanriksfeltet. Det slo ein samla kontroll- og konstitusjonskomité fast seinast i vår. Når det er sagt, ønskjer ikkje Venstre å tvinge fram ei votering om det vi diskuterer her i dag. Det viktige er at Stortinget kan bidra til utanrikspolitikken, og at ein ikkje alltid må tvingast inn i voteringar i ulike spørsmål.

På bakgrunn av dette vil eg gjere om forslaget som Venstres representant i komiteen har fremja, til eit oversendingsforslag. Så vil eg understreke at eg for all del håpar at det representanten Åsmund Aukrust sa, stemmer, nemleg at regjeringa no er i full gang med – får vi håpe – for alvor å revurdere denne prosessen når det gjeld den sikkerheitspolitiske utviklinga dei siste månadene, for ho er alvorleg. Eg håpar at ei sånn vurdering vil konkludere med at dette ikkje er tida for å gå vidare med denne prosessen.

Presidenten: Representanten Sveinung Rotevatn har gjort Venstres mindretallsforslag i saken om til et oversendelsesforslag.

Dag-Inge Ulstein (KrF) []: Denne saken gir anledning for regjeringen til å tydeliggjøre politikken overfor Kina og samtidig vise solidaritet med Ukrainas kamp for demokrati, selvstendighet og grunnleggende frihetsverdier. Russlands groteske angrep på Ukraina er nettopp et angrep på dette og kommer til å prege utenrikspolitikken i lang tid. Kina kunne med sin innflytelse overfor Putin vært en viktig bidragsyter for å få slutt på krigen, og det er langt mer enn bare hvilken som helst hypotese. Den posisjonen Kina har, har de i liten grad benyttet. Tvert imot har Kina i stor grad støttet opp om Putins forvridde narrativ om krigen og hjulpet Russland til å omgå sanksjonsregimet gjennom handel og avtaler. Felleserklæringen fra februar vekker, som saksordføreren innledet med, og som utenriksministeren også skriver i sin uttalelse, bekymring, med en klar brodd til NATO.

Det er liten grunn til å ha noen illusjoner når det gjelder Kinas utenrikspolitikk. De vil handle ut fra egne interesser, interessene til regimet i Beijing. Derfor er det bra å ha gitt klar beskjed om kostnadene ved skadelige handlinger, som en eventuell støtte til Russland i dagens situasjon. Det er ikke på noen måte til hinder for å fortsette det diplomatiske arbeidet for å få Kina til å påvirke Russland i riktig retning. De burde ha brukt sin innflytelse og stått opp for Ukrainas suverenitet og territorielle integritet. At de etablerer kontakt på høyeste hold med Ukrainas president, ville vært veldig naturlig og viktig i en sånn situasjon.

Selv om det i dag virker som om Kina ikke vil bistå Russland militært, ville det vært nyttig å ha nettopp en sånn avklaring, at militær bistand til Russlands krigføring ville bety en endelig stopp for en eventuell frihandelsavtale. Igjen: Kina har verken fordømt eller tatt avstand fra angrepet. Nettopp derfor mener Kristelig Folkeparti at regjeringen burde ha en enda tydeligere linje her. Generelt sett ønsker Kristelig Folkeparti, og har alltid ønsket, at det skal være en tydelig linje i de sakene som omhandler Kina. Uhyrlighetene overfor uigurene, langvarig undertrykking av Tibet, politikken overfor befolkningen i Hongkong, forfølgelsen av kristne og andre religiøse minoriteter og innskrenkingen av ytringsfrihet, forsamlingsfrihet og pressefrihet krever tydelige protester og ikke overdrevet diplomatisk bruk av innestemme.

Med det er Kristelig Folkepartis forslag tatt opp.

Presidenten: Representanten Dag-Inge Ulstein har tatt opp det forslaget han refererte til.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt []: Det er et før og etter 24. februar for Ukraina og for Russland, for europeisk sikkerhet og for Norge som nabo av Russland og NATO-alliert. Vi fordømmer på det sterkeste Russlands militære angrep på Ukraina og krever at Russland avslutter ødeleggelsene og trekker sine styrker tilbake.

Vår sikkerhets- og utenrikspolitiske tilnærming ligger fast. Den er forankret i det nordatlantiske og europeiske fellesskap av likesinnede demokratier. Vi skal sammen hegne om den globale rettsordenen, som nå har kommet under sterkt press. Felleserklæringen mellom Russland og Kina etter toppmøtet 4. februar vakte bekymring. Den har klar brodd mot NATO. Selv om Kina hevder å være nøytral hva gjelder krigen i Ukraina, har Beijing verken fordømt eller tatt avstand fra angrepet.

Regjeringa har senest i en telefonsamtale mellom statsminister Støre og Kinas statsminister 29. april oppfordret Kina, som permanent medlem av Sikkerhetsrådet, til å forsvare folkeretten og FN-pakten og stå opp for Ukrainas suverenitet og territorielle integritet. Vi har også bedt Kina bruke sin innflytelse overfor Russland til å få slutt på krigshandlingene og oppfordret til at Kina etablerer kontakt på høyeste hold med Ukrainas president. Vi har, på linje med EU og andre nærstående land, gjort det klart at måten Kina forholder seg til Moskva på, vil kunne påvirke forholdet mellom Kina og Europa. NATO har tydelig oppfordret Kina til å avstå fra å støtte Russlands krigsinnsats og hjelpe Russland til å omgå sanksjonene. NATO har også uttrykt bekymring for hvordan Kina understøtter Russlands narrativ om krigen og kritiserer NATO.

Arbeidet med en handelsavtale med Kina startet allerede i 2008. Mye har skjedd i verden siden den tid. Når det gjelder forhandlingene, har det vært framgang det siste året, men regjeringa er opptatt av å vurdere dette bredt og bruke den tida vi trenger for å ivareta våre interesser. Russlands folkerettsstridige krig i Ukraina vil selvsagt kunne påvirke framdriften i arbeidet og de generelle vurderingene vi gjør.

Når det gjelder mindretallsforslaget fra representanten fra Venstre, vil jeg påpeke at det er en selvfølge at regjeringa som en del av frihandelsforhandlingene foretar grundige vurderinger av sikkerhetsutfordringer rundt å inngå en frihandelsavtale med Kina. Men man må også være klar over at sårbarheten knyttet til avhengighet av forsyningskjeder fra Kina er en utfordring vi må håndtere helt uavhengig av frihandelsforhandlingene. Disse utfordringene består jo også uten en avtale. Representanten fra Venstre hevder at en frihandelsavtale vil binde oss tettere til Kina og gi Kina økt innflytelse over norsk økonomi. Jeg håper representanten har større tillit til det norske demokratiet enn det dette utsagnet tilsier. Kinesiske handelstiltak mot ulike vestlige land har snarere økt oppmerksomheten rundt menneskerettsutfordringene i Kina.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 15.

Votering, se voteringskapittel