Stortinget - Møte fredag den 10. juni 2022

Dato: 10.06.2022
President: Masud Gharahkhani

Søk

Innhold

Formalia

President: Masud Gharahkhani

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Finn Knutsen

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Den 14. februar 2021 døde tidligere stortingsrepresentant Finn Knutsen fra Øksnes, 88 år gammel. Han representerte Arbeiderpartiet og Nordland fra 1985 til 1989 og satt som medlem av forsvarskomiteen.

Finn Knutsen var en markant størrelse i Øksnes og Vesterålen, både som politiker og næringslivsleder. Med sin bakgrunn fra en borgerlig kjøpmannsfamilie overrasket han mange da han i tenårene ble medlem av AUF. Som 23-åring ble han valgt inn i Øksnes kommunestyre, og i to perioder – fra 1967 til 1973 og fra 1991 til 1999 – var han kommunens ordfører. I 1999 mottok han Kommunenes Sentralforbunds hederstegn for sitt virke i kommunestyret gjennom 40 år.

Finn Knutsen var en samarbeidets mann og en samlende politiker. Han nøt stor tillit på tvers av partigrenser, illustrert ved at han fikk samtlige av kommunestyrets 31 stemmer da han første gang ble valgt til ordfører.

Den brede tilliten som ble Knutsen til del, handlet også om hans innsats og posisjon i den lokale fiskerinæringen. I tolv år, fra 1972 til 1984, var han i tillegg styreformann i Statens Fiskarbank. Mange hadde derfor sett for seg at han som stortingsrepresentant skulle inn i sjøfarts- og fiskerikomiteen. Det skjedde ikke, av ulike grunner, men med sine kunnskaper og erfaringer ble han ofte rådspurt innad i Arbeiderpartiets stortingsgruppe når fiskeripolitiske saker sto på dagsordenen.

Som mangeårig disponent i trålerrederiene A/S Myrefisk og A/S Øksnesfisk sto Knutsen sentralt i byggingen av det lokale trålermiljøet og i arbeidet med å skape helårige arbeidsplasser for kvinner og menn i Øksnes. Dette var ikke bare en lederoppgave, men like mye en del av hans politiske grunnsyn.

Finn Knutsen var en samfunnsbygger, som i 2000 mottok Kongens fortjenstmedalje i sølv for sin livslange innsats i næringsliv og politikk.

Vi lyser fred over Finn Knutsens minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Det foreligger fem permisjonssøknader:

  • fra Miljøpartiet De Grønnes stortingsgruppe om velferdspermisjon for representanten Une Bastholm i tiden fra og med 13. til og med 17. juni

  • fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe om permisjon for representantene Per Vidar Kjølmoen og Solveig Vitanza i dagene 13. og 14. juni – begge for å delta på WTOs ministerkonferanse i Genève

  • fra Venstres stortingsgruppe om permisjon for representanten Ola Elvestuen i tiden fra og med 12. til og med 14. juni og fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe om permisjon for representanten Truls Vasvik i dagene 13. og 14. juni – begge for å delta i Nordisk råds delegasjon til Det parlamentariske østersjøsamarbeidets 31. årskonferanse i Stockholm

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  1. Søknadene behandles straks og innvilges.

  2. Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden slik:

    • For Akershus: Kristoffer Robin Haug 13.–17. juni

    • For Møre og Romsdal: Berit Tønnesen 13. –14. juni

    • For Oslo: Sofie Høgestøl 13.–14. juni

    • For Vestfold: Camilla Maria Brekke 13.–14. juni

    • For Østfold: Shakeel Rehman 13.–14. juni